Урок. Тема: "Есе. Види есе, вимоги до його написання"

Про матеріал
Конспект уроку з української мови для 10 класуна тему: "Есе. Види есе, вимоги до його написання".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХВИЛИНКА - ЦІКАВИНКА

Номер слайду 2

Это изображение, автор: Неизвестный автор, лицензия: CC BY-NC-ND

Номер слайду 3

Вигляд викладу в легкій і доступній манері, зручній авторові вже давно застосовується в зарубіжних країнах для оцінки особи людини, образу його мислення, світогляду і відчуттів. Ні предмет дослідження, ні рівень знань не є значимими для есе, на відміну від інших видів викладу.

Номер слайду 4

Ще в далекому 1580 році французький письменник і філософ Мішель Монтень опублікував книгу в незвичному стилі і назвав її Les Essais (фр. «essais» - нарис, спроба, проба).

Номер слайду 5

Мішель Екем де Монтень -*28 лютого 1533 — †13 вересня 1592) — французький філософ і письменник епохи Відродження. Есеїст-мораліст, відомий насамперед як автор «Проб» (фр. Essais, також перекладається як «Досліди»). Громадський діяч, двічі був обраний мером Бордо.

Номер слайду 6

Роботу над своїми „Пробами“ Монтень розпочав 1572 року в 39-річному віці й продовжував її до своєї смерті 1592 року, тобто більш як двадцять років. Письменницька робота нерідко переривалася через політичну та дипломатичну діяльність Монтеня, а також через подорожі.

Номер слайду 7

Перші „Проби“ (книга I та початок книги II), написані в 1572—1573 роках, за структурою нагадували популярні перекази античних авторів, що їх часто робили з дидактичною метою. Це були короткі прості тексти, в яких було зібрано приклади з історії, до яких додавалося декілька міркувань, зазвичай позбавлених особливої оригінальності. Авторське Я в цих ранніх „Пробах“ ще відсутнє. Сам Монтень визнавав, що його ранні тексти є дещо чужорідними у порівнянні з наступними.

Номер слайду 8

Близько 1579 року Монтень врешті збагнув, що саме він хоче відобразити в „Пробах“. Його мета — описати самого себе. Так народився новий жанр, який пізніше став жанром есе.

Номер слайду 9

У США викладачі використовують домашні есе настільки часто, що у студентів іноді накопичується на вихідні до 10 цих творчих робіт з різних предметів. Вважається, що написання есе допомагає розвинути критичний розум і здатність аргументувати свою точку зору, а також емоційно вести читача до певних висновків.

Номер слайду 10

Есе дозволяє викладачеві оцінити не тільки знання предмета або певної теми у студента, а й простежити за формуванням у нього навички висловлення своєї позиції і взагалі наявності такої у нього. З точки зору системи освіти - це одна з кінцевих цілей навчання, тому есе завжди були і будуть важливою його частиною.

Номер слайду 11

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ)))

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лісницька Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова (академічний рівень) 10 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
801
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку