Виховний захід, 5 клас Тема: «Українська вишиванка в контексті уявлень про генетичний код нації»

Про матеріал
Виховний захід, 5 клас Тема: «Українська вишиванка в контексті уявлень про генетичний код нації» Мета: поглибити знання учнів про українську вишивку й народний костюм; сприяти формуванню національної свідомості учнів; виховувати патріотичні почуття приналежності до українського народу, України; удосконалювати мовленнєво – мислительні вміння усвідомлювати тему й основну думку, логіку викладу, тип і стиль мовлення; розвивати зв’язне мовлення, вміння висловлювати свої думки; розвивати творчість, креативність; виховувати патріотичне ставлення до багатств нашої держави.
Перегляд файлу

 

Козлова Марина Валентинівна, вчителька англійської мови Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 148 Харківської міської ради Харківської області

Виховний захід, 5 клас

Тема: «Українська вишиванка в контексті уявлень про генетичний код нації»

Мета: поглибити знання учнів про українську вишивку й народний костюм; сприяти формуванню національної свідомості учнів; виховувати  патріотичні почуття приналежності до  українського народу, України; удосконалювати мовленнєво – мислительні вміння усвідомлювати тему й основну думку, логіку викладу, тип і стиль мовлення; розвивати зв’язне мовлення, вміння висловлювати свої думки; розвивати творчість, креативність; виховувати  патріотичне ставлення до багатств нашої держави.

Обладнання: комп’ютер, проектор, мультимедійна дошка, відеоролики,  вишиванка, картки для роботи в групах, кольорові олівці, фломастери, нитки, ножиці.

Хід заняття

І. Вступна частина.

1. Правила поведінки

- Працюємо з гарним настроєм та із задоволенням!

- Кожна думка важлива!

- Ми всі – партнери!

- Брати учать у всіх вправах, бути активним!

- Вислухав, висловився, вислухавав!

- Вмій погодитися і не погодитися!

- Важлива кожна роль!

- Говорити за темою!

2. Привітання

- Добрий ранок Вам!

- Добрий ранок нам!

- Добрий ранок всім!

Ми вітаємо щиро вас,

І запрошуємо сьогодні

на урок до нас.

Сядьте всі рівненько!

Сьогодні ваше завдання:

Не просто слухати – а чути,

Не просто дивитися – а бачити,

Не просто відповідати – а міркувати,

Дружно й плідно працювати!

ІІ. Основна частина

  1. Створення проблемної ситауції

- Сьогодні незвичайний захід, на ньому ви придбаєте нові знання. Як усім відомо, не все можна купити за гроші, є в нашому житті те, що не продається. А що ж саме не продається? (відповіді учнів) Дуже дорого цінуються талант, знання. Послухайте запис пісні і скажіть про що йтиме мова на уроці?

(Звучить пісня «Квітуча Україна» Наталії Май)

 

 

 

 

 

 

 

,

 

-         А зараз уважно погляньте на  ребус, роз’язавши який, дізнаєтесь – хто сьогоднішня головна героїня?

Відповідь: вишиванка

-         Так, сьогодні ми будемо говорити про вишиванку.

Звучить вірш «Вишиванка - символ Батьківщини»

Вишиванка - символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі,

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у вірші.

 

Вишиванка - дитинча кирпате,

Що квітки звиває в перепліт,

Материнські ласки, усміх тата,

Прадідів пророчий заповіт.

 

Вишиванка - писанка чудова,

Звізда ясна, співи та вертеп.

Вишита сльозою рідна мова,

Думами дорога через степ.

 

Вишиванка - біль на п`ядесталі,

Слава, воля, єдність, віра - ми.

Журавлем курличе, кличе далі,

Стелить вирій взорами-крильми

-         «Код нації» або «генетичний код українців»  – так називають українську вишиванку. І це не просто красиві слова. У залежності від історичного регіону України деталі і тематика орнаменту вишиванок відрізняються. А на початку ХХ століття, коли українська нація почала боротьбу за свої політичні права, вишиванка стала використовуватися як патріотичний та культовий одяг, символ української ідентичності. (слайд 1)

-         Зараз, давайте подумаємо, які асоціації виникають при слові «вишиванка»

(слайди 3,4)

  1. З чого все почалось?

-         Кожен українець, мабуть, знає, що таке вишиванка, адже це не просто одяг, а частина душі. Історія національно вбрання українців сягає глибокої давнини. Наші працьовиті пращури завжди вміли створити справжню красу з полотна і ниток. Достеменно невідомо, коли ж вишиванка почала розвиватись як галузь мистецтва. Дослідники стверджують, що розвиток вишиванки відбувався протягом кількох століть. З року в ріку предки збагачували ремесло новими орнаментами та техніками. Майстрині навчились виготовляти нитки унікальних відтінків для того, щоб на полотні вигравали нові кольори. В давнину вірили, що вишиванка оберігає людину, дарує їй добру долю та здоров'я. Матері вишивали своїм дітям одяг з особливою теплотою та любов'ю. Існують свідчення, що у деяких регіонах країни процес вишивання мав вигляд особливої церемонії. Жінки в процесі молились і вірили, що ці молитви зроблять вишиванку сильнішою та зарядженою тільки позитивними емоціями.(слайди 5,6,7)

(Перегляд відеоролика «Вишиванка: історія та сучасність»)

-         Зараз перейдіть, будь ласка за посиланням https://wordwall.net/resource/3756704 де вас чекає цікава вікторина про вишиванку.

-         Навряд чи майстрині, що започаткували ремесло вишивання, могли собі уявити, що у 21 столітті вишиванка стане символом величного козацького народу. Чому так сталося? Крізь віки мандрували традиції вишивання. Їх продовжували, розширювали та шанували. Вишиванка змогла осучаснитись і залишитись такою, як тисяча років тому водночас. Саме з нею уособлюють найкращі емоції та думки, адже вона увібрала в себе віковічну історію. Останніми роками популярність вишиванок значно зросла. Це пояснюється політичною ситуацією та курсом на українізацію. Сьогодні модно носити вишиванку не тільки на національні свята, а й кожен день. Чому українці ходять у вишиванках? Тому, що вони – частина становлення нації. 

  1. А що символізує вишиванка?

-         Наші предки вірили, що кожен елемент на вишиванці має конкретне значення. Згодом зникла традиція вибирати вишиванку, зважаючи на її символізм. Люди перестали задумуватись про те, що поєднання певних візерунків може принести в їхню долю лихо, або ж навпаки – щастя і вдачу. У зв'язку з небувалим розквітом українського національного вбрання, українці стали звертати неабияку увагу на те, що зображено на їхніх вишиванках, які кольори поєднані та що вони символізують. Знавці вишиванки переконують, що символізм елементів вишиванки має дуже сильний вплив на життя того, хто її носить. Отож, представляємо кілька основних порад щодо вибору вишиванки з погляду символіки:

-         геометричні візерунки символізують стихії природи та родючість землі, такі візерунки притаманні Гуцульщині;

-         рослинні та квіткові орнаменти здавна символізують сімейне щастя, материнську любов, такими орнаментами вишивали на Чернігівщині;

-         майстрині з усієї країни зображували на полотні тварин і вірили, що їхні зображення приносять вірність, достаток і довголіття.

Символічними є не тільки відтінки та форми вишивки, а й полотно та його колір. Традиційно вважали, що:

-           білий - означає невинність, непорочність, чистоту. Вважалося, що вишиванки з декоративним білим кольором могли носити тільки молоді, незаміжні дівчата. Тому біла вишивка вважалася символом невинності, а також берегла дівчат від нещастя та дурного погляду. Також біла вишиванка символізувала багатство та душевну енергію свого власника,

-         зелений – природу та спокій,

-         чорний – смуток і тугу. Найчастіше одягали білі вишиванки, вони додавали життєрадісності, а чорна вишиванка слугувала для часу посту та жалоби,

-         синійсимвол неба і води, (визволення від недуг та душевного спокою). Вишивка синіми нитками найчастіше присутня на чоловічих вишиванках, а також на дитячих, адже саме чоловіки (які часто потрапляли в небезпечні ситуації) і діти наші пращури намагалися захищати від хвороб і небезпек. Часто його комбінували і з червоним. Такий орнамент символізував єдність протилежних стихій – Води та Вогню, холодного і гарячого, чоловічого і жіночого начала,

-         жовтий або золотий - говорить про потребу розкритися, має в собі надію, прагнення до щастя, радості. Також це колір припинення напруги, зняття стресу, колір, символізуючий досягнення поставленої мети.
У народній вишивці жовтий колір є замінником золота. Маючи значення свободи, щастя, його функція в ролі золота підсилюється блиском поверхні,

-         червоний - пекельний, яскравий та насичений, він символізую стихію Вогню. Має сакральні та оберегові функції, так як він є активним та сильним. Також символізує любов до людини, до життя, енергію сонця, радості. Тому дитячі та жіночі вишивки частіше всього прикрашають саме червоними нитками по білій або червоній тканині! Червоний колір у вишиванках зустрічається найчастіше.

-    Сьогодні Ви можете купувати вишиванки різних кольорів: рожеві, бордові, зелені, сірі ті інші. Лише пам'ятайте, що більш темний колір вишитої сорочки завжди символізує смуток та тугу.

(слайди 9,10,11)

( Перегляд відеоролику «Українська вишиванка! Орнаменти вишиванки. Знаки і символи української вишивки».)

-         Отже, ділимося на групи і виконуємо наступні завдання:

1.Вставити літери, які «загубилися» і відтворити вірш

2.Переходимо за посиланням https://wordwall.net/resource/29177633. Складаємо прислів’я про вишиванку.

4. Сучасна вишиванка

 

- Для українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка для нас як символ, який зберігає наше коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код. Тому недаремно кажуть, що українська вишиванка – це магічний код нації. Все буде Україна!!! (слайд 12)

(Перегляд відеоролика https://www.youtube.com/watch?v=6Im7ls95Z-0 «Перша у світи бойова вишиванка»)

5.Творча майстерня. Виготовлення вишиванки в техніці оригамі. (слайд 13)

(перегляд відеоролика https://www.youtube.com/watch?v=YE3btpHBnAk, та покрокове виготовлення вишиванки в техніці оригамі).

 

6. Створення постера.

А українська вишиванка — диво,
У ній народу код, його душі.
І кожному в ній зручно і красиво,
Вдягнути ж вишиванку поспіши.
І гордо йди у ній по цілім світі,
Та мовою своєю розмовляй!
І хай сміється сонечко в зеніті —
Ти рідного свого не забувай!
Бо в ньому все — ліс, гори і долина,
І річечка, й маленьке джерельце,
Твій рідний край, чарівна Україна,
І мати, й батько — пам’ятай про це!
І хліб на вишиванім рушникові,
І пісня, що до серця пролягла,
І краєвиди навкруги чудові,
І стежка, що у Всесвіт повела.
Вдягни свою чудову вишиванку,
Відчуй в ній ласку і душі тепло,
І чистий ранок в ніжному серпанку,
І те, як добре з мамою було.
Надія Красоткіна

6. Рефлексія

- Що вам найбільше запам’яталося?

- Які відкриття ви зробили для себе?

- Що найбільше сподобалося?

-         Ви бачите перед собою три малюнки:

-         Якщо вам було цікаво та інформація для вас була корисною, ставте вподобайки кошику;

-         якщо вам було нудно та інформація була для вас нецікава, ставте вподобайки кошику для сміття;

-         якщо вам було цікаво, але не все було зрозуміло та деяку інформацію потрібно ще раз прослухати, ставте вподобайки м’ясорубці.

Дякую за увагу!

 

 

Список використаних джерел

  1. https://www.youtube.com/watch?v=Sqcbfpl_P2U
  2. https://wordwall.net/resource/3756704
  3. https://wordwall.net/resource/29177633
  4. https://www.youtube.com/watch?v=inL6GFGT87I&t=19s
  5. https://www.youtube.com/watch?v=iDpq7vCfgfs&t=1s
  6. https://www.youtube.com/watch?v=6Im7ls95Z-0
  7. https://www.youtube.com/watch?v=2jxQrzg9tn4
  8. https://www.youtube.com/watch?v=YE3btpHBnAk
  9. https://www.youtube.com/watch?v=inL6GFGT87I&t=19s
     

 

 

 

docx
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку