Урок "Виконання базових модельних сучасних жіночих стрижок: «Рапсодія», «Драбинка»"

Про матеріал
Розробка уроку виробничого навчання з професії "Перукар (перукар-модельєр)". Кваліфікація - перукар 2 класу
Перегляд файлу

Урок виробничого навчання

 

Тема програми: Базові модельні стрижки

Тема уроку: Виконання базових модельних сучасних жіночих стрижок: «Рапсодія», «Драбинка».

Мета уроку:

 навчальна: формування і закріплення професійних знань, вмінь та навичок з технології виконання операцій стрижки, базових модельних стрижок і на їх основі сучасних модельних стрижок;

 розвиваюча: розвивати аналітичне, критичне і логічне мислення при вирішенні виробничих ситуацій, пізнавальну активність і самостійність у роботі, творчу уяву, естетичний смак, інтерес до обраної професії, повагу до праці, вміння планувати свою діяльність;

 виховна: виховувати  акуратність, працелюбність, відповідальність за кінцевий результат праці,  ініціативність, доброзичливість та культуру спілкування.

Тип уроку: урок виконання складних комплексних робіт.

Комплексно-методичне забезпечення заняття:

Дидактичні засоби навчання за темою: робоча навчальна-програма, поурочно-тематичний план, опорний конспект лекції за темою уроку, інструкційно-технологічна карта.

Матеріально-технічне забезпечення

Інструменти та матеріали для ознайомлення й тренування

  • спецодяг, спецвзуття;
  • перукарська білизна (пеньюар, рушники, серветки, комірці);
  • перукарській інструмент: гребінець комбінований, ножиці прямі, ножиці філірувальні, безпечна бритва;
  • електроінструмент: фен;
  • пристосування: затискачі для волосся;
  • косметичні засоби: шампунь, бальзам-ополіскувач;
  • дезінфікуючі засоби.

Хід уроку

І. Організаційна частина уроку:

- привітання;

- перевірка присутності здобувачів освіти;

- перевірка готовності здобувачів освіти до уроку;

- перевірка санітарно-гігієнічного стану приміщення, електрообладнання та інструментів

ІІ. Вступний інструктаж:

1. Мотивація навчальної діяльності

Стрижка волосся  досить складна операція, що виконується при зміні форми волосяного покриву голови. Необхідно пам'ятати, що від якості стрижки, що виконується, залежить зовнішній вигляд зачіски. І чим якісніше буде виконана стрижка, тим довговічніше буде зачіска.

Стрижка явилася основою вашої майбутньої зачіски. В даний час стрижка як самостійна операція не використовується, а обов'язково присутній елемент укладання.

Існує величезна кількість стрижок, але всі вони відрізняються по своєму фасону. Стрижки залежать від напряму моди, характерної для даного часу. Але на фасон стрижок робить вплив не тільки мода, величезний вплив надає і появу нових інструментів і пристосувань, використовуваних для обробки волосся. У зв'язку з цим змінюється і технологія стрижки. Це веде за собою появу нових форм і зачісок.

Тож, сьогодні на уроці ми закріпимо і поглибимо знання з теми Виконання базових модельних сучасних жіночих стрижок: «Рапсодія», «Драбинка».

2. Повідомлення теми уроку

Виконання базових модельних сучасних жіночих стрижок: «Рапсодія», «Драбинка».

3. Охорона праці:

1. під час роботи здобувачі освіти повинні бути в спецодязі;

2. протерти туалетний стіл та крісло;

3. підготувати до роботи інструмент;

4. перевірити та обережно поводитись з електроприладами;

5. не брати вологими руками електроприлади;

6. перед початком роботи клієнта вкриваємо пеньюаром, перукар проводить діагностику волосся та перевірку на наявність захворювань шкіри голови та волосся;

7. бути уважними при використанні фіксуючих засобів, запобігти потраплянню їх до очей клієнта.

4. Актуалізація опорних знань

Питання для перевірки

1. Скільки зон поділу волосся існує?

2. Яка стрижка лежить в основі стрижки «Олена»?

3. Під яким кутом стрижуться пасма в стрижці «Олена»?

4. Якими ножицями виконують стрижку «Ассоль»?

5. З якої зони починається стрижка «Ассоль»?

6. Які операції виконуються в стрижці «Ассоль»?

Повідомлення нового матеріалу

План

  1. Виконання підготовчих робіт.
  2. Особливості базових модельних сучасних жіночих стрижок: «Рапсодія», «Драбинка».
  3. Виконання заключних робіт. 

1. Виконання підготовчих робіт.

Перед початком обслуговування кожного клієнта необхідно провести підготовчі роботи: робоче місце привести в порядок, прибрати брудну білизну, помісти волосся, помити раковину, підготувати апаратуру, приналежності, чиста білизна, матеріали.

Запросити клієнта в крісло. Майстер розгортає крісло так, щоб клієнту зручно було сідати. Після того як він сяде, крісло розгортають до дзеркала. Майстер веде бесіду, з'ясовуючи, які послуги бажає отримати клієнт. Майстер може запропонувати додаткові послуги, заздалегідь обумовивши їх вартість.

Приступаючи до роботи, майстер миє руки і дезінфікує інструменти, щоб клієнт це бачив. У майстра повинно бути три комплекти інструментів: 1-ий- для роботи, 2-й- для дезінфекції, 3-й- для заточування або про запас.

2. Особливості базових модельних сучасних жіночих стрижок: «Рапсодія», «Драбинка».

Стрижка «Драбинка» входить в число найулюбленіших моделей. В її основі лежить чіткий вертикальний зріз прядок близько обличчя, який дозволяє створити поступовий перехід від короткого волосся до довгого.

Ця жіноча зачіска недарма так популярна серед сучасних модниць. Винен у тому – цілий ряд дуже важливих переваг. Отже, «Драбинка»:

  • робить шевелюру динамічною і живою;
  • чудово підходить тим, хто хоче зберегти довжину, але не любить прямий зріз;
  • коригує форму обличчя, приховує великі вуха і звужує підборіддя;
  • підходить для пасом будь-якої довжини – від довгих до коротких. У першому випадку «Драбинка» «полегшує» шевелюру і робить її більш легкою і повітряної, у другому – додає пасмам відсутній об’єм;
  • поєднується з різними видами чуприн – густою, прямою, асиметричною, подовженою і косою;
  • дозволяє створювати різноманітні укладання.

Цю красиву стрижку рекомендують робити дамам з прямим волоссям. Саме на ньому структуру видно просто ідеально. А форма і тип обличчя не грають великої ролі – «Драбинка» підходить всім:

Коло – стає більш вузьким і благородним. Стрижку потрібно починати приблизно в районі вилиць, виконуючи зріз волосся легкими і плавними рухами;

Квадрат – стає м’якше, більш жіночнішим і гармонійнішим. Основну увагу слід приділяти області підборіддя. Посилити ефект від стрижки допоможе техніка омбре з м’яким переходом кольору;

Трикутник або серце – стає пропорційним. Драбинки починають з середини підборіддя.

Що стосується протипоказань, до списку можна віднести кучеряву шевелюру. На ній контури зачіски будуть зовсім непомітні.

Догляд та укладання стрижки «Драбинка».

Така зачіска вимагає щоденної уваги. Дуже важливо стежити за станом кінчиків волосся, не допускаючи їх сплутування. Уберегти себе від таких проблем можна за допомогою різних лікувально-відновлювальних живильних масок і масел. Раціональним буде вибір стрижки з використанням гарячих ножиць, що дозволить не турбуватися про посічені кінчики близько півроку.

Для укладання використовується фен і брашинг (або фен-гребінець). Якщо укладання гаряче, тоді бажано використовувати додатково термозахисні засоби для волосся. Закріплювати будь-яку укладку потрібно з допомогою функції подачі холодного повітря.

 

Для створення локонів на довгому волоссі підійде плойка або традиційні бігуді. До речі, дуже вишукано і оригінально виглядає така стрижка з завитими пасмами і прямий чубчиком.

Ще одним варіантом укладання, але досить трудомістким, є випрямлення волосся праскою.

При укладанні можна додатково використовувати всілякі аксесуари, такі як обідки, шпильки, пов’язки. Цей спосіб підійде тоді, коли часу для укладання практично немає.

Додаткові помічники, без яких укласти волосся просто нереально – лак, мус, спрей (надає живий блиск), а також віск (або гель) з допомогою них можна виділити окремі пасма.

Стрижка «Рапсодія» одна з універсальних стрижок. Вона не виходить з моди і залишається завжди актуальною, оскільки має цілу низку незаперечних переваг:

  • за рахунок укорочених пасом на маківці і по всій довжині, дозволяє створити об'ємну і разом з тим повітряну укладку;
  • густе волосся виглядає акуратніше, рідке більш пишно й багато;
  • підходить для кучерявого волосся, дозволяє впорядкувати примхливі пасма, надати їм форму і стиль;
  • відмінно поєднується з різними чупринами, що дозволяє коригувати форму обличчя, підкреслювати переваги, приховувати недоліки;
  • прекрасний варіант для тих, хто не наважується назавжди розлучитися з довгим волоссям, але прагне до нових експериментів волосся залишається довгим, його можна щодня укладати по-новому або ж зібрати в звичний хвіст (заплести косу);
  • укладання не вимагає вправності і особливих навичок, зачіска виглядає природно і романтично навіть в тому випадку, якщо після миття волосся висохне саме по собі;
  • стрижка економічна, не потребує частого коригування досить відвідувати перукаря раз в 2-3 місяці.

Стрижка «Рапсодія» виглядає природно, злегка недбало і дуже стильно.

Вона ідеально підходить діловим, захопленим, сучасним дівчатам, які відчувають дефіцит часу.

Щоб отримати гарну укладку власницям стрижки «Рапсодія» не знадобиться витрачати силу-силенну часу перед дзеркалом. Досить висушити волосся природним чином або за допомогою фена з дифузором. Попередньо на волосся можна нанести трохи засобу для укладання для формування локонів.

Злегка кучеряве волосся виглядає в стрижці акуратно і закінчено. Створюється враження, що над зачіскою ретельно працював майстер. Насправді достатньо всього лише виділити кінці пасом за допомогою гелю або воску для укладання.

Стрижка виконується по проділах, паралельним лінії росту волосся у особи, як показано на малюнку «а».

На початку, необхідно виконати окантування в формі овалу тім'яної і скроневих зон. При цьому пасмо тім'яної зони виконується довжиною до перенісся, а скроневі до плечей і більше, залежно від бажаної довжини стрижки. Тім'яне пасмо буде виконувати роль контрольного пасма.

Далі голова нахиляється вниз, як показано на малюнку «в», пасма відокремлюються по паралельних проділах, підтягуються до контрольного пасма і по черзі зрізаються на одну довжину.

В заключенні, волосся зачісують назад, і виконується окантування на потиличній зоні. За бажанням проводиться філірування.

Після того, як виконано класичну стрижку «Рапсодія», рекомендується додати абсолютно неповторний вигляд за допомогою чуприни. Чуприну, залежно від типу обличчя можна зробити прямою, асиметричною, косою, рваною, зробити короткою або залишити довгою. Вибір залежить від індивідуальних вподобань, від того, які риси необхідно виділити, а які приховати.

3. Виконання заключних робіт. 

Заключні роботи з обслуговування відвідувачів у перукарнях розглядаються як завершальні етапи основного технологічного процесу.

Після виконання операції стрижки перукар зобов'язаний вичесати дрібним гребінцем стрижене волосся. Для цього необхідно взяти гребінець з чистими зубами і закласти в нього шматочок вати, рівномірно розподіливши її по всій площині гребінця. Потім, змочивши закладену в гребінець вату водою, розчесати бажано весь волосяний покрив голови. При цьому зістрижене волосся, затримуючись в ваті, буде вичісуватись. Потім шматочком вати або спеціальним пензликом необхідно очистити від волосся обличчя і шию клієнта.

Перш ніж зняти пеньюар, потрібно витягнути закладений навколо шиї джгут з вати і взяти серветку. Знімаючи пеньюар, необхідно дотримуватися запобіжних заходів, щоб що знаходиться на пеньюарі волосся не потрапило на одяг клієнта. Для цього, знімаючи пеньюар, слід підвертати краї його всередину.

Враховуючи, що після кожного виду обробки волосся виконуються специфічні і характерні тільки для цієї операції заключні роботи, доцільно розглядати їх більш детально безпосередньо в єдиній технологічній послідовності.

Закріплення нової теми

Питання для перевірки

1. Скільки зон поділу волосся існує?

2. Яка стрижка лежить в основі стрижки «Олена»?

3. Під яким кутом стрижуться пасма в стрижці «Олена»?

4.В чому полягають переваги стрижки «Драбинка»?

5.Технологія виконання стрижки «Рапсодія»?

6. Способи укладання стрижок «Рапсодія» і «Драбинка»?

І.Поточний інструктаж.

Видача завдань:

Самостійне виконання завдань здобувачами освіти, розв’язування проблемних ситуацій.

Майстер виробничого навчання робить обходи робочих місць здобувачів освіти з метою:

- перевірки правильності організації робочого місця;

- контроль за дотриманням правил охорони праці, санітарії і гігієни;

- надання допомоги та контроль виконання всіх операцій технологічного процесу;

- під час виконання здобувачами освіти вправ: вказати на допущенні помилки слабшим здобувачам освіти і за допомогою додаткових запитань допомогти їм самостійно усунути ці помилки;

- при потребі, з урахуванням типових помилок, допущених здобувачами освіти, проведення повторного інструктажу.

ІІ. Заключний інструктаж.

Аналіз виконаних робіт.

1.Закріплення та підведення підсумків:

- аналіз діяльності здобувачів освіти у процесі всього уроку;

- оцінка роботи здобувачів освіти, її об’єктивне обговорення;

- аналіз причин типових помилок здобувачів освіти та способи їх  усунення;

- повідомлення та обґрунтування результатів оцінювання здобувачів освіти;

- виставлення оцінок, враховуючи відповіді під час опитування та відпрацюванню практичного завдання.

2. Домашнє завдання:

Вивчити пройдений матеріал. Вправлятися у виконання жіночих стрижок «Рапсодія» та «Драбинка».

Технологія виконання стрижки «Драбинка»

Малюнок

Опис

Інструменти і матеріали

Поділяємо волосся навпіл по проділу. З боків виділяємо 2 скроневі зони і на потилиці також дві зони - верхня і нижня (лінія буде проходити від вуха до вуха). Поділ голови на зони

Якщо єчуприна, також виділити в окрему зону.

Гребінець, затискачі

Починаємо стригти з потиличної області. Добре розчешіть і зволожте пасма на потилиці, виділіть контрольне пасмо, натягніть у напрямку до себе і вгору і острижіть до необхідної довжини (це буде остаточна довжина готової зачіски).

Гребінець, затискачі, ножиці

Продовжуємо працювати з потиличною зоною: паралельно контрольного пасма виділяємо ще пасма під кутом 90° і прирівнюючи їх до контрольного зістригають.

Гребінець, затискачі, ножиці

Закінчивши потиличну зону - переходимо до скроневих зон. Виділяємо нове контрольне пасмо. Відтягуємо його під кутом в 90° і зістригаємо.

Решту пасом скроневої зони рівняємо з контрольним, виділяючи паралельні проділи. Добиваємося симетричності двох скроневих зон.

Гребінець, затискачі, ножиці

Чуприну стрижемо таким же чином як і потилицю, і скроні: визначаємо контрольне пасмо, відтягує пасмо перпендикулярно шкірі голови і рівняємо кінчики. Далі всі інші пасма рівняємо з контрольним пасмом.

Гребінець, ножиці

Висушіть всю зачіску і добре прочешіть круглою щіткою. На себе не відтягуйте - намагайтеся направляти пасма вниз. Філірувальними ножицями підрівняйте лінію окантування. Можна використовувати і прості ножиці, але тоді стрижіть строго перпендикулярно пальцям - це більш щадний спосіб обробки кінців.

Робимо укладання.

Лак, фен, щітка, затискачі, філірувальні ножиці, прямі ножиці

 

doc
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
3182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку