Урок "Значення та будова шкіри"

Про матеріал

В даній розробці розкриваються питання будови та функцій шкіри. Під час уроку проводяться дослідження властивостей своєї шкіри. Учні працюють з текстом підручника та заповнюють таблиці:" будова шкіри" та "функції шкіри". На прикінці уроку проводиться опитування за вивченим матеріалом.

Перегляд файлу

м. Київ СШ №120 вчитель біології Мозуль М.Ю.

8 клас

Тема: Значення та будова шкіри.

Цілі уроку:

освітня: ознайомити учнів з особливостями будови покривів тіла людини та особливостями процесів терморегуляції в її організмі; сформувати знання учнів про будову і функції шкіри; розкрити роль шкіри як зовнішнього бар’єра в обміні речовин організму з навколишнім середовищем;

розвивальна: навчити проводити спостереження за власною шкірою з метою виявлення її властивостей; удосконалювати вміння користуватися мікроскопом, лупою, мікропрепаратами; розвивати вміння логічно мислити та установити взаємозв’язок між будовою шкіри та її функціями;

виховна: здійснювати гігієнічне виховання, виховувати розуміння значення нормального функціонування шкіри для збереження здоров’я людини.

Обладнання й матеріали: таблиці «Будова шкіри», «Гігієна шкіри», мікроскопи, лупи, предметне скло, мікропрепарати шкіри, пластилін, презентація.

Основні поняття й терміни: шкіра, епідерміс, дерма, підшкірна клітковина, роговий і паростковий епідерміс, нігті, нігтьове ложе, нігтьовий валик, дерма, сальні й потові залози, волосся, волосяна цибулина, стрижень волоса.

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

І. Організаційний етап

Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку. Поділ учнів на творчі групи.

II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів

Це екран, на якому відображені всі процеси, які відбуваються в організмі. Це найбільший орган, її загальна площа становить 1,5–2 м2, маса досягає 5 кг, вона міцна та еластична, становить 20% загальної ваги людини. Що це за орган тіла?  Відповіді учнів (Шкіра)

Здавалось, що ми чимало знаємо про шкіру людини, але чи все?

Як можна прокоментувати слова австрійського вченого Вінтерніца «Шкіра — це орган, по якому можна взнати здоров’я і навіть життєву історію людини»? І для того, щоб зробити це, нам необхідно досконально вивчити будову та функції шкіри.

Давайте повернемося до курсу зоології і пригадаємо особливості будови шкіри в різних тварин.

— Які особливості будови шкіри у плазунів? (Тіло вкрите роговими лусками; шкіра під ними завжди суха.)

— Чим характеризується шкіра птахів? (Шкіра суха, покрита пір’ям; розвинута одна залоза — куприкова.)

— Які особливості будови шкіри у ссавців? (Шкіра добре розвинена, має багато потових залоз і вкрита волосяним покривом; кількість і розподіл потових залоз залежить від потреби в терморегуляції.)

— Які похідні шкіри були характерні для ссавців? (Кігті, роги, копита.)

III. Засвоєння нових знань

Розповідь вчителя, заповнення таблиці під час розповіді вчителя.

Шкіра є зовнішнім покривом людського тіла, що здійснює взаємозв’язок із навколишнім середовищем. Сумарна площа шкірного покриву дорослої людини — 1,5–2 м2, товщина шкіри 2-5 мм, маса шкіри досягає 5 кг, а з підшкірною жировою клітковиною — 20 кг, що відповідно становить 4–5 % і 16–17 % від загальної маси тіла. За кількістю та щільністю клітин шкіра є найбільшим органом людини. Шкіра – надзвичайно складний за будовою багатофункціональний орган, її зовнішній вигляд і стан – малюнок, колір, еластичність, пружність – непостійні і перебувають у прямій залежності від загального стану організму, віку, статі, раси, кліматичних умов, спадкових особливостей і від того, наскільки гарним є догляд за шкірою. За кількістю та щільності клітин , 6 млн\см2 , шкіра є найбільшим органом людини. Шкіра за своєю товщиною не однорідна, вона тонша на тих ділянках, де вона менше піддається дії тертя (внутрішня поверхня передпліччя), та грубіша там, де навантаження більше ( підошви ніг). Для прикладу, товщина епідермісу на долонях становить близько 1,5 мм, а на повіках — близько 0,05 мм.

Шкіра працює як своєрідний хімічний переробний завод для всього тіла. Коли ви перебуваєте на вулиці, шкіра вбирає в себе ультрафіолет, який випромінюють сонячні промені, а потім використовує його для конвертації хімічних речовин у вітамін D. Цей вітамін дуже важливий для нашого організму, оскільки допомагає засвоювати кальцій, бо без цієї речовини наші кістки стають тонкими і крихкими, що врешті-решт призводить до виникнення таких хвороб як рахіт і остіомеліт (хвороба скелета, яка послаблює кістки).

Практична робота в творчих групах.

Завдання.

1. За допомогою ручної лупи розгляньте поверхню шкіри кисті. Зверніть увагу на особливості шкірної поверхні: тріщини, пори, волосяний покрив, колір, візерунки на долонях. Обговоріть в групах що спільне та які відмінності ви побачили один у одного.

2. Розгляньте при малому збільшенні мікроскопу мікропрепарат із поперечним зрізом шкіри.

Підчас розповіді вчителя заповніть таблицю.

Шкіра людини складається з трьох основних шарів: зовнішнього — епідермісу, власне шкіри — дерми й підшкірної клітковини.

http://8next.com/uploads/fotos/7bio/bl_026_1.png

Епідерміс утворений багатошаровим плоским епітелієм. Товщина епідермісу в різних ділянка тіла різна: від 0,07 мм до 2,5 мм і більше. Він складається з двох шарів: рогового (поверхневий) представлений мертвими ороговілими клітинами, які щільно прилягають одна до одної і паросткового (глибший) представлений живими клітинами, що постійно діляться, ці клітини забезпечують процес регенерації (від. лат. регенераціо – відродження) – відновлення клітин шкіри. Молоді клітини поступово відтісняються назовні новими клітинами, що виникають при кожному черговому поділі. Старі клітини дедалі гірше забезпечуються киснем в живильними речовинами та починають відмирати. Вони зберігають неушкодженими живі клітини і не пропускають ні води, ні розчинені в ній речовини.

Саме роговий шар захищає шкіру від механічних, хімічних пошкоджень, проникнення води й мікроорганізмів усередину тіла (мозолі — потовщений роговий шар), забезпечує регенерацію шкіри та очищення шкіри.

У глибоких шарах епідермісу містяться пігментні клітини. Вони виробляють пігмент меланін, який надає шкірі певного кольору, а також захищає організм від шкідливої дії ультрафіолетового проміння. Що темніша шкіра, то більше меланіну виробляється. Меланін здатний поглинати ультрафіолетове випромінювання без будь-якої шкоди для себе. Як і вітамін D, меланін утворюється під дією сонячного світла, тому в шкірі людей, які проживають у тропічних регіонах, його набагато більше, оскільки зростає потреба в захисті від ультрафіолету. Водночас шкіра людей у певних регіонах фактично не містить меланіну.

Проте шкіра не всіх людей спроможна виробляти меланін, іноді люди народжуються взагалі без такої здатності. Їхня шкіра і волосяний покрив мають блідо-рожевий відтінок, а колір очей – рожево-червоний, оскільки крихітні кров’яні судини є досить помітними біля райдужної оболонки ока (де зазвичай видно колір очей – зелений, синій, карій або коричневий). Людина, яка страждає на таку хворобу, називають альбіносом, що означає відсутність пігментації. Така хвороба властива не тільки людям, а й деяким видам тварин, які так і називаються, наприклад білий тигр, білий щур. В епідермісі відсутні капіляри. Повне оновлення епідермісу шкіри в людини триває близько 20 днів. За 70 років життя людина втрачає до 25 кг шкірного епітелію.

Прочитати текст на сторінці 127 -128 підручника та заповнити таблицю.

Під епідермісом розташована власне шкіра або дерма (від грец. дерма – шкіра) являє собою шар сполучної тканини завтовшки 0,5 до 5 мм (найтовстішою вона є на спині, плечах, стегнах), що складається з еластичних і колагенових волокон. Ці волокна забезпечують еластичність шкіри, завдяки чому людина може вільно робити різноманітні рухи.

Практична робота в творчих групах.

Завдання.

  1.          Переконайтеся в еластичності шкіри. Відтягніть шкіру на тильному боці кисті руки та відпустіть її. Що ми спостерігаймо? (Відповідь учнів. Вона розтягнеться, проте щойно її відпустити – набуде попереднього вигляду.)

Але що далі від поверхні волокон стає менше, то більш рихлою робиться шкіра, починають з’являтися клітини, які мають здатність з крові захоплювати частинки жиру та нагромаджувати його в такій кількості. Що він майже повністю заповнює клітини. Таких клітин стає дедалі більше, і врешті вони заповнюють повністю всю тканину. Таким чином, непомітно шкіра переходить у підшкірну клітковину.

 Дерма є основною частиною шкіри. У ній виділяють сосочковий і сітчастий шари.

а) Сосочковий шар складається з пухкої сполучної тканини й утворює сосочки, які впинаються в епідерміс. Відповідно до них на поверхні шкіри утворюється рельєфний малюнок із ліній різної конфігурації. Їхня форма й розташування індивідуальні (дерматогліфіка). Цим широко користуються в криміналістиці та судово-медичній практиці (дактилоскопія). Сполучна тканина цього шару крім клітин містить галогенові й еластичні волокна, які зумовлюють міцність і пружність шкіри. Шар пронизаний кровоносними та лімфатичними судинами, нервовими волокнами та закінченнями. Тут розташовані клітини з пігментом, м’язові клітини. Вони беруть участь у підніманні волосся, у виділенні секретів шкірних залоз, підтримують пружність шкіри. Сосочковий шар здійснює живлення епідермісу.

б) Сітчастий шар — еластичні й колагенові волокна — створює переплетення. Завдяки своїй еластичності шкіра не перешкоджає рухам людини. У цьому шарі залягають сальні і потові залози, волосяні сумки, рецептори (наприклад термо-, механо- та больов, завдяки яким людина відчуває тепло, холод, дотик, біль), коріння волосся, кровоносні й лімфатичні судини.

Прочитати текст на сторінці 128 підручника та заповнити таблицю.

Шкірні залози людини:

- потові (виділяють піт);

- молочні (видозмінені потові залози).

- сальні (виділяють секрети, які змащують волосся і шкіру)

Сальні залози виділяють секрет – шкірне сало. Розташовані вони переважно на шкірі голови, обличчя та верхньої частини спини. Шкірне сало змащує шкіру і волосся, пом’якшуючи їх, не пропускає всередину тіла воду та шкідливі речовини. Отвори сальних залоз відкриваються у волосяний мішечок; їхній секрет - це жири, які рівномірно розподіляються по волосяній поверхні шкіри, захищаючи її від проникнення води й мікроорганізмів усередину тіла. Крім того, жир запобігає надмірному випаровуванню води з організму. Багато сальних залоз містяться на шкірі обличчя, але тут вони не пов’язанні з волосяним мішечком. За добу виділяється до 20 г шкірного сала.

Функція сальних залоз:

• секрет захищає шкіру від висихання;

• пом'якшує шкіру;

• не пропускає всередину пил, воду, шкідливі речовини, мікроорганізми;

• секрет має антибактеріальні властивості й пригнічує ріст мікроорганізмів на поверхні. 

Потові залози мають вигляд трубочок діаметром 0,3-0,4 мм, які починаються щільно закрученим клубочком. Випростана частина такої трубочки – вивідна протока потової залози – відкривається на поверхні шкіри отвором. Клубочки обплетені капілярами, крізь стінки яких з крові в потові залози потрапляє вода з розчиненими  в ній мінеральними солями, сечовиною та деякими іншими речовинами. Таким чином. Утворюється піт. Який виділяється на поверхню шкіри через отвори вивідних проток. Піт за своїм складом подібний до сечі, але має значно меншу концентрацію. За добу з дорослої людини за відносного спокою виділяється 500 мл поту. Потові залози розміщені по всьому шкірному покриву, за виключенням кайми губ; особливо багато їх на шкірі долонь, підошов, чола. Самі залози виділяють рідину без запаху. А неприємний запах з’являється або у хворих людей, або в тих, хто не дотримується правил особистої гігієни. У місцях, де людина найбільше пітніє, розмножуються бактерії, які й зумовлюють специфічний запах. У шкірі людини налічуються 3 млн потових залоз, а в шкірі долонь і підошов на 1мс2 поверхні відкривається понад 300 залоз. Загальна секторна поверхня епітелію всіх потових залоз становить близько 5 м2.

У дермі містяться волосяні мішки або фолікули. Кожний з них з’єднаний із м’язом, який піднімає волосину. Коли нам холодно чи страшно, ці м’язи скорочуються, в результаті чого піднімається волосина і шкіра навколо неї. Виникає так звана гусяча шкіра. Це одна із захисних реакцій організму.

Молочна залоза складається з 15-20 видозмінених потових залоз, перетворених на дольки, більшу частину яких складає жирова сполучна тканина.

Основна функція: вироблення молока для вигодовування новонародженого.

Секрет залоз - молоко - водний розчин ліпідів, білків, вуглеводів та мінеральних солей.

У жінок молочні залози розвиваються під час статевого дозрівання, у чоловіків — залишаються рудиментарними.

Молоко залози виробляють лише після того, як жінка народить дитину, а керує її діяльністю ендокринна система.

Підшкірна жирова клітковина є найбільш глибоким шаром шкіри. Представлена пухкою сполучною тканиною, волокнами й великою кількістю жирових клітин. Товщина шару різна (наприклад на очній повіці вона повністю відсутня, на животі, сідницях може досягати 10 см) і залежить від способу життя, харчування, стану здоров’я та обміну речовин. Крізь клітковину в дерму проходять кровоносні судини та нерви. У її клітинах можуть накопичуватися частинки жиру, який служить запасом поживних речовин і захищає організм від охолодження, струсів і ударів (амортизаційна функція), захист внутрішніх органів, депо жиру, зв’язок шкіри з внутрішніми тканинами тіла. Шкірні покриви людини утворюють ряд похідних. Основні з них — це волосся й нігті. Вони, в основному, зберігають тепло й захищають від несприятливих зовнішніх впливів.

Прочитати текст на сторінці 128-129 підручника та заповнити таблицю.

Фізкультхвилинка

Бесіда

  •              Які є похідні шкіри та яке їхнє призначення? (відповіді учні пір'я, нігті, копита, шерсть)

Похідні шкіри – це нігті та волосся. Нігті є похідними рогового шару епідермісу.

Завдання

  1. Роздивіться свої нігті. Опишіть їх.

Нігті (похідні рогового шару епідермісу) це щільні зроговілі пластинки, які вкривають поверхню кінцевих фаланг пальців рук та ніг, які називаються нігтьовими пластинками, утворені з мертвих, заповнених кератином епітеліальних клітин, (здоровий ніготь має рожевий колір, бо крізь рогову пластинку просвічується кров капілярів). Нігтьова пластинка міститься на нігтьовому ложі й оточена шкірною складкою – шкірним (нігтьовим) валиком. У нігті розрізняють передній вільний край (мертва тканина, тому його не боляче обрізати), тіло і корінь. Нігті ростуть в результаті поділу епітеліальних клітин в зоні кореня нігтя, просуваючись нігтьовим ложем поступово заповнюються кератином, стають твердими й вмирають. Нігті ростуть упродовж усього життя. Швидкість росту нігтя на руках становить близько 0,3 мм на добу, на ногах - 0,15 мм на добу, тому на руках нігті повністю замінюються за 3-4, на ногах - за 6-8 місяців. За життя виростає 28 метрів нігтів на руках.

http://8next.com/uploads/fotos/7bio/bl_026_2.png

Функції нігтя: захист кінцевих фаланг пальців від механічних ушкоджень.

Поглянувши на нігті, можна дізнатися про ті зміни, які відбуваються в нашому організмі.

Волосся є похідними дерми і утворює волосяний покрив певних ділянок шкіри. Кожна волосина складається з кореня та стрижня (стрижень — частина, що виступає над шкірою, корінь — частина, що міститься у волосяній сумці). Потовщена частина кореня називається цибулиною волосини. Кожний фолікул з’єднаний з м’язом, який тримає волосину. Знизу у волосяну цибулину входить волосяний сосочок, до якого підходять кровоносні судини і нерви, які забезпечують живлення і чутливість волосся. Стрижень волосини виступає над поверхнею шкіри. Він утворений кірковою речовиною та кутикулою. Росте волосся так само, як і нігті, за рахунок поділу клітин ростових сосочків волосяної цибулини. У фолікулах волосини містяться клітини меланоцити, які виробляють пігмент меланін. При стресових ситуаціях виділення меланіну призупиняється і волосся людини сивіє. Волосся у людини росте безперервно протягом усього життя. Нормальна швидкість росту волосся на голові 1 см за місяць. Тривалість життя 4–5 місяців (вії); волосся голови — 2–4 роки. На голові близько 150 тисяч волосин. За добу в здорової людини випадає 20–40 волосин. В певний період ріст призупиняється на 5-6 місяців (вступає в період спокою). В цей час волосся випадає. Але фолікулярні клітини залишаються живими і через деякий час знову діляться і ріст волосся продовжується. Розташування волосся нерівномірне й залежить від статі, віку, національності та інших особливостей.

http://8next.com/uploads/fotos/7bio/bl_026_3.png

Основна функція волосся — захист органів від впливу зовнішнього середовища. Велику роль волосся грає в естетичному вигляді людини.

Бесіда

З якими функціями шкіри ви ознайомились сьогодні? Прочитати текс на сторінці 131 підручника та заповнити таблицю.

Складання таблиці за відповідями учнів, коригуючи їх

Функції шкіри:

захисна

захищає внутрішні органи від фізичного, хімічного та біологічного впливу навколишнього середовища (клітини чистої шкіри виділяють речовину, яка має бактерицидні властивості)

терморегуляторна

регулює температуру тіла, близько 82% усіх теплових витрат організму відбувається через шкіру

рецепторна (шкіра – орган чуття)

численні рецептори дають нам змогу відчути і слабкий подув вітерцю, і легкий дотик травинки, що дає змогу їй реагувати на зміни зовнішнього та внутрішнього середовища, сприймати навколишнє середовище і краще пристосуватися до його умов

видільна

через шкіру виділяються жир, піт і продукти обміну речовин

обмінна

забезпечує обмін речовин та енергії між організмом і навколишнім середовищем, участь у регуляції водного, сольового, вуглеводного, жирового обмінів

депонування крові

у судинах шкіри може перебувати до 1 літра крові

синтетична

синтез і накопичення вітаміну D, а також гормонів

дихальна

близько 1–2 % повітря людина поглинає через шкіру залежно від фізичного навантаження

самоочищення

постійне злущування відмерлого верхнього шару шкіри запобігає проникненню бактерій в інші тканини та сприяє її відновленню

імунна

клітини Лангерганса, а також тучні й плазматичні клітини, що розміщуються в шкірі, є елементами імунної системи

ІV. Узагальнення і закріплення знань

«Закінчи речення»

  1.          Загальна площа шкіри в дорослої людини становить (1,5–2 м2).
  2.          Товщина шкіри (2–5 мм).
  3.          Зовнішній шар шкіри називається  (епідерміс).
  4.          Захищає шкіру від надмірного ультрафіолетового випромінювання (меланін).
  5.          Під епідермісом розташована (дерма).
  6.               У дермі містяться (рецептори, сальні й потові залози, волосяні сумки, кровоносні й лімфатичні судини).
  7.          За добу в дорослої людини за відносного спокою виділяється поту (500 мл).
  8.          Під дермою міститься (підшкірна жирова клітковина).
  9.          До похідних шкіри належать (нігті та волосся).
  10.     Кожна волосина складається з (кореня та стрижня).
  11. Росте волосся за рахунок (поділу клітин росткових сосочків волосяної цибулини).

Чи мають значення одержані знання у вашому житті? (відповіді учнів)

V. Домашнє завдання

  1.          Опрацювати параграф 26 підручника. Відповісти на запитання на сторінці 132. (Підручник за 8 клас Біологія
    автор: Матяш, Остапченко, Пасічніченко, Балан)
  2.          Виконати творче завдання сторінка підручника 132. (на вибір)
  3.          Самостійна робота учнів в зошитах по заповненню таблиці. (на вибір)

Порушення теплообміну

Симптоми  

Перша допомога   

Тепловий удар

 

 

Сонячний удар

 

 

Опіки

 

 

Обмороження

 

 

 

docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
15 липня 2018
Переглядів
18896
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку