Урок "Характеристика Чорного моря", 8 клас

Про матеріал

Конспект уроку "Характеристика Чорного моря" розроблено за матеріалами "Зеленого пакету". При використанні поданих матеріалів доцільно працювати у групах, змінювати діяльність учнів., розвивати ключові компетентності.

Перегляд файлу

Фізико-географічна характеристика природного комплексу Чорного

моря. Проблеми використання і охорони його вод

МЕТА: - сформувати в учнів загальні уявлення про особливостірозташування, розміри, глибини, елементи берегової лінії (найбільшіострови, півострови, коси, затоки, протоки), природні умови Чорногоморя; про стан природних ресурсів Чорного моря, проблеми їхвикористання і охорони; продовжити виховання в учнів екологічної свідомості; удосконалити практичні вміння та навички складати стислухарактеристику географічних об’єктів за допомогою карт атласу і підручника,аудіо - візуальних матеріалів.

ТИП УРОКУ: формування нових знань, вмінь, навичок.

ОБЛАДНАННЯ: фізична карта України, матеріали компакт–диску «Зелений пакет»,посібник для вчителя «Зелений пакет» (розділ «Глобальні виклики» ст. 195 -199), атласи, контурні карти.

ГЕОГРАФІЧНА НОМЕНКЛАТУРА: Чорне море, Керченська протока,затоки — Каркінітська, Джарилгацька, Тендрівська, Ягорлицька, Каламітська,Феодосійська, лимани — Дніпровський, Дністровський, Тилігульський,Куяльницький, Хаджибейський, Будацький;острови — Джарилгач, Довгий,Березань, Зміїний.

«У води є тисясі доріг, але всі вони ведуть до моря»

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент.

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів.

Прийом «Естафета»

  • Згадайте, води яких морів омивають територію України.
  • Яким є ці моря: внутрішні чи окраїнні?
  • До басейну якого океану вони належать?
  • Згадайте протяжність морських кордонів України.
  • Згадайте, з якими державами Україна має морські кордони.

IIІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності.

  • Україна – морська держава;
  • Моря – складні природні системи;
  • Кожне море – природний комплекс, у якому усі складові компоненти тісно взаємопов’язані і взаємообумовлені;

Завданням нашого уроку сьогодні є: Довести зв’язок компонентів Чорного моря.

 Наш урок буде проходити у вигляді конференції, де кожен із вас буде представляти певні характеристики Чорного моря: математичні, географічні, біологічні, кліматичні та екологічні.

 Поперіднім завданням для вас було попрацювати із матеріалами «Зеленого пакету» , розділом «Глобальні виклики» та підготувати інформацію про Чорне море.

 Тож можемо розпочинати нашу учнівську конференцію.

IV. Вивчення нового матеріалу.

А. « Загальна характеристика» -Доповідь учня.

Основні фізичні параметри:

  • протяжність з півночі на південь — 624 км,
  • із заходу на схід — 1167 км;
  • площа акваторії — 422 тис. км2;
  • глибини (середня — 1271 м, максимальна — 2245 м);
  • протяжність берегової лінії — 4090 км, у межах України — 1560 км.
  • Середня глибина моря становить 1256 м, а максимальна – 2245 м.
  • У північно-західній частині є широка смуга (до 200 км) мілководдя з глибинами до 100 м.
  • Морське ложе з глибинами понад 2000 м займає понад 30 % площі моря.
  • Солоність поверхневих вод моря становить 17- 18 ‰, біля дна вона збільшується до 22-22,5 ‰.

- Довідкова інформація*:

Чорне море є внутрішньоконтинентальним морем Атлантичного океану.Омиває береги України, Росії (Краснодарський край), Грузії, Румунії, Болгарії,Туреччини. Море займає площу 420,3 тис. км2, об'єм водної маси становить547 тис. км3, що перевищує об'єми Каспійського у шість, а Балтійського – у 16разів, хоча за площею всі три моря майже однакові. Найбільша ширинаЧорного моря – від Батумі до Бургаса – 1150 км, найменша між мисом Сарич імисом Керемпе – 265 км.Здавна Чорне море вважалось непривітним та негостинним. Це пояснюєпоходження його першої назви – “PontosAxeinos” (Негостинне море). Коли жпід час грецької колонізації мореплавство тут дещо пожвавилось, то і назвазмінилась: з того часу воно стало називатись “PontosEuxenius” (Гостиннеморе). Пануючи на Чорному морі, греки вели торгівлю з Іраном, СередньоюАзією і Східною Європою. Наступниками греків у чорноморській торгівлі булигенуезці. Під час турецького панування Чорне море опустіло – шторми ітумани лякали турецьких мореплавців, які дали морю у 13 ст. назву Караденіз(“KaraDeniz”, Чорне – тобто Погане море). На північному сході Керченськоюпротокою сполучається з Азовським морем, на південному заході протокоюБосфор — з Мармуровим морем.

Б. «Гергафічна характеристика положення Чорного моря» -Доповідь учня.

1. Прийом «Картографічний тренінг»

Протягом доповіді учня-географа біля кати «Чорне море» інші учні знаходять географічні об’єкти берегової лінії на картах атласу.

- Довідкова інформація*:

Виникнення Чорного моря пов’язане з тектонічними перетвореннями, щовідбулися на початку третинного періоду у східному районі Середземногоморя. Ще у ранньому пліоцені увесь понтійський простір був частиною великого прісноводного озера, яке виникло внаслідок поділу Сарматського моряна окремі басейни. Пізніші зміни перетворили басейн майбутнього Чорногоморя у самостійне озеро, однак на межі пліоцену і плейстоцену відбулися останні вертикальні переміщення ділянок земної кори, внаслідок чого моренабуло теперішніх обрисів та глибини. На початку четвертинного періодуподальші тектонічні зміни надали остаточну форму берегової лінії іперетворили річкову долину Босфору у протоку.

Береги Чорного моря, крім північно-західних, порізані мало. Прилеглі до України акваторії Чорного моря утворюють великі лимани: Дністровський, Тілігульський, Дніпровсько-Бузький; затоки: Одеську, Каламітську, Кіркінітську, Феодосійську. Довжина берегової лінії в межах нашої країни становить 1540 км. Значна її частина припадає на Кримський півострів. Найбільші з островів Чорного моря – Джарилгач, Довгий. Березань, Зміїний.

В. «Характеристика клімату Чорного моря»

Клімат Чорного моря має риси субтропічного, тобто спекотне і сухе літота теплу і вологу зиму. Безхмарна й спекотна погода влітку зумовленаАзорським максимумом. Лише зрідка проходять грози і смерчі. Взимкусередземноморські, рідше – атлантичні циклони спричиняють дощі татумани. В окремі роки арктичне повітря викликає замерзання моря в Одеськійзатоці. Вітри й притік річкових вод призводять до виникнення двох кілецьпостійних морських течій, спрямованих проти годинникової стрілки.

Температура чорноморської води біля поверхні підвищується влітку до 24-26°С, в мілководних затоках – іноді до 29°С, взимку вона знижується до 5-7°С,а у північно-західній частині – до нуля і навіть нижче (з утворенням льоду).Температура глибинних вод протягом року зберігається майже без змін істановить 9°С.

Чорне море – унікальне через наявність у ньому сірководню. Уцентральних районах з глибин 100-150 м, а ближче до берегів – від 150-200 м ідо самого дна вода насичена сірководнем. Сірководнева "подушка" займає 87 %об'єму всього моря й заселена лише бактеріями, які споживають сірководень.Верхня частина вод містить кисень і заселена тваринами, рослинами тамікроорганізмами.

Вчитель. Сірководень - безбарвний газ із запахом тухлих яєць і солодкуватимсмаком. Хімічна формула - H2S. Погано розчинний у воді( утворює слабу кислоту), добре - в етанолі, отруйний. При великих концентраціях роз'їдає метали. При контакті з повітрям може займатися.

- як ви думаєте, чи токсичний цей газ?

Демонстрація схеми. Дуже токсичний. Вдихання повітря з невеликим вмістом сірководню викликає запаморочення, головний біль, нудоту, а зі значною концентрацією призводить до коми, судом, набряку легенів і навіть до летального результату. При високій концентрації одноразове вдихання може викликати миттєву смерть.

Вчитель. А ось на глибині, в середньому 200 метрів і нижче у Чорному морі і спостерігається накопичення цього газу. Що станеться, коли він підніметься і вступить в реакцію з повітрям?

- Чи можливе використання цього газу?

Скажете - ні, і помиляєтеся. В останні роки розглядається можливість використання сірководню, накопиченого в глибинах Чорного моря, в якості енергетичного (сірководнева енергетика) і хімічної сировини.

Г. «Біологічна характеристика Чорного моря» (з демонстрацією фотографій)

У Чорному морі живе понад 660 видів рослин. Більшість із них – це донніта планктонні водорості. Тваринний світ Чорного моря – значно бідніший, ніжСередземного. У верхньому, багатому на кисень, шарі води живе понад 180видів риб, серед них промислові – хамса, ставрида, шпроти, скумбрія, кефаль,камбала, тунець.

Тваринний світ представлений багатьма безхребетними. Зкишковопорожнинних найчастіше зустрічаються медузи аурелія і коренерот.Серед молюсків широко розповсюджені мідії, є устриці, гребінці тощо. Деякі зних мають промислове значення. З ракоподібних зустрічаються краби(кам’яний, зелений тощо), різні види креветок.Серед риб (180 видів) промислове значення мають бички, хамса, скумбрія,кефаль, оселедці, камбала, ставрида. У Чорному морі спостерігаються масовіміграції риб. На початку літа риба з Середземного моря (хамса, скумбрія,тунець тощо) і південної частини Чорного моря, де вона зимує, йде навідгодівлю в північну частину моря і через Керченську протоку в Азовське море,а восени — у зворотному напрямку.

З великих ссавців поширені дельфіни - білобочки, зрідка зустрічаютьсябілочереві тюлені.

Із мінеральних ресурсів найбільше значення мають родовища нафти йприродного газу на шельфі.

Д. «Загроза Чорному морю» - Доповідь учнів.

Бесіда

- Які джерела та форми забруднення Чорного моря?

(Нафтові продукти,важкі метали, різні хімічні забруднювальні речовини, пестициди, відходи міст і селищ, діяльність портів, заводів, перевезення пасажирів і товарів тощо).

- Нагадайте, як річки, що впадають у море, забруднюють його.

- Які інші конкретні види діяльності можуть поставити під загрозу біологічне різноманіття Чорного моря?

(Надмірна риболовля, використання заборонених методів ловлі риби — тралова ловля, занесення чужорідних (екзотичних) видів, осушування заболочених прибережних зон тощо).

  1. Перегляд відео - кліпу «Воїни моря»

Завдання учням: Підготувати  «Стратегічний план дій, що спрямовані на порятунок Чорного моря» - обговорення візуальної інформації. (Таблиця на якій є 5 основних екологічних проблем, учні пропонують рішення до кожної з них)

2. Дилема  ( 3 групи )*

- У Чорному морі спостерігається скорочення промислового вилову морського ляща. Інтенсивний промисловий вилов спричинив зменшення рівня популяції. Виникла загроза відновлення і подальшого існування цього виду риб. Що, на вашу думку, потрібно зробити, щоб запобігти цьому?

  1. Треба продовжити ловити морського ляща доти, доки це буде економічно доцільно. Згодом можна перейти на вилов інших видів риб. Рибалки збережуть роботу. Морський лящ як вид може взагалі зникнути. Але якщо застосовувати такі самі способи до інших видів риб, то ситуація повториться.
  2. Потрібно ввести квоти на кількість виловленої риби. Кількість рибних запасів стабілізується, але важко буде оцінити оптимальний обсяг вилову риби (ми не бачимо, скільки у морі риби). Чим менше риби дозволено виловлювати, тим більше рибалок втратять роботу. Оскільки риби мігрують, рибалки в інших країнах можуть виловити цей вид риби у своїх водах. Вирішення проблеми повинно регулюватися міжнародними угодами.
  3. Потрібно збільшити отвори сітки, щоб запобігти відлову молодняку. Риба розмножуватиметься, рибні запаси зростуть. Молодняк матиме більше часу, щоб підрости та розмножитись (підтримуючи рівень відновлення). Однак такий вид рибної ловлі може завдати шкоди іншим мешканцям моря, що випадково попадуть до риболовних сіток. Такий вид промислового рибальства складно впровадити.
  4. Ми повинні зупинити вилов морського ляща, поки запаси не відновляться. Рибні запаси будуть відновлені, але рибна галузь постраждає. Рибалки з інших країн можуть не дотримуватися такого мораторію. Вирішення проблеми повинно регулюватися на міжнародному рівні.

Обговорення дилеми, аргументація своїх позицій.

- Довідкова інформація*:

Екологічна ситуація в Чорному морі визначається передусім стоками річок, що впадають у нього, а також викидами шкідливих речовин, які потрапляють у воду у разі аварій кораблів і під час видобування корисних копалин. Найбільше забруднюючих речовин зі стоками приносять Дунай, Дністер, Дніпро. Внаслідок цього відбувається цвітіння води в північно-західній частині моря. Забруднюють море також промислові підприємства й порти, заклади сфери відпочинку, розміщені на його берегах, побутові стоки міст. Води Керченської протоки та узбережжя однойменного півострова зазнали сильного забруднення нафтопродуктами восени 2007 р. під час аварії суден-танкерів. Внаслідок цього загинули маса риби та понад 30 тис. птахів. Мазут, що скупчився на дні, утворив плями, які роблять ці ділянки непридатними для життя організмів. Це потребує вживання низки заходів щодо очищення стоків та охорони води Чорного моря від забруднення. Браконьєрство.

V. Закріплення вивченого матеріалу.*

Робота на контурних картах: нанесення географічної номенклатури Чорного моря.  (звернути увагу на правила роботи з контурними картами)

VI. Підсумки уроку.

Прийом «Мене вразило»

Учні називають факти з матеріалу уроку, які їх найбільше вразили.

VII. Домашнє завдання.

  • Опрацювати відповідний параграф підручника.
  • Вивчити географічні об’єкти берегової лінії Чорного моря
  • Випереджальне завдання з теми «Азовське море».

- Довідкова інформація позначена *може використовуватись вибірково.

 

 

 

 

 

Додаток 1. Матеріал для допомоги учням при підготовці доповідей

  1.                   Математик 

Чорне море займає площу понад 420 тис. км2, максимальна глибина – 2 245 м. Чорноморська берегова лінія в межах України становить 1 540 км. Найбільшою затокою, яка омиває береги України, є Каркінітська завдовжки 118 км і завширшки 80 км. Найбільший острів, що належить Україні, – Джарилгач завдовжки 40 км, розташований у цій затоці. У Чорному морі міститься у 6 разів більше води, ніж у Каспійському морі-озері й у 16 разів більше, ніж у Балтійському, хоч площі всіх трьох водойм майже однакові. Найбільший морський ссавець, що живе поблизу берегів України, – дельфін афаліна, довжина тіла якого сягає 3 м, а маса – 220 кг.

 

  1.                   Географічне положення та берегова лінія.

Чорне море омиває Україну з півдня. Море затиснуте між горами Малої Азії – на півдні і Східноєвропейською рівниною та Кримськими горами – на півночі, між Балканським півостровом – на заході та Кавказом – на сході. Вузькими протоками Босфор і Дарданелли та невеликим Мармуровим морем Чорне море сполучається із Середземним, а Керченською протокою – з Азовським морями. Між Чорним і Азовським морями вклинюється найбільший півострів – Кримський, який Перекопським перешийком сполучається з материком.

Узбережжя рівнинне, тільки на Кримському півострові вздовж берега простягаються пасма Кримських гір. На північному заході береги моря плоскі, а від гирла Дністра до лиману Дніпра – круті. На цьому відтинку майже нема заток (крім невеликої Одеської), натомість багато озер-лиманів, відокремлених від моря пересипами. Далі на схід до мису Сарич берегова лінія доволі порізана: в суходіл вдаються затоки – Каркінітська, Каламітська, Дніпровський лиман, в море виступають Тарханкутський півострів та намиті піщані коси-острови – Тендрівська і Джарилгач. На півдні Кримського півострова майже впритул до моря підходять схили гір, берег стає високим і крутим. Ця ділянка незручна для прибережного судноплавства. І лише в окремих місцях є невеликі затоки-бухти – гавані для морських кораблів (Севастопольська, Балаклавська). На цій ділянці чорноморського узбережжя Криму мальовничі середземноморські ландшафти створюють найкращі умови для відпочинку. На сході Кримського півострова в берег вдається Феодосійська затока.

 

Назви розповідають

Походження назви Чорне море остаточно не з’ясоване. Чорним, темним його називали і іранські племена, які жили на узбережжі ще у ІІІ тис. до н. е., і араби, і греки, і слов’яни. Були поширені й інші назви: у Стародавній Греції – ПонтосАксейнос – Море негостинне (порівняно з її Егейським воно було холодним і бурхливим), пізніше, коли судна стали більш досконалими і надійними, – ПонтЕвксінський – Море гостинне; у Римі – Румське (тобто Римське); на Русі – Руське.

Назви заток походять: Каркінітська – від назви скіфського міста Керкінітида (значення слова невідоме); Каламітська – від грецького каламос – очерет або від стародавнього порту КалосЛімен – Прекрасна Гавань. Назва півострова Тарханкут походить від монгольського тархан – звільнений від мита і кут – кінець, край поселення.

 

  1.                   Геологічна будова і рельєф дна.

Улоговина Чорного моря за формою нагадує чашу з найбільшими глибинами в центральній і південній частинах. Значні глибини й поблизу Південного берега Криму. Улоговина моря розміщена у скидовій западині, опускання дна якої триває й дотепер. Натомість північна частина моря (між гирлом Дунаю і Кримським півостровом) зайнята шельфом. Україна володіє найбільшою площею шельфу серед усіх причорноморських держав.

Існування Чорного моря бере початок з розпаду океану Тетіс на окремі басейни (30 – 40 млн років тому). На його місці виникали різні за конфігурацією моря, аж поки близько 500 тис. років тому не з’явився басейн, подібний в основних рисах до сучасних Чорного й Азовського морів. Однак він не мав зв’язку із Середземним морем і був прісним. У подальшому такий зв’язок виникав і знову втрачався. Близько 9 – 7 тис. років тому Чорне море остаточно сполучилося із Середземним, воно знову стало солоним і набуло сучасних обрисів.

 

Дивовижна Україна

Блукаючі скелі

Існує версія, що блукаючі скелі Сцила і Харібда, описані Гомером в “Одіссеї”, це скелі Адалари (Скелі-близнюки). Вони знаходяться в Гурзуфській бухті за 200 м від берега на відстані 49 м одна від одної. Якщо наближатися до них з моря, то здається, що відстань між ними скорочується, з віддаленням від скель, складається враження, що вони розходяться. Поблизу проходять сильні підводні течії, під водою багато кам’яних брил.

 

  1.                   Органічний світ та природні ресурси.

У Чорному морі налічують 260 видів водоростей, найбільше їх – у північно-західній мілководній частині. Тваринний світ зосереджений у верхньому шарі води. Його видовий склад відносно небагатий – близько 2 тис. видів (майже у 5 разів менше, ніж у Середземному морі). Промислове значення має вилов оселедців, хамси, бичків, камбали, ставриди, скумбрії, кефалі, осетрових. Водяться три види дельфінів – звичайний, афаліна і пихтун. Серед молюсків є мідії, устриці, гребінці; з ракоподібних – креветки, краби. На узбережжях гніздиться багато птахів.

На шельфі Чорного моря розвідано промислові запаси нафти і природного газу. У морській воді розчинені залізо, срібло, мідь, сіль та інші речовини. Лікувальне значення мають грязі чорноморських лиманів. Пляжі вздовж узбережжя є чудовими місцями відпочинку.

Рекорди України

Найбільший морський ссавець, що живе поблизу берегів України, – дельфін афаліна, довжина тіла якого сягає 3 м, а маса – 220 кг.

  1.                   Клімат.

Значна частина Чорного моря перебуває у субтропічних широтах, що відбивається на формуванні його клімату. влітку він жаркий і сухий, а взимку помірний і вологий. Середні температури липня на українському узбережжі становлять +24°С, січня близько +1°С. Влітку на узбережжі дме бриз, який освіжає повітря і робить погоду не спекотною й комфортною. Взимку нерідко бувають тумани, іноді гримлять грози. Кількість опадів змінюється від 300 мм на сході до 800 мм (південнокримське узбережжя).

Властивості водних мас. Біля берегів України Чорне море має відносно невеликі глибини і тому добре прогрівається. Температура води на поверхні влітку підвищується до +27°С, а взимку становить –0,5...+8°С. Глибше 150 м температура стає незмінною (+9°С). В окремі суворі зими північно-західна частина моря замерзає.

Солоність чорноморської води неоднакова: біля берегів вона становить до 10‰, у центральній частині – 18‰. Тобто вона вдвічі менша від середньої солоності вод Світового океану. Це пояснюється притоком у Чорне море великої кількості прісної річкової води. Цікаво, що назва Чорного моря не має нічого спільного з кольором його води, для якої характерний синьо-зелений відтінок. Вода доволі прозора (прозоріша, ніж в Атлантичному океані чи Балтійському морі).

Своєрідною рисою, що відрізняє Чорне море від інших морів, є наявність у воді шару сірководню. Він починається з глибини приблизно 200 м і займає 87% об’єму моря. Сірководневий шар непридатний для життя організмів, тому на значних глибинах є лише бактерії. Появу великої кількості сірководню вчені пояснюють низкою хімічних перетворень сполук сірки з участю бактерій і під впливом вуглекислоти, що є у воді. Значну роль при цьому відіграє відсутність вертикальної циркуляції води у глибинних шарах. Верхня опріснена вода, насичена киснем, не може проникнути у нижні товщі моря, які є густішими і важчими. Під впливом значної концентрації сірководню сіро-зелений намул стає чорним.

Рух води.

Водні маси Чорного моря переміщуються, формуючи течії. Основна Чорноморська течія рухається проти годинникової стрілки паралельно до берегової лінії у вигляді замкненого кругообігу. Через протоку Босфор з Чорного моря в Мармурове стікають прісні поверхневі води, а в Чорне море спрямована глибинна протитечія солоних вод.

Поверхня моря переважно спокійна. Хвилі виникають у вітряну погоду і можуть досягати 15 м. Чорне море здавна мало славу бурхливого і небезпечного, але сильні бурі бувають нечасто, переважно взимку. Припливи і відпливи майже непомітні.

 

Охорона моря.

Екологічна ситуація в Чорному морі визначається передусім стоками річок, що впадають у нього, а також викидами шкідливих речовин, які потрапляють у воду при аваріях кораблів і видобутку корисних копалин. Найбільше забруднюючих речовин зі стоками приносять Дунай, Дністер, Дніпро. Внаслідок цього відбувається «цвітіння» води у північно-західній частині моря. Забруднюють море також промислові підприємства й порти, заклади сфери відпочинку, що знаходяться на його берегах, побутові стоки міст. Води Керченської протоки і узбережжя однойменного півострова зазнали сильного забруднення нафтопродуктами восени 2007 р. під час аварії суден-танкерів. Внаслідок цього відбулася масова загибель риби, загинуло понад 30 тис. птахів. Мазут, що скупчився на дні, утворив плями, які роблять ці ділянки непридатними для життя організмів. Це вимагає вживання низки заходів щодо очищення стоків та охорони води Чорного моря від забруднення.

Жива природа Чорного моря та його узбереж охороняється у спеціально створеному з цією метою Чорноморському природному заповіднику. Насамперед під охороною перебувають багато видів водоплавних птахів, які зимують або відпочивають під час перельотів. Морські екосистеми охороняються також і природних заповідниках Дунайському, Карадазькому та „Мис Мартьян”.

 

 

Запам’ятайте

Чорне море омиває Україну з півдня на проміжку 1,5 тис. км., наша країна володіє найбільшою площею чорноморського шельфу.

Над Чорним морем, крім північно-західної його частини, сформувався субтропічний клімат.

Солоність чорноморської води низька (10 – 18‰), на глибині 200 м утворився шар сірководню, який непридатний для життя організмів.

 

 

Географічна номенклатура

Чорного моря

Керченська протока;

затоки — Каркінітська, Джарилгацька, Тендрівська, Ягорлицька, Каламітська, Феодосійська;

лимани — Дніпровський, Дністровський, Тилігульський,Куяльницький, Хаджибейський, Будацький;

острови — Джарилгач, Довгий,Березань, Зміїний.

 

 

 

 

docx
Додано
20 листопада 2018
Переглядів
18226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку