Урок "Прислівник як частина мови. Правопис прислівників"

Про матеріал
Урок "Прислівник як частина мови. Правопис прислівників" Ігри, індивідуальна робота учнів, творчі завдання, робота в групах, кросворди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учитися ніколи не пізно…

Номер слайду 2

1 3 5 2 4 6

Номер слайду 3

1 3 5 П 2 Л 4 Ч 6 У П Е Р Е Д С І Г І С А Т З К Д Н В О Н О К О Н О О О

Номер слайду 4

Доповнити ряд. (Як?) Гарно, вміло. {Коли?) Ввечері, взимку… (Де?) Обабіч, ліворуч… {Звідки?) Знизу, здалеку…

Номер слайду 5

ПРАВОПИС ПРИСЛІВНИКІВ

Номер слайду 6

До поданих словосполучень дібрати з довідки прислівники-синоніми: Три рази - Кожного вечора - Обличчям догори - Босими ногами - Дуже далеко - Швидко робити - З усіх боків - З обох боків - Обличчям донизу - Як роблять українці – Довідка: обабіч, горілиць, тричі, босоніж, усебічно, далеко-далеко, по-українськи, щовечора, долілиць, вправно.

Номер слайду 7

І група З’єднати лініями подані прислівники із прислівниками з -н-, -нн- за змістом. убого старанно журливо злиденно млисто сумно по секрету гостинно зразково жалібно щиро таємно дбайливо доступно журливо відмінно дохідливо туманно

Номер слайду 8

ІІ група Утворити синонімічні ряди Таємно – Раптово – До останку – Привселюдно – Делікатно – Довідка: нишком, всенародно, крадькома, до крихти, тактовно, тишком-нишком, раптом, до решти, бридко, несподівано, до пня, зненацька, дощенту, толерантно, прилюдно, до крихти, впрах.

Номер слайду 9

Вставте пропущені букви. Трич…, поноч…, по - заяч…, до реч…, оддалік…, верх…, вдвіч…,отутечк…, по -геройськ…, навесн…, вкуп…, трох…, щоноч…, по – молодецьк…. У словах, які закінчуються на и, підкресліть третю від початку букву і прочитаєте закінчення вислову Франсуа Вольтера: « Коли закінчуєш хорошу книгу, здається, що прощаєшся…….»

Номер слайду 10

Розподіліть слова у дві колонки ( 1-- н-; 2 -- нн-) Істи…о, фантастич…о, реаль…о, актив…о, воста…є, арши…о, нещодав…о, нескінче…о, колектив…о, організова…о. Підкресліть перші букви і ви прочитаєте ім’я автора повісті «Захар Беркут».

Номер слайду 11

Вставте, де потрібно, дефіс у прислівниках. Без кінця, без сумніву, пліч о пліч, в обмін, по свійськи, в міру, вперед-таки, до запитання, казна коли, до лиця, до речі, на щастя, з краю в край, хтозна де, з усіх усюд, в основному, багато багато, в цілому, до побачення. - У прислівниках, які пишуться через дефіс, підкресліть другу від початку букву і прочитаєте відгадку до загадки: « Ростом невеличке, ні звір, ні пташка, а землю риє, будинок будує »

Номер слайду 12

Розкрийте зміст висловлювання «Слово не стріла, а глибше ранить», використовуючи прислівники.

ppt
Пов’язані теми
Українська мова, 7 клас, Презентації
Інкл
Додано
9 серпня 2023
Переглядів
393
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку