Урок-проект на тему: "Як бджоли готуються до зими"

Про матеріал
Тип проекту – груповий. Об’єкт пізнання – медоносні бджоли Мета: ознайомити учнів із тим, як бджоли готуються до зими; вчити знаходити необхідну інформацію в різноманітних джерелах знань; розвивати пам’ять, логічне мислення; формувати розуміння необхідності вивчення теми для загального розвитку; виховувати любов до природи. Спосіб досягнення мети: збір інформації (робота в бібліотеці, ознайомлення з додатковою літературою – енциклопедії, робота з інтернетресурсами). Навчальний предмет: природознавство.
Перегляд файлу

Тема:  Будьмо знайомі!  ( Як бджоли готуються до бджоли)

Тип проекту – груповий.

Обєкт пізнання медоносні бджоли

Мета: ознайомити учнів із  тим, як бджоли готуються до зими;

вчити знаходити необхідну інформацію в різноманітних джерелах знань;

розвивати  память, логічне мислення; формувати розуміння необхідності

вивчення теми для загального розвитку;

виховувати  любов до природи.

Спосіб досягнення мети: збір інформації (робота в бібліотеці, ознайомлення

з додатковою літературою – енциклопедії, робота з інтернетресурсами).

Навчальний предмет: природознавство.

Тривалість  - 2 доби.

План виконання проекту.

  1. Обговорення проблеми в класі.

 

  1. Склад учасників проекту: учні, учитель, батьки.

 

  1.  Розподілити клас на  2 групи.

 

  1. Визначити  джерела  інформації (де знайти відповіді).

 

  1. Висловлювання міркування щодо форми презентації результату (усні

 

розповіді, показ ілюстрацій).

 

  1. Урок-презентація.

 

  1. Оцінювання результатів діяльності.

 

                                    Хід уроку-презентації

Привітання

Учитель

Продзвенів дзвінок

Починаємо урок.

Часу не гаємо

І швидко починаємо

 

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

  •                   Сьогодні ви дізнаєтесь про  медоносних бджіл

ІІІ. Презентації груп.

Група « Хочемо все знати» 

Як медоносні бджоли готуються до зими

 Казка.

Одного весняного ранку народилася маленька бджілка Жу-жу. Вилетівши з вулика та озирнувшись, вона промовила: «Ой! Як добре навкруги! Все таке зелене і пахуче». Неподалік було багато квітів – ціла галявина. Але Жу-жу здалося, що одна красива невеличка Квіточка їй усміхнулася. Коли вона полетіла до неї Квіточка сказала: «Давай дружити, - мені дуже буде приємно». Жу-жу погодилася: «Будемо друзями !». Цілий день товаришки сміялися та радувались сонячним промінчикам, а під кінець дня квіточка подарувала бджілці квіткового нектару. Повернувшись у вулик вона заснула дуже щасливою і усміхненою. Наступного дня подружки квіточки захотіли також дружити з Жу-жу. Кожна з них запрошувала Жу-жу погомоніти та повеселитися. За це їй давали краплинку солодкого нектару. Одного ранку Жу-жу як завжди прилетіла до Квіточки і побачила, що в неї зламана ніжка. «Що сталося?» - запитала бджілка. «Вночі був сильний вітер і в один із сильних поривів вітру моя ніжка не витримала і зламалася…» -  відповіла квіточка та вронила невеличку сльозу з листочка. «Не переживай, я тобі допоможу вилікуватися!»,    полетіла до друзів за допомогою. Цілий тиждень день - у – день бджілка прилітала та лікувала бджолиним  воском та нектаром ніжку, який давали її подружки – квіточки. І одного ранку прокинувшись бджілка побачила веселу та усміхнену Квіточку яка запрошувала її погратися на галявині разом з іншими квіточками. Промайнуло літо. Прийшла осінь. Бджілка і квіточка засумувала, бо прийшов час розлучатися на зиму  і йти лягати спати. Заснувши, товаришки побачили один і той-же сон: про зустріч наступною весною, про веселих та надійних друзів. Котрі приходять на допомогу в скрутну годину. D:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050125.JPG

 

Для чого бджола танцює

Бджоли пристосувалися харчуватися нектаром і пилком, використовуючи нектар головним чином як джерело енергії, а пилок для отримання білків та інших живильних речовин. Бджоли мають довгий хоботок, яким вони користуються для висмоктування нектару рослин. У них також є вусики. Усі бджоли мають дів пари крил, задня пара за розміром менша від передньої. Засобом спілкування гуртових бджіл є . так звані, «танці».

Повертаючись після розвідки у вулик, бджола виконує певні умовні рухи – «танцює». За цими рухами інші бджоли дізнаються про те, в якому напрямку і на якій відстані від вулика знаходиться медоносне місце.

                                                                          D:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050126.JPG

D:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050137.JPG

Група « Інформатори»

Цікава інформація про бджіл.

У вулику середнього розміру може жити від 60 до 120 тисяч бджіл. Матка бджолиної сімї розвивається від яйця до дорослої особини протягом 17 днів, робоча бджола – за 21, трутень протягом 24 днів.

Медоносна бджола махає крилами 200 разів за одну секунду. Їй необхідно зробити понад 11 тисяч змахів у хвилину. Щоб створити характерне дзижчання.

Бджоли мають 5 очей. Три з яких у верхній частині голови і два спереду.

Робоча бджола протягом свого життя виконує різні види робіт. Перща за часом робота полягає в очищенні осередків, в  які матка відкладає яйця, а також в обігріві та вентиляції вулика. Потім робочі бджоли переходять до годівлі молодих бджілок і прийому меду від бджіл-збирильниць. Тільки після того робочі бджоли починають робити самостійні вильоти за медом. Робоча бджола живе 26-40 діб. У бджолиній сім’ї налічується близько 80 тисяч особин.

Бджоли виготовляють багато продуктів, серед них такі: мед, прополіс, віск. Маточне молочко, бджолина отрута, пилок пергазабрус.

Хоча бджіл може  бути тисячі на пасіці, вони ніколи не стикаються між собою. Якщо бджолу застав дощ, то вона має здатність ухилятися від падаючих крапель і все одно встигає безпечно повернутись додому. Для отримання 1 кг меду бджілкам потрібно відвідати приблизно 10 млн. квітів. Бджола в змозі тягти вагу в 310 разів важче себе. Перед смертю бджола відлітає від пасіки  і там помирає, щоб уникнути антисанітарії.

D:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050132.JPG

D:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050134.JPG

 D:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050133.JPG

ІV.  Закріплення знань

Слово вчителя

Люди розводять бджоли заради поживного цілющого меду, воску.

Сім’я медоносної бджоли, яка живе у вулику, складається з кількох тисяч бджіл. Кожний член бджолиної   сім’ї ретельно виконує свої обов’язки. Наймолодші бджоли прибирають і чистять гніздо. Старші – годують личинок , будують стільники. Захищають вулик, збирають корм, Старі бджоли носять до гнізда воду. Найголовніша у бджолиній сім’ї – матка. Вона відкладає яйця.

Навесні щойно з’являються перші квіти, робочі бджоли вилітають з вулика. Вони збирають пилок і нектар. У другій половині літа бджоли починають заготовляти мед на зиму.

V.  Огляд  ілюстрацій

D:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050130.JPG

D:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050127.JPG

 

 

 

 

 

D:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050129.JPG

 

D:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050131.JPG



D:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050124.JPGD:\мои документи\фото\Фото Вечорниці 2013\P1050136.JPG 

docx
Додано
6 грудня 2020
Переглядів
633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку