Урок на тему "Тепло своїх долонь , і розуму і серця я Україні милій віддаю"

Про матеріал

Сприяти формуванню національної свідомості школярів, виховувати почуття патріотизму і гордості за свою Батьківщину. Показати учням красу і велич України. Виховувати любов до рідної землі, свого народу. Викликати бажання вирости гідними громадянами своєї держави. Спонукати творити добро, здобувати знання, приносити користь Україні. Вчити висловлювати свої почуття, міркувати, працювати в парах та трупах. Розвивати мовлення та образно мислення

Перегляд файлу

ТЕПЛО СВОЇХ ДОЛОНЬ І РОЗУМУ, І СЕРЦЯ Я  УКРАЇНІ МИЛІЙ ВІДДАЮ.

 

Мета. Сприяти формуванню національноїёвідомості школярів, виховувати почуття патріотизму і гордості за свою Батьківщину. Показати учням красу і велич України. Виховувати любов до рідної землі, свого народу. Викликати бажання вирости гідними громадянами своєї держави. Спонукати творити добро, здобувати знання, приносити користь Україні. Вчити висловлювати свої почуття, міркувати, працювати в парах та трупах. Розвивати мовлення та образно мислення.

 

Обладнання. Символіка України, портрети відомих українців, грамзаписи пісень, тексти віршів,

аркуш паперу для панно. заготовки літер для гасла, квітка з пелюстками (для поділу на

групи), числова стрічка, фарби, фломастери, клей. Написи: «Рідний край, дс ми швсм,

Україною зовем!», «Живи і міцній, Українська державо!», «Ти наше диво кшшнове.

кохана українська мовоі». Конверти із завданнями

 

Вступне слово вчителя. Люба Родино! Всі ми дійсно - родина класу! Хлопчики та дівчатка, незалежно від кольору волосся, очей та національності, бо всі ми _ громадяни України! Рідний край. Україна. Батьківщина... Які прості і разом з тим прекрасні слова! Велика, священна і прекрасна любов до Батьківщини жила` живе і жшиме в усіх чесних і щирих серцях. Т.Г.Шевченко заповідав нам:

 

Свою Україну любіть.

Любіть ії во время люте,

В останню тяжкую минулу

За неї Господа молітъ.

 

Пости наділені особливим талантом висловлювати почуття словами. У віршах вони називають Україну ненькою, матір'ю... Батъківшина, як мати - одна. То ж сьогодні ми поговоримо про те, як нам навчитись їі берепи, шобити та допомагати їй так, щоб і вона нишалась своїми синами і доньками, як ваші мами. Подумаймо, які подарунки найкраще підготувати до її свята.

 

1 учень.

Збирай дітей своїх, родино,

Хто не забув козацький край,

їх хлібом-сілшо, Україно,

ірушниками зустрічай.

Як правда на усіх єдина

І рідний батьківський поріг,

Соборна мати Україна

Одна на всіх, як оберіг.

 

2 учень. у

Над нею Пісня солов'їна,

 

До неї тисячі доріг.

 

Соборна мати Україна Одна на всіх, як оберіг.

Така прекрасна, вічно юна,

 

Мов і не знала лихоліть,

 

Земля Дажбога і Перуна ніким не зборена стоїть.

 

3 учень. ,

Над нею ніспя солов'їна,

 

До неї тисячі доріг.

 

Соборна мати Україна Одна на всіх, як оберіг.

Хай воля буде завяши з нами.

 

і не палає небокрай.

 

Перед дочками і синами

 

Свої дороги простеляй.


 

 

Вчитель . Любі діти !Як ви гадаєте з чого  починається і як проявляється любов вдо матері? А до Батьківщини ? . (Вчитель допомагає учням зробити висновок, шо любов до матері та Батьківщини має багато спільного ми виявляємо  повагу, турботу, увату, звання традицій, прагнення їх зберегги. Бажання спілкуватися рідною мовою, гордість, намагання ії оберігати, рости гідними громадянами України..) Послухайте пісню, яку присвятив Україні співак та композитор П.Дворський:

 

Горнусь до тебе, Україно,

 

Як син до матері торнусь.

 

За тебе, рідна і єдина,

 

Щодня я Богові мошось.

 

Щоби післав шасливу долю Тобі - народу моєму,

Щоб освятив жвдану волю,

 

Що дарував тепер йому.

 

Горнусь до тебе, Україно,

 

Щоб нас ніхто не роз'єднав.

 

Підставлю плечі, щоб калину У лузі вітер нс зламав.

У нас є лицарі й гетьмани.

 

Що за собою доведуть,

 

І вікові глибокі рани На нашім тілі заживуть.

Молюсь за тебе. Україно.

 

І свої сили віддаю,

 

Щоб відродити із руїни Наш дух і славу бойову.

Очисгимо усі джерела,

 

Дніпро-Славута оживе,

 

І заспіваєм: «Ще не вмерла

 

Вкраїна наша і не вмре!»

 

Вчитель. Правда, чудова пісня? А чи знаєте імена славетних українців, якими пишається Україна, на яких мріють стати схожими ваші однолітки? Ось пі імена: Сергій Корольов, Соломія Крушелъницька,Євген Патон, Олег Антонов, Олександр Довженко, Микола Лисенко, Василь Сухомлинський, Сергій Бубка, Віталій та Володимир Кличко..

Що ви знаете про цих людей? (Важливо, щоб діти усвідомили: що будь який талант, «не заритий в землю», має цінність для держави і можливість прослаеити її.)

Чи можете ви доповнити цей перелік? Звичайно ж можете! Хочете переконатись? Тоді допомагайте! Спробуйте доповнити речення:

 

Перший космонавт незалежної України (Леонід Каденюк.)

Перший президент України (М.Грушевський) Засновники столиці України (Кий. ІЦек, Хорив та їхня сестра Либідь.)

Ушоблении шгґячий журнал, його назва - символ молодості та вічності... («Барвінок».)

А ким пишаються у ваших родинах? На кого ви б хотіли бути схожими? Кого ставлять вам у взірець? А чи знаєте ви, кого вшановують як «Людину року»7 Чому? Як у світі вшановують тих, хто прославляє нашу країну? (На їх честь піднімають прапор України, лунає гімн нашої держави. Тут доцільно продемонструвати

зразки державної символіки та стисло розповісти про іїзначення. Згадати свята, які вказують на славні сторінки сьогодення.)

 

Вчитель. Друзі! Ви багато знаєте про нашу державу і людей, які 'й` прославили. Ви дійсно гідні на зиватися українши. Я пишаюсь вами і впевнена, що і ви обов`язково своїм життям прославите не тільки свою родину, але і всю Україну! Тому зараз ми можемо всі разом відтворити наші почуття і мрії у спільній справі. Згода? Чудово! У вас на парках є контури літер. ііа звороті _ цифри. Якщо ви їх розфарбуєте і прикле'ітс на числовій стрічці _- отримаємо вислів про наші почуття до неньки України. Згода? То ж до робоги! Коли ви «посслите» свою букву у речення, матимете право зірвати пелюсточку

з чарівної квітки «Мрійливоньки».(Під звуки пісні «Як же нам житина рідній землі» на сл.Ф.Тишка муз.Т.Татарченка діти зафарбовують та створюють гасло «Тепло своїх долоиь, ірозуму. і серия я Україні милій віддаю». )

 

_ Як же вам жити на рідній землі,

 

Щоб зникли навіки невігласи злі,

 

Щоб ваш квітуча і щедра земля

 

Справді для людства раєм була.

 

За синєє небо.

 

За жовте колосся,

 

Боротися треба,

 

Щоб краще жилося.

 

За синєє небо,

 

За жовте  колосся

Боротися треба,

 

Щоб щастя було.

 

Так як же нам жити на рідній землі,

 

Щоб люди довіку щасливі були,

 

Щоб мова народу в повазі була,

 

Від роду до роду між наши жила?

 

Вчитель. Молодці! Як творчо, дружно ви працювали! Кожен з вас сумлінно та з любов'ю «оживив» свою літеру, а разом ми висловили свої почуття! Але щоб вони здійснились, нам потрібно докласти чимало зусиль наших сердець. Погляньте на пелюсточки, які ви зірвали. На звороті е цифри. Швидко пересядьте за номерами, а коли всі члени групи зберуться - візьміться за руки і голосно вигукніть «Слава Україні!»

 (Звучить громзапис «Ой у лузі червона Калини))) Вчитель. Як дружно з`єдншшсь ваші долоньки! Так радісно бачити ланцюжки добра, любові, розуму!

Погляньте в очі одне одному, усміхнітъся! А тепер знайдіть на столі конверт. Це завдання перепустка в ...клас Поспішайте до дзвінка з цього уроку зробиш свій внесок у Звіт маленьких україншв 2000 року! (На портах в учнів є конверти з завданнями. Кожна пелюсточки має свій номер. Відповідно до цифрового значення на парті повинен бути конверт із завданням для групи. Вчитель може запропонувати назву, або діти визначить її самостійно. Якщо маєте сумніви, що учні не справляться з завданням, можете попросити коордматерів-старшокласників підготувати алгоритм виконання

завдання.)

 

 

 

Тематичні завдання для груп.

 

(Учитель може сам підібрати назви груп відповідно до виховних завдань, які він планує здійснити протягом навчцльного року)

 

1. «Дзвіночок» - виразно прочитати вірш.

2. «Сонечко» - виготовити аплікашю навколо оонечка - сердечка з промінчиками і написати на них слова, які передають теплі почуття (наприклад: дружба, увага, ввічливість, стиранність, наполегливість, чесність, допитливість, самостійність).

 

З. «Сад дружби» і створити казкові дерева, які приносять Щастя Україні*

 

4. «Квіти любові» - зобразити квітку _ символ любові до будь-кого.

 

5' «Птах щастя» _ розмашовати на хвостику птаха ШРЗЯЧКО, Що символізує мрію дитини.

 

6. «Палац Знань» - зобразити казковий палац без фундаменту і з «цеглинок», що уособлюють так з предметів, які діти вивчають, вибудувати підмурок. Усі роботи наклеюютъ на великий аркуш "а дошці. Колективпу працю завершує орнамент з долопьок

(діти можуть обмалюґшти фломастером свої долоньки, и ще можна розвести цкварельні фарби вибрати свій колір і, вмочивши руку у фарбу, зробити відбиток.)

Якщо вистачить часу, діти можуть написати свої імена та побажання. Цікавими є завдання, спільні для всього класу. Наприклад: на намальоване велике дерево кожна дтина прикрішпоє 2 яблучка (на червоному пише, що вона вміє, а на зеленому - чого хоче навчитъ).

 

Підсумок уроку. ..

 

Друзі! Як гарно ми з вами працювали! Прочитаймо ж разом гасло, створене вами: «Тепло ваших долонь, і розуму, і серця я Україні милій віддаю».

 

Сьогодні ми зробили маленьку справу, а попереду на вас чекає багато важливих, дорослих звершень-

Адже вам творити майбутнє України! Вам берегти рідну землю, де жили ваші прадіди, живете ви І

житимуть ваші діти

 

Дні спливуть й від родини до роду,

Де джерельні глибини буття,

 

Від колиски до звершень народу

Кожен йтиме в доросле життя...

Тепло жевріють канни червоні.

Голос матінки в серці бринить,

 

О дитинства малинові дзвони,

 

Й легіт вересня й чиста блакить!

 

1 учень.

Як вільно веселка у небо тлітає

і грає всіма кольорами,

Так вільно моя Україна співає

Йдучи нслепшми шляхами!

 

2 учень.

Із дерева роду зростає пагіння.

і лине до сонця, до світла.

Стрічай, Україно, нове покоління,

Що. ніби веселка, розквітло!

 

3 учень.

Ї йде н твої школи знання здобувати,

Щоб бути розумними в світі.

І світлу державу свою будувати

У новому тисячолітті!

 

4 учень.

Нам _ дітям, народженим

у вільній державі, -

Сушось багато зробиш:

Наш прапор підняти у мирі та славі,

Й любов’ю зорю засвішти!

 

5 учень.

Стрічай, Україно, чарівне суцвіття

Дітей своїх рідних у школі!

Сміливо веди їх у тисячоліття

У щасті, з любов'ю до волі!

 

(Звучить пісня «Виростеш ти, сину», на слова В. Симоненка, музика П.Майбороди )

Впростеш ти, сину, вирушиш в дорогу,

Вирушать з тобою приспані тривоги,

 

У хмелъні смеркання мавки чорноброві

Ждатимугь твоєї ніжності й любові.

Будуть тебе кликать у сади зелені

Хлопців чорнобривих диво-наречені.

Можеш вибирати друзів і дружину,

Вибрати не можна тільки Батъківщину.

Можна вибрать друга і по духу брата,

Та не можна рідну матір вибирати.

Можна все на світі вибирати, сину,

Вибрати не можна тільки Батьківщину.

 

Мій край

 

Україна - край мій рідний

 

Від Кавкачу по Карпати,

 

і веселий, ісвобідний,

 

І великий, і багатий.

 

Де є в світі кращі ріки,

 

Як Дністер, Дніпро-Славута?

 

Хто покине їх навіки,

 

Тому в серці вічний смуток,

 

Де є в світі кращі гори,

 

Де таке повітря свіже?

 

Де шумлять так гарно бори

 

І хвиліє спіле збіжжя?

 

Де ясніше сонце світить?

 

Де гарніше зорі сяють?

 

Де солодше пахнуть квіти_

 

Як у нашім любім краю.

[Юрій  Шкрумеляк

 

Рідний край

 

У ріднім краю зелен гай шумить.

 

Я знати рад, про що він мріє-снитъ.

 

Я слухав, `їув як кожна деревина

 

Шуміла ніжно слово: Україна.

 

0, Боже, дай повік шобити край,

 

Де квітка, пташка і зелений гай,

 

Де кожна вірна тій землі дитина

 

Живе єдиним словом - Україна

Мирослав Петрів

 

Розквітай, прекрасна Україно!

 

Розквітай, прекрасна Україно,

 

Рідна земле, матінко моя.

 

Хай лунає мова солов'їна,

 

Пісня неповторная твоя.

 

Хай смереки, ясени й тополі,

Квіти, луки, трави і сади

Шепчуть вірші щедрі, добрі, вольні,

Чисті, із джерельної води.

Нам би вічно милуватись нею,

А лихі дороги обминугь -

Дай напитков серцем і душею,

І піти з тобою в мрійну путъ

Розквітай, прекрасна Україно,

Рідна земле, матінко моя.

Надія Голуб

 

ДОДАТОК

 

де найкраще місце на землі

Де зелені хмари яворів Застулили неба синій став,

На стежині сонце я зустрів,

Приві'гав його і запитав:

д Всі народи бачиш ти з висот,

Всі долини І гірські шпилі.

Дс ж найбагатіший на землі народ?

Де ж найкраще місце на землі?

Сонце усміхнулося здали:

`Правда` все я бачу 'і висоти,

Всі народи рівні. А земля

Там найкраща, де вродився ти.

 

Дмитра Павличко

 

Що ж таке Україна?

 

Україна - це наша земля. наш рідний край, наша країна з славною багатовіковою історією і мудрими талановитими людьми, з чарівною піснею, шо дивує весь світ, багатюшнми народними традиціями, 3 мальовничою природою. Крім українців, на нашій території проживають народи інших національностей. Серед них є білоруси, поляки, молдовани, євреї, румупи, татари та інші. І всі вони знайшли в нашому краї свою Батьківщину,

Україна... Вона у всьому, що нас оточує: в місяці, зорях, у кожному камінчику, деревці. Все це рідне і близьке кожному з нас. І червона калина, що росте на лодвір'ї біля вашої оселі, і рушничок, вишитий старенькими бабусиними руками. Україна і це й зелена трава у дворі нашого дому, на якій можна бігати, сидіти, лежати і дивитись, як у небі пливуть білесеігькі хмариики,

 

Україна - це ліс і долини,

Це широкі квітучі поля,

Це маленька щаслива дитина

І найкраща матуся моя.

Україна й це пісонька щира,

Це струмок, що біжить до Дніпра,

Це містечко, де сонце стрічаю,

Я бажаю йому лиш добра.

Леся Мостицька

 

Україна А це історія народу, який протягом багатьох віків боровся за свою свободу і незалежність. Це його славні лицарі __ Петро Сагайдачний, Жван Сірко, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Олекса Довбуш, Устим Кармелюк, - які віддали своє яоатгя за щастя нарощу, Це і Тарас Шевченко, і Іван Франко, і Леся Українка . . . Нашу землю, рідну домівку, Україну, що здобула незалежнтсть і будує свою державу, ми повинні

берегти й любити.

 

 

 

Україні

 

Україно, ти мов мати,

 

Як тебе нам не кохати?

 

Ти надію нам дам,

 

Повну щастя і добра.

 

Україно, шоба, милаз

 

Ти теплом своїм зігріла

 

Нашу пісню, нашу долю,

 

Нашу вистрщвну волю.

Лілія Диркавець

 

Розбудуєм, уквітчаєм

 

Україну гідно

 

Ні, не згине Україна

 

В печальній юдолі:

 

Ми відродим землю предків

 

Для кращої долі.

 

Розбудуєм, уквітчаєм

 

Україну гідно.

 

Чим пишається кохана,

 

Примножимо плідно.

 

Під знамсно синьо-злоте,

Як орли, злітайтесь.

Брати й сестри, мови батьків

Піде не цурайтесь!

 

Ще й тризубом освятімо

Незалежність краю.

Імена борців за волю

Весь народ хай знає.

 

Дух і кришо загартуєм,

Станемо стосилі.

 

Щирих друзів любо-радо

Стрінем хлібомюіллю.

На олтар життя положим.

Як доля спіткає,

 

Бо звитяжна слава предків

Нам зорею сяє.

 

Від Дніпра і за Карпати,

По всій Україні -

 

І до Криму, і До Сейму

Хай злагода лине!

 

Чорне море білопінне,

 

Єднай люд, як ріки.

 

Матір Божа,

 

Україну Збережи навіки!

 

Ні, не згине Україна!

 

Відродиться мила.

 

Свій народ вона до щастя

 

Піднесе на крилах!


 

Завантаження...
docx
Додано
15 липня 2018
Переглядів
900
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку