Урок у 5 класі на тему: " Вставні слова"

Про матеріал
Тема. Ознайомлення з найбільш уживаними вставними словами. Виділення на письмі вставних слів комами. Мета: навчити дітей розрізняти вставні слова в контексті, правильно інтонувати речення із вставними словами, формувати вміння правильно ставити розділові знаки у реченнях із вставними словами, виховувати повагу до символів держави та українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок у 5 класі Тема. Ознайомлення з найбільш уживаними вставними словами. Виділення на письмі вставних слів комами. Мета: навчити дітей розрізняти вставні слова в контексті, правильно інтонувати речення із вставними словами, формувати вміння правильно ставити розділові знаки у реченнях із вставними словами, виховувати повагу до символів держави та українського народу.

Номер слайду 2

І. Бліц опитування Що вивчали на попередньому уроці? Звертання є членом речення? За наявністю пояснювальних слів звертання можуть бути? Зверніться до сусіда по парті ?

Номер слайду 3

Вставні слова – це слова, що виражають ставлення мовця до висловлюваного. Вставне слово - ВС. Вони можуть виражати різні відтінки почуттів мовця: упевненість, невпевненість, джерело повідомлення, порядок викладу думок, ввічливість. Вставні слова не є членами речення. На письмі вставні слова виділяються комами.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Прочитайте текст. Виконайте завдання. Символи нашої держави Як відомо, наш герб існував ще за часів Київської Русі. Прапор, звичайно, є символом життя і миру. Синій і жовтий кольори, безперечно, символізують мирне голубе небо і золоті лани пшениці. Державний Гімн ми виконуємо, на радість, дружно. Символи нашої держави, на мою думку, є найкращими. Запишіть текст. Виконайте синтаксичний розбір другого речення.

Номер слайду 6

Здавна, дівчата плетуть вінки і прикрашають ними себе. До речі, вінок – це оберег від “поганого ока” та усяких негараздів. Назвіть народні символи. Випишіть речення із вставними словами у зошит.

Номер слайду 7

Рушник у хаті. Давній наш звичай. Не було, здається, жодної оселі в Україні котрої не прикрашали б рушниками.

Номер слайду 8

Хліб - святиня народу. Випікання хліба, по-суті, було цілим обрядом.

Номер слайду 9

Загадки Справді, вона кругла як кавун. Дивна річ, сидить баба у грядках, вся закутана в хустках. Коло бабусі, на радість, сидить у кожусі, проти печі гріється, без водички миється. Здається, червоне коромисло через річку повисло. На дворі горою, а у хаті, на жаль, водою. Відгадайте загадки. Випишіть вставні слова.

Номер слайду 10

Фізкультхвилинка -Вишикуємося біля дошки . Кожен із вас може зробити крок уперед, тільки після того як назве слово ввічливості. Слова, які ми називали відносяться до якої групи вставних слів? Творча робота Складіть речення з поданих карток. Розставте розділові знаки. Запишіть речення у зошит позначте ВС.

Номер слайду 11

Прочитайте речення, назвіть вставні слова , з’ясувати їх види за значенням. Сон, кажуть, - це Божа благодать! (Леся Українка). Здавалось, світ увесь заснув! (П.Тичина). Може, знов мені присниться білий вишитий рушник? (М.Рильський). По-перше, мавка лісова, по-друге, потороча (П.Перебийніс.) Видно, вірять люди в чудеса! (Л. Дмитерко). Виявляється, створена казка ця зовсім недавно (В. Моруга.)

Номер слайду 12

Закріплення вивченого матеріалу. Що таке вставні слова? Назвіть групи вставних слів за значенням. Чи є вставні слова членами речення?

Номер слайду 13

Оцінювання учнів Домашнє завдання Вивчити § 19, виконати вправи 179, 180.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
17 червня 2020
Переглядів
4716
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку