Урок-презентація "Традиційні українські народні прикраси"

Про матеріал
Шановні колеги! До вашої уваги урок-презентація "Традиційні українські народні прикраси". Ця тема у 5 класі на уроці " Інтегрований курс мистецтво" може стати для вас корисною інформацією і доповненням у скарбничку знань до узагальнючої теми "Декоративно прикладне мистецтво України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Взаємодія і синтез мистецтв Традиційні українські народні прикраси

Номер слайду 2

Працюємо за планом:1. Що таке намисто?2. Що таке дукач?3. Що таке салби?4. Що таке дукати?5. Що таке пацьорки?6. Що таке згарда?7. Що таке гердани?8. Що таке кризи?9. Що таке силянки?Дорогі друзі! Сьогодні ми із вами дізнаємось багато цікавих фактів про українські народні прикраси, які являють собою скарбницю культури декоративно-прикладного мистецтва нашої країни.

Номер слайду 3

Своєрідними комірцями з бісеру є кризи. Такі прикраси мали різний орнамент та розмір. Найбільші, наприклад, одночасно прикрашали шию та плечі жінки. Що таке кризи?

Номер слайду 4

Українські прикраси, що сформувалися у сиву давнину, упродовж багатьох років змінювались за своєю формою, матеріалом, кольором, значенням…Сучасна жінка не може уявити своє життя без прикрас. Це й не дивно, адже вони вже є повсякденною річчю, що увійшла в звичку. В давнину, як і сьогодні, жінки одягали найрізноманітніші прикраси. Проте тоді вони були не лише гарними “цяцьками”, а й мали особливе значення та навіть оберігали їхнього власника. Наприклад, намисто захищало від злих сил та зурочень, а також було символом здоров’я та дівочої вроди. Вважали, що розрив нитки намиста попереджав власницю про нещастя. Українські прикраси і сьогодення

Номер слайду 5

Подивіться ці відео-ролики “Українські прикраси” за бажанням. Можливо, вас зацікавить інформація.

Номер слайду 6

Найбільш розповсюдженою традиційною українською прикрасою було намисто. Жінки одягали його як у святкові, так і будні дні. Чим більше нагрудних прикрас було у жінки – тим заможнішою вона вважалася. Намисто часто поєднували з іншим прикрасами: дукачами, герданами, салбами, перлами, які разом з українським вбранням створювали довершений традиційний образ. Найпопулярнішим кольором намиста був червоний. Саме він є кольором сміливості, відваги, любові, символізує невичерпну енергію. Спочатку намиста виготовляли із рослинних матеріалів: з ягід горобини, кісточок, горіхів, насіння. Згодом використовували глину, дерево, корали, перли, різноманітні каміння, метали, дорогоцінні матеріали. Що таке намисто?

Номер слайду 7

Давньою прикрасою є дукач (личман, ягнус) – українська прикраса у вигляді великої медалеподібної монети з металевим бантом, прикрашеним камінцями. Дукач слугував певним композиційним центром усіх жіночих нагрудних прикрас та закріплювався на найбільш видній частині намиста. Як правило, його виготовляли із монет, а своєю історією він сягає часів козацтва. Що таке дукач?

Номер слайду 8

Салба – масивне намисто з тканини розшитої монетами. Такі прикраси притаманні Буковині та є дуже схожими до турецьких, татарських та молдовських прикрас. Що таке салби?

Номер слайду 9

Ще однією прикрасою, в основу якої покладені монети – є дукати. Монети нанизували на нитку разом із бісером, коралями та скріпляли між собою у вигляді намиста. Що таке дукати?

Номер слайду 10

Що таке пацьорки?Масивними та порівняно дорогими коралями були пацьорки. Так називали прикрасу із скла, що оздоблювалася вручну. Про писані пацьорки колись мріяла кожна дівчина. Не дарма в коломийці співається: “Аж ня любиш, як я, щиро, солодкий Василю, то купи ми пацьорочки на біленьку шию”.

Номер слайду 11

Зграда – традиційна гуцульська прикраса-оберіг. Вона мала вигляд нанизаних на ремінець, шнурок чи дротик в один, два чи три ряди мідних литих хрестиків, між якими чіпляли мідні трубочки або спіральки. Зграду дарували дівчаткам на їхнє 6-річчя та одягали на шию. З кожним роком, кількість цих прикрас збільшувалася, а згідно з віруваннями, і сила оберега також росла. Що таке згарда?

Номер слайду 12

Серед прикрас з бісеру, варто виділити гердани. Створення таких кольорових прикрас із крихітних намистин потребувало неабиякої витримки та терпіння. Гердани користувалися популярністю серед жінок на Галичині, Поділлі та Волині, а орнаменти, які зображали на цих прикрасах – залежали від регіональної приналежності. Як не дивно, але ці окраси спочатку одягали чоловіки. Лише з часом гердами доповнювали й жіночі українські образи. Що таке гердан?

Номер слайду 13

Силянки (плетенки) — прикраси, назва яких походить від техніки нанизування (силення) бісеру. Що таке силянки?

Номер слайду 14

Якщо у вас є браслетики , або варіанти намиста з бісеру, надсилайте за бажанням, на оціночку! Дякую за увагу. Дорогі друзі! Ось із такими чудовими українськими прикрасами ми сьогодні познайомились. сподіваюсь, що багато назв цих прикрас ви вже запам’ятали.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гаврилюк Любов Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 квітня 2022
Переглядів
1508
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку