Українська мова. Використання дієслів у мовленні

Про матеріал
Розвиваємо навички точного вживання дієслів у мовленні, продовжуємо роботу по спостереженню за вживанням дієслів у прямому і переносному значенні, близьких і протилежних за змістом, формуємо мовне чуття, виховуємо поетичні смаки. Добір дієслів, близьких за значенням. Спостереження за вживанням дієслів у прямому і переносному значенні. Від прикметників утворіть дієслова. Вибірковий диктант. Робота з підручником. (Вправа 1, с.52). Списування з завданнями (вправа 2). Письмо з пам’яті (вправа 3, с.53). Робота з деформованим реченням. Встановлення зв’язку слів у реченні. Вправа 4. Домашнє завдання. Вправа 5.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання дієслів у мовленні Урок 1

Номер слайду 2

Добір дієслів, близьких за значенням. Жартую (веселюся), крокую (ступаю), говорю (розмовляю), міркую (думаю), зводити (будувати), поздоровляти (вітати).

Номер слайду 3

Спостереження за вживанням дієслів у прямому і переносному значенніПрочитайте поетичні рядки Т. Шевченка. Які дієслова у переносному значенні використав поет?Вітер з гаєм розмовляє, Шепче з осокою, Пливе човен по Дунаю Один за водою.

Номер слайду 4

- Які дієслова в переносному значенні використала Г. Малик у своєму вірші?А без чого жодне діло не кипіло, не горіло? Без завзятих і робочих, До усяких справ охочих, здібних до усіх наук, двох твоїм умілих рук.

Номер слайду 5

- Які дієслова в переносному значенні використала Леся Українка у вірші?В гомоні зеленім ліс залопотів,Під яскравим сонцем весь позолотів; Горда і цнотлива, до княжни подібна, Вийшла на узлісся конвалія срібна…- Чи роблять наше мовлення багатшим, красивішим, виразнішим, точнішим… дієслова, близькі і протилежні за змістом, з прямим і переносним значенням?

Номер слайду 6

- Виконайте завдання. Від прикметників утворіть дієслова. Радісний – …, сумний – …, смішний – …, веселий – …, сухий – …, плавучий– … . Позначте дієслова, близькі за значенням.

Номер слайду 7

Слуховий вибірковий диктант. Випишіть дієслова. До лісу змалку звикла я… Тут вранці чуєш солов’яі цілий Божий день – пташок. Тут поблизу шумить струмок, Біжить, розказує про те,Де в лісі папороть цвіте,Куди біжить він і чому. Так вдома нудиться йому…О. Олесь. Підкресліть дієслова, вжиті в переносному значенні.

Номер слайду 8

Робота з підручником.(Вправа 1, с.52).

Номер слайду 9

Списування з завданнями (вправа 2).

Номер слайду 10

Письмо з пам’яті (вправа 3, с.53).

Номер слайду 11

Робота з деформованим реченням. Встановлення зв’язку слів у реченні.

Номер слайду 12

Домашнє завдання.

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
10
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку