Урок теоретичного навчання на тему"Методи мелірування волосся.Основні види"

Про матеріал
ТЕМА: Методи мелірування волосся. Основні види мелірування».МЕТА: вивчити: • фактори, що впливають на показники процесу освітлення; • правила досягнення позитивних результатів освітлення; • основні види мелірування; • прийоми проведення мелірування; • правила догляду за волоссям після мелірування; • причини неякісного фарбування; засвоїти поняття: • первинне освітлення; • повторне освітлення; • блондуюче змивання; ознайомитись: • з інструментами для мелірування; • з засобами для мелірування; • з сучасними техніками мелірування розвивати вміння логічно мислити, співставляти факти , робити висновки виховувати старанність, працелюбність, любов до обраної професії ТИП: урок засвоєння нових знань.МЕТОД: інформаційно- повідомляючий, бесіда, демонстрація.
Перегляд файлу

Державний навчальний заклад «Центр професійної освіти  інформаційних технологій, поліграфії та дизайну м.Києва»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА УРОКУ

 З ПЕРУКАРСЬКОЇ СПРАВИ

 

 

«МЕТОДИ МЕЛІРУВАННЯ ВОЛОССЯ. ОСНОВНІ ВИДИ МЕЛІРУВАННЯ»

 

 

 

 

 

Автор: Каленська Таїсія Андріївна,

                                                                     викладач перукарської справи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Київ -2018

Передмова

Перукарська справа починає свою історію з стародавніх часів - близько 5 тисяч років тому. Завдяки численним розкопкам і стародавним рукописам вдалося отримати деяке уявлення про розвиток перукарського мистецтва. На ранніх стадіях розвитку людського суспільства догляд за волоссям пояснювався прагненням до зручності та чистоти і тільки набагато пізніше - естетичними мотивами. Відомо, що вже за 2-3 тисячі років до нової ери нашим предкам було властиво прикрашати свою зовнішність зачісками. Проходили століття, поступово людина вносила в зачіску своє уявлення про красу, що відображає і його індивідуальний смак, і загальний естетичний ідеал, властивий конкретній епосі. У різних народів сформувався свій стиль і певні традиції, пов'язані з природними умовами країни й положенням людини в суспільстві.

 Прагнення до краси - природна потреба людини, і залежить вона від ступеня його культурного розвитку; отже, перукарське ремесло не могло залишатися на місці. Зачіска з'явилася в первісному суспільстві, значно раніше, ніж одяг. Вже в IV-V століттях до нової ери догляду за волоссям приділялася велика увага. Чим вище культура народу, тим вище рівень перукарського мистецтва.

  На своїх уроках перукарської справи я намагаюсь виховати висококваліфікованих спеціалістів своєї справи . Щоб зацікавити учнів  використовую інноваційні технології. Для покращення сприйняття учнями матеріалу свою розповідь супроводжую презентаціями. Залучаю учнів при підготовці до уроків.

   Темі «Методи мелірування волосся. Основні види мелірування» відводиться  одне із значних місць у навчальній програмі з перукарської справи.

   У нашій країні про мелірування стало відомо в середині 80-х років. Хоча в ті далекі часи і слова такого ніхто не знав, всі фарбувалися "пір'їнками".  Саме фарбування відбувалося за простою і до болю знайомою схемою: спочатку вам на голову надягали целофановий пакет із заздалегідь проробленими в ньому дірочками, потім за допомогою в'язального гачка крізь ці дірочки протягають тонкі пасма волосся і, нарешті, висвітлювали їх.

 Горезвісні "пір'ячка" допомагають не тільки замаскувати  сиве волосся, але і роблять ваш вигляд яскравішим і цікавішим, причому без будь-яких складних перукарських  хитрувань. Висвітлили кілька прядок - і обличчя засяяло. До речі 90% моделей ніколи не вдаються до радикального забарвлення  волосся, а надають перевагу винятково меліруванню. Це, по-перше, оживляє вигляд, по-друге, дозволяє зберегти волосся у хорошому стані, а по-третє, фотографи кажуть, що меліровані прядки дуже красиво виглядають у світлі софітів.

Постійність - доля небагатьох. Більшість же вважають за краще зміни - швидкі й ефективні. І в запасі завжди є один вірний хід: перефарбувати волосся.  Тенденція сьогоднішнього дня - це відмова від монокольору. Іноді при фарбуванні використовуються два-три змішаних відтінка для додавання кольору глибини, насиченості і створення ефекту об'єму. Один із щадних способів змінити колір волосся - це мелірування.

 

ТЕМА: Методи мелірування волосся. Основні види мелірування»

МЕТА: вивчити:

  • фактори, що впливають на показники процесу освітлення;
  • правила досягнення позитивних результатів освітлення;
  • основні види мелірування;
  • прийоми проведення мелірування;
  • правила догляду за волоссям після мелірування;
  • причини неякісного фарбування;

 

засвоїти поняття:

  • первинне освітлення;
  • повторне освітлення;
  • блондуюче змивання;

 

ознайомитись:

  • з інструментами для мелірування;
  • з засобами для мелірування;
  • з сучасними техніками мелірування

 

      розвивати вміння логічно мислити, співставляти факти , робити 

       висновки;

 

       виховувати старанність, працелюбність, любов до обраної професії

 

ТИП: урок засвоєння нових знань.

 

МЕТОД: . інформаційно- повідомляючий, бесіда, демонстрація.

 

ОБЛАДНАННЯ:

  • комп’ютер;
  • проектор;
  • мультимедійний екран;
  • презентація «Методи мелірування», «Види мелірування», «Сучасні техніки мелірування»
  • роздатковий матеріал з теми.

 

 

ХІД УРОКУ

І ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА

Викладач перевіряє наявність учнів, їх готовність до уроку.

 

ІІ АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

(Бесіда з учнями)

  1. Що ви знаєте про мелірування волосся?
  2. Хто з вас робив мелірування  свого волосся?
  3. Чи сподобався вам отриманий результат? Якщо не сподобався , то чому?

 

ІІІ МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Викладач: мелірування допомагає не тільки замаскувати  сиве волосся, але і робить ваш вигляд яскравішим і цікавішим, причому без будь-яких складних перукарських  хитрувань. Висвітлили кілька прядок - і обличчя засяяло. До речі 90% моделей ніколи не вдаються до радикального забарвлення  волосся, а надають перевагу винятково меліруванню. Це, по-перше, оживляє вигляд, по-друге, дозволяє зберегти волосся у хорошому стані, а по-третє, фотографи кажуть, що меліровані прядки дуже красиво виглядають у світлі софітів.

Постійність - доля небагатьох. Більшість же вважають за краще зміни - швидкі й ефективні. І в запасі завжди є один вірний хід: перефарбувати волосся.  Тенденція сьогоднішнього дня - це відмова від монокольору. Іноді при фарбуванні використовуються два-три змішаних відтінка для додавання  кольору глибини, насиченості і створення ефекту об'єму. Один із щадних способів змінити колір волосся - це мелірування.

 

 

ІVВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Розповідь вчителя (супроводжується презентацією) за наступним  планом:

 

1. Показники процесу освітлення, які впливають на перебіг хімічної реакції:

Мелірування волосся відноситься до блондування(тобто освітлення).

Показниками процесу освітлення, які впливають на перебіг хімічної реакції, вважають:

— рівень освітлення;

— час витримки;

— кількість нанесеного препарату;

— концентрацію препарату;

— температуру, за якої відбувається перебіг  

     процесу.

Будь-який ступінь освітлення — від легкого до повного — пору­шує структуру волосся.

Для досягнення позитивних результатів освітлення та збере­ження структури волосся дотримуються певних правил:

— волосся перед знебарвленням не миють;

— ретельно добирають міцність окисника та визначають рівень освітлення відповідно до стану волосся: для волосся першої групи концентрація  знебарвлювача  (перекису  водню)  становить до 9-12%. для волосся другої групи — 7-9%, третьої — 4-7%, четвертої групи — 3-4%;

— час витримки у межах 15-50 хв. визначають залежно від необ­хідного ступеня освітлення, інтенсивності натурального пігменту, структури та стану волосся, а також температури зовнішнього сере­довища.

Темне натуральне волосся та волосся, фарбоване червоними то­нами, важко освітлюється; для цього необхідно багато часу. Може скластися ситуація, за якої пігмент не встигає освітлитися до потрібного рівня, а кератин волосся вже значно ушкоджено. Якщо дію знебарвлювача не зупинити, волосся буде повністю зруйноване, «згорить». Щоб уникнути такого результату, рекомендується освіт­лювати волосся у 2-3 прийоми по 15-20 хв.; після кожного з етапів волосся слід вимити і висушити.

Після освітлення волосся ретельно миють теплою водою, ней­тралізуючим шампунем і бальзамом-ополіскувачем. Освітлення припиняється в момент нейтралізації. Освітлення волосся та хімічна завивка можуть здійснюватися з тижневою перервою.

 

2.Ознайомлення учнів з поняттями : первинне , вторинне освітлення; блондуюче змивання:

 

                                         Первинне освітлення

Корені волосся освітлюються швидше, ніж кінчики, завдяки теп­лу шкіри голови. Тому при первинному освітленні суміш наносять на немите волосся, відступивши від коренів 1 -3 см по всій довжині пасма, а через 8-10 хв. — на корені. Процес освітлення проводять за загальною технологічною послідовністю. Утеплювальний ковпак і додаткове тепло бажано не застосовувати.

 

                                          Повторне освітлення

Процес передбачає освітлення відрослих коренів. Засіб нано­сять тільки на відрослу частину волосся. Час витримки при цьому визначається тривалістю досягнення бажаного рівня освітлення.

Якщо кінці пасм потемнішали від фарбування, їх освітлен­ня потрібно поновити. Для цього суміш наносять спочатку на корені, через 8-10 хв. розчісуванням розподіляють по всій довжині пасма.

Повторне освітлення бажано проводити препаратами однієї фірми.

Процедуру освітлення закінчують після досягнення очікувано­го результату за загальною послідовністю фарбування.

 

Блондуюче змивання

Застосовується для часткового вимивання штучних пігментів і легкого освітлення волосся. Цей прийом ефективно діє відразу після фарбування волосся. Засіб для знебарвлення готують із сухого знебарвлювача (типу препарату «Блондоран»), води, 6- або 9-% окисника та шампуню. Суміш спінюють, наносять губкою на все сухе волосся або ті місця, які необхідно освітлити. Після отримання бажаного ступеня  освітлення, во­лосся ополіскують, промивають із шампунем, нейтралізують бальзамом.

 

 

  1. Інструменти та приладдя для мелірування волосся:

Для виконання мелірування потрібно приготувати набір предметів і фарб для мелірування:

  • чашку й миску;
  • мензурку;
  • ваги;
  • пензлик або ватний тампон на паличці;
  • гумові або поліетиленові рукавички;
  • накидка непроникна з поліетиленової плівки;
  • гребінці з рідкими зубцями і гребінець-хвостик;
  • палета або дощечка;
  • фольга або поліетиленова плівка нарізана на лінії або квадрати в залежності від довжини волосся і ширини мелірувальних пасм;
  • крем, вазелін;
  • ножиці для нарізання фольги, плівки;
  • затискачі для волосся, неметалеві «качечки» й «краби».

 

 

       5.  Основні види мелірування волосся.

 

Залежно від довжини волосся і задуманого ефекту, освітлення окремих пасм можна досягти різними техніками:

— за допомогою фольги;

— за допомогою спеціальної шапочки;

— на гребінці та ін.

                                 1. Мелірування за допомогою фольги

Виконується на сухому, немитому волоссі. Фольгу попередньо нарізають смужками, завдовжки і завширшки більшими, ніж пасма, на 2-3 см, щоб виконати 2 згини з боків. Один край фольги заги­нається на 0,5-1 см для утримання залишків суміші. Для довгого волосся фольгу вирізають більшою, перегинаючи двічі або тричі по довжині, а з боків залишають без згинів.

Нанесення суміші починають з нижньопотиличної зони. Зиг­загоподібним проділом відділяють пасмо гребінцем із «хвости­ком». Отримане пасмо розчісують методом  «штопання» на окремі тонкі пасма, підкладають під них фольгу. Розчин наносять від кінців пасом до коренів, загортають фольгу, згинаючи навпіл та з боків. Аналогічно наносять суміш на всі пасма: потилиці, тім'яної зони, скронь (фронтальну зону розділяють проділом, звичним для клієнта). Час витримки може бути 10-40 хв., після чого препарат змива­ють з окремих пасм, розгортаючи фольгу пасмо за пасмом. Потім усе волосся промивають водою, шампунем та ополіскують.

Кінцевий ефект визначається шириною відділених пасм і фор­мою проділів.

 

                               2. Мелірування на шапочку

Для мелірування короткого волосся та волосся середньої до­вжини випускаються спеціальні шапочки з отворами. При їх засто­суванні роботи виконують у певній послідовності:

1.  Сухе немите волосся за­чісують у напрямку майбутньої зачіски, надівають шапочку, яка повинна добре прилягати до голови.

2. Гачком через отвори ша­почки витягують догори пасма обраної товщини.

3.  Розчин наносять на пас­ма волосся. Час витримки — 20-50 хв.

4.   Пасма промивають, не знімаючи шапочку. На пасма та шапочку наносять шампунь, знімають шапочку та миють усе волосся.

5.    Волосся   ополіскують  за допомогою бальзаму.

 

                       3. Мелірування за допомогою гребінця

Найпростіший варіант освітлювання пасом. Волосся розчісують у напрямку майбутньої зачіски. Освітлювальну суміш наносять на гребінець, розчісують ним волосся, залишаючи суміш уздовж пасм.

 

                       4. Мелірування за допомогою страйпера

Застосовують для волосся будь-якої довжини, пасма освітлюються від самих коренів, що неможливо у способі із ша­почкою.

Відділені горизонтальними проділами тонкі пасма вкладають на страйпер, роз­ташований зубцями впритул до поверхні голови, і наносять на них освітлювач. Потім страйпер відводять з-під пасма, одночасно розчісуючи останнє. Операція проводиться аналогічно на сусідніх через одне пасмах.

 

 

 

 

5. Мелірування методом «вуалі»

 

 

Рекомендується для стрижки «каре» з коротким або середньої довжини волоссям. У роботі використовують фольгу, поліетилено­ву плівку або термопапір.

 

Пасма верхніх зон зачіски мелірують. Відділяють ду­же тонке пасмо волосся, яке просвічується на долоні (завтовшки 2-3 мм). За допомогою гребінця з «хвостиком» зигзагом вибирають з відчесаного волосся пасмо для мелірування.

Освітлювальну фарбу наносять на фольгу. Волосся вкладають на фольгу. Пасма покривають фарбувальним розчином і загортають у фольгу. Далі виконують освітлення, дотримуючись основної технології.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Мелірування волосся, укладеного хвилями

 

Дуже простий і швидкий метод, який забезпечує природність і рухомість зачіски, надає їй ефекту вигорілого волосся.

 

  Вологе волосся укладають у зачіску хвилями.

За допомогою клейкої стрічки закріплюють крони хвиль з обох боків. Волосся висушують без сильної вентиляції, щоб не порушити хвилі.

Освітлювальний розчин пензликом наносять на випуклі части­ни хвиль і на кінці волосся. Задають час витримки, потім .змивають фарбу та знімають стрічки. Виконують нейтралізацію волосся.

 

 

 

 

 

7. Мелірування за допомогою затискачів

Пасма волосся під освітлення на обраній зоні відділяють хаотичними проділами для посилення кінцевого ефекту. Пасма фіксують затискачами, які ізолюють одне від одного. Освітлювач наносять на пасмо. Далі процес мелірування здійснюють у звичайній послідовності.

 

 

8. Балаяж

Техніки забарвлення кінчиків волосся різноманітні.

 

1. Волосся розподіляють на невеликі пасма з квадратною основою, фіксують прогумованою тасьмою, обертають до кінчиків фольгою, скручують у пласкі локони та закріплюють клемами, залишаючи кінці вільними. Освітлювальну суміш акуратно наносять пензликом на кінці пасм, установлюють час витримки.

 

 

 

2. Волосся начісують, фіксують ко­рені та надають форму лаком для волосся . Фарбуючу суміш наносять на долоню руки в гумовій рукавиці, поліру­ючими рухами змащують нею кінчики волосся. Препарат можна також нанести пензликом.

 

 

3. На коротко стриженому волоссі виконують сильну фіксацію лаком і пе­реносять освітлювач із цупкого аркуша паперу на кінчики волосся .

 

 

 

4. Застосовують спосіб, аналогіч­ний меліруванню на фользі, але освітлювачем зма­щують тільки кінці пасм.

 

9.Мелірування при зигзагоподібному проділі

Проділ може проходити зигзагом по центру голови, але може бути виконаний і інакше. Для мелірування при зигзаподібному проділі необхідно:

  1. Провести проділ.
  2. Відділити пасмо.
  3. Підкласти фольгу, загнувши її край у корені пасма.
  4. На пасмо нанести фарбу і зверху накласти фольгу або плівку.

5. Відділити наступне пасмо з правого боку проділу, підкласти фольгу і нанести фарбу. Зверху накласти лист фольги.

6. Таким же способом зафарбувати всі пасма  до верхівки.

7. Дати витримку. Змити. Нейтралізувати кислою водою.

Пасма можна робити двох кольорів: зліва світлі, справа трохи темніші за кольори лівих пасм, але світліший за природний колір волосся.

Найсвітліші пасма можуть бути ближче до лоба, у міру наближення до верхівки пасма можуть змінювати відтінок по вибору клієнта. Дуже оригінально виглядає таке мелірування в зачісці.

 

 

1. Зигзаго подібний проділ виконують на

 тімяній зоні від середини чола до маківки

 

 

2. З   кожної   секції   проділу послідовно

відчісують пасма для фарбування в різні

кольори — чим ширше пасмо, тим більший

кольо­ровий  контраст  можна  створити

 

      

3.Під пасмо, якнайближче до коренів,

підкладають фольгу. На па­смо наносять

фарбувальну суміш, покривають його ще

одним листком фольги, щоб ізолювати

волосся від контакту з фарбою сусідніх пасм.

 

6. Як проводити повторне мелірування волосся.

   Повторне мелірування виконується при волоссі, що відросло. Бажано використовувати при цьому препарати і матеріал, що застосовувалися в попередній раз.

     Як в класичному меліруванні, відділити пасмочки зигзагом на натуральному волоссі, що відросло біля коренів, не звертаючи уваги на дійсний колір цих пасмочок. Підкласти фольгу або плівку під пасма. Нанести препарат на пасма, що відросли біля коренів, захопивши 1 см попереднього мелірування.

      Кінці волосся ізолювати, випустивши назовні. Скласти фольгу. Наступні пасма відділяти через 1,5–2 см.

      На фольгу можна накладати прозору целофанову або поліетиленову плівку, щоб мати нагоду стежити за процесом освітлювання.

       У цю ж плівку завертають кінець пасма, що не підлягає освітленню.

        Папір або поліетиленову і целофанову плівку можна використовувати замість фольги. Дати витримку, змити, нейтралізувати по методиці.

        Волосся в цілому майже не освітлюється, не посилюється їх чутливість.

        Замість освітлювання коріння пасма можна їх підтемнити будь-яким препаратом, наприклад кольоровою тушшю, на нетривалий час.

        Тон фарбника може гармонувати з кольором одягу або кольором очей або бути контрастним до кольору кінців і середини пасма. Створюється оригінальна екстравагантна зачіска.

 

7. Як проводити    мелірування та хімічну завивку одночасно.

Метод застосовний для короткого і напівдовгого волосся. Необхідно мати приладдя: інструменти, коклюшки, бігуді і препарати для освітлювання пасм і хімічної завивки.

Пасма відділяють зиґзаґами у напрямі зачіски. Наносять освітлюючий або тонуючий склад і в першому ряду, над лобом, завертають пасма у фольгу.

Другий ряд пасм накручують на коклюшки. Чергують ряд фольги з рядом коклюшок на тім’ї і скронях або по всій голові.

Час витримки мелірування вважати після обробки останнього пасма, укладеного у фольгу. Закінчити накручування коклюшок. Сумістити час витримки мелірування і час витримки лосьйону для перманенту. Змити хімічний лосьйон, не знімаючи фольги з пасм, виконати фіксаж. Зняти фольгу і промити водою все волосся. Нейтралізувати. Віджати волосся і промокнути його рушником. Нанести препарат, що поновлює структуру волосся.

 

 8. Що таке тонування волосся?

Під тонуванням розуміють процес фарбування волосся в різні тони одного кольору та зі зміною тональності в межах однієї глиби­ни кольору.

Для тонування підбираю відтінки барвника одного кольору. Кольорова відтінкова гама може бути різноманітною.

Тонування може бути первинним і повторним процесом. Повтор­не тонування можна розцінити як зміну тональності кольору волосся порівняно з кольором попереднього фарбування.

Тонування можна здійснити по всій масі волосся, на окремих зонах або для отримання різної тональності волосся вздовж одного пасма.

Якщо тонування пасма волосся виконують із поступовим пере­ходом від темного тону біля коренів до світлого тону на кінцях, таку операцію називають розтягуванням кольору.

 

9.Догляд за волоссям після мелірування.

     Волосся після мелірування можна доглядати за допомогою сучасних шампунів, ополіскувачів, бальзамів, кондиціонерів.

Наприклад, шампунь «кремоподібний» містить спеціальне м’яке мило, дуже високої якості, гліцерин, латалін, борну кислоту. Шампунь використовується для нормального і сухого волосся;

Після миття шампунями корисно нанести на волосся спеціальні ополіскувачі та бальзами. Вони надають блиску та еластичності, поліпшують структуру волосся, знімають статичну електрику, полегшують розчісування.

Ополіскувачі особливо корисні  для сухого, ламкого і ослабленого волосся.

 

 

 

 

10. Причини неякісного фарбування волосся.

На результат фарбування, який не задовольняє перукаря і клієнта через недостатнє профарбування, нестійкість барвника або отриман­ня іншого, ніж очікуваний, кольору, можуть вплинути певні чинники:

1. Недотримання технологій виконання послуги.

2. Використання неякісних барвників.

3. Недостатня кількість барвника, нанесеного на волосся.

4. Завелика кількість нанесеного барвника або несвоєчасне роз­поділення

     барвника по всій довжині волосся.

5. Застосування окисника недостатньої концентрації.

6. Перевищення концентрації окисника.

7. Неправильно визначена пропорція компонентів фарбуваль­ної суміші —

     окисника, мікстону й барвника.

8. Недостатній час витримування барвника.

9. Перетримання  барвника на волоссі.

10. Недостатня нейтралізація окисника та стабілізація барвника.

11. Неточно дібраний відтінок, мікстон.

12. Занадто сильний матуючий барвник, мікстон.

13. Незадовільне самопочуття, загальний стан здоров'я клієнта.

14. Нехтування станом і структурою волосся.

 

11. Ознайомлення учнів з сучасними техніками мелірування

 волосся (презентація додається)

 

Меліруванння "сіль і перець"

      Модний тренд - меліруванння "сіль і перець"

Часте мелірування з тонуванням попелястих відтінків - те, що потрібне для молодих, сміливих і безумовно модних осіб. Мелірування рекомендоване також для стильних дорослих дам, що не бояться виглядати сивими.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мерехтливе мелірування

 

Модний нюанс  для натурального або забарвленого русявого чи каштаново-коричневого волосся - це легеньке мерехтливе мелірування. Модне мелірування лише підкреслить красу зачіски.  Для коричневої гамми волосся личать різні модні відтінки: кавовий, бежевий, відтінки кориці, поєднання карамелі і мускатного горіха, какао.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Модним також  різновидом  мерехтливого мелірування є - технологія брондування волосся (Brown + Blond) дозволяє отримувати «дорогі» натуральні відтінки у фарбуванні волосся.  Кольорові вирішення фарбування «бронд» в основному лежать в межах шоколадно-коричневої, темно-русявої , кавової  гамми з легким нальотом блонда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Максимально наближений до натурального ефект від вживання технології брондування  волосся не завжди досягається відразу - інколи потрібно декілька процедур фарбування.  При цьому можна використовувати одночасно декілька фарбувальних і тонуючих відтінків. Поєднання близьких один до одного тонів дозволяє створити ефект об'ємної копиці волосся з загадковими  пасмами.  Використання при брондуванні більш насичених - медових, бежевих  і перлових  відтінків імітує ефект гри сонця і кольору у волоссі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зворотне мелірування

Технологія зворотного мелірування застосовується майстрами тоді, коли волосся піддавалося багатократному  меліруванню і через це первинний малюнок спотворився і пасма перестали виразно виявлятися. Зворотне мелірування незамінне, якщо Ви хочете позбавитися  набридлого світлого кольору і повернутися до натурального, наприклад, русявого кольору волосся.  Зворотне мелірування дозволить безпечно і плавно повернутися до темнішого кольору.  Так само воно використовується для необхідної корекції кольору, в разі невдалого попереднього фарбування.

Технологія проста: набираються пасма за класичною технологією, а ось тонуються або забарвлюються, як правило, в натуральний колір, який чітко видно в корінні волосся, або пасмам додається будь-який бажаний відтінок з темної палітри кольорів

 

Дбайливе мелірування

 

 

Це мелірування відрізняється тим, що пасма освітлюються не сильно - всього на 2-3 тони.  Таке мелірування застосовується, якщо волосся пошкоджене або дуже тонке і слабке по своїй структурі, а також, коли немає необхідності добиватися максимально світлих відтінків пасм. Воно  як правило, виконується за допомогою безаміачних фарбників з великим вмістом зволожуючих

  компонентів, наприклад воску. 

Для шатенок можна порекомендувати звернути свою увагу на відтінки: золота, темної охри  або пшениці.

Для брюнеток можна порекомендувати звернути свою увагу на  коричневі відтінки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Французьке мелірування

 

Це - дбайливе освітлення. Воно робиться без первинного блондування волосся, пасма освітлюються відразу за допомогою спеціальної освітлюючої фарби. Майстри можуть поєднувати декілька колірних відтінків відразу: від жовтувато-золотистої до молочно-білої і бежевої палітри. Фарбники, використовувані для подібного дбайливого мелірування, завдяки своєму складу, не руйнують структуру волосся, а, навпаки, живлять волосся і додають їм блиск.  Цей метод мелірування  додасть волоссю об'єм і створить красиву гру відблисків, але, потрібно враховувати той факт, що на темному волоссі, з метою створення світлих пасм, даний спосіб мелірування не використовується, оскільки результат практично не буде помітний. Але на русявому і світло-коричневому волоссі відтінки виходять незвичайно красивими з використанням для мелірування золотисто-бежевої палітри кольорів

 

 

 

Часткове мелірування

 

Волосся меліруєтся частково, лише в передній частині зачіски , від коріння до кінчиків, що додає особливу свіжість і яскравість клієнту.  Нижній шар волосся не зачіпається меліруванням, що забезпечує приємний контраст світлих пасм і темного волосся.  Даний варіант - ідеальне мелірування для темноволосих, коли хочеться злегка оживити зачіску без радикальної зміни іміджу

 

 

Контрастне мелірування

 

Цей спосіб фарбування волосся дозволяє зачісці виглядати об'ємною за допомогою контрасту кольорів і набору пасм різної ширини.  Для фарбування пасм вибирають, як правило, одну, а інколи дві, близьких по тону фарби.  Краще всього даний спосіб  мелірування виглядає на темному і темно-русявому волоссі будь-якої довжини.  Блондинкам таке мелірування  не рекомендується, оскільки контрастні пасма на світлому фоні виглядатимуть досить грубо і неохайно.

 

 

Каліфорнійське мелірування

 

За допомогою техніки каліфорнійського мелірування можна досягти такого ефекту, що волосся залишиться темним від коріння з освітленими в різні тони вертикальними тонкими пасмами. Такий спосіб фарбування обіцяє бути дуже ефектним. Замість традиційно білих відтінків в даному випадку використовують кольорові пасма кавово-коньячних , бежевого і медового відтінків. Створюється «дорогий» ефект сонячного відблиску пасм.  Перевага подібного фарбування також в тому, що воно не вимагає частого підфарбовування коріння.

 

 

                                   Американське мелірування

 

Суть американського мелірування полягає в створенні відблисків у волоссі, що надає їм живого і природного вигляду і збільшує об'єм волосся.  Це досягається за допомогою використання від 2 до 4 відтінків фарби.  Історично склалося, що спочатку «американськими меліруванням» називали мелірування в червоних тонах, де основними кольорами були різні відтінки червоного і рудого.  Дана технологія личить виключно брюнеткам і шатенкам.

      

 

 

 

В наші дні технологій американського мелірування існує велика кількість. Найбільш прийнятним варіантом такого фарбування є узятий за основу темний колір волосся з різними по ширині і товщині пасмами різних кольорів, при цьому кольорів бажано використовувати не більше чотирьох. Відтінки червоного можуть використовуватися за бажанням.  Якщо потрібно отримати природніший колір волосся, необхідно використовувати близькі по тону фарби.  Якщо ж  екстравагантна персона, то відтінки повинні бути контрастними.

 

 

 

 

 

 

Діагональне мелірування

 

Дана техніка фарбування, направлена на підкреслення виразності природного кольору волосся.  Особливістю техніки є, як правило, не яскраві, але контрастні кольори, а самі проділи відділяються не горизонтально, а вертикально

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Креативне мелірування

 Дана техніка мелірування перетинається з такою технікою фарбування, як колорування.  У них загальні завдання - це виділення модного кольору сезону на базі свого природного кольору волосся.  Як приклад: якщо основний колір темний, то для креативного мелірування  властиво фарбування пасм в яскраві кольори, такі як червоний, фіолетовий, рожевий, жовтий, синій або блакитний.


Якщо основний колір світлий, то для креативного мелірування характерне фарбування пасм в такі кольори, як блідо- і яскраво - рожеві або бузкові.

 

 

 

Авангардне мелірування

 

Незвичайною новинкою для екстравагантних дівчат і пані можна рахувати часткове мелірування, а точніше сказати, мелірування нижньої половини волосся - коли верхня частина волосся має свій природний колір або забарвлена в один тон, а нижня половина волосся піддається процедурі мелірування в модні відтінки.

   

 

 

 

 

 VЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Викладач проводить бесіду з учнями. Ставить запитання:

  1. Що таке первинне, вторинне освітлення?
  2. Які інструменти потрібно використовувати при меліруванні?
  3. Назвіть основні види мелірування.
  4. Які ви знаєте причини неякісного фарбування?

ПІДСУМОК УРОКУ.

Викладач підводить підсумки уроку, виставляє оцінки, коментуючи їх.

VІІ ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.

Опрацювати тему «Основні види та методи мелірування волосся»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

 

1.Н. А. Горбатюк, Г. М. Стрельченко Основи перукарської справи .

2.И. Булгакова . Домашний парикмахер.

3.Селевко Г.К. Альтернативні педагогічні технології.-М.: НДІ шкільних технологій, 2005.-224с.

4. htt:// dou.edu.ru

5. http://www.openclass.ru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
16 січня 2019
Переглядів
4526
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку