Урок №13. Документальне оформлення на отримання сировини для кухні та відпуск готових страв з кухні

Про матеріал
Процес виробництва в громадському харчуванні є приготування із сировини на кухні підприємства кулінарних виробів і напівфабрикатів. В обов'язки матеріально відповідальної особи входить: складання меню, забезпечення наявності товарів (сировини) в кількості добової потреби, облік руху товарів і продуктів (сировини) на кухні, складання і подання в бухгалтерію звітних документів.
Перегляд файлу

 

Тема 2. Облік сировини та готової продукції на виробництві

Урок №13.  Документальне оформлення на отримання сировини для кухні та відпуск готових страв з кухні

Процес виробництва в громадському харчуванні є приготування із сировини на кухні підприємства кулінарних виробів і напівфабрикатів.

В обов'язки матеріально відповідальної особи входить: складання меню, забезпечення наявності товарів (сировини) в кількості добової потреби, облік руху товарів і продуктів (сировини) на кухні, складання і подання в бухгалтерію звітних документів.

На підставі вимоги з комори надходять у виробництво продукти (сировина). Документом, що підтверджує це, є накладна на відпуск товарів з комори. Облік руху сировини ведеться в кількісному і вартісному вираженні.

 

Облік продукції (сировини) і товарів у виробництві ведуть за ціною продажу матеріально відповідальні особи. Підставою для відпустки з кухні кулінарних виробів і напоїв є:

- замовлення, в разі якщо споживач здійснює оплату готівкою після обслуговування;

- касовий чек, жетони, талони-абонементи, що підтверджують оплату;

- денний забірний лист.

Денний забірний лист (Таблиця 1) застосовується при видачі продукції безпосередньо з кухні в роздавальну і інші місця реалізації якщо відпустку протягом дня здійснюється неодноразово. У тих випадках, коли видача продукції здійснюється один раз в день - виписується накладна на відпуск товарів з комори. 

Денний забірний лист і накладні виписуються в двох примірниках. Перші екземпляри забірних листів і накладних разом з товарним звітом здається в бухгалтерію зав. виробництвом (бригадиром), а другі примірники цих документів надходять до бухгалтерії від матеріально відповідальних осіб, які отримали продукцію.

У денному забірному листі зазначаються найменування кулінарних виробів, одиниця виміру, продажна ціна, кількість по годинах відпустки, загальна кількість, вартість відпущених і кількість повернутих страв (страви, що залишилися на кінець дня, підлягають поверненню у виробництво (на кухню)).

Таблиця 1

Дневной заборный лист

Пронумеровані бланки забірних листів і накладних видаються бухгалтерією підприємства завідувачу виробництвом (бригадиру) під розпис в Журналі реєстрації забірних листів і накладних (Таблиця 2).

Таблиця 2

Журнал регистрации заборных листов и накладных

На підприємствах, де роздавальна не відділена від кухні, облік і видачу продукції здійснюється за даними оперативного обліку без оформлення денних забірних листів.

Варто зупинитися на документальному оформленні обслуговування банкетів. 

Замовлення на обслуговування банкету оформляється замовленням-рахунком (Таблиця 3). Замовлення-рахунок підтверджує договірні відносини із замовником і є документом, який підтверджує відпустку кулінарних виробів і напоїв і виконує функції розрахункового документа. Так, в замовленні-рахунку вказується не тільки найменування і кількість страв і напоїв, а й найменування підприємства-замовника (прізвище, ім'я, по батькові приватної особи, що замовила банкет), номер і дата прибуткового касового ордера, за яким одержаний аванс і доплату. Дані замовлення-рахунку узгоджуються з замовником. Обопільна згода підтверджується підписами сторін (адміністратором і замовником).    

При видачі кулінарних виробів і напоїв працівникам підприємства оформляється меню на відпуск харчування працівникам закладу (підприємства Таблиця 4). У ньому вказується найменування, кількість і вартість відпущених страв.  

Продаж готової продукції може здійснюватися і за безготівковим розрахунком (за абонементами, талонами). У цьому випадку підприємство громадського харчування укладає договір на надання послуг з обслуговування харчуванням з іншими підприємствами, організаціями, навчальними закладами. За згодою сторін у договорі вказується вартість талона на кожен вид харчування (сніданок, обід, вечеря). Видача харчування за талонами (абонементами) відбувається згідно зі спеціально складеного меню. В кінці робочого дня оформляють меню-накладну (Таблиця 4).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 3

 

заказ-счет

 

https://studbooks.net/imag/buhoblik_audit/kim_bpo/image278.jpg

У цьому випадку форма має назву "МЕНЮ на видачу харчування за безготівковим розрахунком". У ній відображають дані про кількість, ціну та загальну вартість відпущеного харчування за талонами (абонементами).  

 

 

 

 

 

Таблиця 4

МЕНЮ на выдачу питания по безналичному расчету

Талони погашають, групують по організаціях , підприємствах і здають в бухгалтерію підприємства громадського харчування. В кінці місяця працівник бухгалтерії в присутності представника підприємства (організації) перераховує талони і знищує (спалює) їх, про що складається відповідний акт. Перший примірник акта передається представнику, другий залишається в бухгалтерії підприємства громадського харчування.

 

 

 

 

 

 

 

  1. Що є підставою для відпустки з кухні кулінарних виробів і напоїв?
  2. Що зазначається у денному забірному листі?
  3. Що оформляється при видачі кулінарних виробів і напоїв працівникам підприємства?


 

 

  1. Кім Ю. Г. Бухгалтерський та податковий облік: Первинні документи та порядок їх заповнення [текст] : навч. посіб. / Ю. Г. Кім. : «Центер учбової літератури», 2014. – 600с.
  2. Куцик П. О., Коваль Л. І., Макарук Ф. Ф. Куцик П.О., Козаль Л.І., Макарук Ф.Ф. Бухгалтерський облік у торгівлі та ресторанному господарстві Навчальний посібник. 2010р.- 504 с.
  3. Збірники рецептур - Збірник рецептур страв і кулінарних виробів для підприємств громадського харчування 1980 року, Збірник рецептур страв і кулінарних виробів для підприємств громадського харчування 1982 року, Збірник рецептур національних страв і кулінарних виробів, затверджений наказом МВЕСторга від 06.07.99 р. № 484.
  4. Наказ № 201 - Наказ Мінторгу СРСР від 20.08.86 р. № 201 "Про затвердження Форм первинної облікової документації в торгівлі і громадському харчуванні".

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Діордієва Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
6521
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку