Урок зарубіжної літератури у 5 класі. "Світова література – духовна скарбниця людства. Роль книги в сучасному житті"

Про матеріал

Поданий матеріал - це конспект першого уроку зарубіжної літератури у 5 класі. Як організувати і провести перше заняття так, щоби учнів зацікавити вивченням нового предмета? Дана розробка допоможе вам у цьому.

Перегляд файлу

Дячок Світлана Олександрівна –

учитель-методист української мови і літератури

та зарубіжної літератури Колиндянської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Чортківського району Тернопільської області

СВІТОВА ЛІТЕРАТУРА –

ДУХОВНА СКАРБНИЦЯ ЛЮДСТВА. РОЛЬ КНИГИ В СУЧАСНОМУ ЖИТТІ

Урок перший

Мета: ознайомити і зацікавити учнів новим навчальним предметом «Світова література», викликати інтерес до читання художніх творів, дати початкове поняття про всесвітній літературний процес, пояснити значення світової літератури в сучасному житті людини й людства; розвивати творче та логічне мислення учнів, усне мовлення; виховувати повагу до загальнолюдських цінностей, духовних надбань людства, формувати естетичні смаки.

Обладнання: виставка книг (народні та літературні казки, художні твори дитячих письменників зарубіжжя), ілюстрації до творів попередників, карта світу, плакат-книга із написом «Людина, яка не читає книг – проживе одне життя. Людина, яка читає книги, проживе декілька життів», фішка із написом «Світова література».

Епіграф: «Людина, яка не читає книг – проживе одне життя. Людина, яка читає книги, проживе декілька життів».

 

Перебіг уроку

І. Організаційний момент

Перегляд відеофрагмента «Подорож Кримом».

ІІ. Актуалізація опорних знань

Бесіда з постановкою проблемних запитань.

  •                               А ви влітку подорожували? Куди? Що нового побачили? Чи любите ви подорожувати? (Відповіді учнів).
  •                               Чи багато може дізнатися людина, подорожуючи?
  •                               Чи можуть мандри замінити книгу?
  •                               Мандрівки – це добре, Але погодьтесь, що лише коли ти прочитаєш інформацію про те чи інше місце, тоді розумієш той світ, у який попадеш під час подорожі. Який спосіб пізнання інформації є дешевшим і безпечнішим? (Звичайно, зручніше інформацію прочитати. Не думаю, що слід наражати себе на небезпеку (наприклад, якщо в країні, яку ви хочете відвідати, спалахнув збройний конфлікт).

- Тож, справді, книгу не замінить ніщо. А коли людина начитана, розумна, комунікабельна, то і подорожувати їй легше, і орієнтуватися у чужій країні простіше. Отож разом пропоную поринути у світ літератури на наших уроках.

 

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку

- Сьогодні ми дізнаємося про новий предмет у шкільній програмі, розкриємо значення світової літератури як духовної скарбниці людства, визначимо, яка роль книги в сучасному житті людства.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу

а) Проблемне завдання

- А що таке, на вашу думку, література? (Відповіді учнів).

- Література (лат. littera – буква, літера)  – сукупність писаних та друкованих творів певного народу, епохи, людства; це різновид мистецтва, результат творчого процесу автора, зафіксований у відповідному тексті за допомогою літер. Кожний народ, нація має свою конкретну літературу. Відповідно: літературні твори, створені українцями, становлять – українську літературу, література росіян – російська література, література французів – французька, а література усього світу – світова  література. Отож на наших уроках ми читатимемо твори авторів, які жили чи живуть у різних куточках світу: Америці та Франції, Росії та Німеччині, Японії та Франції. (Вчитель показує ці країни на карті світу). Саме завдяки літературним творам, що можуть умовно символізувати велику скриню, у котрій заховано великі скарби (для нас це інформація та досвід), ми дізнаємося про моральні уявлення різних народів світу, про вірування людей, їхні традиції та звичаї, особливості життя й історії.

- Твори українських письменників вивчатимете на уроках української літератури, а твори митців художнього слова інших народів усього світу від найдавніших часів до сьогодення – на уроках світової літератури. А які ще інші види мистецтва ви знаєте? (Музика, образотворче мистецтво, хореографія).

- Чим відрізняється література від інших видів мистецтва? Який основний засіб творення образу в літературі? (Слово).

б) Ознайомлення із підручником

- Насолоджуватись мистецтвом слова ми зможемо завдяки підручнику «Світова література», а також книгам, які варто брати у бібліотеках. Візьміть у руки підручники. Що і кого зображено на обкладинці? Чи відомі вам ці герої? Прочитайте прізвища авторів підручника. Відкрийте підручники і ознайомтесь з умовними позначеннями.  Перегляньте зміст. Прізвища яких письменників вам відомі?

- Як ви зауважили, багато творів, через обмежений обсяг підручника, скорочено. Проте, я вважаю, що твори потрібно читати повністю. І саме тут на допомогу нам прийде бібліотекар.

в) Слово бібліотекаря

- Щоби переконати вас у тому, що твори варто читати повністю, я проведу такий дослід. Попрошу одного учня до дошки. Його прикриємо великим листком ватману. (Учитель прикриває учня, залишивши лише голову). Скажіть, що ви бачите? (Голову). Добре. (Учитель прикриває учня, залишивши ноги). А зараз кого чи що ви бачите? (Ноги). (Учитель відкладає ватман вбік). А зараз? (Свого однокласника). Так саме і художній твір. Коли  ви читатимете його уривками, частинами, то єдиного цілого не пізнаєте. Тому варто читати твори повністю. А на допомогу вам прийде саме бібліотекар, який і допоможе відшукати потрібну книгу в бібліотеці чи на відповідному Інтернет-сайті.

г) Робота з підручником. С.5

- Ми так багато говоримо про книги, про читання. А чи любите ви читати? Чому?

- Уміти читати, це не просто перегортати сторінки книжки, це насолоджуватися читанням, знаходити щось цікаве у літературному чи науковому творі, розуміти прочитане, мати свою власну думку на пізнану інформацію. Відкрийте свої підручники на сторінці 5 і ознайомтесь із пам’яткою. (Учні читають «ланцюжком»).

д) Літературна вікторина

- Я більше ніж впевнена, вдома та й у школі ви читали різні книги. Пропоную пригадати назви прочитаних вами творів та головних героїв за допомогою вікторини. Хто першим правильно відповість на запитання, отримає в подарунок від бібліотекаря книгу із цим твором.

1. Хто приїхав на бал в кришталевих черевичках? («Попелюшка або соболевий черевичок». Попелюшка).

2. Якого хлопчика виховували звірі? («Мауглі». Мауглі).

3. Хто з літературних героїв ходив у чоботях? («Кіт в чоботях». Кіт).

4. Найменша героїня казок, яка народилася у горіховій шкарлупі. («Дюймовочка». Дюймовочка).

5. Яка дівчинка опинилася серед сімох гномів? («Білосніжка і семеро гномів». Білосніжка).

6. Як звали хлопчика, котрий завдяки своїй хитрості та винахідливості зумів побілити паркан у декілька разів, хоча до того цю роботу він вважав непосильною? («Пригоди Тома Сойєра». Том).

е) Робота у зошитах

- Окрім підручника та літературних творів, нам, для успішної роботи, потрібні ще й робочі зошити та зошити для контрольних робіт. (Учитель оголошує вимоги до ведення робочих та контрольних зошитів, учні підписують їх).

є) Теорія літератури

- У підручниках на сторінці 6 ви знайдете інформацію про виникнення терміна «світова література». Саме в німецькому місті Веймар письменник Й. В. Гете, твори якого читатимемо уже в 5 класі, обґрунтував цей термін, бо вважав, що між різними літературами народів світу існує певна єдність, вони мають розбіжності й разом з тим деякі спільні закони свого розвитку, можуть впливати одна на одну. У світовій літературі органічно поєднуються різні національні літератури (українська, англійська, німецька, японська, китайська та ін.). Отож запишіть у свої зошити трактування поняття «світова література». Що означає умовна позначка «Книжка із великою літерою «С» на обкладинці»? (Словник термінів). Терміни, які варто запам’ятати!

ж) Робота біля політичної карти світу

- Як ви вже зрозуміли, що дуже часто на уроках літератури ми мандруватимемо різними країнами світу, тому без карти нам не обійтися. А щоби краще запам’ятовувати  у яких країнах ми побували завдяки тому чи іншому письменникові, пропоную прикріплювати до карти ось такі фішки. Сьогодні це фішка із красивим написом «Світова література». Як ви думаєте, куди я її прикріплю? (На карті, де позначена країна Німеччина). Чому?

V. Підсумок уроку

  1.                           Математична хвилинка

- Яка із нерівностей правильна? Чому?

Національна література = Світова література

Українська література + Зарубіжна література = Світова літератур

  •                               Що варто змінити, щоби перша рівність була правильною? Молодці.
  1.                           Бесіда за епіграфом уроку
  •                               У якій країні виникло поняття світова література? (У Німеччині).
  •                               Хто обґрунтував цей термін? (Й.В.Гете).
  •                               Яка різниця між термінами «національна література» і «світова література»?
  •                               Чому світову літературу називають духовною скарбницею людства?
  •                               Навіщо читати твори інших народів світу?
  •                               Яка користь людині від читання?
  •                               Прочитайте слова, що є епіграфом нашого уроку. Епіграф, до речі, це цитата, крилатий вислів, уривок з твору, приказка, які ставляться перед текстом літературного твору чи відповідно підбираються до якогось дійства, в даному випадку до уроку, виражають провідну ідею, мету. До сьогоднішнього, першого уроку я підібрала саме такі слова.
  •                               Поясніть, як ви розумієте слова: «Людина, яка не читає книг – проживе одне життя. Людина, яка читає книги, проживе декілька життів». Чи відображають ці слова головну ідею сьогоднішнього нашого уроку?
  •                               Із якими героями ви вже співпереживали?

 

VІ. Домашнє завдання

Прочитати статті в підручнику (С.3-9).  Виконати творче завдання №2 (С.10) або скласти власне висловлювання на тему: «Книга, прочитана влітку».

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 14
Оцінки та відгуки
  1. Мукан Наталя Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Смаглій Ольга Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Довгань Тетяна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Михайляк Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Алергуш Ірина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Василюк Марія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Маркіна Ірина Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Ковальчук Уляна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Коземчук Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Махно Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Возна Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Лобода Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Ходоровська Христина Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Кострець Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 11 відгуків
doc
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
7847
Оцінка розробки
5.0 (14 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку