ТЕМА: КИТАЙСЬКА ЧАЙНА ЦЕРЕМОНІЯ
МЕТА:ознайомити учнів з історією виникнення китайської чайної церемонії; розглянути процес церемонії Гунфу Ча, правила приготування напою; вміння формулювати і висловлювати власну думку; виховувати почуття повагу до історії та культури інших народів; сформувати предметні компетентності у вивченні мистецтва Китаю, виховувати ціннісно-світоглядні орієнтації, потреби у творчому самовираженні та естетичному самовдосконаленні.
ХІД УРОКУ
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань
III. Викладення нового навчального матеріалу
Розповідь учителя.
Чай — найрозповсюдшеніший напій на земній кулі, один з найдавніших напоїв, вживання якого нерозривно пов'язане з національною культурою, господарством та історичними традиціями багатьох народів. Елегантно пити чай світ навчили китайці. Саме у Китаї зародилися традиції проведення чайних церемоній.
Церемонія приготування чаю є ритуальною формою, яка досі проводиться в країнах Східної Азії. Не просто приготування чи подання, а мистецтво виконання цього процесу й називається чайною церемонією. В кожній країні, зокрема Китаї, Японії та Індії є свої особливості приготування чаю, всюди є свої традиції і цей процес проходить по-різному, але у всіх них одна мета - досягти гармонії людини з природою.
Елегантно пити чай весь світ навчила Піднебесна, тобто Китай. Саме в цій країні зародився звичай проведення чайних церемоній. Тут до чаю особливе ставлення — це не просто національний напій, а «вогник життя» і «наймудріша з рослин».
Зараз ми дізнаємось про історію виникнення чайної церемонії. Про це нам розповість знавець китайської історії( розповідь учня):
Історія виникнення Гунфу Ча
Вперше згадки про чайну церемонію зустрічаються в 1-2 століттях до нашої ери. Буддійські монахи використовували для заварювання і пиття чаю особливу церемонію. Пізніше народи Чаочжоу і Міньнань відродили традицію, визначили головні правила заварювання чаю. З’явився посуд, який став невід’ємною частиною ритуалу.
За часів правління династії Мін, в 14 столітті, чайна церемонія Гунфу Ча повністю сформувалася. Були розроблені важливі аспекти: процес церемонії, зміст, мова, простір. Неоціненний внесок у розвиток мистецтва чаювання вніс чайний майстер Фен Янь. При імператорі Цянь Лун чаювання стали щоденними, оскільки він вважав, що керівник держави ні дня не може обійтися без чаю. Вишукані чайні церемонія влаштовували для важливих гостей, послів, так про Гунфу Ча дізналися в інших країнах світу.
Гунфу-ча, або чайна церемонія покликана розкрити аромат і смак цієї дивовижної рослини. Мир та спокій – обов’язкові умови проведення гуну-ча. Останній склад у цьому вислові перекладається як «чай», а перші два — «вища майстерність» або «вище мистецтво». Іншими словами, це мистецтво не масове, а тонке і вишукане. Хоча
Основна мета китайської церемонії чаювання — розкрити аромат і смак чаю, тому поспіх тут небажаний. Та й ніжні, як шовк, заспокійливі звуки бамбукової флейти, маленький посуд, різноманітні предмети чайного приладдя не спонукають до розмахування руками. Спокій і мир — обов’язкові умови чайного дійства.
Чайна церемонія Гунфу Ча підходить для заварювання високогірних улунів, рідко – пуеру. Можна використовувати такі види улунов, як Дун Дін, Те Гуань Інь, Фен Хуан Дань Цун, Та Хун Пао та інші. Головна вимога – відсутність добавок і ароматизаторів. Для тих, хто вирішить провести чайну церемонію самостійно, потрібно подбати про те, щоб чай був найкращим. Чим вище сорт чаю, тим він корисніший. Сировина для елітних сортів чаю вирощується високо в горах, воно збирається і заготовлюється вручну професійними збирачами.
Воду можна кип’ятити тільки один раз, при повторному нагріванні всі корисні властивості вбиваються. Визначити достатній нагрів води може тільки досвідчений майстер. При заварюванні улуна температура води повинна бути 95 ° С, для пуеру – 100 ° С. Китайці не використовують термометр, визначаючи температуру візуально. Вважається, що якщо вода утворює бульбашки розміром 3 мм, температура досягла 75-85 °. Цей стан води називається «очі краба». Якщо бульбашки стали більше (до 8 мм) і з’явилися приглушені звуки кипіння (шум вітру в соснах), температура піднялася до стану «риб’ячі очі», тобто до 90-95 ° С.
Вчитель. Давайте розглянемо процес церемонії Гунфу Ча.
Церемонія проходить в кілька етапів, кожен з яких дуже важливий. Дотримання всіх правил дозволить отримати божественний напій.
Китайська церемонія чаювання крок за кроком: (Розповідь учня, презентація)
1. Підготовлюють чайне начиння. Чабань (чайний столик) прикрашається статуеткою чайного божества.
2. Кип’ятять воду. Перевага надається м’якій, в ідеалі — джерельній воді. Зняти воду з вогню . Вона вважається готовою лише тоді, коли на поверхні появляються великі бульбашки.
3. Прогрівають посуд.
4. Призначений для заварки чай насипають в чахе (чайну коробочку). Потім чай вдихають, насолоджуючись ароматом…
5. Наповнюють чайник сухим чаєм за допомогою лійки.
6. Пробудження чаю. Закривають чайник кришкою, укутують рушничком, збовтують, розгойдуючи чайник з боку на бік.
7. Заливають у чайник гарячу воду. Першу настойку чаю не п’ють, а використовують для омивання чайного листа.
8. Слід підготувати дві чашки: високу (венсябей) – символізує чоловіче начало, яку заповнюють на 3/4 об’єму чаєм та накривають низькою чашкою (чабей), яка символізує жіноче начало. Щільно притискають одну до іншої і перевертають. Можна зробити підношення готового чаю чайному божеству, омиваючи його чаєм.
9. Венсябей розкручують за годинниковою стрілкою і насолоджуються ароматом. Потім можна зробити перший ковток.
10 Коли першу порцію чаю вип’ють, процес повторюється знову. В середньому чай заварюють від трьох до п’яти разів. Чай заварюють у середньому від трьох до семи разів, поки він не втратить смак і аромат. Китайці кажуть: відпив — долий, долив — відпий.
Чай це не просто напій, який допомагає втамувати спрагу, позбутися сонливості та наповнити організм слою. На своїй батьківщині він вважається «божественною блаженною росою», а церемонія його приготування – не просто мистецтво, а процес єднання душ. Чайна церемонія дарує спокій і щастя. (перегляд відео»Китайська чайна церемонія»)
Розповідь 1-го чаєзнавця. Особливості китайської церемонії Гунфу-ча
Одним із найбільш важливих моментів у китайській церемонії чаювання є правильний підбір води і приготування окропу. Вважається, що кращою для чаю є м’яка вода з солодкуватим присмаком, взята з джерела.
Крім цього, чайне дійство передбачає особливий настрій. Настрій і стан чайного майстра, так само як і всіх учасників церемонії, безпосередньо визначають результат, тобто якість отриманого чаю.
Особистість майстра гунфу-ча грає величезну роль для правильного ведення всього чайного обряду. Майстер китайської церемонії чаювання повинен чудово відчувати стан, який створюється чаєм, і м’яко реагувати на будь-які зміни, щоб не дати учасникам відволіктися. Він сприяє тому, щоб ви сповна насолодилися так званими чотирма «коштовностями» чаю: кольором настою, формою листа, ароматом і смаком чаю.
Оточуючі предмети під час чаювання повинні насолоджувати зір, ніжна музика — слух, і все навколо повинно бути в гармонії. У кожного майстра китайської церемонії гунфу-ча є свої напрацювання, прийоми і тонка майстерність для створення такої атмосфери.
Під час китайської церемонії Гунфу-ча бесіду рекомендується вести, перш за все, про сам чай. За традицією, можна і віддати пошану чайному божеству (його невелику статуетку у китайців прийнято класти поруч із чайним начинням). Титулом чайного божества був посмертно наділений поет і філософ Лу Юй. У 780 році він написав знамениту «Священну книгу про чай» або «Чайний канон», де у тритомному трактаті викладені всі тонкощі, які стосуються приготування чаю та церемонії гунфу-ча. У точності повторити і дотримати всі стародавні нюанси сьогодні, напевно, неможливо навіть у самому Китаї.
Описуючи дію чаю в своєму трактаті, Лу Юй стверджує, що чай допомагає втамувати спрагу, позбутися сонливості і головного болю, поліпшує зір і наповнює організм силою. «Легко розправляється чай із сотнями видів захворювань і по своєму ефекту він нагадує божественну солодку росу», — пише чайний мудрець. Якщо ви зважитеся сходити з сім’єю або друзями в чайний клуб, де вам заварять чай за правилами китайської церемонії гунфу-ча, ви самі зможете переконатися в правоті слів чайного божества.
Розповідь 2-го чаєзнавця.
Немає невідповідного часу для заварювання чаю, є невідповідний настрій – переконані китайці. У Піднебесній чай відноситься до продукції першої необхідності, оскільки споживається щодня. Спеціальні прилади для проведення чайної церемонії до сих пір є в будинку кожної сім’ї, хоча застосовуються тільки в особливих випадках.
Чайні аксесуари для повсякденного чаювання не відрізняються особливою витонченістю – важливіше насолоджуватися смаком напою. Прилади зберігаються в родині поколіннями – особливо цінуються прості глиняні заварники і піали. Чайна культура Китаю закликає влаштовувати спрощену чайну церемонію в ситуаціях, що вимагають від присутніх внутрішнього спокою.
Вважається хорошим тоном запрошувати на чай:
- в знак поваги: Вихідні дні молоді китайці часто присвячують зустрічам з родичами або шанованими людьми. Чайний етикет зобов’язує пригощати старших людей ароматним чаєм – таким чином, молодь проявляє повагу до знань і досвіду старшого покоління.
- для приношення вибачень або вдячності:Непристойно вибачаться або дякувати без гідного приводу. Згідно з традицією, потрібно влаштувати чаювання, щоб належним чином висловити свою повагу. Перед підношенням чаю вимовляється мова (подячна або з вибаченнями), а потім досягнуте розуміння закріплюється спільним чаюванням.
- під час передвесільного бенкету: Проведення церемонії під час знайомства нареченого і нареченої (або їх сімей між собою) вважається в сучасному Китаї добрим звичаєм. Старші родичі вручають майбутньому подружжю червоні конверти з грошовими дарами або добрими побажаннями. А молода пара вітає кожного гостя по імені, рангу і титулу, що сприяє встановленню хороших сімейних відносин.
- при проведенні сімейних заходів: У китайському суспільстві цінують традиції. Жодне важливий сімейний захід не може обійтися без чайної церемонії. Ритуальну частину спрощують, але намагаються точно відтворювати бажану атмосферу. Зелений чай заварюють у великому фарфоровому чайнику, а потім розливають по маленьких піалах – однієї заварки має вистачити на всю сім’ю, що кожен раз нагадує про необхідність ділитися благами. Використовуються прості прилади, зовнішній вигляд яких говорить: «Важлива не форма, а сенс».
ІV. Закріплення вивченого матеріалу
- як перекладається Гунфу-ча?
- що ви запам’ятали з процесу приготування цього напою?
- які особливості китайської церемонії Гунфу-ча?
V. Підсумки уроку. Короткі висновки. Бесіда.
Що ж таке чайна церемонія? Чайна церемонія - це своєрідна медитація. Під час чайної церемонії приділяють велику увагу своїм внутрішнім відчуттям і переживанням.
Чай здатний викликати різні асоціації , занурювати в минуле, викликати мріяння про майбутнє. Чайна церемонія повинна створювати певний настрій. Для цього підбираються відповідний посуд, інтер'єр, час чаювання, запрошуються гості, що підтримують цей настрій, і власне вибирається певний вид чаю. Сенс стародавнього ритуалу – оцінити глибину смаку, багатство аромату чайного напою, насолодитися ним, відчути тонкощі післясмаку.
V. Домашнє завдання.
Поцікавтесь, які існують види китайського чаю та чим визначається їх цінність.