Українська мова. Слова, що вказують на ознаки предметів (прикметники).Урок 2

Про матеріал
Продовжуємо знайомимося з терміном «прикметник», усвідомлюємо, що здатність передавати безпосередню ознаку властива лише прикметникові, розвиваємо мислення й мовлення, збагачуємо словниковий запас , виховуємо повагу до людей праці. Повторення правила. Заповнення схеми «Ознаки предмета». Добір іменників, яким характерні ознаки. Робота з картиною «Зимовий пейзаж». З тексту вірша виберіть прикметники. Каліграфічна хвилинка. С.28. Вправа 5(усно). Самостійна робота (вправа 7). Робота за матеріалами вправи 8. Перетворити іменникові сполучення слів у прикметниково- іменникові. Слухове коментоване письмо. Самостійна робота. Вправа 9 (с.29). Підсумок уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 2

Номер слайду 2

Повторення правила

Номер слайду 3

- Розгляньте схему «Ознаки предмета».{D5 D3 DEDA-0152-4833-AE1 B-1850 FF2 C677 B} коліррозмірформасмак?Лимон (який?)     груша (яка?)     яблуко (яке?)     вишні (які?)     Які ознаки називає прикметник? Якими ознаками ви можете доповнити схему? (Матеріал, зовнішність, характер…) Доберіть до іменників прикметники за вказаними ознаками.

Номер слайду 4

- Діти, до прикметників доберіть іменники, яким характерні такі ознаки:свіже, прозоре, прохолодне, весняне… (повітря)веселі, дзвінкоголосі, заклопотані… (пташки)білокора, кучерява, струнка… (берізка)швидкий, гомінкий, маленький… (струмок)

Номер слайду 5

Робота з картиною «Зимовий пейзаж». Розгляньте картину. Назвіть усі предмети, зображені на ній, разом з їх ознаками. Складіть з утвореним словосполученням речення (усно). Поміркуйте, чи допомагають прикметники робити нашу мову багатою, ніжною, поетичною, досконалішою… Висновок зробимо наприкінці уроку

Номер слайду 6

- З тексту вірша виберіть прикметники. З яким іменником вони пов’язані, скажете усно. Тепла і ніжна – в матусі рука. Дужа й солона вона – в моряка. У сталевара – міцна, мозолиста. В лікаря – чуйна, шорстка – в хлібороба. Тільки ніяка рука – у нероби. Л. Савчук- Чому по-різному авторка називає руки? Як по-іншому можна назвати руки? (Працьовиті). Ваші рученята також працьовиті, тож почніть писати в зошитах.

Номер слайду 7

Каліграфічна хвилинка26 січня Класна робота. Пп Рр Ее предме́т- Зверніть увагу на вимову і написання слова «предмет». На яке запитання відповідає це слово? Доберіть до слова «предмет» ознаки

Номер слайду 8

С.28. Вправа 5. Усно.

Номер слайду 9

Самостійна робота (вправа 7).

Номер слайду 10

Робота за матеріалами вправи 8. Перевірка виконаного завдання.

Номер слайду 11

Перевірка вправи 8. Сніг (який?) холодний. Сани (які?) дитячі. Рукавиці (які?) теплі.

Номер слайду 12

- Діти, ми маємо перетворити іменникові сполучення слів у прикметниково- іменникові. Іграшка з паперу – (паперова іграшка), шишка з сосни – …, стежка в лісі – …, квіти весни – …, промені сонця – …, сукня з шовку – …, гілка верби – … .

Номер слайду 13

Самостійна робота. Вправа 9 (с.29).

Номер слайду 14

Слухове коментоване письмо. Бамбукового ведмедика називають пандою. Живе звір у лісах із бамбуку. Панди їдять молоді паростки цієї рослини. Панди – рідкісні тварини. У них цікаве забарвлення. Голова й тулуб білі, а передні лапи і вушка – чорні. Навколо очей теж чорні круги.

Номер слайду 15

Підсумки уроку. То які слова роблять нашу мову ніжною, мелодійною, красивою, живою, лагідною…? Що ви дізналися про прикметник? Послухайте зміст вірша, у якому багато прикметників. Які почуття виникнуть у вас, розкажете після слухання. Земля – ласкава, люба, рідна, а сонце – щире, золоте,і небо – лагідне, блакитне, життя – прекрасне, дороге. А очі – добрі, ніжні,а голос – чистий і дзвінкий, а руки – теплі і надійні,а погляд – сонячний, ясний. Квітки у полі – білі, сині, червоні, жовті, голубі, хмарки у небі – бистрокрилі, весняні, літні, зимові. Які почуття викликав у вас вірш? А настрій який?

Номер слайду 16

Усі ознаки слова називає, жодного не обминає прикметник. Він робить нашу мову співучою, солов’їною, барвінковою, рідною…

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
13
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку