Урок для відеогуртка Кіно вечірка "Осінній настрій"

Про матеріал
Тема заняття: «Кіно вечірка - Осінній настрій» Мета заняття: формування у вихованців цілісної системи уявлень про створення відео-контенту. Сприяння поглибленню та розширенню знань вихованців та діапазону їх практичного застосування. Сприяння в ході заняття вихованню відчуття смаку під час використання гриму і реквізиту.
Перегляд файлу

Відеошкола «ArtCinema»

Інтегроване заняття

Керівник гуртка Розпутня Наталія Станіславівна

 

Тема заняття: «Кіно вечірка - Осінній настрій»

Мета заняття: формування у вихованців цілісної системи уявлень про створення відео-контенту. Сприяння поглибленню та розширенню знань вихованців та діапазону їх практичного застосування. Сприяння в ході заняття вихованню відчуття смаку під час використання гриму і реквізиту.

Тип заняття: застосування вмінь та навичок.

Форма заняття: практичне.

Міжпредметні зв’язки: під час проведення заняття вихованці опановують вміння створення історій (літературний), використання макіяжу, позування (театральний).

Обладнання: Навчальний кабінет, телевізор, ноутбук, світлові прилади, відеокамера, грим, святковий реквізит, дві фото-зони чорна і біла.

Очікуваний результат: Вихованці повинні опанувати вмінням керувати знімальним процесом на майданчику, грамотно використовувати реквізити, освітлювальні прилади та грим.

Хід заняття:

  1. Вступна частина:

Привіт! Сьогодні я рада вас вітати на нашій кіно-вечірці «Осінній настрій»

Для початку хочу нагадати про правила поведінки під час повітряної тривоги. Якщо ви почули сигнал повітряної тривоги, потрібно спокійно зібрати свої речі, взяти тривожну валізку і разом з педагогом іти в укриття.

Наступне про що маю нагадати це правила поведінки з електричними приладами. В кабінеті з розставленими світловими приладами  всі учасник освітнього процесу повинні пересуватись спокійно і обережно. Не можна поспішати, наступати на проводи електромережі та смикати за них.

Що ж, тепер можемо приступати до нашого уроку.

Давайте згадаємо, про що ми вивчили на минулих уроках (правил композиції, постановки світла, прийоми відеозйомки)

Сьогодні ми будемо ці всі правила і знання використовувати на практиці. Ви самостійно спробуєте налаштувати світло правильним чином, розмістити в кадрі модель. Крім цього ми сьогодні опануємо вміння використовувати реквізит і грим під час зйомки, поговоримо про основні принципи їх використання і розповсюджені помилки.

  1. Основна частина:

Теоретична частина

При виробництві відео роликів, кліпів і кіно, часто виникає потреба в різного роду реквізиті. Знадобитися може як чашка для кави, так і спортивний автомобіль. Від правильно підібраних деталей буде залежати якість підсумкового результату. Умовно можна розділити весь реквізит на наступні види:

Одяг. Тут ми трохи заходимо на територію костюмера або художника по костюмах. Щоб підкреслити характер персонажів – потрібно правильно одягнути і взути акторів.

Побутові предмети. Ноутбук, сріблястий кейс як у агента 007 або бабусин килим, все це потрібно доставити на зйомку. Від якості підбору речей буде залежати загальне враження в кадрі.

Зброя будь-якої епохи від арбалета до бластера, від списа до базуки.

Музичний реквізит. Можна знайти як в спеціалізованих магазинах, так і у експертів-колекціонерів в цій темі.

Бутафорія. Як варіант це можуть бути бутафорські склянки, які виготовлені з цукру.

Транспорт. Може знадобитись велосипед, санчата, автомобіль.

Технічні пристрої. Це можуть бути будь-які пристосування, які знаходяться як в кадрі, так і поза ним. Наприклад, спеціально розроблена «карусель», для обертання тарілок в зйомці їжі.

Поради по роботі з реквізитом

Плануйте час. Часто на створення або пошук потрібного реквізиту необхідні ресурси.

Шукайте референси і приклади. Чим точніше ви поставите завдання фахівцю, тим краще він виконає своє завдання. Найкраще відвідати фахівця в проміжку підготовки і перевірити хід виконання.

Просіть інструкцію до використання реквізиту або запрошуйте потрібного експерта на зйомки, щоб він керував процесами розпакування і настройки реквізиту.

Забезпечте роботу технічного реквізиту на весь знімальний етап. Іноді бувають елементи, які працюють від батарейок, подбайте про запасні елементи живлення.

У випадках, де реквізит ламається, спалюється або розбивається – замовте реквізит з запасом. На етапі репетицій ви можете протестувати і втратити частину з них. Крім того, іноді дешевше замовити кілька одиниць реквізиту для зйомки різної крупності, ніж організувати багатокамерну зйомку з різних ракурсів. Це можуть бути пляшки, склянки, стільці що розбиваються та інше.

Якщо реквізит крихкий, краще домовтеся з фахівцем про доставку, це дешевше, ніж поламати бутафорію з необережності.

Іноді краще і дешевше купити нову річ нижче якістю (зовні нормальну), ніж орендувати стару і потерту, що буде помітно в кадрі.

Практична частина

Пропоную розбитись на пари, де один з учасників буде моделлю а інший – оператором і пробувати знімати контент. Ваша задача зняти по три відео-відрізка одного сюжету використовуючи три різні плани на вибір оператора. Після цього ви міняєтесь ролями.

  1. Заключна частина:

Сьогодні ви спробували себе в різних ролях. Серед яких є  відеооператор, модель, костюмер, дизайнер по реквізиту, освітлювач. Давайте підведемо підсумки, в яких ролях вам було комфортно, які складнощі виникали, як ви їх долали?

docx
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
108
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку