Урок"Другорядні члени речення. Обставина. Способи вираження обставин. Тренувальні вправи на визначення друго¬рядних членів речення."

Про матеріал

Тема. Другорядні члени речення. Обставина. Способи вираження обставин. Тренувальні вправи на визначення другорядних членів речення.

Мета: розширити й поглибити знання учнів про обставину, способи вираження її; удосконалювати вміння виділяти другорядні члени умовними позначками, поширювати думку за допомогою другорядних членів речення; формувати вміння виконувати елементарний розбір простого поширеного речення; виховувати інтерес до наукової й художньої літератури, прагнення глибше пізнати світ фауни.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Другорядні члени речення. Обставина. Способи вираження обставин. Тренувальні вправи на визначення другорядних членів речення.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

. Граматичне завдання. Визначте, додатком чи обставиною виступають виділені слова в поданих реченнях. Поясніть, як ви міркуєте.1. Нечувана радість запанувала в звіринім царстві.2. Досі я ходив по селах, а завтра в білий день піду до міста.

Номер слайду 4

.3. Ледве він щез у діжці, коли прибігли цілою купою пси.4. Звірі трохи наблизилися до нього.

Номер слайду 5

Творчий диктант. Поширте речення другорядними членами. Сонце світить Падає листя Лис шукає

Номер слайду 6

. Виконання синтаксичного розбору простого речення. План 1. Визначити вид речення за метою висловлювання.2. З'ясувати, речення окличне чи неокличне.3. Довести, що речення просте.4. Установити, односкладне чи двоскладне речення.5. Схарактеризувати речення за наявністю чи відсутністю другорядних членів.6. Підкреслити всі члени речення, з'ясувати, чим вони виражені.

Номер слайду 7

Тестові завдання1. Правильно визначено граматичну основу в реченні А Сашко привів товаришів на околицю села. Б Юрко і Роман весело побігли до зеленого килима поля. В Маленька пташка поклювала всі зернятка. Г Пізніше за інші дерева від зимового сну прокидався дуб.2. ДВА означення є в реченні А Хай морем золотим пшениця затопить землю кам'яну . Б В сонні верби кинувся туман, у прощанні айстри обнялися. В Покрова була на Запорожжі найбільшим святом. Г Під Києвом стоїть щаслива осінь і вересня колише на руках.

Номер слайду 8

3. Виділене слово є обставиною в реченні А Вечір стелить над морем холодні тумани. Б Іван втомлено присів на лавку… В Сніг з осикових гілок густо посипався на землю Г Стоять за селом вітряки і ждуть вітру.4. У реченні Весна – бажаний гість, її закликають дівчата піснями додатком є слово А весна Б гість В її Г дівчата5. Які є види речень за метою висловлювання? А Окличні; Б розповідні; В неокличні.6. Яке речення є спонукальним? А Нарешті прийшло літо! Б Не бійтесь заглядати у словник. В Синичко-сестричко, де твоє гніздечко? Г Шумить, не стихає бурхливе море.

Номер слайду 9

.

pptx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку