Урок +Презентації. Тема:"М.В. Гоголь. «Тарас Бульба». Зображення в повісті любові до України, героїзму, мужності й козацької звитяги в боротьбі за рідну землю. Образи твору»

Про матеріал
Урок +Презентація до уроку + Творчі розробки учнів у вигляді презентацій - характеристики героїв твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Героїчний образ Тараса Бульби Підготувала учениця 9 класу Польнік Ганна

Номер слайду 2

Тарас Бульба — головний герой однойменної повісті М. Гоголя. Це запорозький полковник, що втілив у собі кращі риси українського козацтва. Про нього писали критики: «Хто такий Тарас Бульба? Герой, представник життя цілого народу, цілого політичного суспільства у відому епоху життя».

Номер слайду 3

У перших розділах ми бачимо Тараса Бульбу у домашніх умовах під час невеликого перепочинку головного героя між ратними подвигами. Гордість у Бульби викликають сини Остап і Андрій, що приїхали додому з навчання. Тарас вважає, що духовне наповнення - це лише частина необхідного парубку наповнення. Головне ж - бойове навчання в умовах Запорозької Січі.

Номер слайду 4

Тарас Бульба – полковник, один із представників командного складу козацтва. Він є втіленням ратного духу січовиків. Бульба з великою любов’ю ставиться до своїх товаришів-запорожців, глибоко поважає звичаї Січі й не відступає від них ні при яких обставинах.

Номер слайду 5

Характер Тараса Бульби особливо яскраво розкривається в розділах повісті, що розповідають про бойові дії запорізьких козаків проти польських військ. Та найповніше- під час бою за місто Дубно, де йому доводиться стати на чолі полку.

Номер слайду 6

У сцені синовбивства ми бачимо велич характеру Тараса Бульби. Воля вітчизни й козацька честь для нього – найголовніші поняття в житті, і вони сильніше батьківських почуттів. Тому, перемагаючи власну любов до сина, Бульба вбиває Андрія. Таким суворим був час і вимагав від людини складних виборів. Треба було великої сили духу, віри і любові до Батьківщини, щоб зробити його правильно.

Номер слайду 7

Великого значення надавали Тарас Бульба та його бойові побратими - бойовому товариству. Все могли віддати, забути про власну користь, про рідних, а товариство не могли зрадити ніколи. Тому й перемагає їхній дух, тим вони й сильні. Такими героями й пишалася українська земля. Зразком великого патріотизму є його промова перед боєм.

Номер слайду 8

Ні, пани-браття, так любити, як козацька душа,- любити не тільки розумом, а всім, що тільки дав тобі Бог…Ні, так любити ніхто не зможе!... Бо коли вже станеться, що нам доведеться вмерти, то ніхто так не здолає вмерти, як ми. Ніхто!

Номер слайду 9

Глибоко торкає сердце сцена загибелі головного героя: гинучи у вогні, Тарас звертається до своїх товаришів-запорожців зі словами напуття. Він хвилюється за них, а не за себе. Тут Тарас Бульба видний у всій цілісності й могутній силі національного характеру.

Номер слайду 10

Тарас Бульба на цілі століття став втіленням образу борця за незалежність України, вірного запорозьким традиціям, непохитного, упевненого в остаточній перемозі над ворогом героя. Це — народний герой, що втілив у собі кращі риси запорозького козацтва, силу і волелюбність українського народу.

Номер слайду 11

Усьому світові М. Гоголь довів, що є Україна і українці як нація, а не жителі південних окраїн, «малороси» чи «хохли».

pptx
Додано
22 листопада 2019
Переглядів
2288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку