Урок "Складнопідрядні речення"

Про матеріал

Матеріали до уроку української мови "Складнопідрядне речення" побудовані у формі презентації, їх зручно застосовувати як під час пояснення нового матеріалу, так і під час перевірки знань.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

У всіх людей одна святиня, Куди не глянь, де не спитай, Рідніша їм своя пустиня, Аніж земний в пустині рай. М.Чернявський

Номер слайду 2

Номер слайду 3

[ переселенці , (які) , ] сполучне слово [ згадки] , (де...) . сполучне слово [ місці , (де...) , ] сполучне слово [ місто , (яке...) , ] сполучне слово [ людьми] , (що...) , ]. сполучник [ там , (де...) , ] сполучне слово

Номер слайду 4

Існує декілька версій, що пояснюють походження назви міста. На тому місці, де розташоване місто, один із заможних малоросіян на ім'я Харко заснував хутір. Деякі історики вважають, що у 12 ст. на місці міста Харкова була столиця половецької держави Шарукань (стоянка пастухів). Харків - це трансформоване слово Шарукань Більшість істориків вважають, що свою назву місто одержало від назви річки Харків. їх висновки ґрунтуються на тому, що назва річки старша від назви міста. Проте залишається питання, звідки пішла назва річки Харків.

Номер слайду 5

Одними з найстаріших вулиць міста є Московська (Московський проспект), Сумська, Зміївська (проспект Гагаріна), Римарська. Свої назви (перші три) одержали від назви шляху на Москву, Суми, Зміїв, що проходив по цих вулицях в 17 ст. Перші будівлі з'явилися вздовж дороги на Полтаву, яку назвали Полтавським шляхом. Одночасно із виникненням фортеці утворилась Миколаївська площа (тепер площа Конституції), на якій проводилися ярмарки, а в зимовий час вона служила місцем катання на санях. У другій половині 17 ст. виникла площа, яка в різні часи носила назву Лобної, народної, Торговельної. Тепер це площа Рози Люксембург.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Завершити твір-мініатюру. Завершити складання речень. Зробити синтаксичний розбір одного складнопідрядного речення зі складених вами на вибір.

ppt
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
3 січня 2019
Переглядів
895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку