Урок з предмета "Тарифи і таксування " на тему:"Плата за перевезення військових вантажів, відправниками і одержувачами яких є військові частини Міністерства оборони України"

Про матеріал
Мета уроку: Формування та розвиток професійних компетентностей: систематизувати та узагальнити знання учнів з порядку визначення провізних плат за перевезення вантажів в різних типах вагонів та контейнерів, ознайомити з порядком визначення плати за перевезення військових вантажів, відправниками і одержувачами яких є військові частини Міністерства оборони України, навчити їх використовувати на практиці Формування ключових компетентностей: формувати навички для роботи з технічною документацією; здатність працювати в команді, вміти читати схеми, здатність самостійно приймати рішення; здатність планувати трудову діяльність; здатність оцінювати власні результати навчання; здатність безпечно експлуатувати обладнання та інструменти.
Перегляд файлу

imageЛюботинський професійний ліцей залізничного транспорту

 

 

      

 

image

image

На тему: Плата за перевезення військових вантажів, відправниками і одержувачами яких є військові частини Міністерства оборони України

Професія: 4211 Касир товарний (вантажний)

Кваліфікація: 2 категорія

 

 

 

Професія: 4211 Касир товарний (вантажний)

Кваліфікація: 2 категорія

Предмет: Тарифи і таксування 

Тема: Визначення провізних плат 

Група: ППВ- 12 ( ІІ курс)

Дата:  30.01.20       

ПЛАН  УРОКУ №48

Тема уроку:  Плата за перевезення військових вантажів, відправниками і одержувачами яких є військові частини Міністерства оборони України

Кількість годин: 1 (45 хвилин)  Мета уроку:  Формування та розвиток професійних компетентностей:   систематизувати та узагальнити знання учнів з порядку визначення  провізних плат за перевезення вантажів в різних типах вагонів та контейнерів,  ознайомити з порядком визначення плати за перевезення військових вантажів, відправниками і  одержувачами яких є  військові частини Міністерства оборони України, навчити  їх використовувати на практиці  

Формування ключових компетентностей:  формувати навички для роботи з технічною документацією; здатність працювати в команді, вміти читати схеми, здатність самостійно приймати рішення; здатність планувати трудову діяльність; здатність оцінювати власні результати навчання; здатність безпечно експлуатувати обладнання та інструменти.  

Тип уроку : комбінований

Метод проведення уроку: *Словесний: пояснення нового матеріалу , розповідь з елементами бесіди

*                    Наочний: використання  Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги, тарифних схем, карток завдань, завдання на дошці

*                    Практичний : робота  з конспектом, з картками – завданнями, із Збірником  тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги - К.: «Транспорт України», 2009.– 199 с., з тарифними схемами, з дошкою, з калькуляторами

Форми роботи: фронтальна, робота в парах, індивідуальна

Обладнання уроку: Збірник тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги - К.: «Транспорт України», 2009.– 199 с., картки – завдання ,  військовий перевізний документ, тарифні схеми, калькулятори, телевізійна панель,  комп’ютер Міжпредметні зв’язки:  Організація руху поїздів і робота залізничних станцій ( Тема №1 «План формування поїздів та направлення

вагонопотоків»), Комерційна експлуатація залізниць ( Тема №3 «Планування  вантажних перевезень»)

Словник термінів: місцеве сполучення, орендовані вагони, календарний план перевезень, дрібні відправки, експортні, імпортні, транзитні вантажі, пряме змішане сполучення, перевезення вантажів за пред’явленням, пункти перевалки, технічне майно, ВПД    

ХІД УРОКУ:

І. Етап мотивації, цілевизначення і планування (до 10 хв.)  

1.   Організація початку уроку.  Привітання, перевірка присутності учнів та готовність їх до уроку, психологічне налаштування учнів. 

2.   Мотивація учнів  

ІІ. Етап опрацювання матеріалу (25 хв) 

3.   Актуалізація знань, умінь, навичок, необхідних для застосування знань  Фронтальне опитування (за правильну відповідь – 1 бал) 

         Фронтальне опитування: 

Фронтальне опитування (за правильну відповідь – 1 бал) 

1)                Яка маса приймається для визначення плати за перевезення та зборів ? - приймається округлена до повних тонн загальна маса вантажу, зазначена в перевізних документах.

2)                Що включається до загальної маси вантажу? -  включаються маса упаковки вантажу (тари), піддонів, додаткового обладнання і разових реквізитів (підкладки, бруски, прокладки тощо), використаних при перевезенні.

3)                Як визначається плата за перевезення вантажів вагонними відправками в універсальних вагонах ? -  за розрахункову масу вантажу у вагоні за тарифною схемою 1.

4)                Як визначається плата  за перевезення вантажів у спеціальних (спеціалізованих) вагонах ? -  визначається за розрахункову масу вантажу у вагоні за тарифною схемою .

5)                Як визначається плата  за перевезення наливних вантажів у цистернах? - за розрахункову масу вантажу у вагоні для: нафти та нафтопродуктів - за тарифною схемою 4; газів зріджених і вуглеводнів - за тарифною схемою 5; спиртів і фенолів - за тарифною схемою 6; швидкопсувних вантажів - за тарифною схемою 7; інших наливних вантажів у цистернах - за тарифною схемою 8. 6) Як визначається плата  за перевезення вантажів контейнерними відправками? -   за кожний контейнер залежно від типу контейнера (універсальний, спеціалізований чи спеціальний), його маси брутто (середньотоннажний чи великотоннажний), довжини (10 і більше англійських футів), стану (завантажений або порожній), належності контейнера та вагона (залізниць, власний чи орендований) за тарифними схемами з 9 до 12.

4. Виклад нового матеріалу ( викладач пояснює, а учні під керівництвом викладача виконують розрахунки на дошці. За це отримують додаткові бали)

Завдання №1                        

1.Плата за перевезення вантажною швидкістю військових вантажів (крім негабаритних) вагонними відправками визначається за тарифною схемою 15.

Наприклад : визначити плату за перевезення військових вантажів вантажною швидкістю на відстань 364 км, а саме за 5 вагонів парку залізниць з технічним майном та за 2 вагона орендованих з вибуховим вантажем 

Пояснення:

1)За тарифною схемою 15 (стор. 112) знаходимо  тарифну відстань

(тарифний пояс в межах 361-390 км) ;

2) Знаходимо вантаж (технічне майно) та складові плати (тарифу), які відповідають відстані та належності вагона (парку залізниць):

І – для вагона парку залізниць = 3128 грн/ вагон; В- для  вагона парку залізниць = 473грн/вагон 

3)Базова ставка плати визначається як сума інфраструктурної (далі – І) для вагонів парку залізниць та вагонної (далі - В) складових плати тарифу  :

БС= І+В= 3128+473=3601грн/вагон;

4) Визначаємо плату за перевезення 5 вагонів парку залізниць з технічним майном  :

5*3601=18005 грн;

5)                Знаходимо вантаж (вибуховий) та складові плати (тарифу), які відповідають відстані та належності вагона (орендований):

І  – для вагона орендованого =  8588грн/ вагон;

Базовою ставкою плати є інфраструктурна складова для власних або орендованих вагонів

6)                Визначаємо плату за перевезення 2 вагонів орендованих з вибуховим вантажем:

2*8588=17176 грн;

7) Визначаємо плату загальну плату: 

18005+17176 =35181 грн

Завдання №2

2. Плата за перевезення військових вантажів великою швидкістю визначається за тарифною схемою  15  зі збільшенням у 2  рази.

Наприклад: визначити плату за перевезення вище зазначених вантажів великою швидкістю.  Пояснення:

 35181* 2 = 70362  грн

Завдання №3

3. Плата за проїзд військових караулів визначається відповідно до пункту 16

Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги (за проїзд одного провідника відправника (одержувача) за тарифною схемою 16

Наприклад: якщо урахувати, що вищезазначені вантажі супроводжуються військовим караулом у складі 6 осіб  Пояснення:

1)За тарифною схемою 16 (стор. 114)   знаходимо  тарифну відстань

(тарифний пояс в межах 361-390 км) ;

2) Знаходимо  плату за проїзд одного провідника , яка відповідає відстані :

121,9 грн/за провідника;

3) Визначаємо плату за 6 осіб:

6* 121,9 = 731.4 =  731 грн ( при округленні до цілих гривень суми від 0,01 до

0,49 грн не враховуються, від 0,5 до 0,99 грн збільшуються до цілих гривень)

Завдання №4

4. Плата за перевезення військових вантажів контейнерними відправками визначається відповідно до пункту 10 Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги ( за тарифними схемами з 9 до 12) 

Наприклад : визначити плату за перевезення військових вантажів вантажною швидкістю на відстань 364 км у 3-х контейнерах залізниць у вагоні парку залізниць завдовжки 24-ф Пояснення:

1)За тарифною схемою 10 (стор. 96)  знаходимо  тарифну відстань (тарифний пояс в межах 361-390 км) ;

2) Знаходимо складові плати (тарифу), які відповідають відстані та належності контейнера  (залізниць у вагоні парку залізниць ) та його довжини24-ф :

1358 грн/контейнер;

3) Визначаємо плату за перевезення у 3-х контейнерах:

3* 1358 = 4074 грн;

Завдання №5  Якщо військовий вантаж належить одному відправнику, то розрахуємо загальну вартість за перевезення :

35181 +731+ 4074 =  39986 грн

Всі відповіді заносяться до числового кросворду

1 4

0

2 7

4

 

 

5 7

 

 

 

 

0

 

 

 

3

 

 

 

 

3 3

5

6 1

8

1

 

 

 

 

6

 

7

 

 

 

 

 

 

2

 

7 1

8

0

0

5

 

 

 

 

7

 

 

 

 

4 3

9

9

8

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робота в парах. 

Учні отримують картки – завдання для визначення провізної плати за перевезення вантажів. При цьому працюють індивідуально  та перевіряють  один одного. 

Ураховується диференційний  підхід до учнів. 

Завдання середнього рівня виконуються за аналогією роботи на уроці. 

Завдання достатнього рівня передбачають визначення провізних плат  за аналогією роботи на уроці та тарифними схемами раніше вивченими на уроках .

При цьому викладач задає відстань перевезення.

Завдання високого рівня передбачають визначення провізних плат  за аналогією роботи на уроці та тарифними схемами раніше вивченими на уроках . При цьому викладач задає тільки  пункти відправлення та призначення. Тарифні відстані учні визначають самостійно.

По закінченню роботи пари презентують виконання завдання. Здійснюється преперевірка. Недопрацьовані завдання задаються на домашнє завдання.

5.  Закріплення матеріалу:

1)                Як визначається плата за перевезення вантажною швидкістю військових вантажів (крім негабаритних) вагонними відправками?  ( за тарифною схемою 15 )

2)                Як визначається плата за перевезення військових вантажів великою швидкістю ?( за тарифною схемою 15 зі збільшенням у 2 рази.)

3)                Як визначається плата за проїзд військових караулів? ( відповідно до пункту 16 Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги)

4)                Як визначається плата за перевезення військових вантажів контейнерними відправками?  (відповідно до пункту 10 Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги)

5)                Як визначається плата за перевезення військових вантажів контрейлерними відправками ? ( відповідно до пункту 12 Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги)?

ІІІ. Етап рефлексивно-оцінювальний (10хв.) 

6.   Контроль і самоконтроль знань, умінь, навичок. 

Проводиться протягом уроку, учні самостійно заносять результати виконаних завдань до картки контролю знань у робочому зошиті (умовні бали): 

 

Завдання

Фр.

№1

№2

№3

№4

№5

Додаткові бали

Всього

Умовні бали

0-10

0-8

0-2

0-5

0-5

0-1

0-14

0-45

Отримав

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця переведення умовних балів вам знайома: 

Бали за 12 бальною шкалою

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Умовні бали

1-4

 

5-9

 

10-14

 

15-19

 

20-24

 

25-29

30-34

35-39

40-45

 

Для отримання балів високого рівня вам необхідно самостійно виконати творче домашнє завдання та представити його на наступному уроці. 

7.   Підсумок уроку.  

Слово викладача. На початку уроку ми з вами визначили компетентності, якими повинен володіти касир товарний (вантажний), пригадайте їх. Як, на вашу думку, чи володієте ви даними компетентностями? (відповіді учнів)

8.   Рефлексія.  

Викладач пропонує учням продовжити речення: 

1.   На уроці я навчився  (дізнався) …………….. 

2.   Я умію ……..….……. 

3.   Я знаю ………. 

4.   Труднощі були при ……… 

5.   Я не зрозумів ………..  6. Я можу допомогти розібратися з...

 

9. Домашнє завдання:

 Збірник тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги - К.: «Транспорт України»,

2009.– 199 с.р. 15, повторити р.10.12

 Допрацювати картку- завдання (для тих, хто не встиг на уроці)

 Завдання творчого рівня: скласти картку – завдання по визначенню провізних плат за перевезення вантажів  

                                        Підпис викладача __________ Коваленко Т.В. 

 

РОБОЧИЙ ЗОШИТ

Дата________________

Група_______________

Тема уроку____________________________________________________________________

Завдання №1                        

1. Плата за перевезення вантажною швидкістю військових вантажів (крім негабаритних) вагонними відправками визначається за тарифною схемою _____ Наприклад : визначити плату за перевезення військових вантажів вантажною швидкістю на відстань 364 км, а саме за 5 вагонів парку залізниць з технічним майном та за 2 вагона орендованих з вибуховим вантажем 

Алгоритм виконання завдання:

№ з/п

Послідовність дій

Розрахунки

1

За тарифною схемою 15 (стор. 112) знаходимо  тарифну відстань (тарифний пояс в межах 361-390 км) 

 

 

2

Знаходимо вантаж (технічне майно) та складові плати (тарифу), які відповідають відстані та належності вагона (парку залізниць):

І – для вагона парку залізниць =

___________________________;  В- для  вагона парку залізниць = ___________________________ 

 

3

Базова ставка плати визначається як сума інфраструктурної (далі – І) для вагонів парку залізниць та вагонної (далі - В) складових плати тарифу  :

БС= І+В

БС=________________________

 

4

Визначаємо плату за перевезення 5 вагонів парку залізниць з технічним майном  :

 

*7

5

Знаходимо вантаж (вибуховий) та складові плати (тарифу), які відповідають відстані та належності вагона (орендований). (Базовою ставкою плати є

інфраструктурна складова для власних або орендованих вагонів)

 

І  – для вагона орендованого = 

___________________________

 

 

 

 

 

6

Визначаємо плату за перевезення 2 вагонів орендованих з вибуховим вантажем:

 

*6

7

Визначаємо плату загальну плату:

 

*3

 

Завдання №2 

2. Плата за перевезення військових вантажів великою швидкістю визначається за тарифною схемою ____ зі збільшенням у ________ рази.

_____________________________________________________________________________

*2 

Завдання №3

3.Плата за проїзд військових караулів визначається відповідно до пункту ____ Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги за тарифною схемою _____

Наприклад: якщо урахувати, що вищезазначені вантажі супроводжуються військовим караулом у складі 6 осіб 

Алгоритм виконання завдання:

№ з/п

Послідовність дій

Розрахунки

1

За тарифною схемою 16 (стор. 114)   знаходимо  тарифну відстань (тарифний пояс в межах 361-390 км) 

 

2

Знаходимо  плату за проїзд одного провідника , яка відповідає відстані  

 

3

Визначаємо плату за 6 осіб:

*5

 

Завдання №4

4. Плата за перевезення військових вантажів контейнерними відправками визначається відповідно до пункту _____ Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги (за тарифними схемами з __ до __

Наприклад : визначити плату за перевезення військових вантажів вантажною швидкістю на відстань 364 км у 3-х контейнерах залізниць у вагоні парку залізниць завдовжки 24-ф

Алгоритм виконання завдання:

№ з/п

Послідовність дій

Розрахунки

1

За тарифною схемою 10 (стор. 96)  знаходимо  тарифну відстань

(тарифний пояс в межах 361-390 км)  

 

2

Знаходимо складові плати

(тарифу), які відповідають відстані

 

 

та належності контейнера 

(залізниць у вагоні парку залізниць

) та його довжини24-ф

 

3

Визначаємо плату за перевезення у

3-х контейнерах:

 

*1

Завдання №5  Якщо військовий вантаж належить одному відправнику, то розрахуємо загальну вартість за перевезення____________________________*4 

*Примітка : Всі відповіді заносяться до числового кросворду

КАРТКА-ЗАВДАННЯ СЕРЕДНЬОГО РІВНЯ

№з/п

Завдання

Кількість балів

1.

Визначити плату за перевезення військових вантажів вантажною швидкістю на відстань _______ км, а саме за _____ вагонів парку залізниць з технічним майном та за _____ вагона орендованих з вибуховим вантажем

 

1

2.

Визначити плату за перевезення вищезазначених вантажів великою швидкістю 

 

1

3.

Якщо урахувати, що вищезазначені вантажі супроводжуються військовим караулом у складі ______ осіб

1

4.

Визначити загальну  плату за перевезення військових вантажів 

 

3

Разом

6

 

 КАРТКА-ЗАВДАННЯ СЕРЕДНЬОГО РІВНЯ

№з/п

Завдання

Кількість балів

1.

Визначити плату за перевезення військових вантажів вантажною швидкістю на відстань _______ км, а саме за _____ вагонів парку залізниць з технічним майном та за _____ вагона орендованих з вибуховим вантажем

 

1

2.

Визначити плату за перевезення вищезазначених вантажів великою швидкістю 

 

1

3.

Якщо урахувати, що вищезазначені вантажі супроводжуються військовим караулом у складі ______ осіб

1

4.

Визначити загальну  плату за перевезення військових вантажів 

 

3

Разом

6

КАРТКА-ЗАВДАННЯ ДОСТАТНЬОГО  РІВНЯ

№з/п

Завдання

Кількість балів

1.

Визначити плату за перевезення військових вантажів вантажною швидкістю на відстань _______ км, а саме за _____ вагонів парку залізниць з технічним майном та за _____ вагона орендованих з вибуховим вантажем

 

1

2.

Визначити плату за перевезення вищезазначених вантажів великою швидкістю 

 

1

3.

визначити плату за перевезення військових вантажів вантажною швидкістю на відстань_________  км у _____ контейнерах залізниць у вагоні парку залізниць завдовжки _______

 

1

4.

визначити плату за перевезення ______автомобілів з військовими вантажами вантажною швидкістю на відстань ______ км у  вагоні парку залізниць з _______ водіями

 

2

5.

Якщо урахувати, що вищезазначені вантажі супроводжуються військовим караулом у складі ______ осіб

1

6.

Визначити загальну  плату за перевезення військових вантажів 

 

3

Разом

9

 

 

 

 

 

   

 

КАРТКА-ЗАВДАННЯ ВИСОКОГО  РІВНЯ

№з/п

Завдання

Кількість балів

1.

Визначити тарифну відстань від станції  _____________до станції_______________

 

 

 

 

3

1.

Визначити плату за перевезення військових вантажів вантажною швидкістю на відстань від станції  _____________до станції_______________ , а саме за _____ вагонів парку залізниць з технічним майном та за _____ вагона орендованих з вибуховим вантажем

 

1

2.

Визначити плату за перевезення вищезазначених вантажів великою швидкістю 

 

1

3.

визначити плату за перевезення військових вантажів вантажною швидкістю на відстань від станції  _____________до станції_______________  у _____ контейнерах залізниць у вагоні парку залізниць завдовжки _______

 

1

4.

визначити плату за перевезення ______автомобілів з військовими вантажами вантажною швидкістю на відстань від станції  _____________до станції_______________  у  вагоні парку залізниць з _______ водіями

 

2

5.

Якщо урахувати, що вищезазначені вантажі супроводжуються військовим караулом у складі ______ осіб

1

6.

Визначити загальну  плату за перевезення військових вантажів 

 

3

Разом

12

 

 

Занесіть дані розрахунків до числового кросворду

1

 

 

2

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По горизонталі:     По вертикалі:

1.                                  2. 

3.                                                   5. 

4.                                                   6. 

7. 

 

Заповніть таблицю самооцінювання

  

Завдання

Фр.

№1

№2

№3

№4

№5

Додаткові бали

Всього

Умовні бали

0-10

0-8

0-2

0-5

0-5

0-1

0-14

0-45

Отримав

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця переведення умовних балів вам знайома: 

Бали за 12 бальною шкалою

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Умовні бали

1-4

 

5-9

 

10-14

 

15-19

 

20-24

 

25-29

30-34

35-39

40-45

 

 

 

pdf
Додано
23 червня 2020
Переглядів
697
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку