ТУРИСТИЧНО-КРАЄЗНАВЧІ МОЖЛИВОСТІ РІДНОГО КРАЮ

Про матеріал

Розробка заняття гуртка "Історичне краєзнавство" із результатами практичних занять дітей. Розробка підготовлена на матеріалі про Харківщину - Зачепилівщину

Перегляд файлу

ВІДДІЛ ОСВІТИ

ЗАЧЕПИЛІВСЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

БУДИНОК ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЮ ТВОРЧОСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробка заняття гуртка «Історичне краєзнавство» за темою

«ТУРИСТИЧНО-КРАЄЗНАВЧІ МОЖЛИВОСТІ РІДНОГО КРАЮ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріали підготувала:

Устименко Ірина Сергіївна, керівник гуртка «Історичне краєзнавство» Зачепилівського БДЮТ, вчитель історії

І кваліфікаційної категорії

Новомажарівської ЗОШ І – ІІІ ст.

 

 

 

 

 

 

Зачепилівка

2017

Тема: Туристично-краєзнавчі можливості рідного краю

Мета: ознайомити гуртківців з туристично-краєзнавчим потенціалом Харківщини та Зачепилівщини; розвивати вміння шукати та аналізувати інформацію; виховувати любов до рідного краю, повагу за його історичне та культурне минуле.

Обладнання: ноутбук, мультимедійний проектор, презентації та відеоматеріали.

Хід заняття

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація

Харківська область – це благодатний край багатопрофільного літнього і зимового туризму, бальнеологічного лікування і масового пізнавального відпочинку.

На сьогоднішньому занятті ми поговоримо з вами про туристично-краєзнавчі можливості нашого краю.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

Бесіда за запитаннями

  1. Як ви розумієте поняття «туристсько-краєзнавчі можливості краю»?
  2. А які туристично-краєзнавчі об’єкти нашої області чи району вам відомі?

ІV. Основна частина заняття

  1. Міні-лекція

Харківська область - географічний центр Слобожанщини, розташована на північному сході України в лісостеповій і степовій природних зонах, має добре залізничне, повітряне та автомобільне сполучення як із сусідніми областями, так і з зарубіжними країнами. Північна частина області розташована на відрогах Середньоруської височини, південно-східні райони - на Донецькій височині, центр, захід та південно-західний район області розташовані на північно-східній частині Придніпровської низовини. Рельєф у більшій частині регіону рівнинний, що створює сприятливі умови для розвитку пішохідного, велосипедного, водного туризму.

У Балаклійському, Зміївському, Чугуївському районах області багато лісових озер, пов’язаних з руслами річок. Найбільше озеро Лиман розташоване неподалік від м. Зміїв. В області побудовано 50 водосховищ загальною площею водного джерела 82,6 тис. га, а також 1908 ставків. Найбільші водосховища - Червонооскільське, Печенізьке та Краснопавлівське. Навколишня краса лісів і лук, чиста вода озер, різноманітність птахів роблять їх одним із місць масового відпочинку та об’єктом туризму. Уздовж берегів простяглися численні облаштовані пляжі для відпочинку.

У річках, озерах і ставках до 50 видів риб, найчисленніші - з родини коропових та окуневих.

Флора Харківщини багата на різноманітні корисні рослини. Ліси та лісостеп займають 12% території області та розташовані переважно в річищах річок на високих берегах. Основними лісоутворюючими породами є сосна, дуб, ясен високий, в’яз звичайний. У лісах зустрічаються численні види трав, квітів, грибів.

На території області поширено 60 видів тварин, серед яких лисиця, ласка, горностай, вовк, лось, олень благородний, козуля, кабан, 160 видів птахів.

Бальнеологічні ресурси Харківщини представлені мінеральною водою "Березівська".

Програмою розвитку туризму в Харківській області на 2002-2010 рр. визначено Ізюмський, Куп’янський, Балаклійський, Краснокутський, Красноградський, Печенізький, Зміївський, Богодухівський, Харківський і Чугуївський райони області, міста Харків, Ізюм і Чугуїв як пріоритетні для збільшення потоків туристів та формування інфраструктури туризму.

Визначено такі курортні та природно-заповідні території області, як територія санаторію "Березівські мінеральні води" Дергачівського району; "Ялинка" та "Біле озеро" Зміївського району; курортна територія Задонецької сільської ради Зміївського району; національний парк загальнодержавного значення, регіональний ландшафтний парк "Печенізьке поле", розташований у Печенізькому районі; регіональний ландшафтний парк "Великобурлуцький степ", розташований у Великобурлуцькому районі; регіональний ландшафтний парк "Ізюмська лука", розташований у Балаклійському районі; національний природний парк "Гомільшанські ліси", розташований у Зміївському та Первомайському районах. Проектується створення ландшафтного парку на узбережжі Червонооскільського водосховища в Борівському районі.

Дислокація туристичних комплексів та баз відпочинку сконцентрована, насамперед, у Вовчанському, Зміївському, Печенізькому, Харківському та Чугуївському районах.

На території області діють санаторії "Бермінводи" (с. Березівське Дергачівського району), "Роща" (с. Пісочин Харківського району), "Рай-Оленівка" (ст. Рай-Оленівка Харківського району), "Ялинка" (с. Дачне Зміївського району), "Високий" (сел. Високий Харківського району), "Дубрава" (с. Липці Харківського району), пансіонати "Біле озеро" (с. 3адонецьке Зміївського району), "Сіверський Донець" (с. В. Писарівка Вовчанського району), пансіонат "Васищеве" (Харківського району), туристичні комплекси "Елат" у Печенізькому районі, "Донецький юрт" в Ізюмському районі.

Найцікавіші об’єкти туризму:

- Літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди;

- Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна;

- Пархомівський історико-художній музей;

- Красноградський краєзнавчий музей;

- Музей-кімната Г. Хоткевича;

- Палацово-парковий комплекс "Шарівка" в Богодухівському районі;

- Балаклійський історико-краєзнавчий музей;

- Краснокутський дендропарк;

- Старомерчанський парк.

Харківська область - це край великих талантів у мистецтві - літературі, живописі, театрі, музиці. Це земля славетного поета та філософа Григорія Сковороди, родоначальника української прози Григорія Квітки-Основ’яненка, земля академіків Олександра Потебні, Дмитра Багалія, Миколи Барабашова, Лева Ландау, Бориса Вєркіна, фундаторів нового театру Леся Курбаса та Миколи Куліша, незабутніх Гната Хоткевича і Миколи Хвильового, Сергія Васильківського, Івана Мар’яненка і Леся Сердюка, соловейків Оксани Петрусенко та Євгенії Мірошниченко.

В історії нашої держави Харків - це перший університет, перший театр, перший часопис, перший художній музей, найстаріші зоопарк і цирк, музичне та художнє училища.

Діяльність закладів культури та мистецтв Харківщини спрямовано насамперед на відродження і розвиток духовності, історичних цінностей народу. В області засновано близько 30 національних і міжнародних конкурсів, серед яких: юних піаністів Володимира Крайнєва, виконавців на українських народних інструментах імені Гната Хоткевича. Постійно діють музичні фестивалі: "Харківські асамблеї", органної та камерної музики "Харків мистецький", Міжнародний фестиваль традиційної народної культури "Покуть", "Міжнародний фестиваль-конкурс дитячих колективів народного танцю "Зелен світ" та ін.

Перлинами Харківської області є Краснокутський дендропарк, Наталівський і Шарівський парки, а селище Гайдари і Коробові Хутори, що на правому березі річки Сіверський Донець в Зміївському районі, по праву називають «Харківською Швейцарією»: мальовничі пейзажі, чудові туристські стоянки для збору грибів та ягід, риболовля, багаті мисливські угіддя не поступаються справжнім швейцарським Альпам. 
Незабутні враження від краси куточків Слобожанщини туристи отримають від відвідування Мохначанских лісів, прохідної долини Провалля поблизу села Задонецьке, озера Біле та Лиман, Козачої гори, музеїв, які розташовані в селах Соколине і Таранівка. Саме в цьому куточку Харківщини створено Гомильшанский національний парк.

Музейна мережа Харківщини налічує 121 музей, різноманітний по статусу, типу та форми власності: історичних, краєзнавчих, художніх, літературних, меморіальних і. т. д. В музеях Харкова і області зберігаються понад 500 тис. музейних предметів.

І це далеко не все, чим може зацікавити Харківщина, потрібно тільки обрати місце, яке ви б хотіли відвідати.

В нашому районі налічується 18 пам’ятників. Із них 17 – воїнам, загиблим в роки ВВв, а в селі Олександрівка знаходиться пам’ятник відомому композитору П.І.Чайковському. Побутує думка, що свій балет «Лебедине озеро» Петро Ілліч написав саме на Зачепилівщині, де любив відпочивати у маєтку пана Конраді Гранкіно.

Багата наша Зачепилівщина і прекрасні краєвиди, і на відомих людей.

Зачепилівщина по праву може пишатися літераторами - Балабухою Кімом Хомичем та Балабухою Анатолієм Хомичем (це сини директора першої в нашому селі школи Балабухи Хоми Васильовича); Бахматом Миколою Остаповичем; Злидень Федором Євтихійовичем; Миценком Миколою Івановичем; Первомайським Леонідом Соломоновичем; Погожих Валерієм Михайловичем; Рудь Миколою Даниловичем; Хижняк Антоном Федоровичем, Черкашиною Людмилою Костянтинівною, Горобець Ольгою Дмитрівною, Крупкою В’ячеславом Андрійовичем, Крупкою Олександром Андрійовичем, Підгорною Тетяною Пилипівною.

Серед уродженців нашого району п’ять чоловік отримали звання «Герой Радянського Союзу» за подвиги у 1941 – 1945 роках. Це – наш уродженець нашого села Бурмака Василь Антонович, уродженець села Руновщина Кизима Андрій Іванович, уродженець села Педашка Перша  Коваленко Петро Данилович, уродженець села Миколаївка Нечипоренко Микола Гаврилович (брав участь і в Першій світовій війні), а також уродженець села Зачепилівка Сипало Іван Миронович.

Всі ми пишаємось нашою односельчанкою (вчителем - пенсіонером) Пудло Валентиною Олександрівною, яка отримала  високе звання «Заслужений учитель України».

Цей список можна продовжувати до безкінечності.

На території Зачепилівського району створено п’ять заказників місцевого значення. Площа територій природно-заповідного фонду становить 1377,6 га (1,74% від загальної площі району). Заказник виокремлюється для збереження, відтворення і відновлення природних комплексів. Мета його організації – охорона одного з компонентів природного комплексу. Їм може бути ділянка пойми, лісові схили, рідкий або зникаючий вид фауни або флори. Оголошення території заказником здійснюється без вилучення земельної ділянки у її власника або користувача. Господарська та інша діяльність, що не суперечить його меті та завданням, здійснюється із дотриманням необхідного режиму охорони. Користувачі і власники території, на якій оголошено заказник, беруть на себе зобов’язання по забезпеченню режиму охорони.
Російський Орчик

Категорія – загальнозоологічний. Площа - 1006,0 га. Місце розташування - Зачепилівське лісництво, с. Зарічне. Коротка характеристика - унікальний фауністичний комплекс в степовій зоні Харківщини на правобережжі р. Оріль. На території заказника поєднані лісовий, водно-болотний, лучний, степовий комплекси хребетних і безхребетних тварин зі значною кількістю рідкісних та зникаючих видів, занесених до Європейського Червоного списку (видра річкова, деркач), Червоної Книги України (14 видів), Червоних списків Харківської області (понад 30 видів): лебідь-шипун, сірий журавель, орел-карлик, велика та мала білі чаплі та інші тварини. Рік створення – 1984.

Улянівський
Категорія - ентомологічний. Площа - 8,4 га. Місце розташування - с. Улянівка. Коротка характеристика - заказник розташований в урочищі «Улянівка» на схилах степової балки. Місце поселення корисних комах-запилювачів кормових та інших сільськогосподарських культур (рофітоїдес сірий, мелітта заяча, мегахіла округла, мелітурга булавовуса, джміль моховий) – представників Червоної книги України. Рік створення - 1984.

Шевченків яр

Категорія - ентомологічний. Площа - 10,1 га. Місце розташування - біля с. Улянівки. Коротка характеристика - схили яружно-балкової системи вкриті угрупованнями злаково-різнотравних степів. Тут поширені рідкісні степові комахи, серед них види, занесені до Червоної книги України: дибка степова, махаон, вусач земляний хрестоносець, сколія степова, рофітоїдес сірий, мегахіла округла. В складі етнофауни помітне місце посідають запилювачі люцерни (андрени, мелітти, евцери, мегахіли, осмії тощо). Рік створення – 1993.

Орільський
Категорія - гідрологічний. Площа - 196,0 га. Місце розташування - біля с. Залінійного. Коротка характеристика - наявність дрібно заплавних водойм з водно-болотною рослинністю створює сприятливі умови для формування поверхневого та підземного водотоків і позитивно впливає на гідрологічний режим р. Оріль.
Рік створення - 2001.

Займанський
Категорія – орнітологічний. Площа - 157,1 га. Місце розташування - біля с. Займанки. Коротка характеристика - в заплаві р. Оріль на узбережжі Займанського лиману представлені унікальні водно-болотний та лучний орнітокомплекси з низкою рідкісних видів, занесених до Європейського Червоного списку (деркач), Червоної книги України (кулик-довгоніг), Червоного списку Харківської області (14 видів). Тут розташовані колоніальні поселення пірникоз, куликів, мартинів, крячків, гніздиться лебідь-шипун, гуска сіра. Територія є місцем зупинки для відпочинку і годівлі перелітних птахів (гусей, лебедів, качок, журавлів, чапель, лелек, мартинів, крячків, куликів). За видовим різноманіттям і чисельністю гніздових і пролітних птахів не має аналогів в області. Рік створення – 2001.

Як бачимо, наш район також має неабиякі туристичні можливості.

Перегляд відеоматеріалів взятих з мережі Інтернет:

  • Співочі тераси;
  • Цікаві пам’ятники Харкова;
  • Музей Природи.

V. Закріплення набутих знань

Влітку ми їздили на екскурсію до м. Харків. Давайте згадаємо де ми побували. (відповіді дітей)

Практичний блок

  1. Підготовка відео звіту чи фото колажу про екскурсію до Харкова. (Додатки 1, 2)
  2. Підготовка буклету «Наше село» (Додаток 3)
  3. Створення екскурсійного маршруту по Зачепилівщині. (Додаток 4)

VІ. Рефлексія

Вправа «Відкритий мікрофон»

Сьогодні я дізнався про …… та навчився…..


Додаток 1

Фотоколаж «Екскурсія до Харкова», виконаний гуртківцями на занятті

C:\Users\Dom\Pictures\Picasa\Коллажи\екскурсія до Харкова 02.06.jpg


Додаток 2

Час розваг і нових вражень

 

Ось нарешті і прийшло довгождане літо. Час розваг, засмаг і нових вражень. Саме за новими враженнями і відправилися ми, учні 4 – 8 класів Новомажарівської ЗОШ, 2 червня до міста Харків. Від поїздки чекали нових емоцій і вражень і наші очікування здійснилися.

Ще будучи в дорозі ми мали змогу спостерігати за тренувальними польотами спортивних літачків поблизу Пісочина. Так хотілося самим політати на них, але час не стояв на місці і нас чекали вже звірі в Екопарку. Скільки позитивних емоцій викликали вони у нас. Скільки нового ми дізналися про наших менших друзів. Так не хотілося прощатися з царем звірів левом, веселими шимпанзе, гомінливими папугами, прекрасною пумою та іншими тваринками, але насичений графік не дозволяв залишатися на місці.

Приїхавши до музею пожежної охорони і прослухавши екскурсію, ми отримали нові неоціненні знання. Тепер ми знаємо як формувалася пожежна охорона в місті Харків та рідній області, згадали всі причини пожеж, ознайомилися і з експонатами, які нагадували і про наслідки необережного поводження людини з вогнем чи електроприладами. Нагадали нам тут і про правила поведінки під час пожежі та під час виявлення вибухово-небезпечних предметів. Дізналися і про подвиги пожежників як під час війни, так і в мирний час та під час аварії на ЧАЕС. Здалося навіть що серед хлопців були такі, хто серйозно вирішив в майбутньому обрати благородну професію пожежника.

А от інші учні, після екскурсії по заводу Кулиничі, вирішили стати пекарями. Екскурсія тут дійсно було неповторною. Затамувавши погляд ми спостерігали за випіканням хліба та булочок. Ознайомилися з багатьма задіяними на підприємстві машинами. Спробували і себе в ролі пекарів. Ми власноруч виготовляли рогалики, а доки вони пеклись, переглянули змістовний мультфільм про випікання хліба, скуштували ще теплий, тільки вийнятий з печі хліб. Попивши чай з власними рогаликами та відгадавши загадки і отримавши призи, ми вирушили далі.

На нас уже чекав веселий і захоплюючий свят розваг в парку ім. Горького. Веселі каруселі та атракціони і навіть кімната жаху були підкорені нашими екстремалами. Тут кожен знайшов собі розвагу до душі.

День минув дуже швидко. На нас вже з нетерпінням чекали батьки. Повернувшись додому, ще довго стояли біля школи і ділилися незабутніми враженнями.

Всі ми дуже вдячні Ірині Сергіївні Устименко, Ользі Іванівні Бережній та Світлані Миколаївні Лавроненко за організацію такої незабутньої поїздки. І надіємось що на нас ще чекатимуть нові поїздки в новому навчальному році.

 

Замітку підготували  Дебелий Радіон та Прихідько Артем 


Додаток 3

Сторінки фото колажу «Наше село»

 

D:\Изображения\Фото\буклет\Улянівка для буклету.jpg

Олянівка. Виконала Маслак Софія

C:\Users\Dom\Pictures\Picasa\Коллажи\Нове Мажарове.jpg

Нове Мажарове. Виконали: Коваль Вадим, Соболенко Інна та Передерій Давид

 

 

 

Додаток 4

Автобусний маршрут подорожі по Зачепилівському району

Зачепилівський район був створений 8 грудня 1966 року, його адміністративним центром є селище Зачепилівка. Загальна площа району 793,6 км², або 2,5 % території Харківської області. Район налічує 36 населених пунктів, які підпорядковані 9 сільським та 1 селищній радам.

По території Зачепилівщини протікає 5 річок: Берестова, Орель, Орчик, Вошива, Мажарка, загальна довжина яких складає 222,85 км.

Воістину Зачепилівським закутком притулився район на півдні Харківщини. З північної і західної сторін обмежений Полтавщиною, з півдня — Дніпропетровщиною і Сахновщинським районом, а зі сходу — Кегичівським і Красноградським районами Харківської області.

 Нитка маршруту  с. Нове Мажарове – с. Олянівка – с. Олександрівка – с. Зачепилівка  –с. Залінійне -  с.Орчик  - с. Займанка

 

Район подорожі  Маршрут подорожі проходить по Зачепилівському району Харківської області.

Розрахована  автобусна екскурсія на один день без ночівлі.

Особливістю даного маршруту є можливість під час подорожі відвідати Новомажарівський краєзнавчий музей, що діє на базі місцевої школи; заказники: Шевченківський Яр, Улянівський, Займанський, Орільський, Російський Орчик; пам’ятник П.І.Чайковському.

Рекомендована пора року – літо.

Цікаві краєзнавчі об'єкти на маршруті

Село Нове Мажарове

D:\Документы\гурток\краєзнавчі матеріали\Бурмака\1.jpgВ селі народився і виріс Герой Радянського Союзу Бурмака Василь Антонович. У місцевій школі діє краєзнавчий музей, на відкриття якого приїздив Василь Антонович. В музеї зібрано великий матеріал з історії села. Діє окремий зал, присвячений подіям 1941 – 1945 років. Тут можна багато дізнатися про Бурмаку В.А.

 

 

 

 

 

Село Олянівка

На території села розташовано два ентомологічних заказника – Ульянівський та Шевченківський Яр загальною площею 18,5 га.  Місце поширення рідкісних степових комах.

 

D:\Изображения\Фото\Поїздка в Олександрівку 28.10.2016\100_1122.JPGСело Олександрівка

Чайковский П.И.Іноді, проживаючи в краї з багатою історією, ми можемо навіть не знати, зо звичайний для нас маршрут, може бути маршрутом, по якому не одноразово подорожувала відома на весь світ особа, а непомітне, забуте Богом маленьке село може бути місцем, де були написані світові шедеври мистецтва.

Саме так можна охарактеризувати невеличке село Олександрівка Зачепилівського району. Саме тут в ХІХ ст. в маєтку Германа Карловича Конраді – Гранкіно любив відпочивати відомий на весь світ російський композитор, українець за походженням, Петро Ілліч Чайковський.

Перебування Чайковського в Гранкіно влітку 1893 року виявилося останнім. 6 листопада 1993 року перебуваючи в Петербурзі він помер.

Та жителі села Олександрівка бережуть в пам’яті часи перебування видатного композита на їхній Батьківщині. Тут встановлено пам’ятник композитору. Дуже цікавою є і історія цього пам’ятника.

 

D:\Изображения\Фото\розкопки 30.09.2015\100_0180.JPGСело Зачепилівка

Тут можна відвідати краєзнавчий музей. Та найцікавішою пам’яткою села буде могильник Черняхівської археологічної культури знайдений неподалік селища.  Тут уже кілька років ведуться археологічні розкопки. Учні багатьох шкіл району мали змогу взяти участь в роботі археологічної експедиції ХНУ ім. В.Н.Каразіна.

 

 

 

Село Залінійне

Тут знаходиться Орільський гідрологічний заказник.

 

Село Орчик

Тут знаходиться загальнозоологічний заказник Руський Орчик.

 

Село Займанка

Тут знаходиться Займанський орнітологічний заказник.

 

 

1

 

docx
Додано
31 березня 2018
Переглядів
1451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку