Урок "Розв’язування нестандартних задач на ознаки подібності трикутників "

Про матеріал
Кросворд, нестандартні задачі на ознаки подібності трикутників, задачі, в яких подібність трикутників важко виявити, що сприяє розвитку логічного мислення, творчих здібностей, вмінню долати труднощі.
Перегляд файлу

    Тема.  Розв’язування нестандартних задач на ознаки подібності трикутників

Мета: виробляти практичні уміння і навички розв’язування задач на подібність ; розвивати логічне мислення, просторову уяву, вміння долати труднощі, аналізувати, творчі здібності школярів, виховувати охайність у ведені записів.

Тип уроку: застосування знань, умінь і навичок.

 

Хід уроку

 

І. Організаційний етап

ІІ. Перевірка домашнього завдання

Домашнє завдання перевіряється за допомогою кросворда.

Кросворд.

  1. Якщо два  ... одного трикутника відповідно рівні двом ... іншого трикутника, то такі трикутники подібні.
  2. Два трикутники називаються подібними, якщо їх кути відповідно рівні і сторони одного трикутника  …  сторонам іншого.

3. Середня лінія трикутника …одній з його сторін і дорівнює половині цієї сторони.

4. Відношення периметрів подібних трикутників дорівнює … подібності.

 

 

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо ви правильно відповіли на запитання, то у виділених клітках прочитаєте назву геометричної фігури.

ІІІ. Формулювання мети і завдань уроку

На сьогоднішньому уроці мова піде про коло і подібність в нестандартних задачах.

ІV. Формування вмінь, навичок

№1. З точки S поза колом проведено січні SВ і SВ1. Вони вдруге перетинають коло у точках А і А1. Довести, що трикутники SАА1 і SВВ1 подібні.

Доведення.

   За доведенням SА · SВ =1 · SВ1. Тоді SА : SА1 =  SВ1 : SВ. Оскільки у ∆SАА1 і ∆SВВ1 С спільний, то  ∆SАА1 ~ ~ ∆SВВ1 за двома сторонами і ку­том між ними.

№2. Відрізки AB і CD перетинаються в точці Е. Відомо, що         АE · ЕВ = DE · EC. Довести, що точки A, B, C, D  належать колу.                                                                                                                              

Доведення.

Оскільки АЕ · ЕВ = DE · ЕС, то АЕ : EC =       = ED : EB. Враховуючи, що АЕD = ВЕС як вертикальні, то  ∆АЕD ~ ∆ВЕС за двома сторонами і ку­том між ними. Тоді DAE =         = ВСЕ, а це значить, що вони спираються на одну дугу. Отже, точки А, B, C, D належать одному колу.                  

№3. Кола γ1 i γ2 перетинаються. На спільній хорді взято довільну точку Х і через цю точку в кругах проведено хорди АВ і СF. Довести, що трикутники AXF і BXC подібні.

Доведення.

    В колі γ1 АХ · ХВ = ЕХ · XD за властивістю хорд, які перетинаються. Аналогічно у  колі γ2  XF · CX = EX · XD.  Отже,  AX · XB = FX · CX, або AX : CX = = XF : XB. Враховуючи, що  AXF =     = BXC як вертикальні та останню пропорцію ∆AXF ~ ∆BXC за двома сторонами і ку­том між ними.

 

― Особливо непростими бувають задачі, в яких подібність трикутників важко виявити. Тому їх називають «задачі зі схованою подібністю».

№4. Два кола перетинаються, AD — їх спільна хорда, AB i AC – хорди, які дотикаються до кожного з кіл. Довести, що AB2 : AC2  =     = BD : DC. 

                              Доведення.                                                                                                                                                  Оскільки CAD =ABC так як спираються на одну хорду, aBAD = ACD за властивістю кута між дотичною і хордою, то ∆ABD ~ ∆ADC за двома кутами. Отже, AD : DC = AB : AC; BD : AD =AB : AC. Помноживши ці дві рівності,  дістанемо  BD : DC =  AB2 :  AC2 .

 

№5.  В трапеції АВСD ( АВ || СD ), АВ = а,  СD = b ( а < b). Коло, яке проходить через вершини А, В, С дотикається до сторони АD. Знайти діагональ АС.

Розв’язання.

На рисунку DАВ = АВС за властивістю кута між дотичною і хордою, а ВАС =АСD як внутрішні різносторонні. ∆ABС ~ ∆СAD за двома кутами.  Отже,     АВ : АС = АС : DС. Звідси АС2 = АВ · DС; АС = = .

    Відповідь: .

№6. Точки А, В і М належать одному колу. Відстань від точки М до прямих, які дотичні до кола в точках А і В, відповідно рівні а і b. Знайти відстань від точки М до прямої АВ.

Розв’язання.

Проведемо відрізки MC i MD перпендикулярно до прямих, які дотикаються до кола відповідно у точках А і В, і МЕ АВ.  За умовою МС = а і МD = b. Оскільки АВМ = САМ, то прямокутні трикутники ВМЕ і АМС подібні, і або МЕ = Аналогічно, з подібності трикутників АМЕ і ВDМ випливає МЕ =   Помножимо обидва вирази, маємо: МЕ2 =     = МС · DM, або МЕ2 = а · b, МЕ = Отже, шукана відстань дорівнює

Відповідь: .

V. Підсумки уроку

Запитання.

1. Чи допоміг вам сьогоднішній урок в придбанні нових навичок у вирішені   завдань по даній темі?

2. Які пропуски в знаннях по даній темі ви ще не ліквідували?

VІІІ. Домашнє завдання

№1. Через середину Е висоти АН1 трикутника АВС і через його вершину С проведено пряму, яка перетинає сторону АВ в точці D, причому відрізок АЕ є середнім геометричним відрізків ЕС і ED. Довести, що точки А, D, H1 і C належать колу.

                                 Доведення.

Доведемо, що СD – висота ∆АВС.

Оскільки АЕ : CE = ED : AE = ED : EH1 і AED =H1EC як вертикальні, то ∆АЕD ~    ~ ∆CEH1 за двома сторонами і ку­том між ними. Але АН1С = = 90º. Тоді СDA = 90º і СD – висота ∆АВС, а це значить, що точки А, D, H1, C належать колу з діаметром  АС.

 

№2. Два кола з центрами О і О1 дотикаються в точці D. Пряма, що проходить через точку D, перетинає кола у точках А і В. Довести, що трикутники АОD і DО1В подібні.

 

Розв’язання.

Розглянемо випадок зовнішнього дотику кіл. Оскільки ОАD i O1DB як вертикальні  і ∆AOD iDO1B рівнобедрені, то ці трикутники подібні за двома кутами.

    

 

1

 

doc
Додано
25 листопада 2019
Переглядів
830
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку