Урок + Презентація "Діалог.Розділові знаки при діалозі"

Про матеріал
Методи й прийоми, використані на уроці, сприятимуть формуванню вмінь та навичок п'ятикласників ставити розділові знаки при діалозі, інтонувати висловлювання, розвитку ключових компетентностей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діалог. Тире при діалозі

Номер слайду 2

Знати: діалог складові діалогу розділові знаки при діалозі Уміти: знаходити висловлювання персонажів, слова автора, ставити й обґрунтовувати розділові знаки при діалозі, правильно інтонувати речення.

Номер слайду 3

Діалог. Тире при діалозі

Номер слайду 4

˗ Чого ви плачете, тату? – питає дочка.

Номер слайду 5

˗ Ось пан дав тобі десяток варених яєць та казав, щоб ти посадила на них квочку, та щоб вона за одну ніч вилупила й вигодувала курчата, а ти щоб спекла їх йому на снідання, - відповідає батько.

Номер слайду 6

Маруся й каже:— Не журіться, тату, все буде гаразд! 

Номер слайду 7

Група 3 Дочка взяла горщечок каші та й каже:— Понесіть,тату, оце панові та скажіть нехай він виоре, посіє цю кашу, і щоб вона виросла, поспіла.

Номер слайду 8

Група 3 Запишіть речення, поставте розділові знаки. Обґрунтуйте вживання. Косили в лузі батько та син. Малувато ми накосили сказав батько. А син йому відповідає. Кому ж тут косити: ти старий, я ще малий.

Номер слайду 9

Самоперевірка. Косили в лузі батько та син. - Малувато ми накосили, - сказав батько. А син йому відповідає:- Кому ж тут косити: ти старий, я ще малий.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Сіли вони обідати. Батько дивиться й говорить:˗ Ого, як багато з’їли!˗ Ти мужик і я мужик, було кому їсти, - відказує син. Самоперевірка

Номер слайду 12

Прочитайте речення, визначте, скільки осіб бере участь у розмові. Запишіть, доповнивши кожну репліку словами автора. Поставте потрібні розділові знаки. 1. Подивись на свій одяг сину. 2. Що я на ньому не бачив? 3. Я ж тебе просила не перестрибувати через калюжу. 4. А я  мамо і не перестрибнув. (Народна творчість).

Номер слайду 13

ВІТРИСЬКО—  Чом, вітриську, розходився, хазяйнуєш у саду?— Це я в листі заблудився і дороги не знайду.— А навіщо трусиш сливи у некошену траву?— Бо удався нелінивим, без роботи не живу!— Ой вітриську, робиш шкоду! Угамуйся хоч на мить!— Краще геть піду з городу, в чистім полі буду жить! Звісив з тину босі ноги, свиснув — листя полягло.І за мить впродовж дороги покурівся за село.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Прочитати текст, записати речення, замінивши пряму мову діалогом Улітку дід Іван і його онук Івась пасли череду. Знайшов раз Івась палицю, що лежала в траві й сказав: «Я зроблю  батіг і поганятиму корів».«З неї можна зробити те, що душу оживляє», - мовив дід, роздивляючись палицю. (За В. Сухомлинським). Зобразити схематично вживання розділових знаків у реченнях з прямою мовою.

Номер слайду 16

С а:,- а.

Номер слайду 17

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 серпня 2019
Переглядів
11056
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку