Урок + Презентація для 9 класу на тему "Складне речення і його ознаки. Складне речення сполучникове й безсполучникове, з сурядним і підрядним зв’язком"

Про матеріал

Урок 1 «Складне речення і його ознаки. Складне речення сполучникове й безсполучникове, з сурядним і підрядним зв'язком" (за комунікативною темою «Творчість Тараса Шевченка»). До уроку додається мультимедійна презентація. (9 клас)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Садок вишневий коло хати,Хрущі над вишнями гудуть,Плугатарі з плугами йдуть,Співають ідучи дівчата,А матері вечерять ждуть. Дочка вечерять подає,А мати хоче научати,Так соловейко не дає. Тарас Шевченко «Садок вишневий коло хати»

Номер слайду 2

Тема уроку: Складне речення і його ознаки. Складне речення сполучникове й безсполучникове, з сурядним і підрядним зв’язком. Завдання: - пригадати ознаки складного речення; - визначити види складних речень, засоби зв’язку у складному реченні ; - навчитись визначати в тексті складні речення із сполучниковим і безсполучниковим зв’язком, сурядним і підрядним.

Номер слайду 3

Безсполучникове складне речення. Складносурядне (сполучники сурядності)Складнопідрядне (сполучники підрядності, сполучні слова)Двокомпонентні: Не вмирає душа наша,Не вмирає воля. (Т. Шевченко «Кавказ»)Багатокомпонентні: Борітеся - поборете, вам Бог помагає! (Т. Шевченко «Кавказ»)Основні види складних речень і засоби зв’язку в них. Сполучниковий зв’язок:сполучники;сполучні слова;інтонація. Безсполучниковий зв’язок:- інтонація

Номер слайду 4

Робота в групах «Ажурна пилка»1 група: Чим складне речення відрізняється від простого?а) Сім'я вечеря коло хати,Вечірня зіронька встає.(Садок вишневий коло хати…)б) За сонцем хмаронька пливе,Червоні поли розстилаєІ сонце спатоньки зове… («За сонцем хмаронька пливе…»)2 група: Чим відрізняється складне сполучникове від складного безсполучникового речення?а) Лину я лину, думу гадаю, і ніби серце одпочиває. («Сонце заходить…»)б) Чорніє поле, і гай, і гори,На синє небо виходить зоря. («Сонце заходить…»)4 група: Яка особливість складнопідрядного речення? Якби ви вчились так, як треба, то й мудрість би була своя. («І мертвим, і живим…»)3 група: Яка особливість складносурядного речення?Уже покликали до паю, а я собі у бур’яні молюся богу. («Мені тринадцятий минало»)5 група: Яка особливість безсполучникового речення? Сонце заходить, гори чорніють,Пташечка тихне, поле німіє…(«Сонце заходить…»)

Номер слайду 5

Вправа «Світлофор»просте речення - жовтий колірскладне із сполучниковим зв’язком – зелений колірскладне із безсполучниковим зв’язком – червоний колір. Пишається калинонька, явір молодіє.(« Тече вода з-під явора...»)Зацвіла в долині червона калина, ніби засміялась дівчина-дитина.(«Зацвіла в долині червона калина»)Воно сповитеє кричало у холодочку за снопом. («Сон»)Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій («Заповіт»)Я в хаті мучився колись, мої там сльози пролились…(«Якби ви знали паничі…»)Тяжко мені сиротою на сім світі жити («Думка»)Мені аж страшно, як згадаю оту хатину край села! …(«Якби ви знали паничі…»)

Номер слайду 6

Установити відповідність:1. Просте речення А) В таку добу під горою,Біля того гаю,Що чорніє над водою,Щось біле блукає… 2. Складне речення із сурядним зв’язком. Б) Защебетав жайворонок,Угору летючи…3. Складне речення із підрядним зв’язком. В) Реве та стогне Дніпр широкий,Сердитий вітер завива…4. Безсполучникове речення. Г) Сичі в гаю перекликались, та ясен раз у раз скрипів. ..  Уривки із балади Т. Шевченка («Причинна»)(Відповідь: 1-б, 2-г, 3-а, 4-в)

Номер слайду 7

Рефлексія. Я знав (знала) про складне речення. Я дізнався(дізналась) про складне речення  

Перегляд файлу

Тема : Складне речення і його ознаки. Складне речення сполучникове й безсполучникове, з сурядним і підрядним зв’язком.

Мета: поглибити знання учнів про складне речення, його ознаки, будову, інтонаційні особливості ; сформувати поняття про складні речення  із сполучниковим і безсполучниковим, сурядним і підрядним зв’язком, засоби зв’язку між частинами речення в складному; навчити визначати складні речення у тексті; розвивати творчі вміння моделювати складні речення, реконструювати прості речення у складні, конструювати складні речення за схемами; виховувати інтерес до творчості Т.Г.Шевченка, почуття гордості за поета-патріота.

Внутрішньопредметні зв’язки:

Лексикологія: засвоєння крилатих висловів, що мають будову складних речень.

Культура мовлення: інтонація складного речення.

Текст (риторичний аспект): використання складних речень у текстах художнього стилю.

Міжпредметні зв’язки: українська література: поезія, творчість Т.Шевченка

Обладнання: мультимедійна презентація, підручник, портрет Т.Г.Шевченка, картки зеленого, жовтого та червоного кольору, картки з текстом уривку з твору С. Васильченка «В бур’янах»

Тип уроку: урок засвоєння нових знань (формування мовної компетенції).

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

(підготовка учнів до сприймання нового матеріалу)

Вступне слово вчителя.

Сьогодні ми з вами починаємо грунтовно вивчати синтаксис. З деякими поняттями цього розділу мовознавства ви познайомилися ще в п’ятому класі, поглиблювали свої знання у восьмому класі. Але багато дечого  ще належить нам пізнати.

https://beregynya.pp.ua/images/stories/virtuemart/product/mikaa/MIKAA396.jpgПерш, ніж почати вивчати новий матеріал, зверніть увагу на  уривки, записані на дошці:

Садок вишневий коло хати,

Хрущі над вишнями гудуть,

Плугатарі з плугами йдуть,

Співають ідучи дівчата,

А матері вечерять ждуть.

http://ic.pics.livejournal.com/romas765/74641174/8010/8010_600.jpg

Дочка вечерять подає,

А мати хоче научати,

Так соловейко не дає.

 

 

  • Які асоціації у вас викликають ці уривки?
  • Хто автор?

Це уривки з поезії найвидатнішого українського поета – Тараса Шевченка, твори якого допоможуть нам засвоїти новий матеріал.

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку.

Сьогодні ми з вами працюватимемо над темою «Складне речення і його ознаки. Складне речення сполучникове й безсполучникове, з сурядним і підрядним зв’язком.»  Наше завдання: пригадати ознаки складного речення, визначити види складних речень, засоби зв’язку у складному реченні ; навчитись визначати в тексті складні речення із сполучниковим і безсполучниковим зв’язком, сурядним і підрядним.

ІV. Актуалізація опорних знань.

Запишіть у зошит уривки з поезії Т.Шевченка «Садок вишневий коло хати»

Запитання до учнів:

  • Назвати граматичні основи наведених речень; скільки цих основ?
  • Чим зв’язані частини – речення в обох прикладах? Чи можна вживати термін «частини складного речення»?
  • Як вимовляються наведені складні речення?

Висновок: Кожне з наведених складних речень  має по декілька граматичних основ, з’єднаних у першому реченні без сполучників (лише інтонацією), у другому сполучником а . Отже, перше речення безсполучникове. Термін «частини складного речення» можливий і навіть обов’язковий, бо ним підкреслюється, що складне речення є окремою синтаксичною одиницею, частини якої  (прості речення) тісно пов’язані змістом та інтонацією до кінця. Сполучники між ними є засобами зв’язку і  (часто) сигналізують про смислові зв’язки між частинами-реченнями.

V. Сприймання й усвідомлення учнями нового матеріалу

1.Опрацювання схеми.

Розглянути схему і скласти монологічне висловлювання в науковому стилі на тему «Основні види складних речень і засоби зв’язку в них».

2.Інформація для допитливих. Складні речення, у яких наявні лише дві частини, називають двокомпонентними: Не вмирає душа наша,

Не вмирає воля. (Т.Шевченко «Кавказ»)

Складні речення, що мають більше двох частин, називають багатокомпонентними: Борітеся - поборете, вам  Бог  помагає! (Т.Шевченко «Кавказ»)

Коментар учителя. Під час спілкування люди користуються не тільки простими реченнями, а й складними, які виражають повідомлення, питання чи спонукання до дії.

3. Робота в групах «Ажурна пилка»

1 група: Чим складне речення відрізняється від простого?

Речення для опрацювання:

а) Сім'я вечеря коло хати,

Вечірня зіронька встає.

(Садок вишневий коло хати…)

б) За сонцем хмаронька пливе,

Червоні поли розстилає

І сонце спатоньки зове…(«За сонцем хмаронька пливе…»)

2 група: Чим відрізняється складне сполучникове від складного безсполучникового речення?

Речення для опрацювання:

а) Лину я лину, думу гадаю, і ніби серце одпочиває. («Сонце заходить…»)

б)Чорніє поле, і гай, і гори,

На синє небо виходить зоря. («Сонце заходить…»)

3 група: Яка особливість складносурядного речення?

Речення для опрацювання: Уже покликали до паю, а я собі у бур’яні молюся богу. («Мені тринадцятий минало»)

 

4 група: Яка особливість складнопідрядного речення?

Речення для опрацювання: Якби ви вчились так, як треба, то й мудрість би була своя. («І мертвим, і живим…»)

 

5 група: Яка особливість безсполучникового речення?

Речення для опрацювання: Сонце заходить, гори чорніють,

Пташечка тихне, поле німіє…(«Сонце заходить…»)

4. Робота з підручником. Учні порівнюють свої висловлювання з матеріалом підручника.

VІ. Закріплення вивченого матеріалу.

1.Вправа «Світлофор»

Якщо учні чують просте речення піднімають картку жовтого кольору, якщо складне із сполучниковим  зв’язком  – зеленого, якщо складне із безсполучниковим зв’язком – червону.

  • Пишається калинонька, явір молодіє.(« Тече вода з-під явора...»)
  • Зацвіла в долині червона калина, ніби засміялась дівчина-дитина.(«Зацвіла в долині червона калина»)
  • Воно сповитеє кричало у холодочку за снопом. («Сон»)
  • Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій («Заповіт»)
  • Я в хаті мучився колись, мої там сльози пролились…(«Якби ви знали паничі…»)
  • Тяжко мені сиротою на сім світі жити («Думка»)
  • Мені аж страшно, як згадаю оту хатину край села! …(«Якби ви знали паничі…»)

2. Робота в парах.

Прочитайте уривок із твору Степана Васильченка «В бур’янах». Порівняйте шкільне життя малого Тараса із шкільним життям сучасного школяра. Випишіть складні речення. Підкресліть граматичні основи, визначте види речень та засоби зв’язку в них. Намалюйте схеми.

А восени сидить Тарас за граматикою між школярами в дяковій хаті, ляскає указкою то одного, то другого, коли одвернеться дяк.

 Нудна була наука в тодішніх школах, нудна і тяжка, учили з-під різок, по церковних книжках, старим, довгим способом: буки-аз-ба. Проте малий Шевченко брався і до цієї науки охоче.

 Одного разу, прибираючи дякову «світлицю», Тарас набачив у дяка грубий зшиток синього паперу… Школяр почав розглядати написані рукою дяка псалми, щедрівки, пісні, вірші… Сидів над ними хлопець, мов прикипів, поки почув, як грюкав дверима дяк. З нього школяру здаля одкривалася таємниця, як творяться на світі книжки.

3. Установити відповідність:

1. Просте речення

А) В таку добу під горою,

Біля того гаю,

Що чорніє над водою,

Щось біле блукає… («Причинна»)

2. Складне речення із сурядним зв’язком

Б) Защебетав жайворонок,

Угору летючи…(«Причинна»)

3. Складне речення із підрядним зв’язком

В) Реве та стогне Дніпр широкий,

Сердитий вітер завива…(«Причинна»)

4. Безсполучникове речення

Г) Сичі в гаю перекликались, та ясен раз у раз скрипів. ..(«Причинна»)

 

(Відповідь: 1-б, 2-г, 3-а, 4-в)

4. Графічний диктант: накреслити схему речення:

Ідуть — під дубом зелененьким кінь замордований стоїть, а біля його молоденький козак та дівчина лежить.

VІІ. Систематизація й узагальнення знань, умінь і навичок

1. Яке речення називають складним?

2. Чим відрізняється складне речення від простого?

3. Назвати види складних речень. Навести приклади.

4. Які існують засоби зв’язку частин складного речення?

5. Які твори Шевченка згадувалися протягом уроку?

VІІІ. Рефлексія.

Заповнення таблиці:

Я знав (знала) про складне речення

Я дізнався(дізналась)  про складне речення

 

 

ІX. Домашнє завдання

Виписати з творів Т.Шевченка шість афоризмів (речення різних видів) . Визначити вид речення, підкреслити граматичні основи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
25 грудня 2018
Переглядів
4863
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку