Усний докладний переказ тексту з поєднанням різних типів мовлення.

Про матеріал
Презентація із завданнями для уроку розвитку мовлення "Усний докладний переказ тексту з поєднанням різних типів мовлення" (епіграф до уроку, словникова робота, колективна робота з текстом, лексична робота, запитання до тексту, завдання) зі звуковим коментуванням вчителя. Ідеально підходить під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Усний докладний переказ тексту з поєднанням різних типів мовлення. Підготувала вчитель української мови Полтавської ЗОШ №38 Лебідь Марина Олексіївна.

Номер слайду 2

Епіграф уроку: Живопис – це поезія, яку бачать, а поезія – це живопис, який чують. Леонардо да Вінчі

Номер слайду 3

Словникова робота Текст – висловлювання, яке складається з кількох речень, має певну змістову й структурну завершеність. Текст є засобом відтворення зв’язного мовлення. Залежно від змісту й будови текст та його частини діляться на три смислові типи: розповідь, опис і роздум (міркування). Кожен із них має свою будову. Розповідь – це повідомлення про якісь події, що розгортаються в часі. Загальна схема розповіді така: початок дії; розвиток подій; кінець події. Опис – це висловлювання про певні ознаки, властивості предмета чи явища. В описі дається характеристика людей, предметів, явищ природи шляхом перелічення їх головних, суттєвих ознак. Найголовніше в описі - дати точне або яскраве уявлення про предмет мовлення. Роздум (міркування) – це висловлювання про причини якостей, ознак, подій. У роздумі обов’язкові три частини: 1) теза - основне твердження, чітко сформульована думка; 2) докази, аргументи, що підтверджують висунуту тезу; 3) висновок, що випливає з доказів (узагальнення). В основі роздуму лежать причинно-наслідкові відношення.

Номер слайду 4

«Чисті» розповіді, описи, роздуми використовуються зрідка. В текстах найчастіше описи включаються в розповідь або пов’язані з міркуванням; розповідь може доповнюватися роздумом. Організація тексту і зв’язків між його частинами залежить від типів і стилів мовлення, манери автора, жанру художнього твору тощо. Висловлювання усіх трьох типів бувають різних видів. Так, розповідь має такі різновиди: власне розповідь (оповідання), повідомлення, відповідь, перелік, найменування, оголошення. Кожний з цих видів має в свою чергу підвиди. Описи діляться на пейзажні, портретні, описи інтер’єру, характеристики людини, предметів, явищ. В описі предмета говориться про предмет («дане») та його ознаки («нове»), в описі місця - про предмети («нове») та їх місцезнаходження («дане»), в описі стану людини про людину («дане») та її стан («нове»). В описі «оцінка дійсності» мова йде про предмети, явища, події («дане») та їх оцінку («нове»).

Номер слайду 5

Роздуми теж бувають різних видів: Ø індуктивні (від часткового, конкретного до загального) і дедуктивні (від загальних положень до конкретних висновків); Ø роздум-твердження (доказ істинності висунутої тези) і роздум-спростування; Ø заперечення (доказ помилковості, хибності висунутої тези); Ø роздум з прямими доказами (справедливість тези безпосередньо обґрунтовується доводами); Ø роздум з доказом від протилежного (істинність основної тези доводиться шляхом спростування передбачуваної тези, протилежної тій, що доводиться).

Номер слайду 6

Колективна робота з текстом. Вправа 1. Лінгвістичне спостереження. Прочитайте текст. Чи є у ньому в наявності поєднання елементів різних типів мовлення?З УСТ НАРОДУ Давним-давно у Чигирині від сивої, спрацьованої за довге життя бабусі я почув зворушливу легенду. Бабуся сиділа на ослоні у своїй тісненькій хатці, а довкола неї, по стінах, барвисто цвіли рушники, вишиті її сухими, жилавими руками. Її тихий голос дзвенів чисто-чисто, ніби Холодоярський струмок:— Жила в нашому містечку дівчина-красуня. На диво струнка, чорноброва, з тугою косою за плечима, знала безліч старовинних пісень і співала їх так, що навіть людина, яка й мови української не знала,— танула серцем, роняла сльозу, бо вчувала у тих мелодіях, звичайнісіньких денних словах — красу душі нерідної. Звали ту дівчину Оленою... Одного дня під час Великої Вітчизняної війни вона дізналася, що її суджений лежить у далекім лазареті, смертельно поранений і без кінця-краю марить її ім’ям... Рано-вранці зібралася дівчина і подалася аж на Урал. Відшукала. Напувала джерельною водою, співала улюблену Тихонову пісню: Ой, у лузі, та ще й при березіЧервона калина... І побачила Олена, як з тим її співом, її тихим сердечним голосом все ясніше розплющувалися карі очі коханого, а на його блідому, вкрай змарнілому обличчі — тепло світилася усмішка... А коли забирала додому немічного каліку без рук і правої ноги, лікар-хірург відкликав Олену і сказав наодинці: «Не ми, а ваша любов, ваші пісні народні врятували солдата від смерті» (За С. Носачем).

Номер слайду 7

Ослін - переносна кімнатна лава для сидіння. Лазарет - невеликий лікувальний заклад при військовій частині; невеликий госпіталь (Академічний тлумачний словник) або пересувна лікарня. Лексична робота. Як ви розумієте виділені слова? Пояснити їхнє лексичне значення.

Номер слайду 8

Запитання до тексту: Які типи мовлення поєднуються в тексті? (Опис, розповідь і роздум). Назвати стильові ознаки цього тексту. Які художні засоби використав автор, описуючи красу дівчини?Яка тема та головна думка тексту?Над чим змушує нас замислитись цей текст? Які висновки для себе ви зробили?

Номер слайду 9

Вправа 2: Прочитайте текст «Чому я люблю зиму» у підручнику (впр.563 на ст. 235).

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Підготуйте усний докладний переказ художнього тексту розповідного характеру з елементами роздуму «Чому я люблю зиму» (у підручнику Впр.564 п.2 на ст.236).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Татьяніна Жанна Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
1412
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку