Урок "Будова та функції вуха"

Про матеріал

Завдання базового рівня розраховані на самостійну роботу учнів за темою “Будова та функції слухового сенсорного аналізатора” (за підручником К.М.Задорожнього. Біологія. 8 клас. Вид. “Ранок”)

Завдання можуть бути використані на уроці як індивідуальні для вивчення програмного матеріалу, так і для перевірки та закріплення отриманих у темі знань.

Перегляд файлу

 

 

Адаптивні завдання до теми “Будова та функції вуха”

Завдання базового рівня розраховані на на самостійну роботу учнів за темою “Будова та функції слухового сенсорного аналізатора” (за підручником К.М.Задорожнього. Біологія. 8 клас. Вид. “Ранок”)

   Завдання можуть бути використані на уроці як індивідуальні для вивчення програмного матеріалу, так і для перевірки та закріплення отриманих в темі знань.

Маршрутний лист

Завдання для самостійної роботи та перевірки знань на базовому рівні.

Завдання 1.

1. Прочитати § 39, стор.138-140 (до “Система органу рівноваги”).

2. Розглянути відділи вуха на мал. 39.1 “Будова вуха”

3. Розглянути мал.1 . Укажіть частини вуха, що визначені цифрами 1-9. Які відділи відносять до зовнішнього, середнього та внутрішнього вуха ?                                                                                                                       

 

 

 

 

 

                               мал.1

Заповнити таблицю: Будова вуха.

Відділи вуха

Частини органу слуху

Функції, що виконуються

 

 

 

Дати відповідь на запитання.

1. Під час, коли на літаках ще не було герметичних кабін для пілотів, при швидкому наборі висоти або пікіруванні спостерігалися випадки розриву барабанної перетинки у пілотів. Чому таке відбувалося? Пропонуйте способи, за допомогою яких таких випадків можна було уникнути.

2. Великий немецький композитор Людвиг ван Беховен почав втрачати слух. Але він знайшов оригінальний спосіб слухати музику. Він стискав зубами дерев'яні палички та щільно притискав їх до деці роялю та міх слишати музику. Поясніть, чому композитор слишав музику?

Завдання 2.

1. Розглянути мал.2. Що визначено на ньому цифрами 1-3? Як кістки середнього вуха сполучаються між собою? Відповідь обгрунтуйте.

 

 

 

 

 

Мал. 2

 

 

Завдання 3.

1. Знайдіть на мал. 3  носоглотку та слуховий прохід.. За якими цифрами вони визначені.

 

 

 

 

  Мал. 3

2. Переконайтеся, що вони св'язані між собою, за допомогою наступного досліду: закрийте роту та носу, а потім зробіть сильний видих. Поясніть свої відчуття.

Завдання 4

1. Розглянути мал. 4. Що на ньому визначено цифрами 1 — 7

 

 

 

 

 

 

                   Мал. 4

2. Який елемент вуха сприймає звукові коливання?

3. Розглянути мал.5. Що на ньому визначено?

 

 

 

 

 

 

4. Встановити взаємозв'язок будови та функцій зовнішнього, середнього та внутрішнього вуха.

Заповнити таблицю “Будова та функції органів слуху”

Будова органів слуху

Які функції виконує

Зовнішнє

Середнє

Внутрішнє

 

 

Дати відповідь на запитання.

1. Поясніть, чому при зміні висоти літака стан людини полегшують ковтальні рухи?

2. Чому ще в Давній Русі заборонялося бити по вуху?

3. Людина, що знаходиться під водою поблизу моторного човна, має незвичайне відчуття. Де б цій човен не знаходився, здається, що він зовсім поряд. Пояснити цей факт.

Завдання 5

Вставити у текст пропущені слова:

На межі між зовнішнім та середнім вухом знаходиться тонка  сполучнотканинна пластинка, яка називається ______. Нервові імпульси виникають в ______ перетинці вуха. Слухова (______) труба, яка сполучається із ______ трубою носоглотки, забезпечує однаковий тиск на барабанну перетинку. Барабанна перетинка, сприймаючи звукові коливання передає їх на _______.  Порожнина середнього вуха заповнена _______. Внутрішнє вухо складається із _________ та ________ лабірінтів. Функцію сприйняття звукових коливань виконує спірально закручений канал ______.Слухові рецептори містяться на __________ мембрані. Від рецепторів збудження надходить по ________ нерву в центри слуху, які містяться у ________ частці кори великих півкуль головного мозку.

 

docx
Додано
17 серпня 2018
Переглядів
3046
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку