Урок. Роальд Дал (1916-1990) ‘’Чарлі і шоколадна фабрика’’

Про матеріал
Тема. Роальд Дал (1916-1990) ‘’Чарлі і шоколадна фабрика’’ Мета: дати поняття про сучасну дитячу літературу; ознайомити із життям і творчістю видатного англійського письменника, зацікавити його творами, спонукати до їх читання; удосконалювати вміння сприймати великий за обсягом твір цілісно; розвивати уміння і навички аналізу літературного тексту, виховувати любов до книги, доброту, людяність, щирість, ввічливість, допитливість і фантазію.
Перегляд файлу

Урок № 58

Тема.         Роальд Дал (1916-1990) ‘’Чарлі і шоколадна фабрика’’

Мета:      дати поняття про сучасну дитячу  літературу; ознайомити із життям і творчістю видатного англійського письменника, зацікавити  його творами, спонукати до їх читання; удосконалювати вміння сприймати великий за обсягом твір цілісно; розвивати уміння і навички аналізу літературного тексту, виховувати любов до книги, доброту, людяність, щирість, ввічливість, допитливість і фантазію.

Обладнання: портрет письменника, різні видання повісті, ілюстрації до неї, презентація, епіграф, відео

Тип уроку:   урок художнього сприйняття твору

Я пишу тільки про те,що захвачує дух

чи смішить. Діти знають, що я на їхньому боці.

Роальд Дал

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент

ІІ. Робота над помилками контрольної роботи

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

 Слово вчителя.

Чи любите ви солодощі?

А які з них вам особливо до смаку?

Чи хотіли б ви дізнатися, як їх роблять?

Пропоную  зазирнути на одну з найдивовижніших фабрик світу – ШОКОЛАДНУ. ФАБРИКУ МІСТЕРА ВІЛЛІ ВОНКИ.

  • Перегляд відео - анонс художнього фільму Тима Бертона «Чарлі і шоколадна фабрика»

 У світі багато письменників, які писали і пишуть казки. Р.Дал заявив про себе як видатний дитячий письменник, коли продаж його книги ‘’Чарлі і шоколадна фабрика’’ досягнув 125000 екземплярів за 5 років з дня першої публікації. Відтоді  вона неодноразово друкується багатьма мовами. З часом популярність не зменшується і ‘’Чарлі і шоколадна фабрика’’ залишається улюбленою казкою багатьох дітей у світі.

ІV. Оголошення теми та мети, епіграфа уроку

V. Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу

      1.Робота з портретом письменника та епіграфом.

      2.Експрес-опитування.

  • Чи знайомі ви з творчістю Дала?
  • Чи бачили ви мультфільми, художні фільми за творами письменника?
  • Чим вони сподобалися вам?
  • Які герої запамяталися?
  • Назвіть книги сучасних авторів, які ви знаєте, хто з героїв вам запам’ятався найбільше?

     3. Виразне читання та опрацювання статей «У колі добрих друзів», «Що таке класична та сучасна література», «Цікаво знати» підручника (ст. 265-266)

4. Обмін враженнями про прочитане

5. Словникова робота (запис понять на ст. 267 підручника)

6. Розповідь учителя про життя і творчість Р.Дала

       Р.Дал народився 1916 року в сімї норвежців  в місті Ландаффі, Кардіфф. Назвали його на честь дослідника Північного полюса Роальда Амундсена.

 У 1920 році, коли Роальду було 4 роки, померла його сестра Астрі, а через місяць помер батько. Матір вирішила не повертатися у Норвегію,а переїхати в Англію. Цим вона виконала волю свого покійного чоловіка,який хотів, щоб діти навчалися в Англії.

 Роальд навчався  в декількох школах, а також у пансіоні для хлопчиків Святого Петра. Однак там йому не подобалося. Він не бачився з рідними, тому писав додому щодня листи.

 Дал був дуже високим, його зріст - 1м 98 см . Був він чудовим спортсменом,навіть капітаном шкільної футбольної команди. Захоплювався фотографією. Через деякий час почав працювати на шоколадній фабриці, що і послужило йому прототипом у написанні повісті ‘’Чарлі і шоколадна фабрика’’.Після закінчення навчання в школі Роальд пішов працювати в нафтову компанію ‘’Шелл’’.

  Під час Другої світової війни став льотчиком-винищувачем. Йому дуже подобалося його вільне життя,особливо польоти. Після 6 місяців тренувань він дістав чин пілота-офіцера. Під час одного з польотів над пустелею Дал мало не загинув,дивом врятувався. Згодом він напише повість про це, розповість історію реальної катастрофи . Лікар сказав, що Роальд вже ніколи не зможе літати, однак через 5 місяців  він продовжив польоти на фронті.

  Після війни Дал повністю присвячує себе творчості.Він пище розповіді, повісті , п’єси – як для дорослих, так і для дітей. Твори його здобувають світову славу, про нього пишуть у найвідоміших виданнях того часу .

 У  1953 році у Нью- Йорку Роальд одружився з американською акторкою,яка згодом отримала ‘’Оскар’’, Патрисією Ніл.Їхній шлюб тривав 30 років, в сім’ї народилося п’ятеро дітей:  Олівія (померла у семирічному віці), Тесса,Тео , Офелія та Люсі

    Дал помер 23 листопада  1990 році у віці 74 роки від лейкомії. На його честь у Букінгамширському Музеї відкрито Дитячу Галерею Роальда Дала. На честь річниці від дня його народження 13 вересня офіційно визнано Днем Роальда Дала.

7. Заповнення анкети письменника   :

  Роальд Дал

Роки життя: (1916-1990)

Країна : Англія

Жанр: дитяча та доросла література, містика, фентезі

Твори: ‘’Джеймс і гігантський персик’’ , ‘’Чарлі і шоколадна фабрика’’ , ‘’Чудесний містер Фокс ‘’, ‘’Величезний крокодил’’, ‘’Матильда’’.

8. Повідомлення мікрогрупи ‘’біографів’’ про історію створення повісті ‘’Чарлі і шоколадна фабрика’’

       Учень 1. Робота над книгою велася  з 1961-1962 рр. Це був нелегкий період в житті письменника : тяжко захворів син, а через рік помирає донька. Щоб підтримати своїх дітей , Дал став придумувати свої казки . ‘’Звичайно, я розповідав їм різні історії щовечора’’, - згадує письменник. Згодом я задумав написати ‘’Чарлі’’.

      Учень 2.  За словами Даля, основою казки послужили дитячі враження автора. Під час начання в школі-інтернаті  ‘’Рептоне’’ він і інші хлопчики отримували цікаві подарунки.  Це були прості сірі картонні коробки  від великої шоколадної фабрики ‘’Кедбері’’. Роздумуючи над сюжетом книги для дітей, він згадав ці подарунки і шоколадки – новинки всередині них .

       Учень 3. І книга знайшла читача! Російський письменник- казкар Едуард Успенський написав передмову до російського видання у 1991 році: ‘’Це, напевно, найвеселіший англійський письменник за останні 70 років , тому його так полюбили всі діти , і його книги гуляють по всьому світі’’.

 9. Усна подорож книжковою виставкою, на якій представлені різні видання повісті та ілюстрації до неї. Перегляд презентації.

10. Повідомлення учня-мистецтвознавця.

         У 1971 році на екрани вийшов фільм ‘’Віллі Вонка і шоколадна фабрика ’’, знятий режисером Мелом Стюартом. Але фільм не сподобався автору, бо багато уваги приділялося Вонкі, а Дал говорив, що книга про Чарлі. Вдруге екранізація була в 2005 році, в ролі Вонкі - Джонні Депп. Крім кіноверсій є ряд мюзиклів,інсценізацій та аудіокниг, а також сюжети твору використовуються в мультсеріалах, іграх, атракціонах.

11. Слово вчителя.   У своїх творах Дал засуджує поганих батьків, які не піклуються про дітей, або навпаки, дозволяють їм занадто багато. Письменник показує, що хорошим дітям ніколи не буде самотньо, адже для них завжди знайдеться друг і порадник.

   Водночас автор не ідеалізує своїх персонажів, а зображує їх такими, якими вони є.

12. Виразне читання повісті «Чарлі і шоколадна фабрика»

        13. Словникова робота

  Август Глуп – жадний і ненажерливий хлопчик, їжа- його улюблене заняття

  Верука Солт – розбещена дівчинка  із сім’ї  власників фабрики по переробці горіхів, звикла, щоб її примхи негайно виконувались.

    Віолетта Борегард – дівчинка, що постійно жує жуйку, встановила світовий рекорд- жує одну жуйку протягом трьох місяців.

   Майк Тіві –хлопчик, що зранку до ночі дивиться телевізор, любитель гангстерських бойовиків

    Чарлі Бакет- головний герой повісті.

           14. Складання сюжетного ланцюжка – подорожі по казковій фабриці :

Шоколадний цех – Умпа-Лумпи – По шоколадній річці- Цех винаходів – Вічні барбариски- Велика жуйкова машина- По коридору- Квадратні цукерки – Верука у Горіховому цеху – Великий скляний ліфт- Телевізійно-шоколадний цех – Шоколадна фабрика.

  15. Бесіда

  • Хто головний герой твору?
  • Який подарунок вирішив зробити дітям власник шоколадної фабрики?
  • Скільки щасливчиків отримали Золоті квитки?

 

VІ.Підсумок уроку

  1. Інтерактивна вправа ‘’Мікрофон’’
  2. Інтерв’ю з автором
  • Уявіть, що у вас зявилася можливість взяти інтервю в Даля. Про що б ви його запитали?

VІІ. Мотивація оцінок

VІ. Домашнє завдання

  1. Створити рекламу творчості Р.Дала
  2. Підготувати розповідь про пригоди Чарлі та його друзів на казковій шоколадній фабриці містера Вонкі.
docx
Додано
26 вересня 2019
Переглядів
1741
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку