Урок з використанням мультимедійної презентації та робочого аркуша "Сучасне світове господарство"

Про матеріал

Розробка уроку допоможе викладачам економіки ознайомити учнів з визначальними рисами сучасного світового господарства та формами міжнародної торгівлі за допомогою яскравого робочого аркуша, який містить в собі цікаві завдання.

Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасне світове господарство. Міжнародна торгівля.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Структура сучасного світового господарстваІндустріально – розвинуті країни. Країни середнього рівня розвитку. Слабо розвинуті країни. Постсоціалістичні країни. ДаліСШАКанада. ЯпоніяЄвросоюз100 країн, які не пройшли стадію індустріалізаціїАфриканський континент та південно – східна Азія. Колишні країни СРСРЄдина система економічних відносин

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Робота з термінами

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Бліц - опитування

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Структура сучасного світового господарства. Соціалістичні країни. Країни середнього рівня розвиткуІндустріально – розвинуті країни. Слабо розвинуті країниЄвросоюз. Постсоціалістичні країни. Зона вільної торгівліАфриканський континентІндустріально – розвинуті країни. Країни середнього рівня розвитку. Слабо розвинуті країни. Постсоціалістичні країни. Далі

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Допиши речення

Номер слайду 21

9 Розв'яжи кросворд

Номер слайду 22

Побудуй схему

Перегляд файлу




Перегляд файлу

Кремінський професійний ліцей

 

Методична розробка

уроку економіки

 

на тему:

 

Сучасне світове господарство.

Міжнародна торгівля.

 

Розробила

викладач економіки

Ольшанська Оксана Дмитрівна


План уроку

Тема уроку: Сучасне світове господарство. Міжнародна торгівля.

Мета уроку:

  • навчальна: ознайомити учнів з визначальними рисами сучасного світового господарства та формами міжнародної торгівлі;
  • розвиваюча: розвивати логічне мислення, увагу, пам'ять;
  • виховна: формувати вміння індивідуального сприйняття інформації та прийняття рішень.

Методичне забезпечення уроку:

комп'ютер, проектор, екран, відеоролик, мультимедійна презентація

(Додаток 1).

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу із застосуванням інформаційних технологій.

Використані джерела:

  1. https://mozok.click/260-svtove-gospodarstvo-osoblivost-ta-tendencyi-rozvitku-svtovogo-gospodarstva-v-umovah-globalzacyi-susplstva.html
  2. http://pidruchniki.com/1589031539866/politekonomiya/suchasne_vsesvitnye_gospodarstvo
  3. https://uk.wikipedia.org
  4. http://pidruchniki.com/14821111/politekonomiya/svitove_gospodarstvo_mizhnarodni_ekonomichni_vidnosini

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент      Слайд №1

ІІ. Мотивація навчальної діяльності      Слайд №2

Вчитель: Країни й народи жили на Землі в різних природно-ресурсних умовах. Одні могли вирощувати виноград і маслини, а потім робити з них вино та олію. Інші були позбавлені такої можливості, але на їх території розміщувалися поклади залізної руди для виготовлення сільськогосподарських знарядь праці та зброї для захисту своїх територій. Треті жили в лісах, багато полювали на звірів та отримували з них м’ясо й хутро. Цими та іншими речами людство обмінювалося ще задовго до нашої ери. Зараз на території України археологи знаходять речі, виготовлені тисячі років тому й привезені до нас за тисячі кілометрів.                                                                                                                Слайд №3

           Слайд №4

Уже тоді виникли й торговельні шляхи, підібрані географічно так вдало, що людство їх відновлює і в наш час (наприклад, відомий Шовковий шлях, шлях «із варягів у греки», які частково проходили територією України).

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

  1. Пояснення вчителя з елементами евристичної бесіди в супроводі мультимедійної презентації.                                                                      Слайд №5

Сьогодні кожен з вас отримає робочий аркуш, який допоможе нам працювати цікаво та злагоджено. Підпишіть його та запишіть тему сьогоднішнього уроку: «Сучасне світове господарство. Міжнародна торгівля». Робота на уроці оцінюватиметься за допомогою фішок з зображенням земної кулі. Чим більше «кульок» ви назбираєте, тим вища оцінка чекатиме на вас наприкінці уроку.

           Слайд №6

Світове господарство стосується кожного з нас.

а) «Проблемне запитання»

Ми вживаємо апельсини, але яка країна їх вирощує? Планшет або телефон. Як ці товари потрапили в Україну, коли їх виробництво знаходиться досить далеко?                                                                                                                                            Слайд №7

Так, ми користуємося речами, які виготовлені або вирощені в інших країнах світу. В Україні багато вітчизняних товарів містять складові, вироблені за її межами. Світове господарство пройшло тривалий шлях свого розвитку, продовжує змінюватися й у наші часи. Які особливості має сучасне світове господарство та які чинники на нього впливають?

б) «Аналіз схем»

Структура світового господарства складається з:   Слайд №8

 

Картинки по запросу світове господарство

Світове господарство включає національні економіки понад 200 держав світу, що розмежовані майже 260 сухопутними кордонами. Нації і народності, що проживають в цих країнах, розмовляють майже 2800 мовами, а в обігу налічується понад 300 найменувань національних грошей. Національні економіки, що утворюють світове господарство, перебувають на різних щаблях цивілізації.                                                                                                                                             Слайд №9

Для сучасного світового господарства характерною рисою є постійне підвищення продуктивності праці на основі швидкого науково-технічного прогресу. Зниження собівартості продукції, що випускається, і вдосконалення транспорту створили можливість з економічною вигодою доставляти сировину, напівфабрикати й готову продукцію майже в будь-яку точку планети. На перше місце вийшло безперервне вдосконалення технології виробництва на основі науково – технічного прогресу.

  Слайд №10


в)Розгадування ребусу        Слайд №11 

г) Робота з термінами:

Головною рушійною силою розвитку світового господарства є глобалізація.

Глобалізація - об'єктивний процес формування єдиних принципів світового устрою. Глобалізація охоплює всі сфери життя сучасного суспільства — економічну, політичну, соціальну. В економічній сфері глобалізація посилила взаємозалежність країн і призвела до формування єдиного економічного простору.

Сьогодні з розгалуженням глобальних економічних зв’язків таких центрів кілька — Китай, Японія, Індія, група нафтодобувних країн Південно-Західної Азії, Канада, Австралія, Бразилія, Південна Корея, Сінгапур тощо. Цей процес триває.

До глобалізованої економіко-географічної системи світового господарства залучаються Індонезія, Таїланд, Мексика тощо.

Слайд №12

 «Міжнародна торгівля» — це комерційна діяльність, що перетинає національні кордони. Вона включає переміщення майна, товарів, послуг, капіталу чи персоналу. Зовнішня торгівля є історично першою і найважливішою формою економічних зв'язків між народами і країнами, яка відображає зв'язок між товаровиробниками різних країн, що виникає на основі міжнародного поділу праці, і виражає їхню взаємну економічну залежність. Міжнародна торгівля включає експорт і імпорт товарів, співвідношення між якими називають торговельним балансом.                                                                                                  Слайд №1 3

Товари і послуги, що одна країна продає іншій для внутрішнього використання, обробки чи перепродажу (Гонконг, наприклад, серйозно залежить від імпорту для своєї експортної діяльності).

Слайд №14

І́мпорт — ввезення товарів, послуг (іноді може вживатися щодо капіталу, знань, технологій). Імпорт може бути видимим (товари) і невидимим (послуги).

Імпорт забезпечує для виробничих та індивідуальних споживачів, а також для країни, низку додаткових переваг. Зокрема :

  • доступ до дешевих та якісніших товарів готових виробів, сировинних та інших матеріалів та комплектуючих деталей;
  • наповнення ринку дефіцитними товарами або товарами, які взагалі не виробляються на національній території;
  • зростання конкуренції та стимулювання завдяки цьому оптимізації, підвищення виробництва на національній території;
  • налагодження сталих виробничих зв’язків щодо кооперування виробництва з інонаціональними партнерами;
  • розвиток технологій завдяки поширенню ввезення науково-містких товарів.

Вартість імпорту разом із вартістю експорту формує зовнішньоторгівельний оборот. Економіки зі значною питомою вагою зовнішньоторгівельного обороту відносять до відкритих економік.

Слайд №15

Експорт — вивіз із митної території країни за кордон товарів і послуг без зобов'язання їхнього зворотного повернення. Факт експорту фіксується в момент перетину товаром митного кордону, надання послуг та ін. До експорту відносяться також вивіз товарів для переробки їх в іншій країні, перевезення товарів транзитом через іншу країну, вивіз привезених з іншої країни товарів для продажу їх у третій країні (реекспорт) і ін.

До експорту відносять:

  • товари, вироблені, вирощені чи добуті у країні;
  • товари, раніше ввезені з-за кордону, що були перероблені і переробка яких здійснювалась під митним контролем.

Вартість експорту разом із вартістю імпорту формує зовнішньоторгівельний обіг. Економіки зі значною питомою вагою зовнішньоторгівельного обороту відносять до відкритих економік.

ІV. Закріплення нових знань і умінь учнів   Слайд №16

  1. Бліц – опитування:
  • Що таке імпорт?
  • Назвіть переваги імпорту.
  • Що називають видимим та невидимим імпортом?
  • Що таке експорт?
  • Що називають глобалізацією?
  • З чого складається структура сучасного світового господарства?
  1. Заповнення робочого аркушу з метою перевірки отриманих знань.

Слайд №17

Всі завдання аркуша виведені на електрону дошку. Учні по черзі виходять до дошки, виконують завдання, заповнюють свій аркуш. За кожну вірну відповідь вони отримують фішку - «кулю Землі».

а) завдання №1 «Заповни схему»     Слайд №18

б) завдання №2 «Розв’яжи ребус»     Слайд №19

в) завдання №3 «Допиши речення»     Слайд №20

г) завдання №4 «Розгадай кросворд»    Слайд №21

д) завдання №5 «Збудуй схему»     Слайд №22

V. Самоперевірка

Учні перевіряють заповнення своїх аркушів, підраховують кількість зароблених ними «кульок», загальну кількість балів виставляють в правий нижній кут робочого аркуша. Аркуші здають вчителю.

VІ. Рефлексія

  • Що нового ви дізнались на уроці?
  • Як ви вважаєте, що для економіки країни краще – експорт чи імпорт?
  • Чому?

VІІ. Домашнє завдання

Скласти ребус на словосполучення «Світове господарство».

Дякую за урок. До побачення.

 

Перегляд файлу

 

zip
Додано
18 квітня 2018
Переглядів
2034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку