Українська обрядова їжа

Про матеріал
до уроку Загальні відомості про українську національну кухню. Обрядовість у національній кухні України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська обрядова їжа Їжа є одним з важливих елементів традиційної матеріальної культури кожного народу, адже саме в ній відбито народний побут, господарювання людей, їх смаки та уподобання.

Номер слайду 2

Багато традиційних видів їжі, дійшовши до нашого часу, втратили своє ритуальне чи обрядове значення. Тому роздивимось їх докладніше

Номер слайду 3

БАБИНА КАША Каша була символом продовження роду — це обрядова страва на родинах, хрестинах; її несуть діти до «своєї» баби перед Різдвом і обмінюють на бабину кашу.

Номер слайду 4

Весілля Звичай обсипати молодих на весіллі зерном символізує добробут, багатодітність. Він існував з давніх-давен у багатьох народів, насамперед у Стародавніх Греції та Римі.

Номер слайду 5

Весільний коровай Дослідники народних звичаїв вважають, що і весільний коровай, і частування хлібом-сіллю молодих, а також благословення їх батьками було найбільш ранньою формою фіксування шлюбу в дохристиянських обрядах.

Номер слайду 6

Святвечір Різдвяні свята були пов'язані з поминанням померлих. Споживання куті в давнину було ритуалом принесення жертв. Поминальними стравами були також капусняк, іноді борщ, риба, кисіль молочний або фруктовий, голубці, локшина, м'ясо, вареники. 

Номер слайду 7

Кутя Кутю, що готується напередодні Різдва Христового, у Святвечір, називають «багатою». На Щедрий вечір, напередодні Василя, споживають «щедру» кутю. А на Йорданський Святвечір готують «голодну» кутю. 

Номер слайду 8

Різдво Найкращим засобом проти злих духів вважали часник, тому на Новий рік всі намагалися його вживати найбільше, щоб протягом року злі сили не турбували людей та їхнє житло.

Номер слайду 9

Масляна На Масляну, або «сирну неділю» улюбленою стравою були вареники з сиром, млинці, налисники, які запікались або поливалися сметаною.

Номер слайду 10

Масляна Зустрічаючи весну, в Україні пекли сорок бубликів, жайворонків, голубів, носили їх вулицею і, роздаючи дітям, співали веснянки.

Номер слайду 11

Великдень Великодній коровай (давньослов'янська «баба», або християнська паска) має обрядове значення: пробудження природи, магічне сприяння плодючості полів, худоби і людей. Великодні короваї задовго до прийняття християнства споживали разом із обрядовими яйцями — крашанками (писанками), які є символом життя.

Номер слайду 12

Спас Свято Спаса знаменувало достигання плодів. До цього дня не можна було споживати плодів фруктових дерев. На Спаса їдять яблука, вмочаючи їх у мед.

Номер слайду 13

Вживання їжі було своєрідним ритуалом. У великих родинах, коли за столом збиралася вся сім'я, обід починався з молитви, якою освячувалася їжа.

ppt
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
1313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку