Урок "Синоніми та їх види. Синонімічний ряд. Антоніми та їх види"

Про матеріал
Мета: систематизувати та узагальнити знання учнів про синоніми та антоніми, їх види; розвивати уявлення про лексико-стилістичні норми; виховувати культуру мовлення, збагачувати словниковий запас учнів
Перегляд файлу

Тема: Синоніми та їх види. Синонімічний ряд. Антоніми та їх види

Мета: систематизувати та узагальнити знання учнів про синоніми та антоніми, їх види; розвивати уявлення про лексико-стилістичні норми; виховувати культуру мовлення, збагачувати словниковий запас учнів

Хід уроку

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація опорних знань
  1. Слово вчителя з елементами бесіди

Українська мова – дуже багата мова. Дуже часто в повсякденному житті ми використовуємо слова, притаманні конкретному контексту, хоча вони можуть вживатись і у іншому.

Лексикологія – це наука до якої ми звертаємося для виділення груп слів за їхнім значенням. Лексикологія вивчає широке коло питань мови, пов’язаних із вивченням значень слів, історією їхнього походження, доцільності  вживання в тих чи інших ситуаціях, а також розглядає зв’язок одного слова з іншими.

Отже, в українській мові виділяють 3 основні групи слів за їхнім значенням: синоніми, антоніми та омоніми.

Сьогодні ми розглянемо синоніми та антоніми, їх види та функціонування в мові.

Пригадаємо, що таке синоніми та антоніми.

Синоніми – це сукупність слів, які різні за своїм звучанням, але схожі за значенням. Частіше за все за значенням синоніми відрізняються лише відтінком мовлення – тобто, акцентом на тій чи іншій ознаці певного явища або предмета. За ознакою належності до єдиного спільного поняття синоніми виділяють в синонімічні ряди. Самі слова в такому ряді різняться лише емоційним забарвленням, але зазвичай одне слово можна легко замінити іншим з його синонімічного рядку.

Антоніми – це слова, абсолютно протилежні за своїм лексичними значенням. Зазвичай до антонімів належать слова, що вказують на якість або кількість, дію та ознаку дії.

Поняття антонімів не може існувати, якщо їх не поділити на антонімічні пари: одне слово протилежне іншому по значенню. Проти їх об’єднують в пари за принципом лексичної спільності – наприклад, обидва слова вказують на одну й ту саму ознаку, якість якої є протилежною.

Прикладів антонімів дуже багато, і вони представлені різними частинами мови: високо – низько, йти – стояти, від – до.

  1. Вивчення нового матеріалу
  1. Теоретичні відомості про різновиди синонімів та синонімічний ряд

Отож ми вже пригадали, що таке синоніми. Тепер розглянемо поняття «синонімічний ряд».

Синоніми за своїм спільним основним значенням об’єднуються в синонімічний ряд. Отже, синонімічний ряд утворює систему відтінків одного значення. У синонімічному ряді виділяється головне (стрижневе, опорне) слово – домінанта. Домінанта – носій основного значення, спільного для всього синонімічного ряду, стилістично нейтральне слово, найуживаніше. В словниках синонімів домінанта стоїть на першому місці: дружний – злагоджений, одностайний; дружній – братерський, приятельський, приязний, товариський, дружелюбний.

Вчені виділяють кілька різновидів синонімів:

1. Абсолютні синоніми (інколи їх називають ще безвідносними) – слова, що однаковісінькі за лексичним значенням, інколи мають незначні відмінності. Наприклад, сферою вживання. Так «оплески» і «аплодисменти» означають: «Плескання в долоні на знак вітання кого-небудь або схвалення». Проте перше слово більш характерне для побуту, а друге для документів.

Часто абсолютні синоніми утворюються від запозичення іншомовних слів. Наприклад «азбука» - старослов'янське, «абетка» - українське, а «алфавіт» - іншомовне.

2. Семантичні (ідеографічні, логічні) синоніми відрізняються одне від одного лише відтінками лексичного значення. Емоційно-експресивно вони приблизно однакові. Наприклад, слово «успіх» має цілу низку синонімів: досягнення, удача, здобуток, перемога, талан, щастя, звершення, поступ, тріумф, рекорд.

Кожне з цих слів має своє значення, яке не повністю співпадає зі значенням інших слів синонімічного ряду.

Успіх - позитивний наслідок роботи, справи, змагання.

Рекорд – найвищий наслідок у якійсь роботі.

Тріумф – блискучий публічний успіх.

3. Стилістичні синоніми мають виразно різне експресивне забарвлення і належать до конкретних стилів, обмежені тією чи іншою сферою вживання. Наприклад слово «лице» має нейтральне забарвлення і вживається без обмежень, а застаріле «лик» характерне для поетичної мови, тоді як виразно вульгарне «твар» несе негативний відтінок.

4. Контекстуальні синоніми – цікаве явище в мові, адже зближення за значенням відбувається лише в певному мовленнєвому контексті. Наприклад, не є на перший погляд синонімами слова «високий» і «багатий», однак, коли говориться про урожай, то можна їх взаємно замінювати.

5. Мовознавці інколи ще виділяють окремо фразеологічні синоніми, де будь-який фразеологізм співвідноситься з одним нейтральним словом або іншим фразеологізмом. Наприклад, байдики бити – лінуватися; комарика придавити – спати, давати хропака.

 

  1. Практичні завдання (синоніми)

Визначте типи синонімів, складіть із ними речення. З'ясуйте їхні відмінності у відтінках значення та стилістичні особливості

Жити — мешкати;

байдужість — індиферентність;

зустріч — стріча — побачення;

ознаки — симптоми;

інцидент — пригода — випадок;

вражати — дивувати — приголомшувати;

гарантія — запевнення — запорука.

 

Прочитайте. З поданих синонімічних рядів виберіть потрібні слова і вставте їх у речення. Свій вибір обґрунтуйте

Обабіч шляху (виднілися, бовваніли, мріли, маячили, майоріли) у степу хутори, (виднілися, бовваніли, мріли, маячили, майоріли) на далеких обріх, як зелені островки по синьому морю (Г. Тютюнник). 2. Темний гай вже забув зимування сумне і красує в зеленім (уборі, одязі, убранні, наряді) (Леся Українка). 3. Рвучкий вітер (крутить, кидає, жбурляє, метає) в шибки вихри дощових бризок (Ю. Збанацький). 4. Над Підгір’ям (світле, ясне, променисте) сонце велично зійшло (І. Франко).

 

Використовуючи «Словник синонімів української мови», доберіть синоніми до виділених слів у словосполученнях. Визначте типи синонімів

 

Знаменитий письменник, широкий шлях, важкий іспит, запеклий бій, гніватися на товариша, поривчастий вітер, працювати гарно, замело дороги, яскраве сонце, квітучий лан, непроглядна ніч, дзвінко сміятися.

 

  1. Теоретичні відомості про види антонімів

Розподіл антонімів на види не є настільки чітким як в синонімах чи омонімах і охоплює не весь масив антонімічної лексики. Однак для ознайомлення наведемо класифікацію антонімів:

Види антонімів

Характеристика

Приклад

Градуальні

Означають два різко протилежні видові поняття в межах родового.

Між ними може бути проміжний елемент (молодий — (середніх літ, літній) — старий)

Холод — тепло, всі — ніхто, близький — далекий

Комплементарні

Позначають два взаємодоповнювальні поняття. За характером є граничними (не мають проміжного елементу). Заперечення одного з них дає значення іншого

Чоловік — жінка, брат — сестра, живий — мертвий, істинний — хибний

Векторні

Позначають дві протилежно спрямовані дії, явища, ознаки, напрями

Туди — звідти, одружуватися — розлучатися, вперед — назад, відчиняти — зачиняти

Контрадикторні

Один із членів утворюється за допомогою префікса «не» і не має точної визначеності

Дорогий — недорогий, старий — нестарий

 

Окрема група – контекстуальні антоніми, якими стають слова лише в певному контексті. Поза ним вони позначають абсолютно різні поняття, які неможливо об'єднати у антонімічний ряд. Наприклад, в поемі «Давня казка» Лесі Українки: «У мужички руки чорні, в пані рученька тендітна…» «Чорна» і «тендітна» протиставлено лише в цьому контексті, це авторська знахідка.

  1. Практичні завдання на визначення видів антонімів

Визначте види антонімів

Чорний — білий, небо — земля, широкий — вузький, купувати — продавати, гарний — негарний, недооцінювати — переоцінювати, початок — кінець, повний — неповний, щастя — нещастя, сумний — веселий, вверх — вниз, півень — курка, високий — низький, будувати — руйнувати, щедрий — скупий, винний — невинний.

 

Прочитайте прислів’я. Знайдіть антоніми, визначте, якою частиною мови вони є. З’ясуйте їх тип та види протиставлення.

1. Праця чоловіка годує, а лінь марнує. 2. Маленька праця краща за велике безділля. 3. Що ранком не зробиш, то вечором не доженеш. 4. Вчення — світ, а невчення — тьма. 5. Зроби сьогодні те, що хочеш відкласти на завтра. 6. Правда та кривда — як вогонь та вода.

  1. Закріплення вивченого
  1. До кожного синонімічного ряду доберіть спільний антонім.

Берегти, зберігати, економити. 2. Блищати, сіяти, горіти,світити. 3. Звільнити, відпустити. 4. Максимум, багато. 5. Поразка, розгром. 6. Прокляття, анафема. 7. Проснутися, пробудитися. 8. Хитрий, лукавий. 9. Чуття, інтуїція. 10. Благородний, великодушний, лицарський.

 

  1. У фразеологізмах визначте антоніми, схарактеризуйте їх.

Що легко прийде, те важко піде. 2. Широкі ворота увійти, та вузькі вийти. 3. Руки білі, а сумління чорне. 4. Ліпше своє мале, ніж чуже велике. 5. На язику медок, на серці льодок. 6. Корінь навчання гіркий, та плід його солодкий. 7. Хто високо літає, той низько сідає. 8. Краще маленька рибка, як великий тарган. 9. У короткого розуму язик довгий. 10. Знайшов — не скач, а згубив — не плач.

 

  1. Підведення підсумків

Рефлексія

Що ми робили сьогодні на уроці?

Чи все нам вдалося?

Що вам сподобалося?

З чим виникли труднощі?

docx
До підручника
Українська мова (профільний рівень) 10 клас (Плющ М.Я. та ін.)
Додано
10 січня 2022
Переглядів
9330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку