Урок - КОЛО "Атомна енергетика в Україні"

Про матеріал
Урок розроблено у вигляді "КОЛА" на основі уроку Педорич Віти Михайлівни «Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики.» Даний урок передбачає можливість вільного спілкування учнів у вигляді практики "КОЛА" , що дає можливість створити доброзичливе середовище в класі та досягнути успіху. Даний урок можна проводити (був проведений) в інклюзивному класі, діти із задоволенням долучаються до даного уроку
Перегляд файлу

Тема уроку: «Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики.»

Мета: розглянути цикл роботи АЕС , їх поширеність у світі та в Україні, недоліки та переваги АЕС перед іншими станціями з видобутку електроенергії; ознайомити учнів з екологічними проблемами, які виникають під час експлуатації атомних станцій, розглянути джерела радіоактивного забруднення та способи нейтралізації радіоактивного забруднення; розвивати логічне мислення, вміння працювати з підручником та правильно висловлювати  власні думки; продовжити формування наукового світогляду, вміння навчатися в продовж життя, формувати бережливе ставлення до власного здоров’я.

Тип уроку: урок вивчення і первинного закріплення нових знань.

Обладнання та наочність :мовник*.

План уроку

І Організаційний момент

ІІ Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності Актуалізація опорних знань

ІІІ Коло

ІV Підсумки уроку

V Домашнє завдання

 

 

Хід уроку

 

І -ІІ.      Евристична бесіда (організаційний момент та мотивація навчальної та пізнавальної діяльності)

 

  1. Які процеси відбуваються внаслідок поглинання нейтрона ядром Урану?
  2. Опишіть механізм ланцюгової ядерної реакції.
  3. Ядерний реактор – це …
  4. Які перетворення енергії відбуваються в ядерних реакторах?
  5. Як працює атомна електростанція?

 

ІІІ  Вивчення нового матеріалу  (коло)

План вивчення нової теми

1. Ядерний цикл.

2. Атомна енергетика України.

3. Екологічні проблеми атомної енергетики.

 

  1. Ядерний цикл. (вступне слово вчителя)

       Послідовність операцій з видобування ядерного палива з руди, виготовлення ТВЕЛів, використання ТВЕЛів на атомних електростанціях і подальшого перероблення радіоактивних відходів називають ядерним циклом.

     За запасами уранової руди Україна посідає 11 місце у світі. Цих запасів вистачить на кілька століть. Але щоб переробити руду на ядерне паливо, виготовити ТВЕЛи, необхідна спеціальна промисловість, якої Україна в повному обсязі не має. Для українських атомних електростанцій ТВЕЛи виготовляють за кордоном.

     Після того як ТВЕЛі ропадається певна частина ядерного палива, його замінюють новим. ТВЕЛи, які відпрацювали свій ресурс, дуже радіоактивні, тому їх у спеціальних контейнерах розташовують глибоко під землею, там вони мають зберігатися протягом сотень років.

     На  сьогодні в Україні тільки Запорізька атомна електростанція має власне сховище для відпрацьованих ТВЕЛів. ТВЕЛи з інших атомних електростанцій вивозять до Росії, за що наша країна сплачує великі кошти. Існують наміри побудувати сховище для відпрацьованих ТВЕЛів у Чорнобильській 30-кілометровій зоні, адже ця територія ще довго не буде придатною для життя людей. Крім того, місця для сховища можна буде надавати й іншим країнам.

 

Питання до кола (перше коло)

Зробіть міркування «за» будівництво такого сховища і «проти».

 

  1. Атомна енергетика України (вступне слово вчителя)

    Україна належить до тих країн світу, в яких завдяки наявності високих технологій, висококваліфікованих інженерів і вчених створена й успішно розвивається атомна енергетика. На сьогодні в країні працюють чотири атомні електростанції: Запорізька, Рівненська, Южно-Українська, Хмельницька. На цих АЕС діють 15 атомних енергоблоків, загальна потужність яких становить 1358- МВт. На атомні електростанції припадає близько половини електроенергії, що виробляється в країні.

     АЕС обслуговуються багатотисячними колективами висококваліфікованих фахівців. Фактично навколо кожної з українських АЕС виросло невелике місто.

     Наявність в Україні джерел електроенергії, які працюють на ядерному паливі, безперечно пом`якшує дедалі більший дефіцит «звичних» енергоносіїв : газу, нафти, кам`яного вугілля.

     Коли йдеться про АЕС, побоювання пересічного громадянина зазвичай пов'язані зі словом «радіація». Але, як показують дослідження, найбільший вплив радіації на людину відбувається за рахунок природних джерел радіації, під час медичних досліджень і лікування. Радіація, пов`язана  з «нормальним» розвитком атомної енергетики, становить лише малу частину радіації, що спричинена діяльністю людини. Проте, на жаль, історія людства налічує декілька випадків аномального розвитку подій на ядерних реакторах. Наслідки цих випадків були катастрофічними.

 

Питання до кола (Друге коло)

Що ВИ знаєте про ядерну енергетику та атомні двигуни.

 

РОЗМИНКА

 

 

  1. Екологічні проблеми атомної енергетики. (вступне слово вчителя)

    26 квітня 1986 р. позначене чорними барвами в історії України. Саме того дня стався вибух на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції. Керівництво станції дало згоду на випробування роботи ядерного реактора в режимі змінної потужності, що не було передбачено конструкцією реактора. У результаті відбувся неконтрольоване виділення ядерної енергії всередині реактора і стався вибух.

        Вибух призвів до пожежі на 4-му енергоблоці й до катастрофічного викиду радіоактивних речовин. Корпус реактора почав працювати як величезна піч, виносячи радіоактивний дим в атмосферу. Вітер розніс цей дим на багато сотень і тисяч кілометрів. У ліквідації аварії на ЧАЕС брали участь фахівці всіх республік Радянського Союзу.

     Особливу роль у зменшенні масштабів трагедії відіграли пожежники. Ціною свого життя вони запобігли поширенню пожежі на інші реактори Чорнобильської АЕС.

        Із катастрофою таких масштабів людство раніше не стикалося, тому пожежу не вдалося зупинити швидко. У результаті цілі регіони Росії, України, Білорусі виявилися радіаційно забрудненими, а з 30-кілометрової зони навколо станції було евакуйоване все населення.

      Пізніше над зруйнованим реактором був побудований так званий саркофаг – бетонна конструкція, яка захищає від подальшого поширення радіаційного забруднення.

      Сьогодні всі  енергоблоки Чорнобильської АЕС виведено з експлуатації; разом із міжнародними організаціями Україна побудувала ще один саркофаг, досконаліший. Після трагедії минуло понад 30 років, проте наслідки радіаційного забруднення, особливо в зоні Чорнобильської АЕС, відчутні й досі.

    Подібна за масштабами катастрофа відбулася в Японії у 2011 р. – на атомній електростанції «Фукусіма-1». Унаслідок землетрусу та цунамі припинили дію насоси, що перекачують теплоносій. Відбувся перегрів і пошкодження атомного реактора, і радіаційна речовина забруднила довкілля.

     Тож зараз людство опинилося перед дилемою: поступове вичерпання традиційних енергоносіїв нібито підштовхує до розвитку атомної енергетики, разом із тим від жахливих аварій не застраховані навіть такі технологічно розвинені країни, як Японія. Уряд Німеччини зробив свій вибір і заборонив розвиток атомної енергетики.

 

Питання до кола (Третє коло)

А яка ваша думка щодо цього питання? Поміркуйте над аргументами «за» і «проти»

 

 

ІV Підсумки уроку

5 способів захисту від радіації.

  1. Захищатися і митися .
  2. Особливий стиль прибирання .
  3.  Меню для захисту від радіації .
  4. Ліки від радіації.
  5. Особиста гігієна .

 

V Домашнє завдання

Описати, що я дізнався нового, а про що мені було відомо?, повторити §8.


Використані джерела:

 

1.     Атомна енергетика України [Електронний ресурс]: Режим доступу: Офіційний сайт Южно-Українського енергокомплексу https://www.sunpp.mk.ua/uk/nuclear/ukraine_power_engineering

  1. Відновна практика «Коло» як профілактика конфліктів в учнівському середовищі [Електронний ресурс]:  Режим доступу: https://vseosvita.ua/library/vidnovna-praktika-kolo-ak-profilaktika-konfliktiv-v-ucnivskomu-seredovisi-203542.htmlЕРНЕТ-ПОРТАЛ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
  2. Вплив природного радіаційного фону на здоров’я людей. [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://terses.gov.ua/index.php/shcho-varto-znaty/1471-vplyv-pryrodnoho-radiatsiinoho-fonu-na-zdorovia-liudei Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

4.     Еквівалентна доза [Електронний ресурс]: Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BA%D0%B2%D1%96%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D0%B0

  1. Мирна школа - територія безпеки і турботи, де хочеться навчатись [Електронний ресурс]:  Режим доступу: http://safeschools.com.ua/
  2. Радіоактивне випромінювання та мінімізація його впливу на організм людини  [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://voz.gov.ua/187-radoaktivne-vipromnyuvannya-ta-mnmzacya-yogo-vplivu-na-organzm-lyudini.html інтернет-портал територіальної громади, Вознесенськ
  3. Список електростанцій України [Електронний ресурс]: Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.- Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%96%D0%B9_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8 
  4. Урок «Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики.»  [Електронний ресурс]: Український освітній онлайн-портал для вчителів «На Урок»  Режим доступу: https://naurok.com.ua/urok-atomna-energetika-ukra-ni-ekologichni-problemi-atomno-energetiki-123917.html
  5. Ядерна енергетика України [Електронний ресурс]: Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8


Додаткові матеріали

 

Атомні електростанції України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дати:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Місце

 

(1) проектування,

 

Кіл-сть

 

Продуктивність,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Назва АЕС

 

розташування

 

(2) будівництво,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

блоків

 

млрд кВт год

 

 

 

 

 

 

 

місто-супутник

 

(3) введення в

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

експлуатацію

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БерегКаховсько

 

(1) 1977

 

 

 

 

 

 

 

Запорізька(ЗАЕС)

 

водосховища;

 

(2) 1981

 

6

 

37…42

 

 

 

 

 

 

 

Енергодар

 

(3) 1984

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Західне  Полісся,

 

(1) 1971

 

 

 

 

 

 

 

Рівненська (РАЕС)

 

білярічки  Стир;

 

(2) 1973

 

4

 

11…12

 

 

 

 

 

 

 

Кузнецовськ

 

(3) 1980

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Славутський  рай

 

(1) 1977

 

 

 

 

 

 

 

Хмельницка(ХАЕС)

 

Хмельницкої

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(2) 1981

 

2

 

7…9

 

 

 

 

областібіляріки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(3) 1987

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Горинь;  Нетішин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Південно-

 

БерегПівденног

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буг в Миколаївській

 

(2) 1975

 

 

 

 

 

 

 

Українська (ПУ

 

 

 

3

 

17…18

 

 

 

 

області;

 

(3) 1982

 

 

 

 

 

АЕС)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Південноукраїнськ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чорнобильська

 

офіційно закрита 15.12.2000

 

 

 

 

 

 

 

(ЧАЕС)

 

Аварія  на ЕСЧА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вплив радіаційного фону на здоров’я людини.

Життя на землі виникло і розвивається в умовах постійної дії радіації. Тому, скоріш за все, природний радіаційний фон суттєво не впливає на життя та здоров’я людей. Сучасні радіобіологічні дослідження показують, що при дозах, які відповідають природному радіаційному фону 1-2 мЗв (або 1000-2000 мкЗв) на рік, дія радіації безпечна для людини. Але навіть невелике перевищення рівня радіації може визвати генетичні дефекти, які, можливо, виявляться у дітей та онуків людини, що була опромінена. При великих дозах радіація спричиняє серйозні ураження тканини. Наприклад, отримана протягом кількох годин еквівалентна доза йонізуючого випромінювання 1 Зв викликає небезпечні зміни в крові, а доз 3-5 Зв у 50% випадків спричиняє смерть.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середні еквівалентні дози йонізуючого випромінювання, що отримує

людина протягом року від деяких джерел радіації

 

 

 

Джерела радіації

Середня еквівалентна доза

 

Н, мкЗв

 

 

Космічне випромінювання

350

 

 

Зовнішнє природне опромінення

350

 

 

Внутрішнє природне опромінення

1350

 

 

Будівельні матеріали

1400

 

 

Медичні дослідження

1400

 

 

Телевізори та монітори

1

 

 

Ядерні випробування

25

 

 

Атомна енергетика

2

 

 


 

Південно - Українська атомна електростанція (Жерновий Влад)

Розташована на березі річки Південний Буг, поблизу міста Южноукраїнськ.

п/п

Характеристика АЕС

Дані про дану АЕС

1

Початок будівництва

1975 рік

2

Початок експлуатації

1982 рік

3

Кількість енергоблоків

3

4

Кількість реакторів в експлуатації

3

5

Генеруюча потужність

3000 МВт

Південно - Українська АЕС за рік виробляє 17 млрд. квт^год. енергії, що перевищує10 % енергії, що виробляється в Україні

 

Хмельницька атомна електростанція (Максим Ващенко)

Розташована на території Хмельницької області, в місті Нетишин.

п/п

Характеристика АЕС

Дані про дану АЕС

1

Початок будівництва

22 січня 1981 рік

2

Початок експлуатації

22 грудня 1987 рік

3

Кількість енергоблоків

2

4

Кількість реакторів в експлуатації

2

5

Генеруюча потужність

2000 МВт

Хмельницька АЕС за рік виробляє близько 6 - 7 млрд. квт^год. енергії, тобто 9%


енергії, що виробляється в Україні

 

 

Рівненська атомна електростанція (Благодир Наташа)

п/п

Характеристика АЕС

Дані про дану АЕС

1

Початок будівництва

22 червня 1973 рік

2

Початок експлуатації

1980 рік

3

Кількість енергоблоків

4

4

Кількість реакторів в експлуатації

4

5

Генеруюча потужність

2835 МВт

Розташована на західному Поліссі, біля міста Кузнецовська

Рівненська АЕС за рік виробляє близько 11 - 12 млрд. квт^год. енергії, тобто

16% енергії, що виробляється на атомних електростанціях України.

 

Запорізька атомна електростанція ( Михайленко Євген)

п/п

Характеристика АЕС

Дані про дану АЕС

1

Початок будівництва

1 квітня 1981 рік

2

Початок експлуатації

9 листопада 1984 рік

3

Кількість енергоблоків

6

4

Кількість реакторів в експлуатації

5 (4 - ий на плановому ремонті)

5

Генеруюча потужність

6000 МВт

Розташована в Запорізькій області поруч з містом Енергодар.

 

 

Ще дві електростанції припинили свою експлуатацію з деяких причин.

 

Кримська атомна електростанція (Жадан Аліса)

п/п

Характеристика АЕС

Дані про дану АЕС

1

Початок будівництва

1975 рік

2

Початок експлуатації

1989 (призупинено будівництво)

3

Кількість енергоблоків

0

4

Кількість реакторів в експлуатації

0

5

Генеруюча потужність

4000 МВт (заплановано).

Розташована поблизу міста Щолкіне в Криму

 

 

Чорнобильська атомна електростанція (Котляр Віталій)

п/п

Характеристика АЕС

Дані про дану АЕС

1

Початок будівництва

Травень 1970 рік

2

Початок експлуатації

26 вересня 1971

3

Кількість енергоблоків

4

4

Кількість реакторів в експлуатації

0

5

Генеруюча потужність

3800 МВт (до 1986 року)

Розташована в Київській області біля міста Прип’ять.

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
Додано
1 червня 2021
Переглядів
999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку