Правила до уроку кухарів

Про матеріал
Правила особистої гігієни кухарів. Підготовка здобувачів освіти до занять з виробничого навчання.
Перегляд файлу

 

 

 

ПРАВИЛА

особистої гігієни кухарів,використання спецодягу

 

  1. Дані Правила розроблені з метою попередження забруднення продукції в кухні-лабораторії, збудниками інфекційних хвороб та є обов’язковими до використання у
  2. До роботи в кухні-лабораторії  допускаються особи з числа учнів, які проінструктовані з питань охорони праці, виробничої санітарії, пройшли медичний огляд та ознайомились з даними Правилами.
  3. Забороняється допускати на виробництво працівників, які мають гострі інфекційні захворювання, не дотримуються особистої гігієни, або осіб, які не є працівниками їдальні.
  4. Перед роботою працівникам слід прийняти гігієнічний душ. Тіло працюючих слід постійно підтримувати у чистоті.
  5. Перед початком роботи необхідно одягти спецодяг, змінне взуття, волосся сколоти та підібрати під головний убір, або хустину. Переодягання, зачісування волосся проводиться за межами виробничого цеху у спеціально відведеному місці.
  6. Руки працюючих необхідно постійно тримати у чистоті. Забороняється носити на руках прикраси та наручні годинники. Нігті мають бути підстрижені коротко, слід систематично (за межами харчоблоку) робити виробничий манікюр.
  7. Перед початком роботи працюючим необхідно ретельно вимити руки з милом та продезінфікувати слабким (0,2%) розчином хлорного вапна, або хлораміну.
  8. Після кожної виробничої операції, а також після відвідування загальношкільних приміщень, туалету руки ретельно миються з милом та дезінфікуються.
  9. Місце для миття та дезинфекції рук працівників повинне бути обладнане рукомийником та знаходитись поза виробничим цехом.
  10. Забороняється виконувати роботу працівникам, які мають виразки, або відкриті рани на руках. При виникненні поранення слід негайно припинити роботу та надати першу медичну допомогу.
  11. Кухарі повинні дотримуватись гігієни ротової порожнини. Необхідно вдома двічі (вранці та ввечері) чистити зуби з використанням зубної щітки та пасти. При виникненні захворювання зубів слід негайно звернутися до стоматолога.
  12. Робочий спецодяг працівників підбирається згідно розміру та має бути постійно чистим і випрасуваним. У міру забруднення, але не рідше 2-х разів на тиждень, одяг необхідно прати.
  13. Змінне виробниче взуття має бути зручним, з задником, на гумовій неслизькій підошві, з низьким каблуком. Забороняється його використовувати для відвідин загальношкільних приміщень, а також туалету.
  14. Підлога, столи, обладнання кухні-лабораторії по завершенню виробничого процесу миється та дезінфікується. Інвентар для прибирання приміщень кухні повинен відповідно промаркований.
  15. Виробничий одяг, інвентар для прибирання зберігається у окремому місці за межами виробничого цеху.

                                                                                                                          Підготувала

                                                                                                      Софія Хірна

 

 

 

doc
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
523
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку