Урок "Вимова та написання префіксів при-,пре-,прі-"

Про матеріал
Презентація до уроку в 5 класі "Вимова та написання префіксів при-,пре-,прі-"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вимова та написання префіксів пре- , при- ,прі- .

Номер слайду 2

Мандрівка в країну Префіксів

Номер слайду 3

Королівство Префіксів При- Пре - Прі -

Номер слайду 4

Префікс при- Запам'ятай : префікс при- надає словам значення приєднання, приближення, неповної дії. Наприклад: принести, присісти, приробити, придумати.

Номер слайду 5

Префікс ПРИ- пиши тоді, коли мусиш щось зробити: принести мамі води чи гачок прибити. ПРИ- тоді іще напишемо, коли вкаже він наближення: прибережний, приморський, прикордонний, приміський.

Номер слайду 6

Дослідження– реконструювання. Замінити словосполучення словами з префіксом при-. Злегка закритий; той, що знаходиться недалеко від моря; не зовсім заплющені очі; не зовсім сів; злегка заморожений; той, що знаходиться біля річки Дніпро; той, що знаходиться недалеко від міста.

Номер слайду 7

Префікс пре- Запам'ятай: префікс пре- вживається для вираження вищої міри ознаки (можна замінити словом дуже) Наприклад: прегарний, пречудовий, превеликий.

Номер слайду 8

Що писати ПРЕ- чи ПРИ-? Не турбуйся, друже. Префікс ПРЕ- пиши завжди замість слова “дуже”. Хто премилий - дуже милий, престарий - дуже старий. Хто премудрий - дуже мудрий, премалий - дуже малий.

Номер слайду 9

Префікс прі- Запам'ятай: префікс прі- уживається тільки в окремих словах (трьох): прізвисько, прізвище, прірва.

Номер слайду 10

.

Номер слайду 11

Запишіть Вставте потрібні букви. У кожному рядку підкресліть зайве слово. 1. Пр…звище, пр…звисько, пр…рва, пр…віт. 2. Пр…міський, пр…великий, пр…красний, пр…цікавий. 3. Пр…погано, пр…крити, пр…шити, пр..йти.

Номер слайду 12

Перевірте 1. Прізвище, прізвисько, прірва, привіт. 2. Приміський, превеликий, прекрасний, прецікавий. 3. Препогано, прикрити, пришити, прийти.

Номер слайду 13

Редагування Відновіть прислів'я, вибравши пропущені слова із префіксами при -, пре -, прі - з довідки. Обґрунтуйте написання префіксів. До чужого рота … ворота. Один скаже, а другий … Яке … ,такий і чоловік. То гарне життя: як собаці … … як дівка на виданні. Для довідок: прикаже, прізвисько, не приставиш, на прив'язі, прехороший.

Номер слайду 14

Допоможіть Принцеса зробила декілька помилок, що свідчать про її неграмотність. Допоможіть їй виправити помилки і завоювати прихильність і повагу підлеглих. Поясніть правопис неправильно написаних слів.

Номер слайду 15

Пояснювальне письмо Завдання: перепишіть, позначте орфограму “ Букви е, и, і у префіксах пре -, при -, прі -.” Обґрунтуйте написання префіксів.

Номер слайду 16

1.Надійшла весна пр(е, и, і)красна, многоцвітна, тепла, ясна, ніби дівчина в вінку. 2. З чужої чужини, з далекого краю пташки пр(е, и, і) летіли до рідного гаю. 3.Пр(е, и, і) несла мені весна те, що пилом вже пр(е, и, і)пало.

Номер слайду 17

Надійшла весна прекрасна, многоцвітна, тепла, ясна, ніби дівчина в вінку. З чужої чужини, з далекого краю пташки прилетіли до рідного гаю. Принесла мені весна те, що пилом вже припало.

Номер слайду 18

Доповніть речення: Про префікс пре - сьогодні я дізнався… Тільки три слова пишуться з префіксом … Слова з префіксом при - означають…

Номер слайду 19

Домашнє завдання Вивчити правила на сторінці 211. Письмово виконати вправу 540.

ppt
Додано
12 червня 2019
Переглядів
2540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку