Тема: Статистика. Розв’язвування задач.
Мета: Узагальнити та систематизувати знання учнів про статистику, уміння застосовувати математичні знання до вирішення нестандартних практичних завдань, формувати адекватне уявлення про здоров’я та здоровий спосіб життя, розширювати кругозір учнів, розвивати увагу, логічне мислення, вміння зіставляти, аналізувати, робити висновки;
підвищувати інтерес до математики, виховувати навички колективної роботи, самоконтролю, сприяти формуванню в підлітків стійких переконань щодо пріоритету збереження свого життя та здоров’я.
Девіз: “Блаженство тіла – в здоров’ї, Блаженство розуму – в знанні.”
Фалес Мілетський
Учитель: Діти, сьогодні у нас незвичайний урок, тому я пропоную в процесі розв’язування задач заповнити “корзину здорової їжі” (на дошці висить корзина).
А зараз повторимо теоретичний матеріал, який ми використаємо при розв’язуванні задач (рефлексія з м’ячиком).
Запитання:
1. Статистика
2. Центральні тенденції
3. Мода
4. Медіана
5. Середнє значення
6. Варіативний ряд
7. Частота
8. Наочне зображення статистичних даних
9. Варіанта
10. Розмах
Учитель: Дякую, діти. Я приготувала вам задачу. Зверніть увагу на екран, на якому ви бачите стовпчасту діаграму, яка називається __________ .
Використовуючи її дайте відповіді на запитання.
Фірма “Корівка і компанія” виробляє молоко різної жирності. Об’єми продажу за місяць зібрані в діаграмі.
35
30 25 20 15 10 5 0 0.0% 0.5% 1.0% 1.5% 2.5% 3.5% 5.0% |
Завдання:
а) Знайдіть найбільш популярний сорт молока
б) Який відсоток проданого молока складає повністю обезжирене?
в) Всього було продано 40 000 літрів молока, скласти таблицю частот
Жирність, % |
|
|
|
|
|
|
|
Відносна частота, % |
|
|
|
|
|
|
|
Молоко, л |
|
|
|
|
|
|
|
г) Знайти середній відсоток жирності молока.
Учитель: Результати запишемо у вигляді схеми “До вершин математики”:
У коров’ячому молоці зібрані всі необхідні біологічні речовини, здатні задовольняти фізіологічні потреби живого організму.
Що міститься в молоці і є необхідним для росту та розвитку дитини?
(Кальцій і вітамін D – в корзину).
Отже, висновок: пийте, діти, молоко – будете здорові.
А зараз трішки відпочинемо, виконавши вправи для дихання та очей (діти виконують вправи).
Учитель: На попередньому уроці ви об’єдналися в групи. Кожна група отримала завдання – зібрати певну статистичну інформацію і на основі неї створити проект. Ви справились з завданням?
Будь ласка, група Х, вам слово. Учасник групи: По результатам нашого дослідження ми створили постер. Наша команда визначила масову частку жиру (у %) у 30-ти різних сирів з групи “Голландського”. Отримали такі результати:
30, 40, 45, 42, 50, 50, 45, 42, 55, 42, 42, 40, 45, 42, 50, 55, 42, 42, 42, 40, 55, 42, 55, 55, 30, 42, 55, 42, 45, 42.
Побудували варіативний ряд, частотну таблицю і визначили моду та медіану вибірки. Визначили, скільки жиру містить 50 г сиру, що відповідає середньому значенню цієї вибірки. (Коментують таблицю).
Члени команди роблять висновок: Обезжирений сир виготовляють з сухого молока і він не є корисним, тому потрібно купляти сир, виготовлений з коров’ячого молока, що містить відсоток жиру, необхідного для організму людини.
(В корзину – жири).
Учитель: Дякую. Будь ласка, група Y представляє свою роботу. Учасник групи Y: За результатами проекту ми створили постер калорійності 100 г каші звареної на воді і на молоці. Побудували відповідну стовпчасту діаграму і зробили висновки, як правильно контролювати витрати калорій. Рівень кілокалорій важливий для здоров’я людини. В залежності від того, чим займається людина, вона повинна їсти кашу або на воді, або на молоці, щоб було збалансоване харчування.
(У корзину – вуглеводи, білки, мікроелементи, харчові волокна).
|
Гречана |
Вівсяна |
Манна |
Ячнева |
Пшенична |
Рисова |
На воді |
90 |
88 |
80 |
76 |
127 |
78 |
На молоці |
118 |
102 |
98 |
111 |
137 |
97 |
Інший учасник групи Y: Ми провели дослідження різних видів ковбас на вміст м’яса ( проект)
1) Ковбаса “Брауншвейгська” сирокопчена
М’ясна сировина – 100% (яловичина, свинина, сало хребтове)
Білки – 20 г
2) Салямі “Бароло”
М’ясна сировина – 100% (свинина, ялоловичина, сало)
Білки – 15 г
3) Салямі “Фуршетна”
М’ясна сировина – 100% (м’ясо куряче, свинина, сало) Білки – 14 г
4) Салямі “Золотиста”
М’ясна сировина – 100% (м’ясо куряче, сало)
Білки – 12 г
5) “Московська”
М’ясна сировина – 100% (яловичина, сало)
Білки – 20 г
6)Ковбаса “Молочна” варена
М’ясна сировина – 95% (свинина, яловичина)
Білки – 12 г
7) Ковбаса “Львівська” напівкопчена
М’ясна сировина – 100% (свинина, яловичина)
Білки – 14 гр
Побудували гістограму, на якій видно, яка ковбаса має найбільшу кількість білків, знайшли, також, середнє значення даної вибірки, моду та розмах. Ми знаємо, що, крім інших поживних речовин, білки мають велике значення для життя і здоров’я людини. Тому для підтримання гарної м’язової маси потрібно вживати їжу, яка містить білки. Отже, щоб збагатити організм білком потрібно вживати м’ясо в тушкованому, печеному вигляді, але хто, все-таки, не може відмовитись від ковбаси, ми рекомендуємо звертати увагу на вміст білків.
(Білок – в корзину).
У нас залишилось мало часу, діти, дайте відповідь на декілька запитань:
• Сьогодні я дізнався…
• Було цікаво…
• Я виконував завдання…
• Було складно…
• Тепер я зможу…
• Я зрозумів…
• У мене вийшло…
• Мене здивувало…
• Я навчився…
• Я відчув, що…
• Я спробую…
• Мені захотілося…
• Урок дав мені для життя…
Учитель: Я думаю, що набута на уроках математики здоров’язбержувальна компетентність сприятиме підвищенню культури здоров’я підростаючого покоління.
Діти! Оцініть, будь ласка, роботу на уроці.
(смайлики) Дякую за урок.
До побачення.
Норма доброї потреби учнів Полтавської області у різних вітамінах у середньому становить 130 мг. Одна цигарка знищує 20% вітамінів.
Скільки мг вітамінів краде у себе той, хто щодня викурює 5 цигарок?