Урок "Підбір форми бороди та вусів. Стрижка бороди та вусів"

Про матеріал
Розробка уроку виробничого навчання з професії "Перукар (перукар-модельєр)". Кваліфікація - перукар 2 класу
Перегляд файлу

Урок виробничого навчання

 

Тема програми: Базові модельні стрижки

Тема уроку: Підбір форми бороди та вусів. Стрижка бороди та вусів.

Мета уроку:

 навчальна: формування і закріплення професійних знань, вмінь та навичок з технології виконання операцій стрижки бороди та вусів;

 розвиваюча: розвивати аналітичне, критичне і логічне мислення при вирішенні виробничих ситуацій, пізнавальну активність і самостійність у роботі, творчу уяву, естетичний смак, інтерес до обраної професії, повагу до праці, вміння планувати свою діяльність;

 виховна: виховувати  акуратність, працелюбність, відповідальність за кінцевий результат праці,  ініціативність, доброзичливість та культуру спілкування.

Тип уроку: урок виконання складних комплексних робіт.

Комплексно-методичне забезпечення заняття:

Дидактичні засоби навчання за темою: робоча навчальна-програма, поурочно-тематичний план, опорний конспект лекції за темою уроку, інструкційно-технологічна карта.

Матеріально-технічне забезпечення

Інструменти та матеріали для ознайомлення й тренування

  • спецодяг, спецвзуття;
  • перукарська білизна (пеньюар, рушники, серветки, комірці);
  • перукарській інструмент: гребінець комбінований, гребінець однорідний, ножиці прямі, ножиці філірувальні, бритва;
  • електроінструмент: фен;
  • пристосування: затискачі для волосся;
  • косметичні засоби: шампунь, бальзам-ополіскувач;
  • дезінфікуючі засоби.

Хід уроку

І. Організаційна частина уроку(5 хв.):

- привітання;

- перевірка присутності здобувачів освіти;

- перевірка готовності здобувачів освіти до уроку;

- перевірка санітарно-гігієнічного стану приміщення, електрообладнання та інструментів

ІІ. Вступний інструктаж (40 хв.):

1. Мотивація навчальної діяльності

З давніх-давен борода і вуса надавали чоловікові мужність і солідність. Чоловік з бородою і вусами виглядає набагато старшим за свої роки, що дає можливість молодій людині відчути себе дорослим чоловіком. У зрілому віці борода чи вуса теж можуть послужити чоловікові хорошу службу, оскільки її збривання дає йому можливість відчути себе молодше. Це спрацьовує чисто психологічно.

За допомогою бороди і вусів легко замаскувати недоліки рис обличчя. Наприклад, якщо у чоловіка спостерігається кругле або гостре підборіддя, то густа рослинність на обличчі, підстрижена відповідним чином, візуально "покращує" овал обличчя, формуючи при цьому мужнє квадратне підборіддя. За допомогою вусів можна замаскувати велику або маленьку верхню губу, а також її дефекти. Слід враховувати і те, що темні бороди і вуса роблять риси обличчя більш виразними. При цьому шкіра здається набагато світліше і чистіше.  

Тож, сьогодні на уроці ми закріпимо і поглибимо знання з теми стрижки волосся, а саме, розглянемо виконання стрижки бороди та вусів.

2. Повідомлення теми уроку

Підбір форми бороди та вусів. Стрижка бороди та вусів.

Мета уроку: Розвивати аналітичне, критичне і логічне мислення при вирішенні виробничих ситуацій, групову роботу, творчість, вміння планувати свою діяльність, вміння спостерігати, спілкування, вміння відповідально і зосереджено працювати.

3. Охорона праці:

1. під час роботи здобувачі освіти повинні бути в спецодязі;

2. протерти туалетний стіл та крісло;

3. підготувати до роботи інструмент;

4. перевірити та обережно поводитись з електроприладами;

5. не брати вологими руками електроприлади;

6. перед початком роботи клієнта вкриваємо пеньюаром, перукар проводить діагностику волосся та перевірку на наявність захворювань шкіри голови та волосся;

7. бути уважними при використанні фіксуючих засобів, запобігти потраплянню їх до очей клієнта.

4. Актуалізація опорних знань

Питання для перевірки

1. Якими способами виконують стрижки для дітей віком 1-2 роки?

2. Які стрижки рекомендовано дітям віком 2,5-3 роки?

3. Якими ножицями повинен користуватися майстер при виконанні дитячих стрижок?

4. Технологія виконання короткої стрижки для малюка.

5. Які стрижки рекомендовано дітям середнього шкільного віку?

 

План

  1. Виконання підготовчих робіт.
  2. Підбір бороди та вусів.
  3. Техніки стрижки.
  4. Стрижка бороди та вусів. 

1. Виконання підготовчих робіт.

Перукар повинен бути на робочому місці за 15 хвилин до початку роботи.

Підготовчі роботи включають в себе підготовку робочого місця, апаратури, білизни, приладдя та матеріалів. Для виключення зайвих рухів під час роботи слід зручно і стійко розмістити інструменти та пристосування.

Перед роботою перукар повинен перевірити справність контрольно-вимірювальних приладів, сигнальних ламп, цілісність скла, справність кранів відбору гарячої води компресника, електроводонагрівача. Переконатися в чіткій роботі кнопок "пуск" і "стоп" всього електрообладнання. Перевірити на "холостому" ходу роботу електробритви, фена, гарячих ножиць.

При першому контакті з клієнтом необхідно запропонувати йому сісти в крісло. Для цього крісло спочатку слід розгорнути так, щоб клієнту було зручно сідати, потім так, щоб клієнт опинився обличчям до дзеркала. Розмовляючи з клієнтом, майстер з'ясовує, які послуги він хоче отримати. Пропонуючи додаткові послуги клієнту, майстер повинен заздалегідь обумовити їх вартість. Приступаючи до роботи, майстер миє руки і дезінфікує інструменти так, щоб це бачив клієнт.

Перед проведенням основного технологічного процесу необхідно провести діагностику волосся та шкіри голови клієнта. Майстер ретельно розчісує волосся, визначаючи тип і якість волосся, їх стан, напрямок росту. При виявленні будь-якого інфекційного захворювання шкіри або волосся майстер в коректній формі відмовляє клієнтові в обслуговуванні.

У разі задовільного результату огляду майстер вкриває клієнта білизною відповідно до виду роботи. Найчастіше підготовчі роботи закінчуються виконанням гігієнічного миття волосся, але в залежності від основної роботи можуть включати в себе проведення тесту на чутливість шкіри до хімічних препаратів; розведенням барвників; приготуванням лікувальних препаратів і так далі.

Підготовчі роботи перед виконанням стрижки бороди та вусів.

1. Проведення бесіди з клієнтом. Огляд шкіри на наявність дефектів і незвичайного направлення росту волосся бороди. 2. З’ясування бажання клієнта. Повідомити клієнту, що збираєтесь робити. 3. Усадити клієнта в крісло і переконатися в тому, що його голова має міцну основу. 4. Підготувати все необхідне обладнання і інструменти. 5. Вкрити клієнта пеньюаром і вкрити серветкою, заправивши її навколо шиї. 6. Захистити очі клієнта серветкою або ватними подушечками, змоченими теплою водою. Волога допомагає подушечкам утримуватися на місці і заспокоюють очі. Серветка чи подушечка не повинна бути дуже мокрою, а майже сухими. 7. Обережно розчесати бороду, розплутуючи волосся, якщо це необхідно. Перевірити, чи немає рідкого волосся, рубців чи яких-небудь ушкоджень, не помічених майстром раніше.

Під час стрижки світлого і сивого волосся поверх пеньюара або простирадла кладуть темну матерію, щоб борода різко виділялася на ній. Якщо світла борода має темні краї, то перед стрижкою їх пудрять. Це дозволить майстрові під час роботи виразно бачити обриси бороди і виключити можливість помилок при остаточному її оформлені.

2. Підбір бороди та вусів.

При виборі форми стрижки велику роль відіграє правильність розташування брів, очей, носа, вух, рота, підборіддя, вилиць.

Завдання майстра-перукаря полягає в тому, щоб знайти такий вид зачіски і спосіб стрижки голови й бороди, щоб приховали дефекти шкіри обличчя (рани, пігментні плями, пухлини), а також надмірну повноту або худорлявість обличчя.

При надмірно випнутих вилицях на худому обличчі доцільно залишати бороду. Її слід залишати і особам високого зросту. Розміри бороди безпосередньо пов’язані зі зростом людини. Вона співмірно немовби збільшує обличчя і створює видимість пропорційності фігури. Людям маленького зросту не рекомендується носити бороду, тим більше довгу, бо чим довша борода, тим меншим здається зріст людини.

При виборі форми бороди мають бути враховані всі особливості обличчя - з тим, щоб овал обличчя після стрижки бороди набув форми еліпса.

Для надання обличчю повноти рекомендуються такі стрижки бороди: російська, овальна, у формі трапеції з голеними щоками.

Особам з гострим підборіддям конусоподібну бороду носити не слід, бо після тушовки підборіддя буде здаватися ще гострішим. У цих випадках роблять чотирикутну (лопаткою) стрижку бороди, а також у формі трапеції з голеними щоками або ж залишають повну бороду без гоління щік.

Клієнтам із широким підборіддям більше личить конусоподібна борода з голінням або без гоління щік.

При доборі фасону стрижки бороди слід також враховувати колір волосся. Світлим тонам волосся більше відповідають повні бороди і, навпаки, темним тонам- бороди з голінням волосся на щоках.

Для осіб з рудим волоссям і для дуже світлих блондинів більш ефективна стрижка бороди жабо, тобто широка борода з голінням щік і вусів.

При непропорційному розмірі носа залишають вуса, які пом’якшують і приховують цей недолік: при довгому, невисокому носі залишають вузькі довгі вуса за типом коротко стрижених англійських вусів; при надмірно об’ємному високому носі – пишні вуса, при широкій смузі шкіри над верхньою губою роблять фігурні вуса.

Для зменшення повноти обличчя доцільно залишати великі і завиті вуса, а при широких товстих губах- повні або англійські, причому нижній край їх підстригають так, щоб товщина губ була прихована волоссям. 

Перед тим, як розпочати стрижку бороди та вусів, необхідно враховувати наступне:

- напрямок росту волосся;

- фактура;

- густота;

- округлість і обриси обличчя.

Від напрямку волосся залежить вибір форми бороди і техніка стрижки.

Фактура. Волосся на бороді може бути тонким, середньої товщини чи жорстке. У молодих людей волосся на обличчі зазвичай тонке, але з віком воно, як правило, стає жорсткішим. Тонке волосся легше піддається стрижці, але важче створювати об’ємні зачіски. Жорстке волосся стригти важче. Воно має тенденцію розлітатися на всі боки під час стрижки, тому необхідно вживати особливі заходи, щоб захистити очі клієнта і власні очі.

Густота. Густота бороди переважно різна на різних частинах обличчя.

Округлість і обриси обличчя. Дуже важливо визначити округлість обличчя клієнта і брати до уваги обриси обличчя, щоб не ушкодити шкіру і підібрати найбільш вдалу форму стрижки. Необхідно звернути особливу увагу на:

- розмір і форму рота;

- ширину верхньої губи;

- форму носа;

- форму вилиць і підборіддя;

- наявність на шкірі родимок і шрамів.

3. Техніки стрижки.

Ножиці на гребінці. При цій техніці спочатку піднімають прядку волосся, а потім зрізають її прямою лінією. Виконуючи стрижку бороди та вусів, необхідно виділяти невеликі прядки волосся. Зазвичай їх піднімають гребінцем, оскільки це волосся достатньо коротке. Деякі перукарі, особливо ті, які працюють с більш довгим волоссям, піднімають прядки кінчиками ножиць. Потім волосся піднімають на гребінець і приступають до стрижки.

Цю техніку зазвичай використовують для того, щоб створити градуйований ефект шляхом змінення кута відтягування волосся і довжини прядок. Працюючи навколо губ, треба користуватися гребінцем з тонкими зубцями і кінчиками ножиць.

Машинка на  гребінці. Часто використовують замість «ножиць – на - гребінці», особливо для стрижки більш довгих, жорстких і густих борід. Зазвичай за допомогою машинки можна достигнути такого ж ефекту, як при використанні ножиць.

Вільна стрижка – це стрижка, при виконанні якої не виділяють прядки і не прижимають волосся гребінцем чи рукою. Таку техніку зазвичай використовують, завершуючи роботу, щоб зістригти окреме волосся чи невелику прядку частіше всього за допомогою кінчиків ножиць.

Робота за допомогою гребінця. Бритви, як правило, використовують для того, щоб створити чітку лінію і підкреслити контур. Працюють, як небезпечною, так і безпечними бритвами. Зручніше всього користуватися бритвами зі змінними лезами, оскільки вони найгігієнічніші.

  1. Стрижка бороди та вусів.

Стрижка "російської" бороди.

«Російська борода» — найширша і найдовша з усіх видів борід. "Російські" бороди бувають у формі лопатки, на два боки з клиноподібними кінцями, округлені, різної довжини. При стрижці "російської" бороди майстер стає з правого боку від клієнта, опираючись на праву ногу. Вся окружність шиї і щік стрижеться машинкою номер 0 або голиться, але не вище гортані. Це робиться для того, щоб борода була масивною, мала опору завдяки своїй товщині і не падала. Потім голені чи обстрижені місця освіжають одеколоном або обтирають водою за допомогою тампона з вати і пудрять. Після накладення пудри грані бороди з голеними або стриженими місцями тушують ножицями і зводять нанівець бічні частини бороди на рівні волосся на скронях. Ці місця стрижуть ножицями, з'єднуючи рівномірно волосся бороди з волоссям на скронях. Ніяких ліній, що відокремлюють бороду від скронь, не допускається, Бічні частини стрижуть першим прийомом від мочки вуха до скронь. Чим ближче до скроні, тим волосся стрижуть коротше. Якщо скроневі виступи дуже опуклі, то, як виняток, волосся на них знімають машинкою номер 1 або 2, Під час стрижки правого боку бороди майстер стає праворуч від клієнта, а під час стрижки правого - ліворуч. Для відділення вусів від. бороди кінцями ножиць злегка стрижуть волосся під вусами, піднімаючи вуса гребінцем або накладаючи затискачі. Волосся над нижньою губою зверху злегка знімають і краї підрівнюють ножицями. Після цього бороду остаточно оформлюють ножицями. Для цього її спочатку ретельно розчісують, притримуючи лівою рукою або щіткою в низу, щоб вона лежала рівно. Якщо с тимчасово заломлене волосся, його відтягують щипцями або з допомогою фена, Потім вказівним пальцем лівої руки, підтримують полотно ножиць, щоб надати їм стійкого положення, оформлюють бороду, тобто підрізають волосся, надаючи їй бажаної форми.

Після оформлення бічної бороди її стрижуть у довжину, створюючи для неї квадратну/напівкруглу чи іншу форму. Завершальною частиною стрижки бороди є перевірка і шліфування, тобто зняття окремих волосин, що стирчать, ножицями, щоб борода не була патлатою, а мала чітку, немовби литу форму. За бажанням клієнта, бороду можна злегка завити хвилями. 

Заключні роботи з обслуговування відвідувачів у перукарнях розглядаються як завершальні етапи основного технологічного процесу.

Похожее изображениеПісля виконання операції стрижки перукар зобов'язаний вичесати дрібним гребінцем стрижене волосся. Для цього необхідно взяти гребінець з чистими зубами і закласти в нього шматочок вати, рівномірно розподіливши її по всій площині гребінця. Потім, змочивши закладену в гребінець вату водою, розчесати бажано весь волосяний покрив голови. При цьому зістрижене волосся, затримуючись в ваті, буде вичісуватись. Потім шматочком вати або спеціальним пензликом необхідно очистити від волосся обличчя і шию клієнта.

Перш ніж зняти пеньюар, потрібно витягнути закладений навколо шиї джгут з вати і взяти серветку. Знімаючи пеньюар, необхідно дотримуватися запобіжних заходів, щоб що знаходиться на пеньюарі волосся не потрапило на одяг клієнта. Для цього, знімаючи пеньюар, слід підвертати краї його всередину.
Враховуючи, що після кожного виду обробки волосся виконуються специфічні і характерні тільки для цієї операції заключні роботи, доцільно розглядати їх більш детально безпосередньо в єдиній технологічній послідовності.

Стрижка бороди у формі трапеції

Борода у формі трапеції отримала назву "каре", що означає чотирикутник. Нижня частина бороди має знизу два кути і трапецієвидну форму. Однак довжина і величина бороди різні: одні бороди бувають повні - у вигляді "російської", другі - з голеними щоками, а саме борода починається косячком від мочки вуха, треті - голені від кутів губ косячком до половини нижньої щелепи, але меншого розміру. Хоча всі ці форми однакові, техніка стрижки їх різна. Довгу бороду "каре" стрижуть так само, як "російську" бороду, але їй надають трапецієвидної форми і роблять меншою, ніж "російська".

Похожее изображениеПри стрижці бороди "каре" середньої довжини волосся на щоках ближче до вилиць знімають на 2см машинкою номер 000 , круто тушують з боків і знімають волосся значно коротше. При стрижці еспаньйолки їй надають форми трапеції, знімаючи волосся лише з боків. Оформлюючи еспаньйолку, створюють упор для ножиць, підтримуючи їх. Під вусами також стрижуть і чітко відділяють вуса від бороди.

Коротку бороду у формі трапеції стрижуть таким чином: машинкою номер 1 знімають волосся на правому і лівому боці від мочок вух конусом до вусів і вгору до скронь. Волосся на шиї і вилицях стрижуть машинкою номер 0 або голять, потім освіжають одеколоном і накладають пудру. Грані бороди і голених місць ретельно тушують машинкою номер 0, потім ножицями роблять поступовий перехід від довгого волосся до волосся, зі стриженого машинкою. Еспаньйолка оформляється так само, як і при середній формі трапеції. Після обробки така борода виглядає нижчою і коротшою, ніж середня борода цього фасону.

Стрижка овальних борід

Овальні бороди ("Анрі катр") мають різну величину , але навіть найбільші з них все таки менші, ніж повна трапецієвидна. волосся на щоках при стрижці овальних борід не голять, за винятком короткої овальної бороди.

Делаем бородуОвальні бороди бувають повні середні й короткі. Процес стрижки повної овальної бороди полягає в наступному: майстер стоїть з правого боку від клієнта і стриже волосся на шиї машинкою номер 000 до гортані, але не вище. тією ж машинкою стрижуть волосся на щоках трохи більше , ніж під час стрижки "російської " бороди. Після цього ножицями над гребінцем стрижуть першим прийомом правий бік волосся бороди зводячи його нанівець до скронь. Волосся на лівому боці стрижуть до гортані першим прийомом, а до вуха – другим, після цього стрижуть волосся під вусами і овально оформляють еспаньйолку. Після стрижки лівого боку майстер знову переходить на праву від клієнта сторону і оформляє контури бороди, надаючи їй яйцеподібної форми. При оформлені контурів бороди з боків ножицями стрижуть з повним навантаженням їх робочої частини, а при оформлені нижньої ділянки бороди – однією третиною робочої частини ножиць . це робиться для того, щоб борода отримала овальну форму, а не гранчасту. Після старанної перевірки бороду шліфують, тобто знімають злиткові одиночні волосини . Процес стрижки середньої овальної бороди такий же, як і при стрижці повної. Різниця полягає лише в тому, що волосся на щоках стрижуть машинкою номер 2 або 3. Місця шиї і щік, стрижені машинкою, тушують ножицями, надаючи їм овальної або опуклої форми.

Стрижка комбінованої бороди

Делаем бородуТака рослинність ще називається «Бальбо» (за міксуванні декількох стилів). Придумана така форма була дуже талановитою людиною, що присвятили своє життя професії перукаря. Робиться така борідка просто і виглядає як буква «Т». На додаток до неї можуть бути вуса, але це до смаку і зовсім необов'язково. Візуально Бальбо нагадує голлівудську бороду, але з однією відмінністю – відсутність тонкої сполучної смужки, яка пов'язує бороду і вуса.

Делаем бородуКрім цього, в даній формі потрібно дотримати ще одного правила – збрити зайві волоски внизу куточків рота. Підходить Бальбо більшою мірою до квадратного і круглого контуру обличчя, оскільки ідеально коригує і згладжує форму.

Бальбо-якір

Це трохи видозмінений варіант попередньої форми бороди (Бальбо). На відміну від минулого варіанту, якір має чіткий контур і невеликий розмір волосків. Крім іншого, якір – це конусоподібна форма бороди з гострим кінцем і невеликий смужкою з волосків від підборіддя до нижньої губи.

Саме за рахунок такої форми, що нагадує якір, борода отримала таку назву. Вона вельми оригінальна, але робиться складно. Часом це під силу тільки майстру, оскільки в разі порушення симетрії або зачіпання конуса – бороду доведеться збрити зовсім. Якір допомагає візуально подовжити обличчя (витягнути його), тому ідеально така форма підійде чоловікам з круглим і квадратним контуром.

Делаем бородуЦапина борідка

Така борідка має невелику вертикальну смугу під нижньою губою і дуже популярна в багатьох країнах, особливо серед молоді. Інколи найкреативніші чоловіки таку зачіску роблять на підборідді і відрізняється вона довжиною (вони заплітають коси або носять її розпущеною).

«Мушка»

Ще її називають «острівець» – це найлегша зачіска бороди, яка передбачає собою невелику смугу з волосся під нижньою губою по центру.

Делаем бороду

 

Делаем бородуШкіперська форма

Цей стиль набирає популярність в досить широких колах по всьому світу. Характеризується борода відсутністю вусів і виконується в двох варіаціях: коротка стрижка і довга борода, яка розташована між шиєю і лінією підборіддя. За допомогою такої щетини можна скорегувати неправильний контур підборіддя (якщо господар бороди має неправильну форму) або різко виділити нижню щелепу, окресливши її за допомогою такої рослинності.

Суворовська стрижка

Цей стиль бороди передбачає собою вертикальні вниз бакенбарди, які на кутах нижньої щелепи підносяться і з'єднуються з вусиками. В даному випадку підборіддя залишається повністю поголеною. Суворовська борода здатна розширити візуально особа, тому її рекомендують носити чоловікам з вузьким контуром.

Делаем бороду

«Французька»

Делаем бородуЩе її називають «виделка», оскільки візуально вона нагадує це кухонне приладдя. Така стрижка включає в себе густу рослинність на щоках і внизу підборіддя, а також вуса. Кінчик рослинності роздвоєний, що і нагадує французьку вилку. Така зачіска на обличчі має відмінну рису – чим вона довша, тим більше популярна, екзотична і креативна.

«Імперіал»

Ще таку бороду називають «парус». При такому способі підборіддя начисто поголений, а густі баки з'єднані з вусами в вертикальному положенні. У класичному варіанті бічне волосся на бороді залишається довгим і зачісується в сторони або вгору.

Делаем бороду

«Завіса»

Борода в стилі «завісу» має «повзучу» форми – це, коли волосся спускаються по нижній частині обличчя по лінії підборіддя, який повинен бути ідеально поголений.

Картинки по запросу борода занавес фото

 

Заключні роботи

Після стрижки можна використати засоби для укладання волосся, щоб злегка пригладити волосся, особливо, якщо це довга борода і вуса. Постійно дивимося у дзеркало, щоб добитися симетричної форми.

Розчісуємо волосся клієнта і надаємо можливість клієнту подивитися на результат роботи.

Закріплення нової теми

Питання для перевірки

1. Що потрібно враховувати перед тим, як починати стригти бороду та вуса?

2. Опишіть техніки стрижки бороди та вусів?

3. Назвіть різновиди стрижок бороди та вусів.

4. Технологія виконання «російської» бороди.

5. Для якого типу обличчя підходить стрижка бороди «бальбо»?

6. Технологія виконання стрижки «імперіал» та «французська».

І.Поточний інструктаж.

Видача завдань:

Самостійне виконання завдань здобувачами освіти, розв’язування проблемних ситуацій.

Майстер виробничого навчання робить обходи робочих місць здобувачів освіти з метою:

- перевірки правильності організації робочого місця;

- контроль за дотриманням правил охорони праці, санітарії і гігієни;

- надання допомоги та контроль виконання всіх операцій технологічного процесу;

- під час виконання здобувачами освіти вправ: вказати на допущенні помилки слабшим здобувачам освіти і за допомогою додаткових запитань допомогти їм самостійно усунути ці помилки;

- при потребі, з урахуванням типових помилок, допущених здобувачами освіти, проведення повторного інструктажу

ІІ. Заключний інструктаж.

Аналіз виконаних робіт.

1.Закріплення та підведення підсумків:

- аналіз діяльності здобувачів освіти у процесі всього уроку;

- оцінка роботи здобувачів освіти, її об’єктивне обговорення;

- аналіз причин типових помилок здобувачів освіти та способи їх  усунення;

- повідомлення та обґрунтування результатів оцінювання здобувачів освіти;

- виставлення оцінок, враховуючи відповіді під час опитування та відпрацюванню практичного завдання.

Домашнє завдання (5 хв.)

2. Домашнє завдання:

Вивчити пройдений матеріал. Вправлятися у виконання стрижок бороди та вусів.

Технологія виконання довгої бороди.

 

Малюнок

Опис

Інструменти і матеріали

Захистити одяг клієнта і його очі. Ретельно розчесати бороду, розпутуючи волосся.

Починаємо роботу з будь-якої сторони і приступаємо до стрижки з використанням техніки «ножиці-на-гребінці». Починаємо з того місця, де бакенбарди з’єднуються із волоссям стрижки. За допомогою тушування досягаємо того, щоб лінія волосся бороди і стрижки не переривалася.

Пеньюар, серветки, гребінець, ножиці

Продовжуємо роботу, просуваючись в сторону підборіддя, зрізаючи волосся настільки, наскільки це потребує форма бороди. Не треба стригти вуса на цьому етапі. Якщо борода повинна подовжуватися до підборіддя, поступово збільшуємо довжину просуваючись до нього.

Аналогічно стрижемо іншу сторону. За допомогою дзеркала постійно слідкуємо за тим, щоб борода вийшла симетрична.

Гребінець, ножиці

Приступаємо до роботи над центром бороди, продовжуючи стрижку за допомогою техніки «ножиці-на-гребінці» чи «машинка-на-гребінці», як і раніше. Стрижемо невеликими прядками, досягаючи за допомогою тушування, щоб обидва боки утворили єдиний контур. Для надання бороді загостреної форми, треба нахилити гребінець під кутом до підборіддя.

Гребінець, ножиці

Починаємо стригти вуса з однієї сторони. Обережно створюємо контур вусів вподовж верхньої губи, щоб отримати бажану форму, працюючи кінчиками ножиць чи машинкою. В процесі стрижки пальцями другої руки підтримуємо і направляємо ножиці чи машинку.

Гребінець, ножиці

Аналогічно стрижемо з другої сторони вусів. За допомогою гребінця піднімаємо невеликі прядки вусів і зрізаємо до бажаної довжини. Працюємо кінчиками ножиць, діючи обережно і не поспішаючи.

За допомогою тушування створюємо плавний перехід від вусів до бороди, створюючи єдину лінію.

Гребінець, ножиці

Піднімаємо голову клієнта за підборіддя і обережно знімаємо волосся на шиї до потрібної висоти. Можна провести градуювання цього контура, щоб придати контуру природній вид чи створити чітку лінію. В центрі контуру (під підборіддям) волосся треба підстригти дещо вище, чим по бокам, з урахуванням того, що шкіра шиї натягнута. Різниця повинна складати близько 1 см.

Машинка, гребінець

Знімаємо волосся на щоках, підборідді чи над вусами, якщо це необхідно.

Контролюємо симетричність контуру за допомогою дзеркала. Збриваємо волосся, виступаюче за контур, якщо це потрібно. Причісуємо волосся.

Машинка, гребінець

 

doc
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
3726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку