Українська мова. Зміна прикметників за питаннями.

Про матеріал
Вчимося правильно ставити запитання до прикметників, керуючись смислом слів, усвідомлюємо зв’язок прикметників з іменниками, виховуємо любов до природи. Тестова перевірка теоретичних знань (усно). Актуалізація знань. Гра «Словотворці». Каліграфічна хвилинка. Колективне опрацювання завдань вправи 1 та їх виконання (с.30). Списування з ускладнювальними елементами (вправа 2). Робота над вимовою і написанням слова «портфель». Добір прикметників за вказаними запитаннями (вправа 4). Домашнє завдання : Складіть і запишіть речення з обраним словом кожної колонки(вправа 4).С.27, повторити правило.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміна прикметників за питаннями Урок 1

Номер слайду 2

Тестова перевірка теоретичних знань. Слова, що вказують на ознаки предметів – це – прикметники? (Так). Прикметники відповідають на питання хто? що? (Ні). Слова: гарячий, свіжий, смачний, запашний – це іменники? (Ні). Слова «духмяний, пшеничний, свіжий» відповідають на питання який? (Так). Слова рання тепла сонячна відповідають на питання яке? (Ні). Слова «глибоке, синє, бурхливе» відповідають на питання яке? (Так).

Номер слайду 3

Узагальнення. Що таке прикметник? На які запитання відповідає прикметник? З якими словами в реченні пов’язаний прикметник. Доберіть два прикметники до слова дошка. Доберіть два прикметники до слова клас (приміщення). Поставте запитання до прикметників. Доберіть два прикметники до слова вікно. Поставте питання до прикметників.

Номер слайду 4

Актуалізація знань- Ви вже знаєте, що прикметники завжди «товаришують» з іменниками, міцно підтримують їх. Переконайте мене в цьому; прочитайте мовчки речення на дошці і виправте помилки у словах. Біла цвіт на калині, (-ий-) білий стежка в долині, (-а-) білі хмари на небі,білий личко у тебе. (-е-)- Прочитайте виправлений текст. На які запитання відповідають прикметники, чому?

Номер слайду 5

Гра «Словотворці». Утворіть від прикметників іменники. Зелений – … (зелень), малиновий – … (малина), апельсинова – … (апельсин), вишневе – … (вишня), книжкова – … (книжка), рідне – … (рідня).

Номер слайду 6

Каліграфічна хвилинка: 29 січня. Класна робота. Тт Ґґ Пп тато матуся, праця.

Номер слайду 7

Колективне опрацювання завдань вправи 1 та їх виконання (с.30).

Номер слайду 8

Списування з ускладнювальними елементами (вправа 2).живої

Номер слайду 9

Робота над вимовою і написанням слова «портфель». Зверніть увагу на слово «портфе́ль». Скільки складів у слові? Який склад наголошений? Вимовте правильно слово. Скільки у ньому букв? А звуків? Чому? Запам’ятайте написання цього слова. З букв слова «портфель» утворіть нові слова. (Порт, рот, форт, форель, орел…)

Номер слайду 10

Добір прикметників за вказаними запитаннями (вправа 4).добрий добре добрі

Номер слайду 11

Домашнє завдання.- Складіть і запишіть речення з обраним словом кожної колонки (вправа 4).

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
12
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку