Урок-презентація: "Безробіття, як наслідок порушення макрорівноваги"

Про матеріал
Мета уроку-презентації: сформувати поняття: «безробіття», «зайнятість», «рівень безробіття», «фрикційне безробіття», «природне безробіття», «структурне безробіття», «циклічне безробіття», сформувати вміння аналізувати умови виникнення безробіття, розвивати вміння обчислювати рівень безробіття, пояснювати вплив безробіття на ВВП; виховувати економічне мислення, толерантне ставлення до однокласників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безробіття як наслідок порушення макроекономічної рівноваги Підготував вчитель економіки та географії В(з)СШ № 27 Горбань С.В.

Номер слайду 2

Найбiльш нещасною є та людина, для якої у свiтi не знайшлося роботи. Томас Карлейль

Номер слайду 3

Словник Криза – крутий різкий перелом. Безробiття – ситуацiя в країнi, коли люди, що здатнi й бажають працювати за наявного рiвня оплати працi, не можуть знайти роботу. Кейнсіанство – напрям економічної науки

Номер слайду 4

План. Чому виникає безробiття? Види безробiття. Показники, що характеризують безробіття в країні.

Номер слайду 5

Згідно із Законом України “Про зайнятість населення” безробітними вважаються працездатні громадяни працездатного віку, які з незалежних від них причин не мають заробітку або інших передбачених чинним законодавством доходів через відсутність підходящої роботи, зареєстровані у державній службі зайнятості, тобто це особи, що справді шукають роботу та здатні приступити до праці.

Номер слайду 6

Чому виникає безробiття?

Номер слайду 7

Класики вважають: основною причиною безробiття надмiрно високу зарплату.

Номер слайду 8

Пояснюють: Якщо зростає зарплата найманих працiвникiв, то пiдприємцi не зможуть утримувати велику кiлькiсть робiтникiв, оскiльки значно зростуть їхнi витрати, тому частина робiтникiв залишиться без роботи.

Номер слайду 9

Рекомендують: Надлишок пропозицiї працi можна подолати шляхом зменшення зарплати.

Номер слайду 10

Кейнсiанцi вважають: Причиною безробiття є недостатнiй попит на товари та послуги.

Номер слайду 11

Пояснюють: Якщо попит на товари чи послуги зменшується, то пiдприємцi вимушенi скоротити обсяги виробництва i, отже, зменшити кiлькiсть працюючих.

Номер слайду 12

Рекомендують: державi потрiбно здiйснювати заходи, спрямованi на стимулювання попиту, а саме – збiльшити допомогу малозабезпеченим, зменшити рiвень оподаткування.

Номер слайду 13

Три категорії населення Безробітні Особи поза робочою силою Зайняті

Номер слайду 14

Зайняті — це ті люди, які виконують будь-яку оплачувану роботу, а також ті, що мають роботу, але тимчасово не працюють через хворобу, страйк чи відпустку; до цієї категорії належать і ті, хто зайнятий неповний робочий день.

Номер слайду 15

Безробітні — ті, хто не має роботи, але активно шукає її або чекає, щоб повернутися на попереднє місце роботи;

Номер слайду 16

Людина вважається безробітною, коли вона відповідає трьом критеріям, які мають місце одночасно: «без роботи»; «робить активні спроби знайти роботу»; «готова відразу ж стати до роботи».

Номер слайду 17

До осіб поза робочою силою належать: люди у віці до 16 років; ті, хто перебуває в спеціалізованих установах, наприклад, психіатричних диспансерах, лепрозоріях, виправних закладах тощо; особи, що вибули зі складу робочої сили, - дорослі, які потенційно мають можливість працювати, але не працюють і не шукають роботи (люди, які навчаються, перебувають на пенсіi, а також надто хворі, щоб працювати, або просто не шукають роботи).

Номер слайду 18

Завдання Визначте, до якої категорії належать наступні особи: Діти, яким виповнилось 14 років; Двiрник, який не працює через вiдсутнiсть настрою; Студенти денної форми навчання; Водiй автобуса, який звiльнився через низьку зарплату; Домогосподарки; Робітники, які зайняті неповний робочий день; Льотчик, який утратив зiр; Власник ресторану, який читає книгу; жінка, яка знаходиться у декретній відпустці; хворий, який тимчасово не працює і перебуває на лікарняному.

Номер слайду 19

Види безробiття Циклiчне безробiття виникає у фазi спаду виробництва, коли скорочення попиту на товари і послуги зумовлює скорочення попиту на працю.

Номер слайду 20

Наприклад: Пiд час економiчного спаду збанкрутував завод, i робiтники залишились без роботи.

Номер слайду 21

Види безробiття: Структурне безробiття виникає через змiни у технологiї виробництва i в структурi споживчого попиту, у зв´язку з чим зменшується потреба в одних професiях i з´являється потреба в iнших.

Номер слайду 22

Наприклад: На заводi старi верстати замiнили на новi, бiльш продуктивнi; частина верстатникiв стали безробiтними.

Номер слайду 23

Види безробiття: Фрикцiйне безробiття виникає у зв‘язку з постiйною плиннiстю трудових ресурсiв.

Номер слайду 24

Наприклад: Учень пiсля закiнчення школи не вступив до вузу i шукає роботу

Номер слайду 25

Також iснують такi види безробiття, як: iнституцiональне – наприклад (безробiтний отримує високi соцiальнi виплати по безробiттю i не бажає працювати);

Номер слайду 26

Сезонне - приклад (комбайнер працює тільки під час жнив).

Номер слайду 27

Показники, що характеризують 1. Рівень безробіття: 2. Рівень зайнятості:

Номер слайду 28

Завдання Розрахуйте робочу силу, рівень безробіття за такими даними: в умовній країні розподіл населення за причинами незайнятості був такий (тис. осіб): - звільнені у зв’язку з реструктуризацією виробництва та скороченням штату 900 - звільнені за власним бажанням 675 - не працевлаштовані після закінчення навчальних закладів 420 - демобілізовані та звільнені зі збройних сил через скорочення 120 - звільнені за станом здоров'я 45 - звільнені у зв’язку із закінченням терміну трудового договору 125 - незайняті з інших причин (спад ділової активності) 90 - кількість зайнятого населення 24 млн. осіб.

Номер слайду 29

Що таке безробіття? Які є форми безробіття? Які наслідки безробіття? Як визначити рівень безробіття? Як безробіття впливає на ВВП? Підсумок

ppt
Пов’язані теми
Економіка, 11 клас, Матеріали до уроків
Інкл
До підручника
Економіка (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Радіонова І. Ф., Радченко В. В.)
Додано
5 лютого 2019
Переглядів
1621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку