Урок "Я досліджую світ". Тема :"Їжа".1 клас

Про матеріал
Розробка уроку для учнів 1 класу НУШ з предмету "Я досліджую світ" з теми:"Їжа".
Перегляд файлу

 

Тема уроку : Їжа

Мета:  Формувати :

  • позитивне ставлення до власного здоров’я та прагнення правильно харчуватися для збереження і зміцнення здоров’я;навички дослідницької діяльності; вміння узагальнювати набуті знання та  використовувати їх у повсякденному житті.

           Сприяти розвитку та вдосконаленню вміння:

  • критично мислити, висловлювати власну  думку; активно слухати в умовах усного  спілкування; взаємодіяти з однокласниками; аналізувати і оцінювати власну діяльність.

Викликати зацікавлення і повагу до:

     -     традицій  харчування українців, кращих якостей українського

           народу (гостинність, щедрість, працелюбність) .

Тип уроку: урок формування та вдосконалення умінь та навичок

Обладнання : мультимедійна презентація, 6 цеглинок ЛЕГО,модель куба 

           Блума, підручник «Я досліджую світ» (Бібік Н.М.,Бондарчук  Г.П.),   

           завдання для роботи в групі, «Щоденники вражень», таблиця

          «Самооцінювання», прищіпки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І Ранкова зустріч

  1. Привітання

Доброго ранку,  учні, я дуже рада вас бачити і запрошую стати в коло на  ранкову зустріч.

  • Доброго ранку, сонце і вітер
  • Доброго ранку, ліси і поля,
  • Доброго ранку, моя Україно,
  • Доброго ранку, плането Земля!
  1. Гра  «Покрутись і усміхнись»

            Хто сьогодні з нас веселий – покрутись і усміхнись.

Хто з нас трішки засмутився – покрутнись і усміхнись.

Хто не виспався сьогодні – покрутись і

усміхнись.

Хто дружить і гратись згоден – покрутись і усміхнись.

Кому вчитися цікаво – покрутись і

усміхнись.

Хто з нас робить добрі справи – покрутись і усміхнись.

Посміхніться тим , хто зліва,

Посміхніться тим , хто справа -

Веселіше стане всім.

Бо у класі – усі друзі,

Школа – рідний дім.

Прошу всіх зайняти місця за партами

  1. «Крісло автора»

Щоб підняти настрій всім нам  Даша і Нікіта приготували віршик-усмішку, ми їх  запрошуємо до крісла автора

Не вгадала

– Ой ти, Петре-вередій,

Чом замурзаний такий?

По твоєму бачу личку:

Ти учора їв порічку,

А сьогодні з’їв яєчню,

полуниці і черешню.

– Помилилась, люба Алло!

І що їв я – не вгадала:

Я в суботу їв яєчню,

У неділю їв черешню,

А сьогодні рано-зранку –

Полуниці і сметанку!

(П. Бихов)

- Як ,на вашу думку, довідалася Алла, що їв Петрик?

- Як називають прийом їжі зранку ?

4. Обмін інформацією

 Хто хоче розказати :

- Що їв  сьогодні  на сніданок ?

- Пам`ятайте, сніданок є дуже корисним для людини, він заряджає нас енергією на цілий день, тому пропускати його ні в якому разі не можна.

5. Новини дня

Сьогодні помічники дня : ___________________________________________

Помічники дня розповідають новини дня:

Пора року _______

Місяць року ________

День тижня _______

Чому має таку назву?

ІІ Виклик

Цього тижня ми працюємо над темою «Дбаю про своє здоров`я», а яка тема  сьогоднішнього дня, ви маєте здогадатися. Відгадайте  загадку:

 

Холодильник похвалився,

що на дім перетворився,

де смачна і свіжа проживає …   (їжа).

Робота в групах за таблицею ЗХД

  • Обговоріть у групах, що ви знаєте про їжу.
  • Обговоріть у групах, що ви хочете дізнатися про їжу.

Фіксую на дошці відповіді дітей.

Знаємо

Хочемо  знати

Дізналися

 

 

 

ІІІ Основна частина

1. Оголошення теми. Мотивація.

- Тема дня : вплив їжі на здоров`я людини, ця тема дуже важлива, адже саме від харчування залежить здоров`я людини , її зовнішній вигляд і  настрій.                           

2. Робота з цеглинками ЛЕГО

- Викладіть слово їжа з цеглинок ЛЕГО. Поділіть на склади . Покажіть    

           перший склад. Назвіть його. Який секрет має буква  «ї» ?

- Назвіть продукти харчування зеленого кольору, оранжевого,

           червоного.

3.Метод «Кубування».

- Давайте попрацюємо за гранями кубика Блума, щоб систематизувати знання про їжу.

1. Якою буває їжа?

2. Негативні сторони їжі.

3. Яка користь від їжі?

4. Робота з підручником с.42

- Що нам вчитися допомагає,

На усі питання відповіді знає,

Дуже скромна, дуже тиха,

Нас всього навчає (книга)

- Прочитайте уважно текст на с. 42, розгляньте  малюнки.

Групова робота

- Учні, кожна група має завдання, виконайте його разом, оберіть спікера, який донесе нам думку групи:

1 група

 Назвіть продукти корисні для вживання.

2 група

Назвіть продукти шкідливі для вживання.

3 група

Які із зображених продуктів треба мити перед вживанням?Чому?

4 група

Від яких продуктів набирають вагу?

5 група

Які продукти слід вживати сирими у їжу?

6 група

Які продукти не можна вживати сирими у їжу?

Хвилинка відпочинку

- А чи корисно їсти багато пирогів? Чому? Звичайно, пирогами слід ділитися з друзями, як наш улюблений пекар Булочка.

(Учні виконують зарядку «Пекар-Булочка»)

5.Гра «Улюблені страви українців»

- Пироги є однією з улюблених страв українців, я пропоную вам зіграти у гру «Приготуй страву», в ході якої ви дізнаєтесь , які ще страви полюбляє український народ.

Правила гри :

  1. Кожен учасник групи оберіть карточку зі словом, прочитайте його і запам’ятайте.
  2. Центр класу – уявний горщик, в якому ми будемо готувати страву.
  3. Яку страву, ми дізнаємось, розгадавши загадку.

Морква, біб і цибулина,

бурячок і капустина,

ще й картопля — шусть у горщик.

Ну й смачний ми зварим ...

(Борщик)

 

Довго з тіста їх ліпили,

І в окропі поварили.

Потім дружно ласували,

Ще й сметанки додавали.

(Вареники)

 

Ой, смачна вона, духмяна,

Рисова, гречана, манна…

Ложку в рот – і буде наша.

Здогадалися? Це ….(каша)

6.Робота з таблицею ЗХД

- Що ми довідались на уроці нового про їжу?

Заповнюю третю колонку.

ІІІ Рефлексія

1.Робота в «Щоденнику вражень»

Завдання :

  1. Намалювати свою улюблену страву.
  2. Написати про свою улюблену страву.
  3. Написати, що ви вмієте готувати самі.

2.Самоаналіз діяльності

- Що було цікавим на уроці ?

- Поміркуйте, як ви оцінюєте свою роботу і прикріпіть прищіпку на таблицю «Самооцінювання».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 січня 2020
Переглядів
2649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку