Урок на тему "Здоров'я молоді України"

Про матеріал
Інтегрований урок біології, хімії та основ здоров'я. Усний журнал "Здоров'я молоді України" актуалізує знання учнів з анатомії та фізіології людини, пояснює хімічні реакції в організмі під дією різних негативних факторів ( зокрема, речовин); сприяє формувнню в учнів свідомого та відповідального ставлення до свого здоров'я.
Перегляд файлу

Тема. Здоров’я молоді України.

Мета: узагальнити та закріпити знання учнів з курсу «Основи здоров’я», використовуючи міжпредметні зв’язки з біологією та хімією; вчити учнів реалізувати теоретичні знання на практиці; розвивати в учнів уміння оцінювати ризики та формувати адекватну поведінку у разі небезпечних ситуацій; формувати у дітей поняття про життя і здоров’я як найвищу цінність; виховувати відповідальне ставлення до власного здоров’я.

Обладнання: букет тюльпанів на стіл вчителя! Великі букви на дошку – тема заходу; муляжі: серце, око, нирки, печінка; пластикові стаканчики (16 шт. ), квасоля різних кольорів; портрет Амосова, таблиці: «Дихальна система», «Ендокринна система», відео «Куріння вбиває», «Загадки інтелекту»; роздаткові буклети про шкоду алкоголю для кожного учасника заходу; слайди по ходу заходу. Хімічна склянка, скляна паличка, етикетка на склянку «розчин альбуміну», етиловий спирт або спиртовмісний засіб.

Підготувати заздалегідь: купити тюльпани; роздрукувати назву заходу; роздрукувати портрет Амосова;  розкласти у 16 стаканчиків однакову кількість квасолі різних сортів, вкинути декілька квасолин чорного кольору; написати крейдою на дошці «Бережи одяг знова, а здоров’я – змолоду!»

Хід заходу

Добрий день, діти та гості! Сьогодні ми зібрались у цьому залі, щоб приділити увагу найвищому творінню природи – ЛЮДИНІ. Людина – це дивовижне створіння! І хоч ми знаємо про себе багато, завжди залишається щось таємниче та непізнане, що спонукатиме нас до подальшого пізнання. Природі довелося мільйони років провести в безперервних пошуках, довести до досконалості кожен орган, щоб створити універсальний інструмент, здатний не лише працювати, а й думати.

Дорослішаючи, кожен із нас формує власні життєві цінності, свій світогляд, набуває життєвого досвіду. Кожна мить людини унікальна. Жодну не можна повторити. Ми всі вирізняємось зовнішністю, характером, виявом почуттів, вибором життєвого шляху. Життя людини – ФЕНОМЕН, розгадати який може тільки сама людина.

Здоров’я посідає одне з найвищих місць серед потреб і цінностей у житті людини. Давайте пригадаємо, що таке здоров’я? ( Здоров’я – це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя).

Україна сьогодні стоїть перед рядом проблем у всіх сферах життя, але найбільш актуальними є проблеми з охороною здоров’я та збереженням людського життя. Дуже загрозливим для нашої країни є погіршення стану здоров’я молодих людей. Тому пропоную вам сьогодні прогорнути усний журнал «Здоров’я молоді України». В журналі ми з’ясуємо, які чинники можуть призвести то розвитку хвороб людини та які є способи збереження здоров’я людини.

Отже, від чого ж може залежати наше здоров’я? (Спадковість – 20 %; медичне обслуговування – 10%; стан довкілля – 20% та 50 % - від нашого способу життя).

Гортаючи сторінки журналу, спробуйте самостійно оцінити, від чого в основному залежить ваше здоров’я?

І отже, перша сторінка журналу «Серцево – судинна та кровоносна система». Серце! (демонструю муляж). В усі часи воно було в пошані – у поетів, мислителів, лікарів. І саме із серцем найчастіше у підлітків виникають серйозні проблеми. Одна з найпоширеніших  -  аритмія – порушення нормального ритму серця. Хвороба проявляється найчастіше у вигляді тахікардії ( прискореного серцебиття). Це пов’язано із завершальним етапом дозрівання всіх органів і систем. У цей час серце відчуває підвищене навантаження. Молода людина може відчувати тимчасовий біль в області серця. Через певний проміжок часу біль зникає самостійно на тлі завершення формування серцево – судинної, опорно – рухової, ендокринної та статевої систем. Іноді ж больові відчуття в грудній клітці не минають. Це вказує на можливі патологічні захворювання, зокрема, вади серця, які характеризуються неповним змиканням стулок клапанів, їх звуженням (стеноз). (Нагадую функції клапанів, демонструючи на муляжі). Щоб підтримати своє сердечко, молодим людям слід звернути увагу на такі рекомендації:

- уникати інфекційних захворювань;

- урегулювати та дотримуватись розпорядку дня;

- уникати недосипання;

- дотримуватись раціонального та збалансованого харчування. Зокрема, слід звернути увагу на такі продукти: горіхи, курага, вівсянка, авокадо, квасоля, оливки. А ось гранат – це джерело антиоксидантів. Вчені з’ясували, що саме сік граната попереджає серцеві хвороби і покращує кровопостачання коронарних судин.

Діти, хоч ми й живемо у ХХІ столітті, коли світ заполонили машини, техніка, електроніка, але людина ще не створила таку машину, яка б працювала все життя безперервно, як серце. Воно з усіх органів – найбільш живуче. Але й без сучасних машин та нанотехнологій підтримувати життя серця було б неможливо. На жаль, в Україні все частіше фіксують випадки вад серця у молодих людей, дітей, які потребують кардинального та негайного лікування. Вагомий внесок у лікування вад серця внесли кардіологи. Амосов Микола Михайлович (6 грудня 1913 – 12 грудня 2002) – видатний український лікар – хірург, заслужений діяч науки, організатор і керівник клініки серцево – судинної хірургії, туберкульозу і грудної хірургії Київського науково – дослідного інституту. Амосов  уперше в світі створив і впровадив у практику протитромбічні протези серцевих клапанів. Організував в Україні центр серцево – судинної хірургії, створив українську школу біології, медицини та психологічної кібернетики. Під його керівництвом було створену комп’ютерну діагностику вад серця. Це не просто науковець, а Людина, яка врятувала тисячі сердець, вдмухнула у них життя.

Але, на жаль, медицина не має чарівних ліків і дуже часто маленькі сердечка зупиняють свій ритм назавжди. Нещодавно в інтернеті та на телебаченні мама маленького  Богдана Хорольського з міста Кам’янське Дніпропетровської області просила, допомогти врятувати її сина. Після перенесеної застуди у хлопчика виникли проблеми із серцем, які потребували його пересадки. Генетично рідне серце хлопчини відмовлялось працювати. Потрібно було встановити пацієнту штучне серце, яке допомогло б йому діждатись донорське. Ціна питання – майже 3 мільйони гривень. Родичі, близькі, небайдужі люди як могли збирали по крупинці необхідну суму. Самі лікарі, які вели хворобу Богдана просили допомогти через офіційний благодійний фонд « Серце на долоні». Але, на жаль, серце маленького нашого дніпропетровчанина зупинилось, не діждавшись потрібної суми грошей.

Дуже боляче, що маленькі діти, молоді люди, які могли б колись стати хорошими лікарями, винахідниками, робітниками, будувати міцну, надійну Україну, помирають через недосконалі закони про трансплантацію, відсутність грошей чи людську байдужість.

- Чи є у вас якісь запитання або пропозиції по сторінці?

ІІ. Перегортаємо сторінку «Сечостатева система та репродуктивне здоров’я».

Підлітки вашого віку вже можуть відчувати увагу протилежної статі. Це нормальне фізіологічне явище, яке притаманне живим організмам. Ця біологічна потреба запускається статевими гормонами і координується головним мозком та свідомістю людини. Але саме від обізнаності людини, її свідомого вибору буде залежати репродуктивне здоров’я.

За даними міністерства охорони здоров’я, нині кожна шоста дитина народжується з відхиленнями у здоров’ї, перш за все, через негативну спадковість. Часто на початок репродуктивного віку майбутні батьки вже мають низку захворювань. Стан репродуктивного здоров’я також залежить від способу життя молоді. Часто ризикована поведінка, нерозбірливі статеві стосунки призводять до негативних, а іноді навіть, до не зворотних наслідки.

До інфекцій, що передаються статевим шляхом відносять бактеріальні та вірусні. Ці хвороби мають дуже багато спільних симптомів і дуже добре можуть маскуватись під інші хвороби, які людина вважає безпечними. Інфікована людина, займаючись самолікуванням, ускладнює перебіг своєї хвороби та може інфікувати інших. От, наприклад, сифіліс може передаватись не тільки статевим шляхом, а й побутовим: через поцілунки, користування спільними речами, через поручні у транспорті, дверні ручки.

Окрім ІПСШ, є ще хвороби, які можуть уражати видільну систему: нирки, сечоводи, сечовий міхур. Зазвичай, молодь ігнорує поради старших, одягаються легенько відносно температури навколишнього середовища, тому виникає переохолодження (демонструю муляж нирки та звертаю увагу на запалення ниркових мисок, сечоводів)

Щоб уберегти себе від хвороб сечовидільної системи можна дотримуватись таких рекомендацій:

- слідкувати за особистою гігієною, чистотою свого одягу;

- уникати переохолоджень;

- уникати незахищених статевих контактів;

- обмежити у харчовому раціоні копчених, гострих та солоних страв;

- вчасно звертатись до лікаря.

Гра «Квасоля»

Діти, пропоную вам виконати невеличку вправу – руханку. (Роздаю пластикові стаканчики із квасолею). Уявіть, що вам потрібно зібрати хороший урожай квасолі, ваша задача – виміняти собі якомога більше сортів квасолі. Отже, міняємось! (Через деякий час говорю «Стоп» і учні більше не обмінюються квасолею).

- Хто з вас мав стаканчик з чорною квасолею? (відповіді учнів). Вас інфіковано вірусом сміху! Хто під час руханки виміняв собі чорну квасолю? (відповіді учнів). Вас також інфіковано вірусом сміху! Не хвилюйтесь – цей вірус не є небезпечним для здоров’я!

Як ви гадаєте, в чому суть гри? (відповіді учнів). Так, ви праві! Інфекції так само швидко і не помітно для нас передаються, якщо від них не захищатись. Адже я ж не розповіла вам на початку гри, всю її суть, тому ви, не знаючи всієї правди, сміливо обмінювались квасолинами. Так буває і в житті, люди можуть і не підозрювати, що є хворими та інфікувати інших.

Якщо, можливо, і виникне ситуація інфікування, то не потрібно соромитись і треба негайно звертатись за медичною допомогою! Пам’ятайте – чим швидше людина звертається по допомогу, тим більше шансів вилікуватись без ускладнень.

Чи є у вас запитання або пропозиції по сторінці журналу?

ІІІ перегортаємо наступну сторінку «Дихальна система».

Як багато у житті пов’язано з киснем – і склад крові, і рух, і почуття, і розум! Серед хвороб дихальної системи, що поширені в Україні є бронхіальна астма, туберкульоз та грип. Дніпропетровська область – промисловий регіон – тут багато заводів та фабрик, машин, які забруднюють повітря. Саме поганий екологічний стан повітря є тим стимулом, що сприяє розвитку бронхіальної астми у дітей та молоді нашого регіону (звертаю увагу учнів на таблицю «Дихальна ситема») Хмммм… думаєте це все? Ні, звичайно! Дуже багато хвороб дихальної системи і не тільки, виникають внаслідок куріння. На цій сторінці пропоную переглянути відеорубрику (перегляд відео «Куріння вбиває», 4 хв 25 с.).

- Чи є у вас коментарі стосовно відео? Яка ваша думка про куріння? Які б ви дали рекомендації по збереженню дихальної системи? (відповіді учнів).

ІV не загинаємо сторінки журналу й продовжуємо гортати. Сторінка «Сенсорні системи». Сенсорні системи, або аналізатори – це системи, що сприймають подразники зовнішнього та внутрішнього середовища з метою збереження сталості організму та адаптації його до умов навколишнього середовища. До аналізаторів відносять: зір, слух, нюх, смак, біль та інші. У дітей шкільного віку та молоді України найбільше страждають слух і зір. Спецкор нашого журналу напередодні отримав завдання з’ясувати, як використання мобільних телефонів та комп’ютерів може вплинути на стан зору. І зараз він готовий вразити нас гарячими фактами!

(Демонструємо модель ока)

Людське око влаштоване так, що в нормальному режимі відбувається постійне перемикання зору з ближніх цілей на далекі. Коли ми довго дивимось на дисплей телефона, ми змушуємо наші очі постійно працювати в режимі ближнього бачення. Що ж відбувається в цей час з оптичною лінзою нашого ока – кришталиком? Для того, аби ми чітко бачили наближені об’єкти, кришталик змінює свою кривизну і стає більш опуклим. Війкові м’язи, які тримають кришталик, також постійно напружені. З часом здатність війкового м’яза до скорочення зменшується, тому кришталик залишається опуклим. Це призводить до розвитку короткозорості.

Також неправильне читання, надмірне захоплення телевізором, комп’ютером чи мобільним телефоном, може викликати ряд неприємних симптомів: почервоніння очей, свербіння, відчуття пересихання, можуть з’являтись плаваючі цятки.

Тому, аби вберегти свій зір змолоду треба дотримуватись таких рекомендацій:

- під час читання, писання або іншої роботи предмет потрібно розташовувати на відстані 35 – 40 см від очей;

- кліпати, зволожуючи око на початку речення та  наприкінці;

- світло повинно бути м’яким, не сліпити очі;

- не рекомендується читати лежачи;

- не читати у транспорті, що рухається;

- не терти очі брудними руками чи брудним рушником;

- вживати їжу, багату на вітаміни А ( чорниця, морква) та вітамін Е ( пшениця, ячмінь).

- Чи є у вас якісь запитання пропозиції  по сторінці?

V сторінка «Ендокринна система».

Ендокринні залози, або залози внутрішньої секреції, виробляють біологічно активні речовини – гормони, що надходять безпосередньо у кров, а з нею до відповідних органів. Ендокринна регуляція направлена на довготривалі процеси: ріст, диференціювання, розмноження, обмін речовин. До основних залоз внутрішньої секреції відносять: ( демонструю таблицю «Ендокринна система», називаю та показую залози, називаю деякі гормони та їхню фізіологічну дію).

Хочу звернути вашу увагу на щитовидну залозу, яка синтезує гормон тироксин, який ще називають гормоном інтелекту. Як працює ця залоза пропоную переглянути на відео.

(Перегляд фрагмент відео «Загадки інтелекту»  4:15 -9:42)

Допомогти своїй щитовидній залозі ми можемо вживаючи харчові продукти, що містять йод. Це можуть бути: морська риба, молюски, водорості. Також можна солити їжу йодованою сіллю. Однак слід пам’ятати, що під дією сонячного проміння йод швидко руйнується, тому таку сіль треба зберігати у темному місці.

VI сторінка «Дослідницька» .

Діти, організм людини складається з білка. Кожна клітина, кожен орган – це білок. Білок під дією фізичних і хімічних явищ може руйнуватись. Таке явище називається денатурація. Іноді реакція денатурації може бути оборотною. Тобто, зруйнований білок може відновити свою структуру. Наприклад, коли ми сьорбнули занадто гарячого чаю, то поверхня нашого язика на деякий час втрачає чутливість. Але потім чутливість і смакові властивості повертаються. Це явище називається ренатурація. Серед хімічних речовин, що спричинюють необоротну реакцію на організм людини і руйнують безповоротно його клітини, є етиловий спирт. Цей спирт у різному співвідношенні входить до складу спиртних напоїв. Звичайно, там вони, підфарбовані і підсолоджені.

Зараз я вам хочу продемонструвати, як алкогольні напої впливають на клітини молодого організму людини. Для досліду нам потрібний лабораторний посуд, розчин курячого білка альбуміна, що є аналогом білка людини та етиловий спирт. Приливаємо невелику кількість спирту до розчину білка і спостерігаємо його згортання. За зовнішнім виглядом він нагадує варений білок. Так як із вареного яйця вже ніколи не з’явиться курча, так зруйновані спиртом клітини печінки, головного мозку, шлунку, кишечника вже ніколи не відновляться, тобто відбудеться необоротна реакція  - реакція денатурації.

Ми з вами сьогодні розглянули деякі системи організму людини і на кожну з цих систем, спирт матиме ось такий вплив, як ви бачите зараз у хімічній склянці. Візьміть, будь ласка, буклет, у якому ви зможете знайти відповіді на запитання щодо шкоди алкоголю ( роздаю буклети). Наше здоров’я у більшій мірі залежить від нашого свідомого вибору і нашої поведінки. (Звертаюсь до запису на дошці) Тому, бережи одяг знова, а здоров’я змолоду!

Я щиро Вам бажаю міцного здоров’я та гарного настрою!

Дякую за увагу! До побачення!

Якщо залишається час, продовжую і завершую захід останньою сторінкою гумористичною. Сміх сприяє гарному настрою та продовжує життя людини (перегляд відео гумористичного).

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
601
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку