Твір-роздум на морально-етичну тему в публіцистичному стилі

Про матеріал
Презентація до уроку розвитку мовлення в 9 класі. Пропонується теоретичне викладення матеріалу, поетапні форми роботи над написанням твору-роздуму в публіцистичному стилі на морально-етичну тему.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку мовлення. Твір-роздум на морально-етичну тему в публіцистичному стилі

Номер слайду 2

Підготовчий етап. Стилі мовлення і сфера їх використання:розмовний (у побуті); науковий (у науці і техніці); художній (у художній літературі); публіцистичний (у суспільному житті); офіційно-діловий (в офіційних службових стосунках).

Номер слайду 3

Ознаки публіцистичного стилю:поєднання логічності доказів;точність висловлювань; використання художніх засобів - епітетів, порівнянь, метафор.

Номер слайду 4

Складові твору-роздуму Теза ( думка, яка доводиться) Аргумент (докази) Висновок

Номер слайду 5

Мораль – система поглядів, уявлень і оцінок, що регулюють поведінку людей.- Отже, це система норм поведінки людей. Етика – 1) наука, що вивчає мораль; 2) форма поведінки, сукупність моральних правил певної групи людей.

Номер слайду 6

« Дружба – найнеобхідніше для життя, оскільки ніхто не побажає собі життя без друзів, навіть коли б він мав всі блага» (Арістотель)

Номер слайду 7

Афоризми про дружбу: Не той друг, хто шкодує, той, хто допомагає."Тільки справжній друг може терпіти слабкості свого друга."(Шекспір)Справжній друг ніколи не зробить того, за що потім доведеться просити пробачення. Друг - це той, хто може наспівати мелодію твого серця, коли ти забудеш слова. Друг - це той, хто добре тебе знає.І все одно любить..

Номер слайду 8

Не так важко умерти за друга, як знайти друга, який коштував би того, щоб померти за нього. У мене було багато друзів, з якими я ділила свій час, але дуже мало таких, з якими я ділила своє серце. Друзі - як хороше здоров'я: не цінуєш, поки не втратиш. Ніяка дружба неможлива без взаємної поваги. Довіра - перша умова дружби (Лабрюйер).

Номер слайду 9

Теми для твору« Справжня дружба, яка вона?»« Що ви цінуєте в своїх друзях?»« З ким я хочу дружити»

Номер слайду 10

Бажаю успіху!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
10932
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку