Урок з історії України "Мирний договір УНР із Центральними державам. Вигнання більшовиків із території УНР. Похід Петра Болбочана на Крим."

Про матеріал
Дана презентація допоможе з’ясувати значення Брест-Литовського мирного договору для подальшого перебігу подій Української революції; пояснити зміст понять і термінів «сепаратний мир», «окупація»; розвивати вміння здобувачів освіти набувати нових знань, використовуючи різні джерела інформації; сприяти розвитку в них патріотичних почуттів. ЇЇ можна використовувати як під час офлайн, так і онлайн навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мирний договір УНР із Центральними державами. Вигнання більшовиків із території УНР.

Номер слайду 2

Установлення в Україні радянської влади відбувалося в умовах переговорів про мир, які 9 грудня 1917 р. з ініціативи більшовиків почалися між Росією і Німеччиною та її союзниками у Брест-Литовському.

Номер слайду 3

25 грудня 1917 р. делегація УНР у складі С. Голубовича, М. Левитського, М. Любинського. М. Полоза, О. Севрюка та С. Остапенка прибула до Брест-Литовська. Відкрився новий фронт боротьби за незалежність — дипломатичний.

Номер слайду 4

28 грудня 1917 р. розпочалося перше пленарне засідання мирної конференції у Брест-Литовську, на якому міністр закордонних справ Австро-Угорщини граф О. Чернін від імені союзних держав визнав повноправним учасником переговорів присутню делегацію України.

Номер слайду 5

Причини підписання угоди між УЦР та країнами четвертного союзу Німці прагнули використати українську делегацію для отримання продовольства на Україні. УЦР шукала військової допомоги в боротьбі з радянською Росією. Сторони відмовлялися від претензій на відшкодування збитків, спричинених війною, Передбачали обмін військовополоненими і поновлення взаємних економічних відносин.

Номер слайду 6

27 січня (9 лютого) 1918 р. договір між УНР та державами Четверного союзу було підписано. Ним скасовувався стан війни між воюючими сторона­ми, встановлювалися дипломатичні зносини, економічні зв’язки і кордо­ни України. Брест-Литовський договір було ратифіковано спеціальним законом Цен­тральної Ради від 17 березня 1918 р. Визнання Української Народної Республіки незалежною державою та повноправним суб’єктом міжнародних відносин

Номер слайду 7

Брест-Литовський мирний договір • Встановлення кордонів (кордон між УНР та Австро-Угорщиною пролягав по лінії Хотин–Гусятин–Збараж–Броди–Сокаль, майже вся Холмщина і Підляшшя поверталися УНР); • відмова від взаємних претензій на відшкодування збитків, заподіяних війною; • взаємний обмін військовополоненими; • взаємний обмін надлишками промислових та сільськогосподарських товарів; • встановлення взаємних митних пільг та режиму найбільшого сприяння у прикордонному товарообміні; • налагодження дипломатичних відносин.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Війна між Україною і державами німецько- австрійського блоку припинилася. Німеччина і Австро-Угорщина, ставши союзниками УНР, зобов’язалися допомогти їй відновити контроль над усією територією держави.

Номер слайду 12

Одним з пунктів договору між Росією і Німеччиною передбачав: «Росія укладає негайно мир з УНР. Україна і Фінляндія негайно звільняються від російських військ і Червоної гвардії». 3 березня 1918 року було укладено Брестський мир між РСФРР і Німеччиною та союзниками. Росія зобов’язувалася визнати угоду між УЦР і Німеччиною.

Номер слайду 13

Брест-Литовський договір визначив долю й радянської влади в Україні. 18 лютого 1918 р. розпочався загальний наступ німецько-австрійських військ на Східному фронті від Балтійського моря до Чорного. На території України ці війська наступали як союзні Центральній Раді.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Німецькі солдати в Києві (зима-весна 1918 р.)

Номер слайду 17

Похід Петра Болбочана на Крим Військовий похід Запорозької дивізії армії Української Народної Республіки на чолі з полковником Петром Болбочаном у квітні 1918 року на  Крим  проти більшовиків з метою встановлення на території півострова української влади та взяття під контроль Чорноморського флоту. 22 квітня 1918 року року в ході Кримської операції під проводом полковника Петра Болбочана армія УНР форсувала озеро Сиваш і звільнила від більшовиків Джанкой, першу вузлову станцію в Криму. Завдяки цьому українська армія отримала можливість для розгортання подальшого наступу та раніше за німців дісталася Сімферополя. Перемоги було досягнуто з мінімальними втратами. Однак далі, через політичний конфлікт між керівництвом УНР і австро-німецькими союзниками, війська УНР були змушені полишити Крим, не дійшовши до Севастополя, як це було передбачено первісним планом.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. ТЕРЕЩЕНКО ВАЛЕНТИНА
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
1804
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку