Урок «Природні умови Італії та виникнення міста Рим.»

Про матеріал
розробка уроку з всесвітньої історії для шостого класу з використанням мультимедійних технологій
Перегляд файлу

Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України

Житомирська область

 

 

 

 

 

 

 

Розробка уроку

На тему:

«Природні умови Італії

 

та виникнення міста Рим.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виконала вчитель

 історії, правознавства, мистецтва

Купищенської СЗШ І-ІІст.

Задирака Ольга Вячеславівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Купище 2018

 

 

 

 

 

 

 

МЕТА:Дати уявлення про природно-кліматичні умови Апеннін­ського півострова; простежити їхній вплив на розвиток господарської діяльності населення; удосконалити навич­ки роботи з історичною картою.

ОЧЫКУВАННЫ РЕЗУЛЬТАТИ:Після цього уроку учні зможуть: називати час виникнення  Риму; показувати на карті Апеннінський півострів  та Рим; застосовувати та пояснювати на прикладах поняття та терміни: «патриції», «плебеї», «сенат»; пояснювати причини ліквідації царської влади і встановлення республіки.

 ТИП УРОКУ:Урок засвоєння нових знань.

ХІД УРОКУ

  1.  ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Запитання на повторення.

Заповнити порівняльну таблицю «країн Греції та Італії» Додаток№1

ІІІ. МОТИВАЦІЯ УРОКУ 

Презентація «Найвидатніші місця Італії!»Додаток№2
Виконується пісня Робертино Лоретти « O cole mio»
Для кожного Італія відкривається зі свого боку. Для одних – це солодкоголосі великі італійські  тенори та зірки італійської естрады-80-х, для когось - це енциклопедісти Відродження, для іинших - бестселлер Кода да Вінчи. Хтось захоплений шедеврами Рафаеля, а хтось Армані чи Гуччі

 

Ми з вами прослухали музичний супровід до нашої презентації у виконанні видатного тенора Італії Лоретти Робертино!

Роберто Лорети народивсяу Римі в 1947 році в незаможній родиніяка мала 8 дітей. В 6 років він стає солістом церковного хора, де здобуває «азы» музичної грамоты, а с 8 років співає у хорі Римського оперного театру. Одного разу на оперному спектаклі «Убийство в кафедральном соборе» (композитор Ильдебрандо Пиццетти), який відбувся у Ватикані, папа римський Іоанн XXIII був так вражений виконанням Робертіно його партії, що побажав особисто зустрітися з ним. В 1960 році під час проведення XVII Літніх Олимпийських ігор в Римі його виконання пісні «O Sole mio» в кафе «Гранд-Италия» на площі Эфедра почув датський телепродюсер Сайр Вольмер-Сёренсен, який дав поштовх його професіональній співочій кар’єрі (під ім’ям Robertino). Незабаром вийшов сингл з піснею «O Sole mio», який став золотим. По мірі дорослішання голос Робертино змінився, втративши свій дитячий тембр(дискант), але співак продовжив естрадну кар'єру вже з баритоновим тембром.

Також Італія відома в усьому світі своїми  оперними тенорами такими як : (показ фото видатних тенорів)Додаток№3

Сьогодні ми з вами розпочинаємо вивчати історію, могутньої в давні часи держави, Італію
Оголошення теми та мети уроку.

Працювати ми сьогодні з вами будемо за планом. Допомагайте мені. Коли ми розпочинаємо вивчати  нову країну. Про що ми з вами дізнаємося насамперед? Вірно!! І т.д.

План

  1. Природні умови Італії.
  2. Легенда про виникнення міста Рим
  3. Політичний устрій країни.
  4.  Заняття мешканців країни

 

 

 

 

 

 

 

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1.   Природа Апеннінського півострова.

Розповідь учителя супроводжується демонстрацією карти.

Апеннінський півострів, розташований на півдні Європи, далеко виступає в Середземне море і формою нагадує чобіт. Має довжину близько 1100 км, найбільша його ширина 240 км. Недалеко від півострова лежить багато островів, історично пов'язаних із півостровом і  кліматично подібних до нього; найбільші й найвідоміші серед них —  Корсика, Сардинія, Сицилія.

Апеннінський півострів омивається Адріатичним морем на сході,  Іонічним морем на півдні, Середземним, Тірренським і Лігурійським морями— на заході та південному заході. Східне узбережжя не має зручних бухт, на відміну від південного і західного.

Від решти Європи Італія відокремлена Альпами, що й визначає тепліший, сприятливий для рільництва клімат. Апеннінські гори — єдині на півострові. Вони не такі круті й високі, як Балканські. Більшість  річок півострова (Тибр, По та ін.) судноплавні, що сприяло тісним  зв'язкам між областями Італії. Півострів багатий на природні ресурси: метали і сіль.

 

 

Тепер попрацюємо з підручником.

 

Коментоване читання пункту параграфу. Продовжити заповнювати порівняльну таблицю «Греція та Рим».

Виходячи з природно-кліматичних особливостей, Італію поділяють на три частини: північну, середню і південну.

Північна Італія зрошується річкою По та її численними притоками  розташована між Альпами й Апеннінськими горами. До її складу  входили три області: 1) Лігурія; 2.) Цизальпійська Галлія, тобто Галлія, розташована з цього (італійського) боку Альп; 3) Венеція.

Середня Італія лежить між річками Макрою, Рубіконом на півночі, Сіларом і Фертуром (Френто) —на півдні. Вона складається із шести областей: Етрурія, Лацій, Кампанія, Умбрія, Піцен,  Самній.

Південна Італія поділяється на Апулію, Калабрію, Луканію,  Бруттій.

Робота з картками. (вставити пропущені слова)Додаток№4

2.   Виникнення міста Риму та правління царів.

Розповідь вчителя.

Після загибелі Трої троянський герой Еней, син богині Венери, подолав довгий шлях і прибув до Італії. Там він став родоначальником могутньої династії римських правителів. У його правнучки – жриці Реї Сільвії – від бога війни Марса народилися двоє близнят – Ромул та Рем. Жорстокий цар наказав кинути їх у Тибр . він боявся, що коли діти виростуть, то скинуть його з престолу. У цей час на річці була повінь. Кошик з немовлятами водою винесло на мілке місце ,і він зачепився за вербову гілку. На плач хлопчаків прибігла вовчиця і нагодувала їх своїм молоком. Потім їх підібрав та виховав пастух. Коли брати виросли, вони вбили злого царя. Ромул і Рем вирішили заснувати місто, але не могли домовитися, де саме його збудувати і хто в ньому правитиме. Під час сварки Ромул убив Рема. Біля того місця, де малими їх знайшов пастух, Ромул заснував місто Рим і став у ньому правити. Рим ( лат. - РОМА).

Римляни вели відлік часу від легендарного року заснування свого міста 753року до н.е. пізніше вони встановили там бронзову статую вовчиці. 

   Перегляд відео ролика про заснування Риму.

 

                                                                                     Запитання

Про що розповідає нам легенда?

 

Розповідь вчителя,додаткова інформація

Легендарна дата заснування Риму — 753 р. до н. е.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Математична хвилинка

Додаток5

 

 

 

Рим розташований на семи пагорбах. Перші поселення виникли на Палатинському і Квірінальському пагорбах, між якими лежить Капітолійський пагорб, що згодом перетворився на римський кремль. Поступово селища об'єднувалися і стали ядром Риму.

Спочатку римляни жили родинами,які латинською мовою називалися фаміліями.На чолі родини був «патер» (батько) - вождь. Згодом корінні жителі стали називатися патриціями – нащадки перших поселенців, а на­селення, яке прийшло пізніше,— плебеями(від латинської  plebs- народ, маса)Додаток№6

Розповідь одразу ж фіксується на намальованому на дошці пантеоні

 

На чолі міста стояв цар, який був одночасно й головним жерцем, Він правив містом разом із радою старійшин — сенатом (від латин. sепех — старець).

 

ЦАР

СЕНАТ

ПАТРІЦІЇ

ПЛЕБЕЇ РАБИ

 

Треба зазначити, що раби в Римі  були, як члени родини. Господарі працювали разом зі своїми слугами та рабами. Раби не рідко їли разом зі своїми господарями

 

Римська традиція знає сімох легендарних царів.

 

  1. Ромул, із яким пов'язують перші війни із сусідами — Фіденами і Вейями.
  2. Нума Помлілій, за якого з'являються ремісничі спілки та жрецькі колегії.
  3. Тулл Гостилій, який переміг у війні проти міста Альба-Лонги.
  1. Анк Марцій, за якого в Римі з'являються перші плебеї.
  2. Тарквіній Пріск, перший цар з етруської династії Тарквініїв.
  3. Сервій Туллій, який провів державну реформу, що мала пер­шорядне значення в боротьбі між патриціями і плебеями.
  4. Тарквіній Гордий — останній цар, скинутий повстанням (за
    легендою — у 509 р. до н. е.).

Вільне населення Риму поділялося на патриціїв і плебеїв. Перші вважалися нащадками засновників міста, другі — населення, яке прийшло пізніше. Патриції фактично правили містом, плебеї ж були політично безправними. Ще менше прав мали раби.

Додаток №7

3. Населення Давньої Італії.

Розповідь учителя.

Про ранню історію Італії та її ранніх жителі в відомо досить мало. Однак на основі археологічних знахідок можна відновити карти­ну населення півострова. У Лігурії жили лігури, у Венеції— ве­нети, у Цизальпійській Ґаллії — ґалли. На півдні Апеннінського півострова жили япіги, лукани та бруттії. У цій області були також грецькі колонії.

Греки називали Південну Італію Великою Грецією. Найважливішими містами були Тарент, Кротон, Фурії. У VIV ст. до н. е. грекам довело­ся боротися з пунами (фінікійцями) та їхніми союзниками — етруска­ми — за владу над Південною Італією. Греки розгромили своїх ворогів у битвах при Гімері (280 р. до н. е.) і при Кумах (474 р. до н. е.), після чого встановили гегемонію в регіоні. Однак через постійні конфлікти між окремими полісами їхнє панування тривало недовго. У результаті грецькі міста виявилися беззахисними перед місцевими племенами,

Центральну Італію населяли племена італіків та етрусків. Етруски прийшли до Італії морським шляхом приблизно у VIII ст. до н. е. Про їхнє походження нічого не відомо. Прийшовши до області, названої на їхню честь Етрурією, вони підкорили місцеві народи й заснували свої міста-держави. Етруски займалися в основному торгівлею та пі­ратством.

Поряд з етрусками жили італійські народи — латини, самніти й інші. Це були, в основному, мирні хлібороби та скотарі. Однак саме вони заснували місто, що підкорило собі весь відомий тоді світ, — Рим.

 

 

 

   ІV. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ 

 Дидактична гра «вірю не вірю».

 Серед пропонованих тверджень є правильні й помилкові.

1) Італія розташована на Балканському півострові.

2) Природно-кліматичні умови Італії не сприяли розвитку море­плавства.

  1. Згідно з легендою,роком заснування Риму вважається753р.до н. е.
  2. Засновником Риму був Нума Помпілій.
  3. Патриції — нащадки найбільш знатних родів.
  4. Разом із царем правив сенат — рада старійшин.
  5. Останній цар був вигнаний із Риму в 610 р. до н. е.

    

 

Додаток№8

V. ПІДСУМКИ УРОКУ

Заключне слово вчителя.

  • Природа Апеннінського півострова сприяла розвитку рільництва, скотарства, ремесла.
  • Населення  Італії  в  найдавніші  часи, складалося   з  різних племен.
  • 753 р. до н. е. був заснований Рим.

 До 510 р. до н. е. в Римі правили царі, населення складалося
з патриціїв, плебеїв і рабів.

Додаток№9

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 

Опрацювати текст параграфа.

 

      

 

 

 

 

 

                      

 

 

docx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
12 лютого 2019
Переглядів
5648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку