Урок " Розрахунок інвестиційних проектів"

Про матеріал

Розробка містить у собі методику проведення і виконання практичної роботи шляхом роботи малих груп, яка спрямована на поглиблення досягнутого рівня знань, відпрацювання вмінь розв'язання задач, оцінювання доцільності капіталовкладень під час вивчення теми «Розрахунок інвестиційних проектів».

Перегляд файлу

1

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ  УКРАЇНИ

БАХМУТСЬКИЙ ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ТЕХНІКУМ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

„ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА  РОЗРОБКА

 

практичного заняття

 

РОЗРАХУНОК ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

 

з  дисципліни «Економіка, організація та  планування виробництва»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016

 

         Методичну розробку практичного заняття з дисципліни «Економіка,

організація та  планування виробництва» підготувала Саркіц Н.О.-, викладач економічних дисциплін «спеціаліст  вищої категорії категорії » Бахмутського індустріального технікуму  Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет», 2016.

 

 

 

 

        Методична розробка заняття підготовлена згідно з навчальною програмою дисципліни «Економіка, організація та планування виробництва», відповідно до галузевих стандартів підготовки молодших  спеціалістів.

Розробка містить у собі методику проведення і виконання практичної роботи шляхом роботи малих груп, яка спрямована на поглиблення досягнутого рівня знань, відпрацювання вмінь розв’язання задач, оцінювання доцільності капіталовкладень   під час вивчення теми «Розрахунок інвестиційних проектів».

 

 

 

 

       Для викладачів економічних дисциплін вищих навчальних закладів 1-2 рівнів акредитації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 1.Актуальність теми розробки                                                                             4

 2. План заняття                                                                                                       5

 3. Перелік літератури                                                                                             6

 4.Зміст і хід заняття                                                                                                7

 5.Підведення підсумків заняття                                                                             9

 6.Домашнє завдання                                                                                                9                                                                                 

 7.Додатки

Додаток А «Тести»                                                                                                   10

Додаток Б «Бліц опитування»

Додаток В «Методичні вказівки до виконання практичної роботи»                  16

Додаток Г « Задачі до практичної роботи»                                                            18

Додаток Д «Лист оцінювання групи                                                                       27

Додаток Є «Критерії оцінювання»                                                                          28

 

 

 

 

 

 

 

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ РОЗРОБКИ

       Виникнення інвестиційного аналізу пов’язане з процесом упровадження інвестицій і пояснюється необхідністю інвестиційної діяльності усіх суб’єктів

          Одним з напрямків інвестиційної діяльності є створення інвестиційного проекту, результатом якого можуть бути можуть бути нові чи оновлені основні фонди, їх матеріально-речова сутність. Все це спрямовується на отримання прибутку і примноження капіталу, що і є метою функціонування більшості підприємств.

          Актуальність даної теми полягає у тому, що майбутні  спеціалісти, а можливо і майбутні керівники  у свої діяльності будуть брати участь у проведенні аналізу доцільності інвестицій в будівництво нових підприємств, їх структурних елементів.

Саме тому необхідно вивчити механізм встановлення доцільності інвестицій в окремі підприємства.

          У даній методичній розробці запропонована технологія проведення практичного заняття з теми «Розрахунок інвестиційних проектів» шляхом роботи малих груп.

          Актуальність обраного методу проведення заняття під час виконання даної практичної роботи зумовлена тим, що у студентів є можливість максимально виявити свої інтелектуальні здібності, розвити уяву про реальну роботу підприємства. Під час виконання спільної роботи у майбутніх фахівців формуються навички співробітництва , прийняття колективних рішень  і відповідальності за них.

         Питання ,які розглядаються  на даному занятті, приваблюють студентів перспективою подальшого їх застосування під час підготовки до іспиту та професійної діяльності.

 

 

 

 

 

 

ПЛАН ЗАНЯТТЯ

Тема : «Розрахунок інвестиційних проектів»

Мета заняття :

методична: вдосконалення методики проведення практичного заняття шляхом роботи малими групами;

дидактична: узагальнення комплексу знань студентів з теми «Інвестиційні ресурси»  і формування у студентів навичок аналізу доцільності вкладення інвестицій  у ті чи інші проекти; під час виконання  практичної роботи розвивати інтерес до вивчення механізму розрахунку ефективності капіталовкладень; спонукати студентів до вироблення навичок аналізу і порівняння отриманих показників з нормативними; вдосконалювати вміння студентів робити висновки і вносити пропозиції відносно конкретних ситуацій;

виховна: сприяти пізнавальній  і творчій  активності студентів , вихованню цілеспрямованості , прищеплювати навички культури поведінки  при колективному рішенні практичної роботи, оцінки та аналізу роботи «колег».

Вид заняття :  практичне заняття.

Форми та методи проведення заняття : тестування, бліц - опитування, виконання практичних завдань.

Міждисциплінарні зв’язки:

забезпечуючі : «Політична економія», «Інформатика та обчислювальна техніка», «Українська мова(за професійним спрямуванням)»;

забезпечувані : екзамен з дисципліни «Економіка, організація і планування виробництва», практична діяльність.

Методичне забезпечення заняття, візуальний супровід заняття :методичні рекомендації до виконання практичної роботи (у паперовому і електронному вигляді), індивідуальні завдання, комп’ютер, лист оцінювання.

 

 

 

 

ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ

  1.Економіка підприємства : Підручник за ред..С.Ф.Покропивного- К.:КНЕУ,2001

      2.Бойчик І.М., Харів П.С., Хопчан М.І. Економіка підприємства. Навчальний посібник. Львів: "Сполом",  2008, 212 с.

      3.Економіка підприємства. Збірник практичних задач і конкретних ситуацій:        Навч. Посібник./ За ред. С.Ф. Покропивного.-К.,2000.

4. Шегда А. В., Нахаба М. П., Баюра Д. О., Голованенко М. В., Горянський В. Ф. Економіка підприємства: Підручник / А. В. Шегда (ред.). – К. : Знання, 2006. – 615 с.

      5. Інвестування: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. / А. А. Пересада, О. О. Смірнова, С. В. Онікієнко, О. О. Ляхова. — К.: КНЕУ, 2001. — 251 с.

     6.  Пересада А. А., Онікієнко С. В., Коваленко Ю. М. Інвестиційний аналіз: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. — К.: КНЕУ, 2003. — 134 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ І ХІД ЗАНЯТТЯ

 

  1. Організаційна частина.                                                       
    1. Організаційний момент.

  Привітання студентів, перевірка їх присутності та підготовки до заняття.

  1. Ознайомлення студентів з темою та метою заняття.

            Повідомлення студентам теми заняття «Розрахунок інвестиційних проектів».

  1. Мотивація навчання.

     Результатом інвестиційного проекту можуть бути нові чи онов­лені основні фонди, їх матеріально-речова сутність або придбання та використання фінансових інструментів чи нематеріальних активів. Все це спрямовується на отримання прибутку та примноження капіталу .

 Прийняття рішення пов’язаного з фінансовими вкладеннями  – це як  правило            кропітка і спільна робота цілої групи фахівців , саме форма виконання роботи по групам дасть Вам можливість підготуватися до майбутньої  професійної діяльності , де необхідно бути приймати колективні,  економічно обґрунтовані рішення і нести відповідальність за свої дії.

3.Актуалізація знань.                                                      

Викладач пропонує студентам провести актуалізацію знань з попередньо вивчених тем методом тестування (додаток А), « бліц - опитування» (додаток Б).

4.Проведення практичної роботи .                                 

4.1 Вступне слово викладача

Капітальні вкладення – це кошти , що направляються на розширене відтворення основних фондів та об’єктів соціальної інфраструктури підприємства. Вони можуть складатись з затрат на : реконструкцію , розширення, технічне переоснащення діючих і спорудження нових підприємств. Якщо перед підприємством стоїть проблема вибору між будівництвом нового і реконструкцією діючого, то її можна вирішити за допомогою розрахунку коефіцієнта економічної ефективності капіталовкладень. Економічну ефективність виробничих інвестицій можна визначити за допомогою показника абсолютної економічної ефективності. Уявіть, шановні студенти , що перед вами стоїть проблема вибору доцільності інвестицій в будівництво нового підприємства і вибору способу збільшення обсягу випуску продукції . Саме ці задачі вам і потрібно вирішити на даній практичній роботі.

4.2 Виконання практичної роботи

4.2.1 Підготовка студентів до практичної роботи . Викладач поділяє групу – на три робочі підгрупи. Призначає відповідальну особу в кожній з них.

4.2.2 Студентам роздаються методичні вказівки до виконання практичної роботи (Додаток В) та індивідуальні завдання (Додаток Г)  у друкованому вигляді і на накопичувальному носії. Кожна група забезпечена персональними комп’ютерами.

4.2.3 Відповідальна особа підгрупи розподіляє між кожним студентом їх обов’язки щодо виконання практичної роботи – тобто делегує повноваження.

4.2.4 Після ознайомлення з вказівками студенти розпочинають виконувати завдання. Завдання виконуються колективно : обираються необхідні формули, проводяться проміжні  і кінцеві розрахунки , робляться висновки.

Практична робота виконується за наступними етапами:

1.Розраховується загальна сума прибутку для новостворюваних об’єктів.

2.Находиться  абсолютна ефективність капіталовкладень у будівництво нового цеху, шляхом розрахунку коефіцієнту економічної ефективності капіталовкладень.

3.Розраховується термін окупності проекту.

4. Отримані коефіцієнти порівнюються з нормативним.

5.Робляться висновки відносно доцільності вкладення інвестицій.

Викладач слідкує за виконанням роботи,  при необхідності допомагає студентам, якщо виникли проблеми під час розрахунків.

 

 

 

 

5.Підведення підсумків заняття                                                           

5.1 Підсумок результатів практичної роботи

Після виконання усіх розрахунків – відповідальна особа кожної групи  робить висновки щодо доцільності інвестицій і способу підвищення обсягів продукції.

Відповідальні особи виставляють оцінки кожному студенту, у відповідності  з активністю і продуктивністю під час виконання практичної роботи , доводять їх до викладача.

5.2 Слово викладача

Як показало виконання практичної роботи , оцінка доцільності капіталовкладень в різні проекти досить відповідальна і важка процедура, яка потребує від спеціалістів значної уваги, знання нормативної бази, сучасного стану економіки і інвестиційного клімату в державі. Методика оцінки абсолютної ефективності є одним з головних етапів на шляху прийняття рішень відносно доцільності вкладання грошей і капіталу у нове будівництво, реконструкцію, тощо. Крім того, прийняття такого рішення є колективним і потребує досконалої роботи цілої групи спеціалістів. І на даній практичній роботі ви продемонстрували готовність до виконання такої роботи спільними зусиллями.

 5.3 Коментар відповідей та роботи студентів , оцінювання студентів( додаток Є).

6.Домашнє завдання                                                                                 

6.1Оформити звіти з практичної роботи.

6.2 Скласти тести до теми «Інвестиційні ресурси». До тестів додати відповідь.

 

 

 

 

 

 

 

Додаток А

Тест «Інвестиційні ресурси»

Варіант 1

  1. Кошти, що направляються на розширене  відтворення основних фондів  та об'єктів соціальної інфраструктури підприємства , це :

  А) фінансові інвестиції;

       Б) реальні інвестиції;

       В) капіталовкладення.

        2. Цей показник капітальних вкладень показує загальну величину їх віддачі та обчислюється співставленням величини економічного ефекту з величиною самих витрат:

       А) срок окупності капіталовкладень;

       Б) коефіцієнт економічної ефективності;

       В) порівняльна ефективність.

     3. Використання капіталу  для придбання облігацій, акцій , інших цінних паперів , це :

      А) реальні інвестиції;

      Б) виробничі  інвестиції;

      В) фінансові інвестиції.

    4. До складу капітальних вкладень входять:

       А) будівництво будівель;

       Б)  придбання акцій інших підприємств;

       В) витрати на проектно-пошукові роботи.

   5.  Цей спосіб капітального будівництва передбачає виконання будівельно-монтажних робіт постійно  діючими спеціалізованими організаціями :

      А) господарський спосіб;

      Б) підрядний спосіб;

      В) обидві  відповіді правильні.

 

 

 

Додаток А

 

Тест «Інвестиційні ресурси»

Варіант 2

  1.Процес створення  нових, технічного переоснащення діючих   об'єктів виробничої інфраструктури підприємства :

А)  інвестиції;

Б)  капітальне будівництво;

В) фінансові інвестиції.

2.  Вкладення капіталу у різні сфери діяльності  і галузі господарства з метою створення нових та оновлення існуючих основних фондів:

 А) реальні інвестиції;

 Б) фінансові інвестиції;

 В) капіталовкладення.

  3. Чи можливо  розрахувати абсолютну ефективність капітальних затрат через ефективність використання виробничих фондів:

  А) Так;

  Б) Ні.

4.  Довгострокові вкладення грошових коштів у підприємницьку діяльність з метою одержання певного прибутку :

  А) лізинг;

  Б) франчайзинг;

  В) інвестиції.

5. Якщо  економічний ефект капіталовкладення менше нормативного показника, то ефективне:

А) нове будівництво;

Б) реконструкція;

В) закриття виробництва.

Додаток А

 

 

Тест «Інвестиційні ресурси»

Варіант 3

1.Довгострокові вкладення капіталу у підприємницьку діяльність (для одержання прибутку):

А) фінансовий лізинг;

Б) оренда;

В) інвестиції.

2. В залежності від того, де вкладається капітал інвестиції поділяють на :

А) внутрішні;

Б) портфельні;

В) фінансові.

3. Вкладення капіталу за кордоном, що за величиною становить не менше 10% вартості того чи того конкретного проекту:

А)портфельні інвестиції;

Б) реальні інвестиції;

В)зовнішні прямі інвестиції.

4.Показник, який є оберненим до коефіцієнту економічної ефективності:

А) мінімум приведених витрат;

Б) строк окупності проекту;

В) продуктивність.

5. Сфера обігу цінних паперів:

А) товарний  ринок;

Б) майновий  ринок;

В) ринок  праці;

Г) фондовий  ринок.

 

 

 

Додаток А

Тест «Інвестиційні ресурси»

Варіант 4

1.Цінні папери – це :

А) грошові документи без установленого строку обігу, що засвідчує пайову участь у статутному фонді акціонерного товариства;

Б) грошові документи, що засвідчують право володіння або кредитні відносини, визначають взаємини між особою, яка їх випустила та їхнім власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів чи відсотків, а також можливість передачі грошових прав іншим особам;

В) грошові документи,що розміщуються тільки на добровільних засадах серед населення, засвідчують внесення власниками грошових коштів до бюджету і дають право на одержання фінансового доходу.

2. Певний комплекс документів, стосовно змісту та умов реалізації відповідних заходів для досягнення поставленої мети:

А) цінний папір;

Б) бізнес-план;

В) інвестиційний проект.

3.Процес вкладення капіталу має назву:

А) інвестування; 

Б) фінансування;

В) фінансовий лізинг.

4. Вкладення капіталу  у різні сфери та галузі народного господарства з метою оновлення існуючих і створення нових «капітальних» благ:

А) фінансові інвестиції ;

Б) реальні  інвестиції;

В) фінансовий лізинг.

5. До складу капітальних витрат слід віднести:

А) витрати на купівлю цінних паперів;

Б) витрати на будівництво будівель;

В) витрати на закупівлю офісного паперу.

 

Додаток А

 

Ключ до тесту з теми «Інвестиційні ресурси»

Варіант 1

1.В

2.Б

3.В

4.А,В

5.Б

 

 

Варіант 2

1.Б

2.А

3.А

4.В

5.Б

 

 

Варіант 3

1.В

2.А

3.В

4.Б

5.Г

 

Варіант 4

 

1.Б

2.В

3.А

4.Б

5.Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Б

Бліц опитування

1.Що таке інвестиції?

Відповідь : Інвестиції — це довгострокові вкладення капіталу (грошей) у підприємницьку діяльність (для одержання прибутку).

2.Що таке фінансові інвестиції?

Відповідь: Фінансові інвестиції - означають використання наявного капіталу для придбання (купівлі) акцій, облігацій та інших цінних паперів, що їх випускають підприємства або держава.

3.Що таке реальні інвестиції?

Відповідь: Реальні інвестиції – це вкладення капіталу у різні сфери діяльності народного господарства з метою створення нових та оновлення існуючих основних фондів.

4.Які основні джерела фінансування  капіталовкладень?

Відповідь: власні кошти(прибуток, доходи від реалізації цінних паперів), кредити банків, залучення закордонних інвестицій, засоби державного бюджету(дотації, гранти).

5.Що таке портфельні інвестиції?

Відповідь: Портфельні інвестиції – це вкладення капіталу за кордоном, що за величиною становлять менше за 10% вартості здійснюваного за їх допомогою капітального проекту.

6.Що таке зовнішні прямі інвестиції?

Відповідь: Зовнішні прямі інвестиції — це вкладення капіталу за кордоном, що за величиною становить не менше 10% вартості того чи того конкретного проекту.

7.Що таке інвестиційний проект?

Відповідь: Інвестиційний проект підприємства - певний комплекс документів, стосовно змісту та умов реалізації відповідних заходів для досягнення поставленої мети.

8.Що таке капітальне будівництво?

Відповідь : Капітальне будівництво – це процес створення нових, технічного переоснащення , реконструкції , розширення діючих об’єктів підприємства.

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  В

        Практична робота з дисципліни «Економіка, організація та планування  виробництва»

          Тема : Розрахунок інвестиційних проектів

          Мета: навчитись розраховувати абсолютну ефективність капіталовкладень

Зміст роботи

1.Ознайомитись з умовами задач, записати  їх.

2.Обрати необхідні формули для розрахунку.

3.Провести розрахунки.

4.Зробити висновки.

Хід роботи

           1.Абсолютну ефективність інвестицій можна оцінити за допомогою наступних показників:

Коефіцієнт економічної ефективності капітальних затрат:

Ер =   або  Е р =       (1)

де П – загальна сума прибутку для новостворюваних об’єктів , грн.

   ΔП- приріст прибутку підприємства у випадку  вкладення капіталу у реконструкцію , модернізацію , технічне переоснащення , грн.

   К – загальна сума капіталовкладень (кошторисна вартість проекту), грн.

          2. Абсолютну ефективність капітальних затрат можна обчислити також

 через ефективність використання виробничих фондів:

Ер =                    (2)

де - вартість виробничих фондів, грн.

 

          3.Загальна сума  прибутку для новостворюваних об’єктів  по наступній формулі:

                                          П=(Ц- С)* N                (3)

де П – загальна сума прибутку ,грн.

     Ц- гуртова ціна виробу, грн.

      С – собівартість виробу, грн.

      N- обсяг продукції, шт.

           4. Термін  окупності капіталовкладень , який є оберненим показником до Ер, розраховується по наступній формулі:

                                                 Тр =                    (4)

де Тр – термін окупності капіталовкладень , років

Розрахунковий коефіцієнт економічної ефективності капіталовкладень Ер порівнюватись з нормативним коефіцієнтом Ен повинен , який встановлюється Міністерством економіки України на певний період . У наших розрахунках прийматимемо Е н= 0,15. Якщо ЕрЕн, то вкладення капіталу вважають доцільними.

         5.Якщо перед підприємством стоїть проблема вибору між будівництвом нового об’єкту і реконструкцію діючого , то її можна вирішити також за допомогою розрахункового коефіцієнту економічної ефективності капіталовкладень (Ер) :

 

 

                                        Ер =             (5)

 

де Сд, Ср, Сн – відповідно собівартість річного обсягу продукції  до реконструкції, після реконструкції діючого підприємства і на новому підприємстві, грн.;

     Кн, Кр – капітальні вкладення відповідно у нове будівництво і реконструкцію , грн.

 Якщо Ер Ен , то ефективна реконструкція, якщо ж  Ер>Ен , то ефективним є нове будівництво.

 

 

 

 

 

Додаток  Г

Варіант 1

Задача 1.

          Інвестор стоїть перед вибором вкладення інвестицій в будівництво нового цеху з  виробництва цегли. Встановіть доцільність інвестицій в будівництво цеху за показниками абсолютної ефективності  капіталовкладень і можливий термін окупності, якщо відомі наступні дані :

 

Показники

Одиниця виміру

Значення

Обсяг випуску продукції в натуральних одиницях

тис.шт.

1000

Гуртова ціна виробу( 1 штуки цеглини)

грн.

3,30

Собівартість виробу

грн.

3,00

Обсяг капітальних вкладень

млн.грн.

10,0

Вартість виробничих фондів

млн.грн.

7,5

 

Задача 2.

          Інвестор викупив завод . Використавши дані, необхідно визначити  у який спосіб цегляному заводу доцільно збільшити обсяг випуску продукції : шляхом будівництва нового цеху чи реконструкції діючих ?

 

 

Показники

Одиниця виміру

Діюче виробництво

Реконструкція

Нове будівництво

Обсяг випуску

тис.шт.

100

120

50

Собівартість  одиниці продукції

грн.

3,80

3,75

3,95

Питомі капіталовкладення

грн.

3,30

3,90

4,00

Вартість вивільнених основних фондів

тис.грн.

-

39,0

-

 

Додаток Г

Варіант 2

Задача 1.

          Інвестор стоїть перед вибором вкладення інвестицій в будівництво нового цеху з  виробництва  цегли. Встановіть доцільність інвестицій в будівництво цеху за показниками абсолютної ефективності  капіталовкладень і можливий термін окупності, якщо відомі наступні дані :

 

Показники

Одиниця виміру

Значення

Обсяг випуску продукції в натуральних одиницях

тис.шт.

3000

Гуртова ціна виробу( 1 штуки цеглини)

грн.

6,50

Собівартість виробу

грн.

5,80

Обсяг капітальних вкладень

млн.грн.

27,0

Вартість виробничих фондів

млн.грн.

21,8

 

Задача 2.

        Інвестор викупив завод . Використавши дані, необхідно визначити  у який спосіб цегляному заводу доцільно збільшити обсяг випуску продукції : шляхом будівництва нового цеху чи реконструкції діючих ?

 

Показники

Одиниця виміру

Діюче виробництво

Реконструкція

Нове будівництво

Обсяг випуску

тис.шт.

120

140

80

Собівартість  одиниці продукції

грн.

3,80

3,70

3,85

Питомі капіталовкладення

грн.

3,65

3,85

4,10

Вартість вивільнених основних фондів

тис.грн.

-

35,0

-

 

Додаток Г

Варіант 3

Задача 1.

          Інвестор стоїть перед вибором вкладення інвестицій в будівництво нового цеху з  виробництва  цегли. Встановіть доцільність інвестицій в будівництво цеху за показниками абсолютної ефективності  капіталовкладень і можливий термін окупності, якщо відомі наступні дані :

 

Показники

Одиниця виміру

Значення

Обсяг випуску продукції в натуральних одиницях

тис.шт.

2000

Гуртова ціна виробу( 1 штуки цеглини)

грн.

9,40

Собівартість виробу

грн.

7,90

Обсяг капітальних вкладень

млн.грн.

15,0

Вартість виробничих фондів

млн.грн.

29,8

 

Задача 2.

         Інвестор викупив завод . Використавши дані, необхідно визначити  у який спосіб цегляному заводу доцільно збільшити обсяг випуску продукції : шляхом будівництва нового цеху чи реконструкції діючих ?

Показники

Одиниця виміру

Діюче виробництво

Реконструкція

Нове будівництво

Обсяг випуску

тис.шт.

150

170

100

Собівартість  одиниці продукції

грн.

3,45

3,30

3,50

Питомі капіталовкладення

грн.

3,25

3,40

3,70

Вартість вивільнених основних фондів

тис.грн.

-

40,0

-

 

 

 

Додаток Г

 

Рішення

Варіант 1

Задача 1

1.Знаходимо загальну суму  прибутку для новостворюваних об’єктів  по наступній формулі:

П=(Ц- С)* N,

де П – загальна сума прибутку ,грн.

     Ц- гуртова ціна виробу, грн.

     С – собівартість виробу, грн.

     N- обсяг продукції, шт.

П= (3,30-3,00)*1000000= 300000 грн.

     2.Знаходимо абсолютну ефективність капіталовкладень у будівництво нового цеху по наступній формулі:

Ер = ,

де Ер -  коефіцієнт економічної ефективності капітальних затрат,

     К – загальна сума капіталовкладень, грн.

Ер = = 0,03

          3.Також абсолютну ефективність можна також обчислити через ефективність використання діючих виробничих фондів , для розрахунку використовуємо наступну формулу :

         Ер =   ,

    де - вартість виробничих фондів, грн.

        Ер = = 0,04

     4.Розраховуємо термін окупності даного проекту по наступній формулі :

Тр =   ,

де Тр – термін окупності капіталовкладень , років

Тр= = 33 роки

Висновок : обчислені коефіцієнти економічної ефективності  капітальних вкладень Ер= 0,03 та Ер= 0,04 ,значно нижче  нормативного коефіцієнту Ен =0,15  , який встановлений Міністерством економіки України. Термін окупності даного проекту складає 33 роки. Відповідно інвестиції у будівництво цеху при даних умовах є недоцільними .

 

 

Задача 2.

  1. Знаходимо собівартість річного обсягу продукції до реконструкції, після реконструкції діючого підприємства і на новому підприємстві по наступній формулі :

С р.о.= С один.* N,

С один.- собівартість одиниці продукції, грн.

N- обсяг продукції, шт.

С р.о - собівартість річного обсягу продукції, грн.

Собівартість річного обсягу до реконструкції:

Сд= 3,80*100000= 380000 грн.

Собівартість річного обсягу після реконструкції :

Ср= 3,75* 120000= 450000 грн.

Собівартість річного обсягу на новому підприємстві :

Сн= 3,95 *50000= 197500 грн.

  1. Знаходимо капітальні вкладення відповідно у нове будівництво і реконструкцію  по наступній формулі :

К = К пит.* N,

де К пит.- питомі капіталовкладення , грн.

 К - капітальні вкладення відповідно у нове будівництво і реконструкцію,грн.

Капітальні вкладення у нове будівництво:

Кн = 4,00* 50000=200000 грн.

Капітальні вкладення у реконструкцію:

Кр = 3,90 * 120000=468000 грн.

  1. Знаходимо коефіцієнт економічної ефективності капіталовкладень  по наступній формулі :

Ер = ,

де - вартість вивільнених капітальних вкладень, грн.

 Ер = = = 0,56

 

Висновок : визначений коефіцієнт Ер=0,56  є значно більшим від Ен =0,15 , тому доцільним для заводу є будівництво нового цеху.

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Г

 

Рішення

Варіант 2

Задача 1

    1.Знаходимо загальну суму  прибутку для новостворюваних об’єктів  по наступній формулі:

П=(Ц- С)* N,

де П – загальна сума прибутку ,грн.

     Ц- гуртова ціна виробу, грн.

     С – собівартість виробу, грн.

     N- обсяг продукції, шт.

П= (6,50-5,80)*3000000= 2100000 грн.

    2.Знаходимо абсолютну ефективність капіталовкладень у будівництво нового цеху по наступній формулі:

Ер = ,

де Ер -  коефіцієнт економічної ефективності капітальних затрат,

     К – загальна сума капіталовкладень, грн.

Ер = = 0,07

         3.Також абсолютну ефективність можна також обчислити через ефективність використання діючих виробничих фондів , для розрахунку використовуємо наступну формулу :

         Ер =   ,

    де - вартість виробничих фондів, грн.

        Ер = = 0,096

         4.Розраховуємо термін окупності даного проекту по наступній формулі :

Тр =   ,

де Тр – термін окупності капіталовкладень , років

Тр= = 14 років

Висновок : обчислені коефіцієнти економічної ефективності  капітальних вкладень Ер= 0,07 та Ер= 0,096 ,значно нижче  нормативного коефіцієнту Ен =0,15  , який встановлений Міністерством економіки України. Термін окупності даного проекту складає 14 років. Відповідно інвестиції у будівництво цеху при даних умовах є недоцільними .

 

 

 

Задача 2.

1.Знаходимо собівартість річного обсягу продукції до реконструкції, після реконструкції діючого підприємства і на новому підприємстві по наступній формулі :

С р.о.= С один.* N,

С один.- собівартість одиниці продукції, грн.

N- обсяг продукції, шт.

С р.о - собівартість річного обсягу продукції, грн.

Собівартість річного обсягу до реконструкції:

Сд= 3,80*120000= 456000 грн.

Собівартість річного обсягу після реконструкції :

Ср= 3,70* 140000= 518000 грн.

Собівартість річного обсягу на новому підприємстві :

Сн= 3,85 *80000= 308000 грн.

2.Знаходимо капітальні вкладення відповідно у нове будівництво і реконструкцію  по наступній формулі :

К = К пит.* N,

де К пит.- питомі капіталовкладення , грн.

 К - капітальні вкладення відповідно у нове будівництво і реконструкцію,грн.

Капітальні вкладення у нове будівництво:

Кн = 4,10* 80000=328000 грн.

Капітальні вкладення у реконструкцію:

Кр = 3,85 * 140000=539000 грн.

3.Знаходимо коефіцієнт економічної ефективності капіталовкладень  по наступній формулі :

Ер = ,

де - вартість вивільнених капітальних вкладень, грн.

 Ер = = = 1,40

 

Висновок : визначений коефіцієнт Ер=1,40  є значно більшим від Ен =0,15 , тому доцільним для заводу є будівництво нового цеху.

 

 

 

 

 

 

            Додаток Г

 

Рішення

Варіант 3

Задача 1

      1.Знаходимо загальну суму  прибутку для новостворюваних об’єктів  по наступній формулі:

П=(Ц- С)* N,

де П – загальна сума прибутку ,грн.

     Ц- гуртова ціна виробу, грн.

     С – собівартість виробу, грн.

     N- обсяг продукції, шт.

     П= (9,40-7,90)*2000000= 3000000 грн.

       2.Знаходимо абсолютну ефективність капіталовкладень у будівництво нового цеху по наступній формулі:

Ер = ,

де Ер -  коефіцієнт економічної ефективності капітальних затрат,

     К – загальна сума капіталовкладень, грн.

Ер = = 0,2

            3.Також абсолютну ефективність можна також обчислити через ефективність використання діючих виробничих фондів , для розрахунку використовуємо наступну формулу :

         Ер =   ,

    де - вартість виробничих фондів, грн.

        Ер = = 0,1

       4.Розраховуємо термін окупності даного проекту по наступній формулі :

Тр =   ,

де Тр – термін окупності капіталовкладень , років

Тр= =  5 років

Висновок : обчислені коефіцієнти економічної ефективності  капітальних вкладень Ер= 0,2 та Ер= 0,1 ,вище нормативного коефіцієнту Ен =0,15  , який встановлений Міністерством економіки України. Термін окупності даного проекту складає 5 років. Відповідно інвестиції у будівництво цеху при даних умовах є доцільними .

 

 

 

Задача 2.

1.Знаходимо собівартість річного обсягу продукції до реконструкції, після реконструкції діючого підприємства і на новому підприємстві по наступній формулі :

С р.о.= С один.* N,

С один.- собівартість одиниці продукції, грн.

N- обсяг продукції, шт.

С р.о - собівартість річного обсягу продукції, грн.

Собівартість річного обсягу до реконструкції:

Сд= 3,45*150000= 517500  грн.

Собівартість річного обсягу після реконструкції :

Ср= 3,30* 170000= 561000 грн.

Собівартість річного обсягу на новому підприємстві :

Сн= 3,50 *100000= 350000 грн.

2.Знаходимо капітальні вкладення відповідно у нове будівництво і реконструкцію  по наступній формулі :

К = К пит.* N,

де К пит.- питомі капіталовкладення , грн.

 К - капітальні вкладення відповідно у нове будівництво і реконструкцію,грн.

Капітальні вкладення у нове будівництво:

Кн = 3,70* 100000=370000 грн.

Капітальні вкладення у реконструкцію:

Кр = 3,40 * 170000=578000 грн.

3.Знаходимо коефіцієнт економічної ефективності капіталовкладень  по наступній формулі :

Ер = ,

де - вартість вивільнених капітальних вкладень, грн.

 Ер = = = 1,82

 

Висновок : визначений коефіцієнт Ер=1,82  є значно більшим від Ен =0,15 , тому доцільним для заводу є будівництво нового цеху.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     Додаток Д

 

                                Лист оцінювання студентів групи

 

з/п

П.І.Б.

Види діяльності

Загальний бал

Бліц опитування

 

 

Тестування

 

 

Робота у малих групах

 

 

Практична робота

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Є

Критерії оцінювання тесту

          Всі питання мають рівнозначну , складову , оцінка визначається на підставі кількості вірних відповідей.

За кожну правильну відповідь на один тест студент отримує по  1 балу.

          Відповідно , якщо кількість правильних відповідей на тести :

  • 2  бали – виставляється оцінка «2»;
  • 3  бали – виставляється оцінка «3»;
  • 4  бали – виставляється оцінка «4»;
  • 5 балів -  виставляється оцінка «5».

Критерії оцінювання роботи студентів

  • оцінка «незадовільно» виставляється у тому разі, коли студент не може показати необхідний рівень знань. Під час виконання практичної роботи тільки за допомогою викладача або іншого студента виконує лише елементи завдань практичної роботи, припускається значних помилок або взагалі не виконує завдання;
  • оцінка «задовільно» виставляється у тому разі , коли студент показує знання основного матеріалу в обсязі, необхідному для подальшого навчання і професіональній діяльності.  З  допомогою викладача може виконувати прості завдання  практичної роботи і контролю, допускає деякі помилки не принципового характеру;
  • оцінка «добре»  виставляється у тому разі ,коли студент показує належне знання дисципліни , виконує  усі завдання, при цьому припускається незначних помилок; вміє самостійно і обґрунтовано  робити висновки;
  • оцінка «відмінно» виставляється , у тому разі коли студент демонструє глибокі знання з теми, не тільки в обсязі аудиторних занять, а також , додаткової літератури , мислить логічно, аналізує інформацію , проявляє творчі  здібності. Під час виконання практичної роботи самостійно , аргументовано обирає спосіб виконання задач, без помилок виконує розрахунки і робить обґрунтовані висновки.
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Добровольська Галина Богданівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Саркіц Наталія
Додано
25 листопада 2018
Переглядів
6737
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку