Урок "Складнопідрядне речення з підрядними означальними "

Про матеріал
Цілі уроку:  навчальні: поглибити знання здобувачів освіти про складнопідрядне речення, зокрема про підрядне означальне; формувати вміння визначати головну і підрядну частини, правильно ставити розділові знаки, визначати засоби зв’язку;  розвивальні: розвивати вміння й навички визначати серед інших речення з підрядними означальними; уміння аналізувати та узагальнювати мовний матеріал;  виховні: виховувати національну свідомість, громадянсько-патріотичні почуття; повагу до культури та звичаїв свого народу. Ключові компетентності: спілкування державною мовою, інформаційно-цифрова, соціальна та громадянська, уміння вчитися впродовж життя. Цифрові сервіси: «Wordwall», «LearningApps», «Me-Qr», «Google Jamboard», «Online Test Pad», «Google Forms».
Перегляд файлу

Конспект уроку української мови в 9 класі

 

Тема: Складнопідрядне речення з підрядними означальними

Цілі уроку:

       навчальні: поглибити знання здобувачів освіти про складнопідрядне речення, зокрема про підрядне означальне; формувати вміння визначати головну і підрядну частини, правильно ставити розділові знаки, визначати засоби зв’язку;

       розвивальні: розвивати вміння й навички визначати серед інших речення з підрядними означальними; уміння аналізувати та узагальнювати мовний матеріал;

       виховні: виховувати національну свідомість, громадянсько-патріотичні почуття; повагу до культури та звичаїв свого народу.

Ключові компетентності: спілкування державною мовою, інформаційно-цифрова, соціальна та громадянська, уміння вчитися впродовж життя.

Цифрові сервіси: «Wordwall»,  «LearningApps», «Me-Qr», «Google Jamboard», «Online Test Pad», «Google Forms».

Тип уроку: урок формування умінь і навичок.

 

Хід уроку

І. Настановчо-мотиваційний етап

Добрий день, діти! Прошу зібрати всю енергію, думки, щоб провести цікавий урок мислення та розвитку ваших знань і вмінь. Традиційно починаємо нашу роботу з побажань, передбачень та афірмацій. Пропоную обрати один зі стікерів.

https://wordwall.net/uk/resource/64881680

Упевнена: всі ваші сподівання та побажання обов’язково здійсняться.

Діти, скажіть, будь ласка, а що об’єднує всі світлини, розташовані на екрані? Так, дійсно. Перед нами фото наших захисників і захисниць. Сьогодні наша країна відзначає державне свято – День Збройних Сил України – свято справжньої мужності, героїзму і відваги. Тож привітаємо всіх доблесних і хоробрих чоловіків та жінок, які потужною стіною захищають свою рідну Україну! Бажаємо кожному захиснику і захисниці повернутися додому й принести із собою перемогу!

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку. Цілепокладання.

Сьогодні на уроці ми продовжуємо говорити про складнопідрядні речення. Розглянемо один з видів – складнопідрядне з підрядними означальними.

Тож, запишіть у зошити дату та тему уроку «Складнопідрядне речення з підрядним означальними».

Отже, ми повинні з’ясувати, яке речення називається СПР з підрядним означальним, знаходити їх серед інших, визначати засоби зв’язку між його частинами. Після вдалого засвоєння цієї теми ви будете вміло використовувати складнопідрядні  речення відповідно до мети й обставин спілкування та збагачувати своє мовлення, адже мова – це один з  інструментів формування власного іміджу.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

А зараз пропоную пригадати відомості про види складних речень.  Пропоную здійснити їхній розподіл. Якщо все зробимо правильно, побачимо зображення, яке приховано за пазлами.

https://learningapps.org/watch?v=pzbj6kpij23

Тож перед нами образ святого Миколая. І це не випадково. Чи знаєте чому? Після переходу Православної української церкви на новоюліанський календар дати багатьох церковних свят змінилися. Тепер ми святкуємо День святого Миколая 6 грудня. Свято вважається одним із найбільш шанованих у православному світі і має давні традиції та прикмети, у які й до сьогодні вірять дорослі й діти.

ІV. Вивчення нового матеріалу

  1. Робота з теоретичним матеріалом

Традиційно починаємо з роботи із теоретичним матеріалом. І в цьому нам допоможе дошка «Jamboard». Переходимо за нашим постійним покликанням.

 https://jamboard.google.com/d/1dtywUK_IhAh2wP-gZhWISwtaXzeO7d-nQbhUeJgg1HA/edit?usp=sharing

Давайте пригадаємо з попереднього уроку: яке речення називається складнопідрядним, на які види поділяється. А тепер відкрийте, будь ласка, 2 фрейм.

  1. Виконання синтаксичного розбору речень

Якщо вам все зрозуміло, пропоную виконати синтаксичний розбір наступних речень. Звертаю вашу увагу: на нашій інтерактивній дошці ви можете побачити схему розбору, яку розміщено на 3-ому фреймі минулого уроку.

Святий Миколай образ, що асоціюється з високими людськими моральними цінностями.

Одного разу святий Миколай щирою молитвою втихомирив бурю на морі і врятував чимало прочан,  які пливли  до Палестини.

 

 

 

  1. Психологічна хвилинка

Гадаю, що ви погодитесь зі мною. Як добре, що святий Миколай існує, даруючи нагоду кожному із нас згадати серед невпинного швидкісного потоку щоденних турбот, що найголовніше – бути щасливим і дарувати це щастя іншим! Святий Миколай – дуже світла й милосердна Людина.  Тож шануймо це прекрасне свято, яке дарує нам родинний затишок, тепло людських стосунків, нагоду згадати про тих, хто найбільше потребує нашої участі і допомоги, відчуття дива. А  яке є ж свято можливе без побажань? Пропоную вам за допомогою жестів привітати один одного.

Я дарую вам тепло своєї душі.

Дякуємо один одному за теплі слова, які надихнули нас працювати ще активніше й продуктивніше далі. Діти, також після уроку ви можете залишити свої побажання на нашій інтерактивній дошці (4-ий фрейм).

4. Пошуково-дослідницька робота з текстом.

Діти, зараз у поданому тексті ми будемо знаходити СПР з підрядним означальним і визначати головну й підрядну частини та граматичні основи в них. Переходьте за покликанням:

https://docs.google.com/document/d/1jWAgRmsSnF9t8DZaK5YBQzuD2_ke8fpA/edit?usp=sharing&ouid=101016885374200413317&rtpof=true&sd=true

Народна легенда

Іде святий Миколай полями, лугами. За ним поспішають янголи, які несуть дарунки для добрих, чемних дітей.

Ходить святий Миколай по всіх-усюдах, минає хати, палаци, села, міста, роздає дарунки, благословляє і втішає бідних та нужденних.

Так він зайшов до села, у якому під самим лісом стояла хата. Двері відчинені, на порозі сидить хлопчина, босий, розхристаний, у подертій одежині і вдивляється в небо, в ту молочну дорогу, що з небесних палат веде на землю.

Діти, зараз ви прочитали уривок із народної легенди про добрі справи святого Миколая. Цікаво, а що відбуватиметься далі? За допомогою QR-коду ви зможете відкрити повний текст і обов’язково прочитати твір повністю.  А на наступному уроці поділитися своїми враженнями.

V. Закріплення вивченого матеріалу

А зараз я пропоную вам попрацювати із тестами. Переходьте за покликанням і починайте свою роботу. Паралельно ви будете називати свої відповіді. На цю роботу відводиться 2 хвилини.

https://onlinetestpad.com/5bfsjtmom6c3o

Діти, скажіть, будь ласка, хто дав правильні відповіді на всі питання? Хто виконав роботу на 80%?

VI. Підсумково-рефлексійний етап

Вважаю, ми плідно попрацювали. Дізналися про особливості складнопідрядного речення з підрядним означальним, про засоби зв’язку в ньому. Чи є у вас до мене питання?

А я пропоную вам самостійно оцінити власну роботу на уроці й ступінь засвоєння матеріалу, щоб я спланувала нашу подальшу плідну співпрацю. Пропоную після уроку заповнити google-форму за покликанням: https://docs.google.com/forms/d/14z5kkp24YFFGVRx8EgwJkWQlRCmRMspi7UUTc2dcJFg/viewform?edit_requested=true

VII. Домашнє завдання

Вивчити теоретичний матеріал (підручник, с.88 – 89 або дошка «Jamboard», 2-ий фрейм). Виконати одне із завдань (на вибір): виписати з текстів сучасних пісень 5 СПР з підрядним означальним, виконати синтаксичний розбір одного речення або виконати вправу №176, с.91. Прочитати народну легенду про святого Миколая.

А я дякую вам за роботу на уроці. Від чистого серця бажаю усім у день Святого Миколая радості і добрих посмішок, світлої надії в душі, казкових чудес, безсумнівного щастя  і щирої долі. До зустрічі.

 

docx
Додано
19 грудня 2023
Переглядів
148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку