Урок математики на краєзнавчому матеріалі на тему "Розв'язування задач на всі дії з десятковими дробами"

Про матеріал

Розробка уроку побудована на краєзнавчому матеріалці, сприяє формуванню загальнокультурної компетентності на уроках математики, вихованню любові до малої Батьківщини

Перегляд файлу

Математична подорож стежинами Миколаївського краю

ТЕМА: Розв’язування  рівнянь

5. Мета уроку:

удосконалювати уміння і навички роз’язання рівнянь;

розвивати логічне і творче мислення,   навички раціональних обчислень; формувати уміння використовувати отриману інформацію в особистому житті, чітко та аргументовано формулювати і висловлювати свої думки;

 виховувати культуру праці, інтерес до математики як засобу пізнання навколишнього світу, любов до рідного краю, почуття патріотизму.

 . Очікувані результати навчання:

В ході уроку ми

  • повторимо теоретичний матеріал з теми;
  • навчимося висувати ідеї та чітко і аргументовано викладати свої думки;
  • навчимося розв’язувати задачі практичного змісту;
  • оцінювати власну роботу на уроці;
  • пізнаватимемо історію рідного краю засобами математики.

 9.                                              Хід уроку  

     І.Організаційний момент.  Мотивація навчальної діяльності.                                                                                                  

Ви любите подорожувати?  То ж  запрошую вас разом зі мною  здійснити математичну екпедицію. Ви хочете дізнатися куди  ми будемо подорожувати? Тоді давайте усно обчислимо   значення виразів і складемо слово за одержаним цифровим кодом.

Усні вправи.

1) 689-599   (Р)              4)  1250∙100       (А)              7) 300:60             (і)       

2) 21+779  (В)                5) 900:1  (А)                         8) 35∙20        (Ї)

3) 128:32     (Д)               6) 300∙0       (К)                    9) 5∙49∙20   (В)            

 

 В, Р, А, Д, І, Ї, В, К., А

Отже, сьогодні ми з вами згуртована команда  і наш  шлях проляже  стежками нашого рідного села Врадіївки. Адже історія рідного краю – наша дорогоцінна спадщина. Вона гідна того, щоб її не тільки  вивчати, знати, а й пишатися нею. Крім того,  Врадіївський район, в якому ми проживаємо, не так давно відмітив славну дату -   90 річницю утворення Врадіївського району. Хто знає коли був утворений Врадіївський район?

Щоб дізнатися розв’яжемо рівняння по  варіантах

(засновано 12 квітня 1923 року).   

         Що ви очікуєте від нашої подорожі? ( учні висловлюють ідеї)

Отже, мета нашого уроку   удосконалювати уміння і навички  роз’язувати рівняння  різних типів  ;  розвивати логічне і творче мислення,   навички раціональних обчислень; формувати уміння використовувати отриману інформацію в особистому житті, чітко та аргументовано формулювати і висловлювати свої думки, виховувати культуру праці. Під час подорожі засобами математики ми відкриємо чарівні скарби  краю, в якому ми живемо і називаємо малою Батьківщиною.

        ІІ. Актуалізація опорних знань. 

  

 ІІІ.  Розвязування задач.

 В складі нашої експедиції є географи, гідрографи, геральдисти, історики, літературознавці. Вони підготували для нас ряд повідомлення. Прослухайте  повідомлення географів і запишіть дані про площі області та району.

Повідомлення першого географа.

                  ( під час розповіді учень використовує карту України) 

Микола́ївська о́бласть  утворена 22 вересня 1937 року. Розташована на півдні країни в межах Причорноморської низовини в басейні нижньої течії ріки Південний Буг. На заході межує з Одеською, на півночі з Кіровоградською, на сході та північному сході з Дніпропетровською та на південному сході з Херсонською областями. На півдні омивається водами Чорного моря. Площа — 24,6 тис. км². До складу області входять 5 міст обласного значення, 19 районів, 4 міста районного значення, 17 селищ міського типу, 902 сільських населених пункти. Центр області місто Миколаїв. Миколаївщина -  благодатний край, де жаркий родючий степ зустрічається з прохолодою чорноморських хвиль, терпкі запахи чебрецю й полину змішуються із солоним рибним вітром морських просторів.  Миколаївщина - край суднобудівників і хліборобів.

Повідомлення другого географа.

(під час розповіді учень використовує карту  Миколаївської області на слайді презентації)

Врадіївський район розташований в північній частині Миколаївської області. Адміністративним центром району є селище міського типу — Врадіївка. Район межує на заході та півдні з Одеською областю, на півночі — з Кривоозерським районом, на сході — з Доманівським районом. Загальна площа району становить 3,03%. В районі налічується 37 населених пунктів, 11 сільських, 1 селищна рада. Зв'язок з містом Миколаєвом здійснюється по залізничній та автомобільній дорогах. Відстань до обласного центру 184 км.

Учитель:  Що ви дізналися від географів про площі Миколаївської області та району? Чи можемо ми обчислити за цими даними площу Врадіївського району? Давайте складемо задачу та розв’яжемо її.

Задача

 Площа Миколаївської області 26,4 тис. км. Знайдіть площу Врадіївського району, якщо відомо, що його площа  становить 3,03 % від  площі території Миколаївської області.  Відповідь виразіть в  км і окрігліть до  сотих. (Відповідь  801,03 кв. км) Які ще питання можна поставити до задачі? (Наприклад: На скільки територія області більша за територію району? )

Повідомлення гідрографа

Словникова робота. Гідрограф – це спеціаліст, який вивчає водну оболонку земної кори, кругообіг води в природі, властивості водних басейнів Землі

  Організація об’єднаних націй оголосила  2013 рік  роком водної співпраці. Водні ресурси завжди цікавили людину, адже де є вода – там є і життя

На території Врадіївського району знаходиться   72 ставки. Наша  експедиція направляється  до ставка, який знаходиться у центрі селища Врадіївка. До нашого часу дійшла легенда, що в західній частині ставка,   з-під землі било підземне джерело, яке дало початок річці Бакшалі. Бакшала́ - права притока Південного Бугу. Вона відноситься до малих річок. ЇЇ довжина - 48 км. Перші Врадіївчани осіли біля її витоків. Давайте дослідимо її річище, якщо його ширина в 4800 разів менша за довжину річки, а глибина становить 22% від його ширини. (задача розв’язується усно. Відповідь: ширина річища 10м., а глибина 2,2 м)

Учитель

1. Щорічно в останню неділю вересня  врадіївчани  відзначають день селища.  Щоб дізнатися, який рік вважають роком заснування Врадіївки, знайдіть найлегшим способом значення виразу: 17,72∙19,2-17,72∙8,5+ 17,72∙ 89,3. Який теоретичний матеріал для цього треба використати?

Розширенню існуючого поселення сприяв виходець із дворян, відставний вахмістр Іван Кирилович Врадій, який у 1791 році одержав дозвіл у тодішнього губернатора Катеринославського намісництва В.В.Каховського на заселення казенного села за  річкою Буг на колишніх земель Порти Отаманської. За селом закріпилася назва Врадіївка.

Задача

Якщо рік заснування селища збільшити у 5 разів, одержане число зменшити на 610, а потім результат збільшити удвічі, то ви дізнаєтесь  скільки десятин землі отримав вахмістр Врадій.  Складіть вираз для розв’язання задачі та розвяжіть її.  (Відповідь: 16 500десятин землі)

Повідомлення геральдиста

Словникова робота. Геральдист – історик, який вивчає значення гербів.

У Врадіївського району є свій герб і прапор, які затверджені рішенням Врадіївської районної ради від 14 жовтня 2004 року №5.   Білий хрест , що перехрещує щит герба, ділить його на чотири поля і символізує чистоту помислів, відродження віри та духовності. Кожне поле має свій колір. Червоний колір є символом бойових та трудових перемог врадіївчан.   Зелений колір є символом надії, радості і успіху. На блакитному полі, яке є символом краси та величі, зображено золоте 8 – променеве сонце – символ багатства, справедливості та віри і прагнення до прекрасного майбуття. Перехрещені булава та перич (козацька зброя) свідчать про славне козацьке минуле Врадіївщини, територія якої входила до Бугогардівської паланки, символізують мирну працю з захистом північних кордонів Миколаївської області. Корона та квіти соняшника відображають розвинене сільське господарство і пріоритетність зернових та технічних культур. Врадіївський район по лісистості займає провідне місце в області, про що говорять листя дуба та калини, які є символами сили та здоровя. Гілочка лавру нагадує про головну відзнаку району, який має 12 Героїв Радянського Союзу, найбільше серед сільських районів України, 4 повних кавалери ордена Слави. Вони увіковічені в бронзових барельєфах   у парку Слави,    що знаходиться  в центрі селища на вулиці, яка так і називається «Героїв Врадіївщини».  Крім того врадіївська земля виплекала 6 Героїв Соціалістичної Праці, серед яких випускник нашої школи – Ротар Анатолій Федорович.

 Учитель.  Прапор району складається  з трьох горизонтальних смуг. Ширина білої смуги у 7 разів менша за ширину прапора.  Ширина блакитної смуги у 3 рази більша за ширину білої  і дорівнює ширині зеленої смуги. На блакитній смузі біля древка – жовте 8 – променеве сонце.  Яка площа полотнища прапора та кожної смуги, якщо його довжина становить 2,1м, а ширина становить дві третіх довжини. Які дані в задачі зайві?

Давайте за допомогою методу «мозкового штурму» складемо технологічну карту  розв’язання задачі. (Після цього один учень розв’язує задачу на відкидній стороні дошки)

  А чи ви знаєте, діти, де знаходиться оригінал прапора Врадіївського району? Оригінал прапора Врадіївського району зберігається в службовому кабінеті голови районної Ради. У випадку одночасного підняття Державного прапору України, прапора Миколаївської області та району, прапор району не може перевищувати їх за розмірами і розміщується праворуч від них.

Повідомлення істрика

Звучить запис «Козацького маршу» у виконанні Тараса Житинського

  Славну  сторінку в історію козацтва вписала Бугогардівська паланка, до території якої входить і Врадіївщина. Вона існувалі понад 120 років і з півдня та південного заходу протистояла турецько-татарським фортецям, а з півночі та північного заходу – заставам польсько-литовської шляхти. Козаки контролювали територію між річками Південний Буг, Мертвовод, Інгулець і Синюха від укріплення Орлика, нині місто Первомайськ, до зимівника Соколи, нині місто Вознесенськ. Центром Бугогардівської паланки до 1775 року було Гардове (нині село Богданівка Доманівського району). Зовсім недалеко від нашого села, всього в 40 кілометрах, знаходиться  місто Первомайськ, яке розташоване в місці злиття річок Південний Буг та Синюха. У минулому на цій території були побудовані запорозька фортеця Орлик, турецька — Голта та польська — Богополь.  Тому говорили, що первомайський півень на три держави співає.  Біля села Мигія Первомайського району знаходиться Мигіївський каньйон.  Легендарні місця Мигіївського каньйону – скеля Пугач, Турецький стіл, Гайдамацький острів, пороги Гард – відображають історію краю, пам’ятають скіфів і стародавніх греків, гайдамаків, запорозьких козаків і турецьких завойовників.   Одна з легенд розповідає про перебуванні гетьмана Богдана Хмельницького в нашому краї. Неподалік від села Тернувате Кривозерського району височить скеля. За переказом, біля цієї скелі Богдан Хмельницький передав свого сина Тимоша заручником ханським посланникам. Козак Гордій Тернуватий, який супроводжував гетьмана, викарбував на скелі на память про цю подію знаки – підкову і шаблю.

   Так як ми нащадки козаків, то проведемо дидактичну гру «Козацька естафета».

                                          Умови гри.

Змагаються три ряди – три команди: «Булава», «Клейноди», «Січ». Завдання написані на плакатах, які вивішуються на дошці.Учні маркерами, по черзі, заповнюють клітинки. За кожну правильну відповідь отримують 2 бали. Якщо хтось із учнів не  вміє заповнити чергову клітину, то може заповнити іншу. В цьому випадку команда отримує один бал. За неправильну відповідь – 0 балів. Виграє та команда, яка першою правильно заповнить клітинки таблиці.

Завдання команді «Булава»,

Відсотки

2%

 

 

45%

 

Звичайні дроби

 

 

 

Десяткові дроби

 

 

0,1

 

 

 

Завдання команді «Клейноди»

Відсотки

40%

 

 

 

21%

Звичайні дроби

 

 

 

Десяткові дроби

 

 

0,5

 

 

 

Завдання команді «Січ»

Відсотки

 

25%

 

35%

 

Звичайні дроби

 

 

 

Десяткові дроби

 

 

 

 

0,3

                                      Гра «Вірю – не вірю»

Чи вірите ви, що …

1.Територія нинішньої Врадіївки колись належала Туреччині. (так)

2.Заселялася селянами сусідніх російських губерній та Лівобережної України, які втікали від панського гніту і переселенцями з Молдавії.(так)

3.Основним заняттям врадіївчан завжди було землеробство, так як цьому сприяли родючі грунти. (Ні. Тривалий час основним заняттям врадіївчан було скотарство, вівчарство, бо поселенці не мали достатньо знарядь для обробітку землі і коштів, щоб їх придбати.)

4.Був час, коли територія Врадіївки  була  прикордонною територією.(Так)

5. Майже 20 років Врадіївка була військовим поселенням.(Так)

6. Для жителів села сільськогосподарські роботи в комплексі з військовою муштрою  були вкрай виснажливими. (Так)

6. У 1844 році у Врадіївці почала працювати Кантонівська школа, у якій навчалися хлопчики і дівчатка з 7 років. (Ні. У школі навчалися тільки хлопчики).

7. Саме Кантонівська школа стала першою школою Врадіївки, символічним прообразом нашої школи -   Врадіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. (Так)

8. У школі хлопчики навчалися грамоти та військової справи, а з 18 років поповнювали полк. (Так)

Повідомлення літературознавця

Демонструються збірки поезій М.Довгаленка

     Наша Врадіївська земля славиться і своїми талантами. Наш земляк, уродженець села Веселий Лан Врадіївського району Миколаївської області,  Микола Іванович Довгаленко - поет – самородок.  Його вірші просякнуті високою духовністю і патріотизмом, людяністю і любовю. Сила поезії нашого земляка – у любові до рідної землі.  До його першої збірки «Пізні зорі», яка вийшла у 2007 році,  ввійшов 101 поетичний твір про Україну, рідний край, родину, ветеранів війни, землеробів, духовність. У поезії, яка носить назву «Казенне виросло село», він пише:

                            Врадіївщино моя, ти священна земля,

                            Рідний, щедрий, омріяний краю!

                            Про зелені гаї і безмежні поля

                            Своїм серцем про тебе співаю.

 Уже через чотири роки, у 2011 році, вийшла друга збірка поезій поета «Зірка нова». Видання адресується всім, хто любить поезію, і дорожить історичною, культурною та духовною спадщиною рідного краю.

                                                    Задача

У першому розділі збірки стільки ж поезій, скільки й у другому.   А в третьому розділі на 2 поезії менше, ніж у  першому та другому розділах разом. Кількість поезій у шостому розділі дорівнює числу, яке утвориться у результаті перестановки цифр у числі поезій третього розділу, та дорівнює кількості поезій у сьомому та восьмому розділі разом.  У третьому розділі 11 поезій. В четвертому - стільки ж.  Скільки поезій у збірці всього, якщо відомо, що кількість поезій у четвертому розділі становить 50% від кількості поезій у першому розділі? (Відповідь: 156 поезій).

Назву збірці дала  однойменна поезія Миколи Довгаленка «Зірка нова»,  яку  він присвятив своєму правнуку – новій людині, якій випаде нести естафету його роду. У ній звучить звернення до онука - представника майбутніх поколінь, а, отже, до вас, бо ви, діти, -  надія батьків, майбутнє нашої   держави. Поет закликає вас

                                     Землю любити, як матір,

                                     Сіяти зерна відбірні.

                                     Вкраїну нову будувати,

                                     Вірно служити Вітчизні.

                                     По правді, по совісті жити

                                     З піснею рідного краю.

                                     Множити, в серці носити

                                     Пращурів славні звичаї.

     ІV. Підсумок уроку.

Тепер я хочу зрозуміти чи досягли ви очікуваних результатів. Для цього виконаємо вправу «Долонька».

   На аркуші паперу обводіть свою долоню, як символ  колективної роботи на уроці. Кожен палець – позиція, за якою  висловіть своє враження від уроку:

  • великий – було важливо і цікаво, бо…
  • вказівний -  я отримав рекомендації…
  • середній – найбільший мій успіх на уроці …
  • безіменний – я не зрозумів…
  • мізинець –  я хотів би ще дізнатися про …

 Окремі учні зачитують написане, в решти збираю листки для подальшого опрацювання.

   Ось і добіг до кінця наш урок.  Чи згодні ви із словами, які є епіграфом нашого уроку  «Початок є – кінця пізнанню немає!».  Чи варто нам вивчати і пишатися нашим  рідним краєм? Чи допомогла вам математика відкрити чарівні скарби нашої малої Батьківщини?  Пізнавайте свій край, себе, свій рід, свій народ, свою землю і математику –  і ви  знайдете свій шлях у житті.

       V.  Домашнє завдання.

Знайдіть цифрові дані про нашу малу Батьківщину, або використайте запропоновані, складіть та розвяжіть три задачі.

      1. Сьогодні територія Миколаївської області - 26,4 тис. км, що становить 4,6% площі України.       2.    

Зміна кількості мешканців

Рік

1806

1820

1859

1886

1900

2007

2011

Кіл-сть мешканців

446

1428

3016

3553

6957

9200

8669

3.Загальна площа земель району становить 80102,77 га, з них ріллі - 50101 га. 

 

12. Необхідні пояснення

 

При підготовці до уроку були використані такі   джерела

  1. http://uk.wikipedia.org/wiki
  2.  А.В.Сарахан, М.М.Сарахан. Ми горді предками своїми. Нариси з історії Врадіївщини. Миколаїв: Іліон, 2010.
  3. Рішення Врадіївської районної ради від 14 жовтня 2004 року №5 «Про затвердження герба і прапора Врадіївського району та Положення про зміст, опис та порядок використання символіки Врадіївського району.
  4. Довгаленко М.І. Зірка нова. Збірка поезій-Врадіївка, видавництво Коваленка А.Г. 2011
  5. О.Ф. Ковальова. Бугогардівська паланка. Миколаїв: Іліон, 2011.

 

 
 

 

 

doc
Пов’язані теми
Математика, Розробки уроків
Додано
20 лютого 2020
Переглядів
508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку