Урок розвитку комунікативних умінь та навичок "Складання роздуму про вчинки та поведінку людей на основі власних спостережень"

Про матеріал

Матеріал містить презентацію до уроку розвитку мовлення" складання роздумів про вчинки та поведінку людей на основі власних спостережень" для роботи на уроках української мови у 6 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку мовлення Складання роздумів про вчинки та поведінку людей на основі власних спостережень і вражень    

Номер слайду 2

Мета уроку Удосконалити мовленнєво-мислительні вміння усвідомлювати тему й основну думку, логіку викладу, тип і стиль мовлення, запам’ятовувати конкретні факти, послідовність викладу матеріалу; розвивати мовленнєво-комунікативні вміння здійснювати змістово- композиційний і мовний аналіз художнього твору розповідного характеру з елементами роздуму, сприймати письмовий текст, розуміти його, створювати твори-роздуми про вчинки людей на основі власних спостережень і вражень у художньому стилі.  

Номер слайду 3

ЕПІГРАФ Посієш вчинок – пожнеш звичку; Посієш звичку – пожнеш характер; Посієш характер – пожнеш долю. (народна мудрість)

Номер слайду 4

Записати позитивні і негативні якості людей Позитивні Негативні

Номер слайду 5

Мозковий штурм «Щоб судити про людину, принаймні, треба ввійти в таїну її думок, її нещастя, її хвилювань…» О.Бальзак  

Номер слайду 6

Стратегія «Прес-конференція» Який смисл, на вашу думку, автор уклав у зміст цих слів? Поясніть. Чи завжди ви дотримуєтесь цієї думки, спілкуючись із знайомою або незнайомою людиною? Чи варто замислюватись над цим

Номер слайду 7

Згадайте прислів’я про людську мораль Усе добре переймай, а зла уникай. Доро довго пам'ятається, а лихо ще довше. Шануй батька і неньку, буде тобі скрізь гладенько. Добре ім’я – найкраще багатство.

Номер слайду 8

Схема розгорнутого роздуму

Номер слайду 9

Добре подумай над темою майбутнього твору, визнач, який обсяг матеріалу він охоплює. Визнач основну думку свого твору й намагайся провести її через усю роботу. Склади повний і чіткий план, дотримуйся його у процесі написання творчої роботи. Тему розкривай глибоко і всебічно. Дотримуйся послідовності у викладі думок. Дотримуйся структури твору-роздуму (теза, аргументи, висновок). Як працювати над створенням власного твору-роздуму?

Номер слайду 10

Висловлюй своє ставлення до того, про що пишеш, роби власні висновки, узагальнення. Наводіть приклади з художньої літератури. Використовуй такі слова та вирази: я вважаю, мені здається, що …, на мою думку, таким чином…, по-перше, по-друге, яскравим прикладом може бути, отже, можна зробити висновок. Дотримуйся пропорційності частин твору. Пиши охайно, акуратно, грамотно, не забувай про абзаци. Перевір написане, перепиши в робочий зошит.

Номер слайду 11

Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Ірина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
3159
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку