Творчість Миколи Трублаїні. Пригоди. М. Трублаїні "Яшка і Машка" презентація

Про матеріал
Творчість Миколи Трублаїні. Пригоди. М. Трублаїні "Яшка і Машка" презентація
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературне читання3 клас. М. П. ТрублаїніПідготувала. Вчитель початкових класів. Швець Т. О.

Номер слайду 2

Пригоди. Микола ТрублаЇні «Яшка і Машка»

Номер слайду 3

Чистомовка. Чечір-вечір,  чечір-вечір. Хтось воркує біля печі. Чорні лапи, вуса, ротик,Чечір-вечір, чорний котик!Г. Чубач 

Номер слайду 4

Гра «Утвори слово» — Додайте до складу букви, утворіть нові слова. Очі — (ов)очі; рій — (об)рій; він — (дз)він; міль — (дж)міль; кіл — (со)кіл; так — (лі)так; парк — парк(ет); жир — жир(аф); крок — крок(одил);лимон — лимон(ад); кит — кит(иця).

Номер слайду 5

Дружба – це найбільший скарб. Поясни

Номер слайду 6

— Сьогодні ми поринемо у захопливий світ мандрів. Допоможе нам у цьому письменник — мандрівник Микола Трублаїні.— Де пролягали маршрути подорожей Миколи Трублаїні? — Які збірки оповідань для дітей належать перу письменника-мандрівника? М. П. Трублаїні

Номер слайду 7

Народився М. П. Трублаїні (справжнє прізвище Трублаєвський) 25 квітня 1907 року у селі Вільшанка на Поділлі (тепер Крижопільський район Вінницької області). Батько його був лісорубом, а мати вчителькою. У 1915 році Миколу віддали до Немирівської гімназії. Він добре вчився. Але вітер героїки та мандрів не дав йому закінчити навчання. В роки громадянської війни хлопець рушиав на фронт. По дорозі упав з поїзда і зламав ногу. Після одужання організував хату-читальню у селі Черепівка , керував місцевою самодіяльністю. Працював у редакції газети “Червоний край”.       1934 року невгамовний письменник і друг дітей організовує при Харківському Будинку піонерів Клуб юних дослідників Арктики. Члени Клубу налагодили зв’язок із зимівниками полярних станцій. А наступного року вагон з вихованцями Клубу подорожував за Полярне коло. Вагон мав назву  "Криголам на колесах“. У ньому було все, що потрібно для дослідника Півночі – від компаса до штурманської рубки. 1936 року письменник організував Клуб юних дослідників підводних глибин. Члени Клубу разом зі своїм капітаном М. П. Трублаїні, подорожували до Криму і Кавказу. В результаті цих подорожей народились повісті “Мандрівники” та “Шхуна “Колумб”.      Свій внесок письменник зробив і у жанр фантастики. Фантастичний роман М. Трублаїні “Глибинний шлях” був надрукований уже після смерті письменника.      В червні 1941 року розпочалась війна з фашистами. 20 вересня письменник пішов на фронт військовим кореспондентом. 3 жовтня він узяв участь у бою – допомагав кулеметнику. Це був його перший і останній бій. Через кілька годин по тому Миколу Петровича було смертельно поранено осколком від бомби. А через днів, 5 жовтня, письменник помер. Похований Микола Петрович Трублаїні недалеко від міста Ровеньки Луганської області.      Твори М. П. Трублаїні популярні і сьогодні, їх будуть читати завжди. Тому що, як сказав письменник М.Ільченко “Микола Трублаїні...нехай його нема, але він є...”.

Номер слайду 8

3. Опрацювання оповідання Миколи Трублаїні «Яшка і Машка» (с. 139–140) Гра «Передбачення». Прочитайте заголовок:- із захопленням; -з радістю; -зі здивуванням. Про кого йтиметься в цьому оповіданні?

Номер слайду 9

— Прочитайте тлумачення слова боцман у підручнику (с 140). — Назвіть два найкоротших слова. (Негр, вниз) — Яке слово найдовше?— Назвіть слово з подовженим м’яким приголосним звуком. (Миттю) Словникова робота

Номер слайду 10

Аналіз змісту оповідання з елементами вибіркового читання. — Як мавпочки опинилися на пароплаві? — Прочитайте опис мавпочок. Хто дав їм імена? — Як команда пароплава ставилася до мавпочок? — Що найбільше любив Яшка — Які уподобання були у Машки? — Чи симпатизує автор мавпочкам? Доведіть свою думку.

Номер слайду 11

Гра «Хвиля». Ведучий задає «тон» і «темп» гри. Текст читається так, ніби хвиля прибивається до берега і відходить від нього: тихо — голосніше — голосно — тихіше — тихо — голосніше тощо.

Номер слайду 12

Переказувати оповідання (с 139–140).

pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
3027
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку