Урок з української мови на тему " Складні випадки правопису великої букви та слів з ненаголошеними голосними"

Про матеріал

Шановні колеги, пропоную вашій увазі розробку уроку з української мови для учнів 10 класу, який має на меті узагальнити та систематизувати знання про написання слів з великої літери та слів з ненаголошеними голосними, виробляти й удосконалювати правописні уміння й навички.

Перегляд файлу

 

Тема. Складні випадки правопису великої  букви та слів з ненаголошеними  голосними

Мета: узагальнити та систематизувати знання про написання слів з великої літери та слів з ненаголошеними голосними, виробляти й удосконалювати правописні уміння й навички; розвивати в учнів увагу, творчі здібності, мовлення, мислення; виховувати почуття відповідальності, вимогливості до себе,  старанності, наполегливості;

 

Тип уроку: урок повторення

                                                                                          Хід уроку

  1. Оргмомент
  2. Актуалізація опорних знань

1.Перевірка д/з

2.Словниковий д-т: дзвякнути, пан'європейський, миш'як, серйозний, фюзеляж, торф'яний, тьмяний, різьбяр, астраханський, Уманщина, тонший, рибалці.

3. Самостійна робота учнів ( карточки)

 

  1. Повідомлення теми й мети уроку. Мотивація навчальної діяльності

 

  1. Спийняття й повторення матеріалу

1. Робота з таблицею « Правопис власних назв»

2. Пояснювальний д-т:

Нестор Літописець, Червона Шапочка, Верховна Рада України(назви найвищих державних установ України), Президент України(назви найвищих державних посад), президент фірми(назви посад, звань, наукових ступенів), сузір’я Великий Віз, Західна Україна(назви сторін світу, якщо під цими назвами розуміються краї чи народи ), країни Заходу, Балканський півострів(географічні й топографічні власні назви, крім службових слів і родових означень), Андріївська церква(назви пам'яток архітектури, замків, храмів ),село Сухий Яр, Конституційний Суд України, Українська республіканська партія, Державний музей українського образотворчого мистецтва(з великої літери пишеться перше слово складених назв), Будинок учителя, санаторій «Україна», День Незалежності України, Грінченків словник,( присвійні прикметники, утворені від власних назв, осіб за допомогою ів (-ова, -ове, -еве), -їв (-єва, -єве, -ин (-ина, -ине), -їн (-їна, -їне), якщо вони означають належність чогось даній особі) шевченківський  стиль(відносні прикметники, утворені від власних назв з суфікс –ськ) 8 Березня, Восьме березня, авгієві стайні(присвійні прикметники, що входять до фразеологічних сполук).

2. Самостійна робота ( у парі).

Запишіть фразеологізми, поясніть значення кожного, введіть їх у речення, поясніть орфограму «Вживання великої літери».

 

а)Дамоклів меч.( Дамоклів меч» — прихована пастка. У переносному сенсі — постійна небезпека, що загрожує при позірному добробуті або давно забуте значення, що скоро станеться лихо.

За давньогрецьким переказом сіракузький тиран Діонісій I (правив у 5 столітті до нашої ери) запропонував на один день зайняти свій престол Дамоклу — фавориту, оскільки Дамокл вважав свого покровителя найщасливішою людиною у світі, яка має все: владу, багатство, повагу. Відповідно, Діонісій дав йому також скуштувати свого «щастя». Однак під час бенкету Дамокл раптово помітив над своєю головою гострий меч, підвішений на кінській волосині. Так Діонісій дав зрозуміти Дамоклу, що благополуччя — примарне.

Б)Сізіфова праця(Вислів «Сізіфова праця» — це безплідна, важка, нескінченна, а то й зовсім непотрібна праця.

В 11-й пісні поеми Гомера «Одіссея» розповідається про корінфського царя Сізіфа, що за образу богів був засуджений Зевсом на тяжку кару: він мусив викочувати на високу гору камінь, який, досягши вершини, щоразу скочувався вниз.

В) Авгієві стайні означає надзвичайно забруднене місце, велике безладдя або вкрай занедбані й заплутані справи.

                                                             Авгієві стайні міф

Одного разу цар Еврисфей доручив Гераклові очис­тити від гною скотний двір царя Авгія. Батько Авгія бог сонця Геліос дав своєму синові величезні стада: триста білоногих биків, двісті червоних биків і дванадцять биків білих як сніг. А ще один бик мов сонце осявав красою все навколо. Скотного двору Авгія ніхто ніколи не прибирав, а цар загадав Гераклові очистити його від гною за один день. Геракл погодився, і Авгій пообіцяв віддати йому за роботу десяту частину своїх стад: цар не вірив, що за один день можна зробити так багато. А Геракл розламав стіни, які оточували двір, і спря­мував у нього течію двох річок — Алфею і Пенею. Хвилі цих рік ринули з протилежних боків у двір і вмить очисти­ли його від багаторічного бруду. Тоді Геракл заклав розломи в стінах і прийшов до Авгія по обіцяну винагороду. Але скупий Авгій нічого не дав героєві: він знав, що слуга царя Еврисфея не посміє його й пальцем торкнути. Це був сьомий подвиг Геракла.  У пізніші часи подробиці легенди забули, і пішов гуля­ти по світу крилатий вислів «авгієві стайні». У переносному значенні вираз стали вживати ще античні письменники (Сенека, Лукіан та ін.), характеризуючи безладдя, запущені справи.

 

3. Робота з підручником: Вправа 92, с.55

Ненаголошені е, и в різних частинах слова

 

Частини слова

Орфограми

У коренях іменників

  1. Слід писати е або и, якщо вони відповідають звукам е або и в наголошеній позиції:

весна весни, потепління теплий, зимівля зими.

  1. У ненаголошеній позиції пишемо е:

а) в закритому складі йому відповідає і: осені осінь; б) при зміні слова звук е випадає: учень учня;

в) у звукосполуках -ере­, ­еле­: очерет, шелест;

г) в окремих іншомовних словах: медаль, пенал, календар; д) у ненаголошених сполуках ­ри­, ­ли­: тривога, блищати;

е) після ж, ч, ш, щ, й перед наступним м’яким приголосним та перед складом з е, и, що походить з давньоруського і: пшениця, чернетка

У коренях дієслів

Е чергується з и перед суфіксом ­а­: стираю стерти

У префіксах

  1. У префіксах без­, не­, перед­, пере­, серед­, пред­ завжди пишеться е: безвізовий, се- редземний, а також в іншомовних де­ (озн. віддалення, виділення, скасування, зниження), дез­, обер­, інтер­, унтер­: девальвація.
  2. У префіксах ви­, межи­ завжди пишеться и: винести, а також у іншомовних

анти­, диз­ (дис­): дисгармонія

У суфіксах

  1. У деяких суфіксах іменників та прикметників: ­ив­ (ім. сер. род) вариво, але ма- рево; ­ик­, ­ичок­, ­ичк­, ­иц­, ­ин­, ­анин­, ­ич­, ­ович­ тощо: вуличка, стеблина, Хомич, Толин тощо.
  2. В інших суфіксах пишеться е: ­енн­, ­ець­, ­тель­, ­ень­, ­ечк­, ­еньк­, ­ен­, ­ев­ єв­): молодець, донечка, яблуневий

У закінченнях

  1. В ім. І та ІІ відміни м’якої та мішаної груп закінчення ­ею, ­ем єю, ­єм): душею, волею.
  2. В особових закінченнях дієслів І дієвідміни в 2­ій, 3­ій особі одн. та 1­ій, 2­ій особі мн. теперішнього та майбутнього часу е (є), а в дієсловах ІІ дієвідміни и: оре- мо, співаєте, летимо
  1.  Підсумок уроку
  2. Домашнє завдання:впр.91, впр.92(синтаксис. р-р останнього речення),впр.89-на вибір.

 

 

 

docx
Додано
22 липня 2018
Переглядів
2084
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку