Урок " Пропорція та її властивості."

Про матеріал
Урок проведений у формі подорожі. Для зацікавлення учнів. Урок проведенов 6 класі
Перегляд файлу

Тема : Пропорція та її властивості.

6 клас

Мета : закріпити знання учнів про пропорцію та її властивості. Розширити знання дітей про Червону книгу України. Розвивати цікавість до уроків математики та навколишнього середовища. Виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища.

Обладнання: плакат місто Пропорція, Червона книга України.

Тип уроку: узагальнення та систематизація знань.

Хід уроку

І Організаційний момент.

  • Доброго дня, дорогі діти!

Важливу роль в збережені зникаючих видів рослин покликана зіграти « Червона книга» - перелік рослин, над якими нависла реальна загроза повного зникнення. У 1980 році було створено Червону книгу України. Червоний колір – це колір попередження, сигнал тривоги: бережіть, не допустіть їх знищення.

ІІ Перевірка домашнього завдання.

  • Давайте поглянемо на наш плакат місто Пропорції. У кожному будиночку живе квітка чи тваринка занесена до Червоної книги України. Відкриєте двері тільки тоді, коли виконаєте математичні завдання і дізнаєтеся, яка саме квітка там мешкає.

І так, перший будинок домашнього завдання.

  1. Складіть пропорцію із чисел 2, 4, 6, 12. Відповідь запишіть двома способами.
  2. Перевірте, чи виконується основна властивість пропорції

0, 5 : 3 = 10 : 60

=

  • І так у першому будиночку живе Підсніжник білосніжний. Так, так ця рослинка занесена до Червоної книги України. Підсніжник білосніжний, підсніжник звичайний, місцева назва козульки – багаторічна цибулинна рослина. Назва роду походить від грецьких слів, які в перекладі означають « молочно – квітковий». Підсніжник звичайний зростає у листяних лісах і чагарниках в Карпатах та західних лісостепових районах.

 

ІІІ Оголошення теми і мети уроку

  • Сьогодні ми з вами продовжуємо вивчати Пропорцію та її властивості.

 

ІV Узагальнення та систематизація знань.

  1. Бесіда
  • Наведіть приклади пропорції.
  • Запишіть пропорцію. Назвіть крайні та середні члени пропорції.
  • Сформуйте основну властивість пропорції.
  • Як знайти невідомий член пропорції.
  1. Письмові вправи.
  1. Знайдіть невідомий член пропорції:
  • Переходимо до другого будиночка.

12 : х = 4: 5;

5: 8 = 15: х;

2,4 : х = 0,8 : 5;

=;

= ;

= .

 

  • І у другому будиночку у нас Видра Річкова. Хутро блискуче, темно – буре. Місця оселення – річки, озера, ставки. У воді видра майстерно плаває і пірнає. Веде нічний спосіб життя, а вдень спить у норі. Вхід у нору розташований нижче рівня води. Є у видри також і тимчасові сховища – підмиті водою берези, купи хмизу або корчі. Взимку видра тримається в незамерзаючих місцях річок. Живиться переважно рибою, хоч поїдає також багато жаб, раків, молюсків.
  1. Крайні члени пропорції дорівнюють 15 і 7, а один із середніх її членів дорівнює 3. Знайдіть інший середній член пропорції. Запишіть усі можливі пропорції з даними числами.
  • А в цьому будиночку живе, Пізньоцвіт осінній. Родова назва пізньоцвіта походить від назви давньої Колхіди, де ця рослина була широко розповсюджена. Цвіте пізно восени, тому має ще назви зимо цвіт. Це багаторічна бульбоцибулинна рослина, Насіння дозріває в черві наступного року і дає сходи аж на третій рік. Розвиток рослини проходить дуже повільно, зацвітає вперше на 7 – 8 рік, іноді на 9. Рослина отруйна. Росте на луках і трав'янистих схилах. Пізньоцвіт – декоративна рослина, яка знаходиться під загрозою повного знищення. Рослина також лікарська, використовується для виготовлення мазі від раку шкіри.
  1. Розв'яжіть рівняння

х : 4,5 = ;

1,2 : у = :1 ;

= ;

  • Рябчик малий. Багаторічна рослина родини лілійних. Вид занесений до Червоної книги України у статусі « Вразливий». Декоративна культура. Рослина потерпає від збирання квітів для букетів, викопування цибулин, розорювання і осушування луків, витоптування худобою.
  1. Вправи на повторення

В одному класі навчається менш ніж 40 учнів. На вулиці Смілянській мешкає учнів цього класу, на Різдвяній - , на Благовісній - і на бульварі Шевченка – решта учнів. Скільки учнів навчається і цьому класі?

  • І в 5 будиночку у нас Корсак ( степова лисиця) Через цінне хутро є об'єктом мисливського промислу. Занесена до міжнародної Червоної книги. На Україні популяції степової лисиці залишилися тільки в Луганській області. Чисельність зграї не більше 20 особин.

 

V Підсумок уроку

  • Червона книга України є офіційним документом, що відображає сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин, рослин,і грибів України, або потребують охорони.

У книгах видання 2009 року наводяться відомості про 542 види тварин та 826 видів рослин і грибів. Кожна стаття супроводжується ілюстрацією та картосхемою поширення виду в Україні. Також вміщено нормативні документи про Червону книгу України та довідкові матеріали.

docx
Пов’язані теми
Математика, Розробки уроків
Додано
29 січня 2019
Переглядів
495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку